Nikouria, Amorgos
De Griekse Eilanden Amorgos HOME Nikouria
Methismanos in Egiali Nikouria vanuit de bus Het eiland Nikouria voor de kust van Amorgos De zon komt op over het eiland Nikouria Nikouria Island
HET EILAND NIKOURIA BIJ AMORGOS IN DE CYCLADEN IN GRIEKENLAND
English

Egiali op het eiland Amorgos kijkt uit op het kleine eiland Nikouria, wat een verblijf op het strand een klein beetje extra geeft. Men had mij verteld dat je in Egiali een bootje kon vinden dat je er naartoe zou brengen, maar ik heb dat bootje nooit kunnen vinden. Tijdens de bustocht naar Katapola rijd je er langs en kun je er een blik op werpen. Er is een strand recht tegenover het eiland. Dit strand heet Agios Pavlos Beach.

Agios Pavlos Beach ligt aan de westzijde van Amorgos, ongeveer 8 kilometer ten zuiden van Egiali, ter hoogte van het eilandje Nikouria. Je kunt er met eigen vervoer naartoe, maar de lokale bus maakt er ook een stop. Agios Pavlos is een kiezelstrand en het ligt niet ver van de weg af. De plek zelf, met het uitzicht op de baai en het eiland Nikouria is pittoresk.

Door de wind en het getij loopt het strand van Agios Pavlos als een soort vinger 100 meter de zee in. Het tegenover gelegen eilandje Nikouria beschermt het tegen sterke wind. Bij het strand van Agios Pavlos is een taverna.

Op tien vijftien minuten lopen ten zuiden van Agios Pavlos liggen nog een aantal (meestal) verlaten strandjes in inhammen, waar wellicht een plekje voor je is om zonder textiel van de zon te genieten. Vanaf Agios Pavlos gaan in het hoogseizoen tussen 11.00 en 7.00 excursiebootjes naar dit eiland, waar drie mooie stranden zijn te vinden. De tocht duurt ongeveer een kwartier. Het eiland is onbewoond maar bij het grootste strand (die aan de noordkant van het eiland) er wel een beach bar waar je het een en ander kunt kopen. Alle drie de stranden op Nikouria zijn zandstranden en ze liggen ook alledrie vrij beschermd van de wind en de stroming. Je kunt in ongeveer 15 minuten van het ene strand naar het andere wandelen. Op het eiland staat leuke kleine Panagiata kerkje.

In de antieke tijd waren er drie steden op het eiland en was Nikouria beroemd vanwege de munten die er werden geslagen. Ooit werd het eiland ook gebruikt als lepra-kolonie.


Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional