Uppdaterad 2020-09-04:
Allmän översyn


En svensk Tintin

En dansk Felix

Fiffige Felix-index

Felix på TV

Ögonvittnen berättar

Fiffige Felix Forum


Jag var sju år när jag 1970 upptäckte en serie som hette Fiffige Alf. Mamma hade köpt ett nummer av Saxons och där ingick en halvsida i färg med Alf, som just då befann sig inne i en jättelik aprobot, jagad av polis och militär. Ganska snart begav sig Alf iväg i ett hemmabyggt militärplan (som i Saxons var grönt) till "Caribiska sjön" och jag kunde med spänning följa den episod som några år senare kom i albumform under namnet Felix och det stora upproret. Hos diverse släktingar började jag även gå igenom äldre nummer av Saxons från 1967 och framåt och jag hittade en massa halvsidor i färg som handlade om spännande tidsresor och beväpnade gorillor på söderhavsöar. I samma veva köpte jag en ny serietidning som hette Fablernas värld, vilket var ett då aktuellt barnprogram. Som en av de färgglada biserierna fanns en liten gosse som hette Felix och såg ut precis som Fiffige Alf och som dessutom upplevde exakt samma äventyr i Söderhavet samt med en tidsmaskin. Att det var samma serie med annat namn förstod jag faktiskt inte genast men det stod ganska snart klart.

Ett tag tycktes Felix finnas överallt, i publikationer som de stora serieböckerna Comics, den innehållsrika Serie-pressen där Felix fick ny serietidningshemvist efter att Fablernas värld lagts ner, som svartvit dagsstripp i Dagens nyheter (där han då var mitt uppe i det äventyr som i albumform fick namnet Felix och Ben Hassans skatt), i animerad form på TV och även i dramatiserad form på vinyl. Att Felix var skapad och tänkt som en svartvit dagsstrippsserie lärde jag mig efterhand och i en artikel i Bild & Bubbla nr 1 1979 av Ulf Hagen läste jag att seriens skapare Jan Lööf helt hade frånsagt sig ansvaret för färgerna i Saxons, men som de relativt nyutkomna färgalbumen visar fungerar Felix alldeles utmärkt i kulört form.

På dessa websidor har jag försökt komplettera bilden av Felix, särskilt vad gäller de idag mindre kända färglagda vecko- och serietidningsversionerna, TV-serien, vinylskivan samt den för svensk publik tämligen okända danska perioden (som pågick ända tills serien lades ner i december 1986). All information har sammanställts med egna medel i syfte att upplysa personer intresserade av seriefiguren Felix. Allt material antas vara offentliga handlingar och/eller av promotionkaraktär. Om det finns invändningar mot hur materialet använts eller om några upphovsmannarättsliga lagar oavsiktligt har brutits, kontakta Mikael Uhlin.