Hem

En svensk Tintin

En dansk Felix

Fiffige Felix-index

Felix på TV

Ögonvittnen berättar

Fiffige Felix Forum

Under första halvan av 70-talet lanserades Felix som "en svensk Tintin" (vilket till och med stod på omslagen till Carlsens seriealbum), och parallellerna mellan de båda seriernas svenska karriärer är tydliga med seriealbum, gästspel i serietidningar samt versioner för TV och vinyl. Belvisions 60-talsversion av Tintin ingick i nystartade TV2s barnprogram 1970 och det var samma kanal som två år senare visade TV-versionen av Felix. Tintin publicerades under 1970-71 med nya färger och omredigerad till serietidningssidor i Semics Pelle Svanslös och Semic gav under samma period Felix samma behandling i Fablernas värld.

I en artikel i Bild & Bubbla nr 1 1979 skriver Janne Lundström att det var han som utförde redigeringen av Felix i Fablernas värld. Fablernas värld publicerade Felix på Stora Apön (under titeln Felix och den talande papegojan) i nr 1-4 1970, Felix och tidsmaskinen (Rhodos-delen) i nr 5-10 1970 samt inledningen av Felix och de flygande tefaten i nr 11 1970. Därefter lades tidningen ner tämligen abrupt och utan förvarning. Notabelt är att det under 1971 utkom en albumserie i minst 6 nr med namnet Fablernas värld, men den innehöll inga serier utan fotoillustrerade berättelser ur TV-serien med samma namn. Jag köpte nr 4 1971 i tron att det var samma serietidning som året innan och minns ännu min besvikelse när Felix lyste med sin frånvaro. I slutet av 1971 flyttades Fablernas värld för övrigt till tidigare nämnda Pelle Svanslös.

Felix dök dock snart upp i Serie-pressen, där den gick i samtliga nummer under 1971-72 tills även den tidningen lades ner. Även här var serien redigerad, dock inte lika genomgående men heller inte omsorgsfullt som i Fablernas värld. Tidningen publicerade Felix på Stora Apön och Felix och tidsmaskinen i sin helhet och hann innan nerläggningen med ungefär halva Felix och det stora upproret.

1972 kom - även det i likhet med Tintin - en vinylskiva, som innehöll en dramatisering av episoden Felix och det flygande tefatet. Liksom i den senare albumutgivningen har hela rymdbiten klippts bort. Jag fick skivan i julklapp av mina morföräldrar 1972 och en kul detalj är att hela Tårtan-gänget medverkar med röster, dvs förutom Lööf själv (=Janos) även Krister Broberg (=Frasse) samt Mats G. Bengtsson (=Hilding). Vinylskivan gavs ut av Cupol med skivnummer CLPL 1018. Felix spelas av Claes Löfgren och Alex av Jan Söderlind. En ytterligare koppling till Tintin är att Claes Löfgren även gör rösten till den syldaviske gossen Niko i Tintin och hajsjön, såväl filmen som skivan. Där kan man till och med höra honom sjunga.

Jan Lööf hörs bl a som rymdvarelsen Gregor medan Broberg är den onde kapten Kalfjäll och Bengtsson den kloke docent Nilsson. Även Lennart Palmqvist medverkar på skivan. För grammofonbearbetning och regi stod "Jan Lööv" (som det stavas på konvolutet) och Krister Broberg, medan Lars-Johan Roundquist producerade. Såväl omslagsbilden (i god Lööf-stil) som baksideslayouten (bestående av så gott som samtliga avsnittets serierutor i frimärksformat) har gjorts av Krister Broberg. Felix-skivan finns numera - liksom Tintin-skivorna - tillgänglig på Spotify.

Förutom LP-skivan Felix och det flygande tefatet finns även en orelaterad Felix-skiva med Thore Skogman. Här rör det sig om en reklamskiva för livsmedelsindustrin Felix. På A-sidan finns Thores Felix-visan och även om det handlar om "Primörlandet Felix" (som det står på omslaget) är det dock lite kul att hitta en koppling mellan Thore Skogman och Felix. På B-sidan finns ett potpurri på kända Skogman-melodier, nämligen Det är så skönt att sjunga, Säg ja, Chérie, Fröken Fräken, Tio tusen röda rosor och En sån strålande dag.

1973 påbörjade Carlsen sin albumutgivning. Albumen redigerades av den framtida Felix-författaren Jens-Peder Agger. I Ulf Hagens Felix-artikel i Bild & Bubbla nr 1 1979 hänvisas till ett telefonsamtal Hagen hade med Jan Lööf den 22 januari 1976, där Lööf sa att han inledningsvis varit emot albumpublicering, förmodligen eftersom seriens hela upplägg och berättarteknik gjorts med tanke på en löpande daglig publicering. Det kan även vara förklaringen till att omslagen på de två första albumen ursprungligen inte tecknades av Lööf. Fast då kan man ju fråga sig varför inte en befintlig bild ur serien eller rentutav teckningar av dåvarande Felix-kreatören Werner Wejp-Olsen användes istället för de stela efterapningar som nu fick "pryda" albumen.

Överhuvudtaget andas förstaupplagan lågbudget. Papperet var strävt och gulaktigt (som i förlaget Red Clowns samtida publikationer) och angående färgtryck sa Wejp-Olsen i en intervju med Ole Munk Rasmussen (i Kulørte sider # 8 samt Bild & Bubbla nr 1 1977) att "det blir ju hemskt dyrt". I samma intervju avslöjade Wejp-Olsen dessutom att "Lööf håller förresten på med ett färgalbum - men det har han gjort i fem år och det blir säkert aldrig klart". Möjligen hade Lööf föredragit att teckna särskilda album-utgåvor. Redan i Saxons-artikeln Fiffige Alfs pappa i Saxons nr 10 1968 uppges att "Fiffige Alf kommer snart ut i bokform" men eftersom seriealbumformatet knappt hade lanserats i Sverige vid den tidpunkten är det idag lite oklart vad som avsågs. På senare tid har Lööf sagt att han ett tag planerade ett album-äventyr med Felix inspirerat av Eric Linklaters barnboksklassiker Det blåser på månen.

De två första albumen sålde uppenbarligen bättre än både Lööf och Carlsen hade trott så redan till album 3, Felix och varulven (som kom i slutet av 1973), var papperet och trycket bättre och från och med nu gjorde Lööf även albumomslagen. Enligt tidigare nämnda artikel av Hagen uteslöts den andra halvan av Felix och det flygande tefatet eftersom den inte ansågs god nog (varvid Lööf tecknade en ny avslutning speciellt för albumet som ersättning för stripp 67-4).

Slopandet av två andra äventyr i den ursprungliga albumutgivningen hängde båda ihop med serieantologin Comics. För att inte riskera att bli utan material från Bulls till denna antologi gick PIB/Carlsen med på att utesluta Felix och Fantomen (eftersom Fantomen-figuren "ägdes" av Bulls), medan Felix och meteoren överhoppades med motiveringen att den redan hade publicerats i Comics 2. Att ett utdrag ur Felix i vilda västern även återfanns i Comics 1 spelade uppenbarligen mindre roll.