PÅ TV

Hem

En svensk Tintin

En dansk Felix

Fiffige Felix-index

Felix på TV

Ögonvittnen berättar

Fiffige Felix Forum

TV-serien om Felix som Jan Lööf och Krister Broberg skapade i början av 70-talet var länge en obskyr fotnot i Felix-historien. De fyra avsnitten visades i början av sommaren 1972 och repriserades tre år senare, men försvann sedan in i glömskan. Tintin-översättaren Björn Wahlberg träffade Jan Lööf hösten 2004 men när TV-serien kom på tal sa Lööf att han inte tyckte särskilt mycket om den. Senast någon hade intresserat sig för den i TV-huset var det enligt uppgift ingen som kunde hitta den. Till slut dök avsnitten dock upp och under 2015 kunde de beskådas på SVT Play. Den som ger röst åt Felix och även fungerar som berättare är Per Myrbergs då 8-årige son Fredrik. Jan Lööf själv hörs som roboten Robert i de två första avsnitten medan Krister Broberg gestaltar trollkarlen som blir osynlig i avsnitt tre och fyra.

1. Felix möter Professor Propp
Sändes 29 maj 1972 samt 18 maj 1975

2. Felix och tidsmaskinen
Sändes 5 juni 1972 samt 25 maj 1975

3. Felix och trollkarlens väska
Sändes 12 juni 1972 samt 1 juni 1975

4. Felix och den osynlige mannen
Sändes 19 juni 1972 samt 8 juni 1975

Den svenska TV-serien fick en dansk efterföljare 1980. Upphovsmän var Jan Lööfs efterträdare Werner Wejp-Olsen och den danske animatören Walther Lehmann. De sex TV-avsnitten baserades på Wejp-Olsens Felix och den nya energikällan, vilken givits ut som seriealbum även i Sverige. Den danska TV-serien är en så kallad "flyttefilm", dvs gjord med den relativt enkla "cut out animation"-tekniken.

I ett mail från 28 juli 2004 skriver Wejp-Olsen: "Inspireret af Jan Lööf's tegnefilm fik jeg (efter otte år) omsider overtalt DR's Børne & Ungdomsafdeling til at gå ind for en tegnefilm med Felix. Som oplæg valgte jeg historien om Felix og den nye energikilde. Det blev til 72 minutters tegnefilm fordelt på seks episoder af 12 minutter med en cliffhanger efter hvert afsnit. De blev lavet som såkaldt "flyttefilm" i samarbejde med den kendte danske tegnefilmsmand Walther Lehmann. Fortælleren var en finurlig and ved navn Albertine, som den kendte danske skuespillerinde, teaterdirektør og legende Jytte Abildstrøm lagde stemme til. Tegnefilmen blev også vist i de øvrige nordiske lande samt på en enkelt TV station i - Canada!"

I ett inlägg på Facebook 29 april 2015 tillägger Werner Wejp-Olsen: "Desværre tror jeg ikke, Felix kommer på DVD. Rettighederne tilhører DR/B&U. Jeg har selv en enkelt DVD, overført fra den oprindelige VHS."

De sex danska avsnitten har följande titlar:

1. Den mystiske professor

2. Den hemmelige opfindelse

3. Detek­tiv søges

4. Hr. Sharp slår til

5. Fanget

6. Kom så Felix


Notis i Röster i radio TV, maj 1972


Werner Wejp-Olsen och Walther Lehmann