INDEX

Hem

En svensk Tintin

En dansk Felix

Fiffige Felix-index

Felix på TV

Ögonvittnen berättar

Fiffige Felix Forum


Detta index är numera tämligen heltäckande och borde ge en relativt god uppfattning om Felix-äventyren och dess publiceringar. Episodtitlar inom citationstecken är inte officiella utan beskrivande. Vad gäller Jan Lööfs produktion har jag koncentrerat mig på publiceringar utöver albumen, eftersom uppgifter om dessa finns tillgängliga på flera andra ställen. För äventyren 1-23 har indexet baserats på uppgifter framtagna av Roger Schaeder, Daniel Atterbom, Janne Lundström, Göran Ribe och Horst Schröder till Bild & bubbla nr 1 och 4 1977, medan info om episoderna 24 -35 baserats på egna studier i 70-talets Dagens nyheter. På Roger Schaeders sajt finns ett detaljerat index över den svenska publiceringen av Jan Lööfs produktion.

Vad gäller de senare episoderna kommer uppgifterna främst från den danska albumutgivningen med god hjälp av Per Vadmand och Thomas Waldorff. Datumuppgifterna rörande DN 1970-72 kommer från Ulf Hagens artikel i B&B 1/79. I en liten artikel i THUD nr 1 1968 skrev Janne Lundström att "Fiffige Alf debuterade i danska Politiken under namnet Felix. I Sverige finns den för närvarande i Saxons veckotidning och i Dagens Nyheter. Saxons började på det första äventyret och publicerar två strips i färg per nummer. DN började emellertid med det andra äventyret". Ulf Hagen skriver i B&B 1/79 att Politiken startade sin publicering den 2 oktober 1967, samma månad som serien även började i Saxons. Sydsvenska Dagbladet följde efter den 1 februari 1968.

Från Per Sanderhage på PIB fick jag i juli 2004 en förteckning över vilka tidningar som publicerade Felix 1970, nämligen:
Danmark: Politiken (Köpenhamn), Aalborg stiftstidende, Morgenposten (Odense) och Demokraten (Aarhus).
Finland: Kansan Uutiset (Helsingfors)
Sverige: Saxons veckotidning, Sydsvenska dagbladet (Malmö), Dagens nyheter (Stockholm), Gefle dagblad, Göteborgs-posten, Jönköpings-posten, Alingsås tidning, Gotlands allehanda (Visby) och Hallands-posten (Halmstad). Strukna på listan är Eskilstuna-kuriren och Västgöta Demokraten (Borås).

Enligt svar på en läsarfråga i Serie-pressen nr 6 1972 (daterad 9-22 mars) om vilka svenska tidningar som just då publicerade Felix hade två tillkommit sen 1970 - Dala-demokraten och Serie-pressen. Fortfarande gick den i fyra tidningar i Danmark samt även två i Finland och en i Nederländerna (dit serien - enligt uppgift från Per Sanderhage - såldes genom Swan Features Syndicate). Läget 1976 (enligt Ole Munk Rasmussens intervju med Werner Wejp-Olsen i Kulørte sider # 8 / B&B 1/77) var att Felix gick i ca 20 tidningar, främst i Sverige, men sporadiskt i Norge, Finland, Nederländerna och Belgien. Den hade även gått i Italien och just då även börjat utges som album i Tyskland.


JAN LÖÖF

Av Lööfs 11 avsnitt är det bara det första och de två sista som kan sägas vara helt fristående. Episoderna 2-3 hänger ihop, liksom 4-7 samt 8-9. I övrigt kan man väl konstatera att Lööfs äventyr präglas av en underbar fantasi. Återkommande teman är apor av diverse storlekar samt tidsresor med eller utan tidsmaskin.

1. Felix på Stora Apön 58 strippar
Fablernas värld nr 1-4 1970 (under titeln Felix och den talande papegojan), Serie-pressen nr 1-4 1971

2. Felix och tidsmaskinen 160 strippar
Fablernas värld nr 5-10 1970 (t o m stripp 93) , Serie-pressen nr 5 1971 - 10 1972.
Första halvan av berättelsen stod som grund för Jan Lööfs TV-serie om Felix från 1972 (se Felix på TV)

3. Felix och det stora upproret 200 strippar
Serie-pressen nr 10 - 19 1972 (t o m stripp 118)

4. Felix och de flygande tefaten 118 strippar
Fablernas värld nr 11 1970 (stripp 1-16)

5. Felix och Fantomen ("Felix och Doktor M") 104 strippar
Publicerades av Politiken och Dagens nyheter men drogs sedan in och återkom inte förrän 1980 i praktvolymen Jan Lööf's Felix.

6. Felix och varulven 114 strippar
Började publiceras i DN 11 mars 1970.

7. Felix i vilda västern 132 strippar
Publicerades i DN från 29 juli till 31 december 1970 (uppgift från Roger Schaeder)
Comics 1 1970 (stripp 44-72)

8. Felix och Ben Hassans skatt 138 strippar

9. Felix och Meteoren 114 strippar
Comics 2 1971 (stripp 6-10, 12-17, 19-22, 24-27, 29-30, 33-41, 43-44, 46-48, 50-53, 55-57, 60, 62-63, 65, 67-69, 71-78, 80-81, 83-84, 86-92, 94-95, 97-114)

10. Felix och Cecilia 132 strippar
Stripp 21-10 publicerades DN den 7 december 1971, stripp 74-10 den 10 februari 1972

11. Felix i Afrika 124 strippar
Stripp 65-11 publicerades i DN den 13 juli 1972

WERNER WEJP-OLSEN

När WOW tog över "Felix" från Lööf träffades de båda och gjorde varsin version (ovan) av det som kom att bli inledningen på WOWs första berättelse Guldpistolen. I Sverige publicerades huvuddelen av WOWs produktion av Dagens nyheter. De flesta episodtitlarna nedan är inofficiella och där jag känner till handlingen finns en kort sammanfattning. Saxons hoppade över WOWs första äventyr (nr 12) men episoderna 13, 14 och 15 gick fram till att tidningen lades ner i början av 80-talet. Några smakprov på WOWs version av Felix finns att beskåda på Joakim Gunnarssons intressanta blogg Sekvenskonst


Felix och Criblecoblis

12. Guldpistolen 108 strippar
En samhällskritisk historia om hur Felix träffar herr Criblecoblis, som har den unika förmågan att kunna förvandla metall till guld. Detta kan inte stillatigande åses av affärsmän och politiker. Ingår i det danska förlaget Fabels samlingsutgåva från 2018 med Felix-berättelser av WOW.

13. Professor Frankenfurters Hemmelighed 84 strippar
Felix driver iland på en öde ö, där det ganska snart landar ett flygande tefat. Tefatet är inte från rymden utan från framtiden och ombord finns den sjömansklädde Disney-fantasten Boing-Boing, som egentligen tänkt resa till urpremiären av Snövit. Felix följer med men efter en kraschlandning i tid och rum där Boing-Boing drabbas av minnesförlust strandsätts Felix i 1800-talets England, där han stöter ihop med Sherlock Holmes och Watson. De träffar den galne uppfinnaren Frankenfurter och dennes "mekaniska monster" - en bil - och reser sen till Baker Street i London. Dit kommer ett telegram adresserat till Felix. Det är från Boing-Boing som återfått minnet, rest till nutiden och på en dagstidnings seriesida läst var Felix befinner sig (!) och skyndat till undsättning. Ingår i det danska förlaget Fabels samlingsutgåva från 2018 med Felix-berättelser av WOW.


Dr Watson, Sherlock Holmes och Felix (gråmelerade av Saxons)


Robin Hood, Felix och Boing-Boing (gråmelerade av Saxons)

14. Robin Hood 60 strippar
Försöket att återvända till nutid misslyckas. Felix är kvar i England men nu i Robin Hoods medeltid. Historien om Robin Hoods revolution utvecklas till en satir om grundandet av den byråkratiska demokratin. Felix får skjuts tillbaka till sin nerskräpade nutid och tar farväl av Boing-Boing som återvänder till Ankeborg (dvs New York i en disney-fierad framtid). Ingår i det danska förlaget Fabels samlingsutgåva från 2018 med Felix-berättelser av WOW.

15. Felix och den mystiska uppfinningen 96 strippar
Felix följer med privatdeckaren Sam Sparrow (modellerad på Humphrey Bogart) i sökandet efter professor Theodor Spinato, som kidnappats av en internationell spionliga på jakt efter hans nya märkliga uppfinning vidunderstoffet. Under äventyret - som till strukturen påminner om Tintin-episoden Det hemliga vapnet - tillstöter Spinatos dotter Ursula (som i stort sett ser ut som Lööfs Cecilia) samt fler spioner från diverse länder. I slutändan visar sig Spinatos vidunderstoff sakna militär betydelse - det den gör är att på rekordtid förvandla allt vatten i en sjö till lakritsvatten. I slutet av avsnittet pensionerar sig Sam Sparrow och flyttar in på "De gyllene tiderna", vilohem för utbrända hjältar. Trots föreståndarinnans påtryckningar ("När er tid kommer har vi ett trevligt rum i beredskap!") avböjer Felix att reservera plats på samma hem. Återutgiven i Felix-album nr 7. Ingår med titeln Vidunderstoffet i det danska förlaget Fabels samlingsutgåva från 2018 med Felix-berättelser av WOW.

16. van Gook Mysteriet 108 strippar
Felix träffar först den stenrike konstsamlaren sir Cecil, sedan den skumme mr Greenbuck. I sitt slott låter Greenbuck återskapa kända konstverk av van Gook, målade av den döde mästaren själv genom ett oväntat medium - Harpo Marx! Ingår i det danska förlaget Fabels samlingsutgåva från 2018 med Felix-berättelser av WOW.

17. Felix och oljekrisen 96 strippar
Felix kommer cyklandes till en stad och upptäcker att en enerigikatastof inträffat eftersom de flesta oljekällor i världen sinat. Det är bara det lilla shejkdömet Dhiba som inte drabbats. Felix köper en gammal oljelampa som visar sig innehålla en fackligt organiserad ande. Denne vet att energiproblemet har lösts av en docent Larsson, som kan omvandla havsvatten till petroleumprodukter. Men docent Larsson har kidnappats och spåren leder till shejkdömet Dhiba. Felix och anden reser dit och får av den korrupte shejk Abdul Saudhal veta att världens oljekällor tömts genom ett konstruerat undertryck i Dhibas öken och att docent Larsson kidnappats för att dennes uppfinning inte ska komma ut. Allting ordnar sig dock; Felix, anden och docent Larsson lyckas rymma och en explosion i shejkens pumpcentral får all olja att sprida sig i underjordiska håligheter över hela världen, varvid alla länder blir självförsörjande på det svarta guldet. Docent Larsson uppfinning köps av en oljemagnat - som omgående bränner ritningarna! Visuellt finns många ekon från Lööfs Ben Hassans skatt. Återutgiven i Felix-album nr 8. Ingår med titeln Den Store Energikrise i det danska förlaget Fabels samlingsutgåva från 2018 med Felix-berättelser av WOW.

18. Felix i Utopia 132 strippar
Felix kommer till den totalitära staden Utopia där den allsmäktige Storebror härskar. Felix bestämmer sig för att försöka krossa dennes odemokratiska samhälle och upptäcker då att Storebror enbart är en robot styrd av den allvetande datorn PXY 777 (som fyller ett helt rum). Felix besegrar datorn genom att hitta dess svaga punkt - bristen på humor. Återutgiven i Danmark som e-bok samt under titeln Utopia i det danska förlaget Fabels samlingsutgåva från 2018 med Felix-berättelser av WOW.

19. Delfinmysteriet 150 strippar
Banditledaren Mr Q utpressar i tur och ordning diverse fartygsrederier. Först sprängs ett skepp och för att inget mer ska hända betalar det drabbade rederiet en generös summa. Enligt överenskommelsen släpps penningpåsarna från helikopter långt ute till havs, där de plockas upp av dresserade men viljelösa delfiner, offer för den drog som Mr Q:s medhjälpare doktor Parloff skapat. Felix lyckas tillsammans med delfinen Skepparn ta sig till Mr Q:s högkvarter på en avlägset belägen vulkanö. Tillsammans avslöjar dom ligan och hamnar sen på marinforskaren doktor Aquarius ö. Den sista tredjedelen av berättelsen tar en oväntad vändning när Skepparn egentligen visar sig heta Xerus, en människa från det undervattniska riket Atlantis! Som tack för sina insatser blir Felix och dr Aquarius de första utomstående som får besöka Atlantis. Ingår i det danska förlaget Fabels samlingsutgåva från 2018 med Felix-berättelser av WOW.


Felix, Skepparn och dr Aquarius

20. "Felix och försäkringsbedrägeriet" 90 strippar
"Havs-temat" fortsätter. Skeppsredare Patrick skickar flera båtlaster med livsmedel och förnödenheter till u-länder, men båt efter båt går mystiskt till botten och Patrick håvar in försäkringspengarna. Felix får av den räddhågsne kontoristen Frank veta att det varit samma besättning på de olika båtarna, så för att få veta mer smyger de båda ombord på det skepp som just är på väg. Då upptäcks Patricks försäkringsbedrägeri - fartyget är bara ett aluminiumskal ovanpå en ubåt.


21. "Felix möter Konditionsmannen" 60 strippar
Äventyr kring Gnavox-TV, den mystiske Konditionsmannen och dennes alter ego Klark Cent.

22. "Felix i Mikropolis" 108 strippar
Felix forfølger en (tror han) legetøjshelikopter gennem et vandfald og kommer til et sted, hvor alting er formindsket. Også menneskene i byen Mikropolis. Mikromenneskene, har ekstreme mindreværdskomplekser, fordi verden uden om dem er i normal størrelse, og de føler sig truet af et "uhyre", som bor i udkanten af området. Felix tilbyder at tage affære og møder på den måde "uhyret", dr. Merridown, som er en videnskabsmand, der har udført formindskelsen ved hjælp af en formindskelses/forstørrelsesmaskine. Det har han gjort for på den måde at redde jordens ressourcer. Felix tager tilbage i formindsket udgave og opdager, at man i byen planlægger et atomangreb på "uhyret". Det får han forpurret, men samtidig forsøger doktor Merridowns tidligere assistent at stjæle maskinen. Dette får Felix også forpurret, og til slut forstørrer doktoren Mikropolis igen og maskinen ødelægges. (resumé av Thomas Waldorff)

23. "Felix och kung Salomos skatt" 132 strippar
På skattjakt i södra Afrika hittar Felix den legendariske kung Salomos skatt tillsammans med den snikne Mr Wonderbilt och den infödde gossen Kulo. Skatten förändrar Wonderbilt, som beslutar sig att hjälpa Kulo och hans folk och bl a bygger skolor och sjukhus. Mr Wonderbilt hamnar slutligen i Guinness rekordbok som "den givmildaste människan i världen". I biroller som två journalister ses Helan & Halvan.


Felix tillsammans med Kulo och Mr Wonderbilt

24. Felix och Lord Peter Whimpy 84 strippar
Felix stöter ihop med den berömde detektiven Lord Peter Whimpy och får veta att butlern Hunter anställt Whimpy som "herre" i stället för tvärtom. Tillsammans löser trion mysteriet med den försvunne konsertpianisten sir Malcolm Dinsmore. Denne visar sig vara identisk med den populäre rocksångaren Rocky O'Freak och det är Felix som listar ut att de stora inkomster som Dinsmore har bara kan komma "från popkonserter eller dylikt". Under resans gång avslöjas även den mystiske doktor Flywheels knarksmuggling i pupillerna på vykortsclowners rullande ögon! Återutgiven i Felix-album nr 7


25. "Felix och Hattman" 60 strippar
Ännu en superhjälteparodi, nu med den prylfixerade Hattman och dennes kamp mot "Superhjärnan" - som visar sig vara den serietecknare som en gång skapat Hattman men nu tröttnat och därför försöker ta kål på sin osårbara skapelse!

Sommaren 1976 öppnades Svenska Seriemuseet på nöjesfältet Liseberg i Göteborg. Initiativtagare och huvudsakliga finansiärer var Sture Hegerfors, president i Svenska Serieakademin, samt galleristen Bo Karlsson. Museet innehöll bland annat uppbyggda miljöer som Fantomens dödskallegrotta, Kronbloms vardagsrum och 91:ans arrestbur. Dessutom ställdes diverse originalskisser och strippar ut. I samband med detta tecknade Jan Lööf dessa strippar som visar hur Felix och Alex besöker ett seriemuseum som Sture Hegerfors driver på Månen! Och eftersom svordomar inte tilläts i vanliga fall passade Lööf på att ta ut svängarna. Seriemuseet på Liseberg fanns kvar fram till 1978 då det revs för att ge plats åt Lisebergshallen.

WERNER WEJP-OLSEN & OLE MUNK RASMUSSEN
Fr o m episod 26 tuschades serien av Ole Munk Rasmussen. Thomas Waldorff har bidragit med flera uppgifter i indexet fr o m nu.

26. Felix och den nya energikällan 84 strippar
Felix träffar dr Blizzard, som i sitt högkvarter högt uppe i bergen utvecklat en vindmaskin som ska lösa världens energiproblem. P. Andora, ägare av en mängd urangruvor, ser faran med uppfinningen och anlitar detektiven Philip Marlowe (modellerad på Woody Allen) för att hitta dr Blizzard, "samhällets fiende nummer 1", eftersom hans uppfinning kan göra alla andra energikällor överflödiga och orsaka massarbetslöshet. Berättelsen återutgavs i Felix-album nr 8 och stod även som grund för WOWs TV-serie om Felix från 1980 (se Felix på TV)

27. "Felix i drømmesamfundet" 90 strippar
Felix kommer sammen med en ældre bilanmelder til en lille by, hvor der kun bor pensionister. De ønsker imidlertid ikke at leve et pensionistliv og bruger derfor deres tid på at lave kvalitetsprodukter med kærlig hånd. Det er der imidlertid nogen, som ikke bryder sig om, og derfor bliver byen overvåget af en agent for efterretningstjenesten. Felix følger efter agenten og overhører et møde med arbejdsgiver- og fagforeninger, som er ikke interesserede i denne form for konkurrence og ønsker produktionen stoppet. Agenten skal vise sine chefer pensionistbyen, men det lykkes Felix at dreje vejskilte, så de kører forkert og ikke finder byen. Og i byen beslutter man efterfølgende, at nu skal verden lære om byen og dens aktive pensionister. (resumé av Thomas Waldorff)

28. "Felix og løsningen på fødevareproblemet" 90 strippar
Felix kommer ud at sejle i en hvalformet u-båd med kaptajn McNemo. Han har langt til havs opbygget en base, hvor han har eksperimenteret sig frem til forskellige løsninger til fremskaffelse af fødevarer for verdens befolkning. Men den internationale fødevareindustri er ikke henrykte for hans resultater. Felix finder dog en løsning. (resumé av Thomas Waldorff)

29. "Felix og dukkemageren" 84 strippar
Felix møder en række figurer taget lige ud af Muppet Show. Figurerne er gjort levende af Frank Moppet ved brug af lyn ligesom dr. Frankenstein. Imidlertid er dr. Glunzo (Gonzo), som er assistent, ond og har lavet et Monster, som bruges til kriminalitet. Frank Moppet får skylden, men Felix opdager at dr. Glunzo i virkeligheden er en tidligere fyret assistent i forklædning, som har taget den rigtige dr. Glunzo til fange. (resumé av Thomas Waldorff)

30. "Felix og Bigfoot" 96 strippar
Felix tager med en Nordvest-canadisk indianer, Turok, hvis far er den gamle høvding, hjem til landsbyen. Denne minder mere om en campingplads end en indianerlandsby. Medicinmanden er den eneste som insisterer på indiansk levevis, og han forsøger at skræmme indianerne til at gå på jagt og skaffe skind til Bigfoot. I stedet for at gå på jagt stjæler indianerne pelse fra den nærmeste pelsbutik. Felix, Turok og medicinmanden får dog returneret pelsene i sidste øjeblik. Under flugten fra politiet redder de en rigtig Bigfoot fra druknedøden. Som tak tager den dem med til sin hemmelige dal, hvor den bor med andre Bigfeet. (resumé av Thomas Waldorff)

31. "Felix og julemanden" 84 strippar
Felix redder på en badeferie en ældre mand fra en haj. Det er dog en legetøjshaj fra Tom McToys firma. Den gamle mand låner en kuglepen af McToy for at skrive Felix' navn ned. Han returnerer dog ikke pennen, hvilket McToy først opdager senere, da han kommer i tanke om, at en hemmelig formel er gemt i kuglepennen. Så går jagten ind på den gamle mand, som i mellemtiden er taget til Grønland. Felix og McToy følger efter langt ud i ismarken sammen med en hund, de er kørt ind i. De kommer nu til en af varme kilder opvarmet tropisk dal, som viser sig at være der, hvor julemanden bor, og hunden er i øvrigt julemandens hund. (resumé av Thomas Waldorff)

32. "Felix og privatdetektiven Dix Dynamo" 114 strippar
Felix møder Thormod, som er en stor fan af tegneseriekrimier. Han starter sit eget detektivbureau som Dix Dynamo med Felix som assistent. Gennem en række opgaver, hvor Dix konstant overreagerer eller overdramatiserer, når Dix frem til, at tegneserieverdenen forstår han bedre end den virkelige verden. (resumé av Thomas Waldorff)

33. "Felix og amazonerne" 90 strippar
Felix tager med Arthur på ferie i Amazonjunglen. Arthur er taget af sted fordi han er træt af, at hans kone altid hundser med ham. De kommer meget langt ind i junglen og bliver fanget og ført til Amazonapolis, en by hvor kønsrollerne er byttet om. Efter en række kønsydmygelser lykkes det Felix og Arthur at flygte tilbage. (resumé av Thomas Waldorff)

34. "Felix og foryngelsesmidlet" 72 strippar
Felix finder i en tabt pung en formel som tilhører professor Vitalius. Det viser sig at være en foryngelsesformel som kan skænke evigt liv. Den er der selvfølgelig også nogle skurke ude efter. Vitalius og Felix bliver reddet af FNs hemmelige politi, men Vitalius vil ikke ødelægge formlen og drikker den flaske han har af midlet. Det virker så godt, at han bliver til et spædbarn, der bliver givet til adoption. (resumé av Thomas Waldorff)

35. "Felix og kampen for verdensfreden" 96 strippar
Felix møder en talende hund, som er en hemmelig agent, Hulak, fra et andet solsystem. Han er kommet til jorden pga. en kraftig laserkanon truer hele verdensrummet. Det viser sig at kanonen tilhører Madame X, som ved afpresning skaffer penge til de fattige lande. Hulak får fjernet laserkanonen, men løser samtidig Madame Xs behov for penge til de fattige lande. (resumé av Thomas Waldorff)

36. "Felix og størrelsespistolen" 84 strippar
Felix møder hr. Parkinson som har opfundet en pistol, der kan gøre ting større eller mindre. (Samme plot som i Historie 22) Hr. Parkinson bliver bortført af en fyr som vil gøre sig til Verdenshersker ved hjælp af pistolen. Det får Felix forhindret. (resumé av Thomas Waldorff)

37. "Felix og Atlantis-skatten" 96 strippar
Felix møder professor Baldrian, som har fundet et skattekort til Atlantis-skatten i Sahara. De tager af sted for at finde den, men det er der også andre der gør. Felix finder skatten, som viser sig at være hurtigtvoksende hvede. Ved en fejl kommer Felix til også at optø to Atlantis-mennesker. De fortæller, at de undersøger verden fra deres UFO hvert 100. år, for at se om den er blevet så civiliseret, at de kan vende tilbage. Det er ikke lykkedes de sidste mange tusinder af år. Men de håber så, at det kan blive snart, fordi professor Baldrian får den hurtigtvoksende hvede. (resumé av Thomas Waldorff)

38. "Felix på teateret" 96 strippar
Felix havner i et opgør mellem en afholdsforeningsformand og en fordrukken teaterdirektør, hvor formanden vil have teateret lukket pga. lave moralske værdier. Det viser sig dog i Felix' undersøgelser, at det ikke kun handler om moralske værdier, men også om at der kan bores efter kildevand på grunden. Efter direktørens datter er blevet bortført og Felix fanget kommer det til kamp. Men denne slutter på besynderlig vis med at formanden og direktøren når til enighed. (resumé av Thomas Waldorff)


JENS-PEDER AGGER & OLE MUNK RASMUSSEN

Fr om nu är indexet baserat på den danska albumutgivningen, uppgifter från Per Vadmand, Thomas Waldorff samt Claes på Fiffige Felix Forum .

39. Felix og våbensmuglerne 110 strippar
En brutal historia om vapensmuggling på fartyget "Tulle Taersk" till det rasistiska Whiteland i södra Afrika. Agenterna roar sig med att döda varandra med pilbågar och sprängattentat, och den whiteländska armén företar summariska avrättningar på den inhemska, svarta gerillan. Felix' allierade är den fylliga matrosen Sonja, och tillsammans lurar de agenter och soldater och delar ut vapnen till befrielsearmén. Återutgiven i Felix-album nr 10.

40. Felix og ketchupgassen 108 strippar
Felix hamnar på hotellet Folly Towers (som drivs av en lätt maskerad John Cleese!) i Follytown. Han lierar sig med den deckarintresserade miss Marmor och hennes hund Mickey Spillane. Konstiga saker händer på hotellet, som visar sig ha förbindelse med en underjordisk tidvattensgrotta (pure Werner Wejp-Olsen). Den klichéartade tyske korvfabrikanten Schnauss planerar att ta över all korvproduktion genom att låta sin hejduk dr Müller tillverka den korvberoendeframkallande ketchupgasen. Återutgiven i Felix-album nr 10.


Felix och Folly möter miss Marmor och Mickey Spillane

41. Felix og jagten på u-båden 90 strippar
Felix får jobb på Søren Rusts "Skrothandel og dynnamitlager". Figuren verkar baserad på Lööfs Skrot-Nisse (som på danska heter Søren Skrot) men eftersom detta serieavsnitt gjordes 1983, dvs före den underbara dock-TV-serien, är de visuella likheterna bara marginella. Liksom i TV-serien samt i Lööfs ursprungliga barnbok heter även denne skrothandlares medhjälpare Kalle. Efternamnet är Koks, och utseendemässigt ser han ut som en vresig Jan Lööf! Huvudtemat i episoden är att den skumme amiral Donnerwetter lejer Skrot-Sören, Kalle och Felix att med sin ubåt delta i en hemlig militärövning. Syftet är dock att skrämma allmänheten med "främmande ubåtar" och att det i grunden är en satir över svensk ubåtsjakt vid samma tidpunkt råder ingen tvivel om. För säkerhets skull låter Agger & Rasmussen ubåten vara full med svenska attribut som Kalles kaviar, Pripps blå mellanöl, surströmming, knäckebröd och "Marie kiks". Återutgiven i Felix-album nr 9.

42. Felix og det kemiske affald 90 strippar
Kalle Koks tar initiativet i den här berättelsen. Tillsammans med Felix och Skrot-Sören reser han till sin syster Ingeborg med familj i den lilla fiskeorten Hvilling. Där tar man itu med bl a en korrupt kommunpolitiker och suspekta industriutsläpp från A/S Kemi Destruktion. Återutgiven i Felix-album nr 9.

43. "Felix og gangsterne" 132 strippar
Felix hjælper nogle prostituerede i deres kamp mod både gangstere og de sociale myndigheder. (resumé av Thomas Waldorff)

44. Felix og kong Fido 96 strippar
Felix hamnar i byn Doggerup, där hundar och hundägare styr med järnhand - enligt uppgift passade Agger på att uttrycka sitt ogillande mot dylika grupper. Felix hamnar hos trädgårdsmästaren Gartner, vars katter ständigt trakasseras och till slut kidnappas för att offras åt kung Fido, en bulldog som enligt sin ägare med hejdukar uttrycker sin vilja genom telepati. Återutgiven i Felix-album nr 12

45. Felix og kniplingemysteriet 108 strippar
Felix får anställning som vakt på Riksmuseet. Den karismatiske professor Solsikke (som ser ut som en klonad version av Bergamotte från Tintin-äventyret De sju kristallkulorna) månar om museets samling av antika knypplingar, som han tror ska förmedla ett budskap. Fler personer är intresserade och snart befinner sig alla i Bortre Indien för att hitta det antika landet Gibbon, som visar sig styras av mystiska apor. Återutgiven i Felix-album nr 12


PER SANDERHAGE

1983 slutade Agger på PIB, och samtidigt ville Munk Rasmussen ta en paus för att avsluta sina arkitektstudier. PIB-redaktören Paul Schiøtt lät då Per Sanderhage vikariera under sommaren som tecknare och författare på episoden Felix og de overjordiske

46. Felix og de overjordiske 132 strippar
Felix blir påkörd av en bil och dör. Sankte Pers medhjälpare Petersen hämtar upp honom till himlen, men blir nästan påkörd av ett rymdskepp från Andromeda. Enligt "Förutsägelsernas bok" innebär detta ett icke-auktoriserat anfall från rymden och Sankte Per får anledning att ingripa. Anfallet är förutbestämt att hindras av en viss Felix, som därför får återvända till Jorden med två medhjälpare - den okynnige kärleksguden Amor från Olympen samt den hetlevrade Tor från Valhall. Att använda sig av Tor & Amor var enligt uppgift en gammal idé av Sanderhage, som han nu kunde använda under sitt halvårslånga vikariat på Felix.
Återutgiven i Felix-album nr 11


PER VADMAND & OLE MUNK RASMUSSEN

När Ole Munk Rasmussen tog vid igen var det med Per Vadmand som idérik och fantasifull författare. I ett mail skickat 13 juli 2004 skriver Vadmand att "samtlige de historier, jeg lavede med Ole Munk, blev trykt enten som album eller (for en enkelts vedkommende) i "Gale Streger".


Alex, Felix och Conrad
47. Felix og Atomterroristerne 84 strippar
Felix träffar återigen sin gamle kompanjon Alex, som nu jobbar som vaktmästare på Gyldebaeks kärnkraftverk. Även ex-polischefen Conrad från San Fernando (Felix och det stora upproret) gör comeback och är här med och planerar en statskupp i Danmark med hjälp av en terroristattack mot kärnkraftverket. Historien bygger delvis på ett oanvänt manus till Vadmands tidigare serie Ole & Linda. Återutgiven i Felix-album nr 14

48. Felix og Rumolympiaden 120 strippar
Felix tänker gå på tivoli men ett klippkort leder honom mystiskt nog till en främmande planet där en rymdolympiad pågår. I dlöbdöf (fotbolls)turneringen upptäcker Felix att det förekommer mutor och uppgjorda matcher, vilket leder till att turneringens under-dogs, laget från planeten Phusckx överraskande vinner den ena matchen efter den andra. Felix blir populär hos flickorna från Phusckx och förbereder sig motvilligt på att följa med till denna planet när Alex kommer och räddar honom. I berättelsen parodieras bl a den danske filmmannen och underhållaren Erik Clausen (som PR-mannen Elmer Carlsen på Cirkus Salamanca samt som rymdvarianten Xal-zen), sportjournalisten Gunnar NU Hansen (=rymdreportern med de många armarna) samt fotbollspelaren Allan Simonsen ("Alzim"). Återutgiven i Felix-album nr 15

49. Felix og Kuruhamas Skat 108 strippar
Handlar om jakten på japanen Kuruhamas skatt, som beskyddas av samurajen Yojumbo. I ett mail skickat 19 december 2004 berättade Vadmand även att den onde direktören Dominaga ("Dum i nakken"!) förekommer i berättelsen; "Hans navn er en forvanskning af fyrst Toranaga i "Shogun", spillet af Toshiro Mifune, og hans udseende er taget efter Toshiro Mifunes direktør-figur i Kurosawas "Himmel og Helvede". Direktør Dominaga har jeg tidligere brugt i den korte Ole & Linda-episode, jeg lavede sammen med Frank Madsen ("Ole & Linda på sporer", forlaget Herriman)." Felix og Kuruhamas Skat återutgavs 1992 i tidningen Gale Streger nr 4.

50. Felix og Gummihønen 180 strippar
Felix träffar återigen den kvinnliga sjömannen Sonja, som hjälper Felix att få jobb hos sin mor Gerda "Bedste" Sörensen. Det är en handlingskraftig och hetlevrad kvinna som med stolthet kör sin gamla lastbil "Gummihönan", en 1938 års Brillman. Tämligen snart har Bedste involverats i en vadslagning med långtradarplayboyen "Wonder Boy" om vem som snabbast kan köra sin last till södra Arabien. Wonder Boy får i uppdrag att frakta en porslinsservis i 1374 delar medan Bedste & Felix i brist på kylrum ska frakta 300 levande grisar till de bacon-traktande europeiska oljeingenjörerna i Abr Dabai. Bedste vinner loppet men eftersom båda bilarna demolerats beslutar hon sig att gå ihop med Wonder Boy och de får hjälp av en arabisk bilmekaniker att bygga en fungerande bil av de resterna. Felix stannar i Arabien för att nattetid befria grisarna och berättelsen slutar med att han flyr på till havs på en flotte med dessa djur. Återutgiven i Felix-album nr 13

51. Felix og den Forsvundne Beatmusik 96 strippar
Berättelsen tar vid direkt där föregående slutade, dvs Felix befinner sig på en flotte med en massa grisar. De plockas upp av ett fartyg på väg till Nya Zeeland. Två andra passagerare är Kaj Jensen (på jakt efter ett försvunnet demoband med 60-talsgruppen The Caterpillars) samt dennes son, punkaren Vagn Oluf. Det försvunna demobandet tros befinna sig på ett störtat flygplan i Nya Zeeland, och Felix med vänner hittar detta i en "glömd" dal i en vulkan - mycket Carl Barks-vibbar här! Återutgiven i Felix-album nr 14

52. Felix og vaffelisskandalen 84 strippar
Felix stöter ihop med en mystisk glassförsäljare som visar sig bedriva industrispionage med hjälp av en gigantisk snurrande glasstrut på glassbilens tak. Alex är här vaktmästare på företaget Gluf & Eastern. I berättelsen parodieras den danske serietecknaren Ingo Milton - den spionerande glassförsäljaren heter Ingo Stilton. I ett mail skickat 19 december 2004 berättade Vadmand även att "de to uheldige agenter Schwatt og Sander i "Vaffelisskandalen" er karikaturer af Paul Schiøtt og Per Sanderhage fra PiB". Återutgiven i Felix-album nr 15

Slutrutan i Felix og vaffelisskandalen, Ole Munk Rasmussens sista ordinarie Felix-bild. Felix vandrar iväg med Ingo Stilton, flankerad av Alex och punkaren Vagn Oluf (från Felix og den Forsvundne Beatmusik) till vänster samt "Bedste" (från Felix og Gummihønen) och Munk Rasmussen själv till högerPER VADMAND & MÅRDøN SMET

Per Vadmand fortsatte som Felix-författare på ytterligare två berättelser fram till den 17 december 1986, då den sista strippen med Felix publicerades. Då hade serien i ungefär ett år tecknats av Mårdøn Smet. Tack vare Per Vadmand och Per Sanderhage vet jag nu mer om denna fas i Felix' karriär. Den har aldrig givits ut i samlad form och - skriver Vadmand - "vil heller ikke blive det, da Mårdøn Smet er temmelig utilfreds med tegningerne. Det ærgrer mig lidt, for jeg synes, det er et par gode historier."
Per Vadmand har även avslöjat att han har 2-3 veckors skisser för ännu en berättelse, episod 55. I den skulle Felix resa jorden runt med Phileas Fogg.

53. "Felix og Montana Johnson" 72 strippar
Felix stöter ihop med Montana Johnson, en arkeologiprofessor med cowboy och piska. Denne söker efter en etruskisk skatt mitt i storstadsdjungeln och det blir konflikter med såväl storkapitalet som miljörörelsen. Förutom den tydliga Indiana Jones-parodin har Vadmand fått idén från en "Panda"-historia från 50-talet.


Alf, Lajla och Felix

54. "Felix og Sauerkraut-mafiaen" 168 strippar
I den sista berättelsen kommer Felix till kanalstaden Skipperdamm, där han möter sin kriminelle dubbelgångare "Fiffige Alf" (!). Efter att ha oskadliggjort "sauerkrautmaffian" slår sig Felix till ro med Lajla, Alfs före detta fästmö, och de båda får jobb på Lajlas mammas restaurang. I serien förekommer spårvagnsfrälste Per Vadmand som spårvagnskonduktör och i den sista strippen omges Felix och Lajla av alla sina kreatörer och ett urval av de bifigurer som uppträtt under årens lopp.


Den sista ordinarie Felix-strippen. I bakgrunden sitter till vänster Paul Schiøtt (mustasch), Per Sanderhage (helskägg), Ole Munk Rasmussen (mustasch), Jan Lööf (skägg) och Werner Wejp-Olsen (glasögon). Till höger syns Mårdøn Smet, Jens Peder Agger (mustasch) och Per Vadmand (skägg). Vid det främre bordet sitter några av seriens figurer; fr v samurajen Yojumbo, Herman, Farsan, Vagn Oluf, Kaj Jensen, Bedste, Lajla, Felix, Alex, professor Propp, lord Peter Whimpy, Tor, Amor och Ingo Stilton (tack till Per Sanderhage)


Divus Madsen

Roger Schaeder har informerat mig att Dagens nyheter publicerade Felix till och med episod 48 (med sista stripp den 30 augusti 1984) och att serien då ersattes av Kvast-Hilda. Efter det tycks Felix ha gått enbart i Politiken, som publicerade den sista strippen onsdagen den 17 december 1986. Seriens plats i tidningen övertogs från och med lördagen av den danska serien Egoland av signaturen Olfax (Ivar Gjørup). På torsdagen och fredagen publicerades två övergångsstrippar (ovan) där Felix säger adjö till serieredaktören (och säger att han ska gå hem till frun, förmodligen Lajla från föregående episod) och sedan möter Egolands huvudfigur Divus Madsen. Båda dessa strippar är signerade O.M., vilket torde utläsas Ole Munk (tack till Thomas Waldorff)

Felix och den gamla skyltdockan är en serie av John Andersson som publicerades i serietidningen Kapten Stofil nr 1 1999. Den presenteras som en hyllning till Jan Lööf men varken teckningarna eller den surrealistiska historien (där Felix besöker planeten Saturnus tillsammans med Gud i gestalt av Kraftwerk-musikern Ralf Hütter) påminner särskilt mycket om Lööfs version av serien Felix. Däremot banar Anderssons version på nåt sätt väg för bilderboken När Felix blev stor från 2015 där Jan Lööf verkligen leker med bildmediet. Berättelsen börjar och slutar dock som serie.


Felix och den gamla skyltdockanFörsta albumutgåvan


Färgalbumet


Felix på nederländska...


...och tyska
200-sidig volym med Wejp-Olsens åtta första Felix-berättelser
(Guldpistolen, Professor Frankenfurters Hemmelighed, Robin Hood,
Vidunderstoffet, van Gook Mysteriet, Den Store Energikrise, Utopia
och Delfin-Mysteriet)
Felix-album 9


Felix-album 10


Felix-album 11


Felix-album 12


Felix-album 13


Felix-album 14


Felix-album 15