De Griekse Eilanden Corfu info Corfu Hotels Corfu Reizen Geschiedenis Onroerend goed Bezienswaardigheden Corfu Stranden
Corfu, Achilleion Palace Corfu, Achilleion Palace Corfu, Achilleion Palace Corfu, Achilleion Palace Corfu, Achilleion Palace
Corfu, Achilleion Palace Corfu, Achilleion Palace Corfu, Achilleion Palace Corfu, Achilleion Palace Corfu, Achilleion Palace

Het Achilleion - Het Achilleion is de zomerresidentie die de Oostenrijkse keizerin Elisabeth tussen 1889 en 1892 liet bouwen op het Griekse eiland Corfu. Nadat Elisabeth al in de jaren zestig verschillende keren op Corfu was geweest om te kuren, vatte zij een enorme belangstelling op voor de Griekse mythologie. Ze bleef regelmatig reizen maken naar Griekenland. Na de tragische dood van haar zoon Rudolf besloot ze zich metterwoon op Corfu te vestigen. Haar man, keizer Frans Jozef was bereid de bouwsom van 9 miljoen gouden franken te betalen.

Het classicistische gebouw is ontworpen door de Napolitaanse architect Rafaele Carito en werd zowel intern als extern gedecoreerd met neo-klassieke beelden van overwegend Italiaanse makelij. Sissi zelf noemde het huis naar haar favoriete klassieke held Achilles. Lang heeft de keizerin niet van haar paleis kunnen genieten. Zes jaar na de voltooiing werd ze in Genève door een anarchist om het leven gebracht. Haar dochter Gisela erfde het paleis. Minder behept met de klassieke oudheid dan haar moeder, verkocht deze het paleis in 1907 aan de Duitse keizer Wilhelm II.

Na de Eerste Wereldoorlog viel het paleis toe aan de Griekse staat. Tegenwoordig doet het Achilleion dienst als museum. Er zijn nog verschillende overblijfselen uit de tijd van Elisabeth en Wilhelm II te bezichtigen. Opmerkelijk zijn de verschillen tussen de Achillesfiguren die Sisi respectievelijk Wilhelm II lieten plaatsen. Sisi koos voor de stervende Achilles, die tracht een pijl uit zijn hiel te trekken. Wilhelm verzette zich tegen deze uiting van zwakte en liet een enorme staande Achilles ontwerpen: Heldhaftig, sterk en onoverwinnelijk.

Nota bene: wij hebben besloten af te zien van een bezoek aan het Achilleion Paleis omdat het er de hele tijd erg druk was. De parkeerplaats en de straten stonden vol met excursiebussen. Bovendien vonden wij de entree van 7 euro (2012) best wel pittig vergeleken met sommige andere attracties.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional