Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 11

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  18 19 20 21 22 23 24 25 
 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11  

Merkel har en svår dubbelroll

Kristdemokratiska partiveteraner i Tyskland tycker att förbundskansler Angela Merkel påverkas för mycket av det socialdemokratiska partiet, som ingår i hennes regeringskoalition.

JUDY DEMPSEY
Berlin
Angela Merkel, de tyska kristdemokraternas självklara ledare sedan hon blev förbundskansler 2005, står under hård press från partiets veteraner att spela en mer aggressiv roll i förberedelserna inför de federala valen i september.
Kraven från flera framträdande konservativa regionledare, däribland den allt mer frispråkige delstatsregenten Günther Oettinger i Baden-Württemberg, speglar tilltagande nervositet inom partiet, som är splittrat när det gäller den sittande regeringskoalitionens sätt att hantera den globala finanskrisen och hur detta påverkar den allmänna opinionen.
I en rad intervjuer i tyska nyhetsmedier nyligen påpekade Oettinger att det är dags för Merkel att byta roll från sittande förbundskansler till rollen som kanslerkandidat. Han sade att detta är mycket viktigt för CDUs (kristdemokraterna) förmåga att profilera sig i förhållande till det socialdemokratiska partiets, som ju ingår i regeringskoalitionen. Oettingers åsikter delas av andra federala och regionala CDU-politiker. ”Det läggs alldeles för mycket tonvikt på koalitionen i stället för på det konservativa blocket”, säger Wolfgang Bosbach, konservativ gruppledare i förbundsdagen. ”Vi vill inte uppfattas som en socialdemokratisk variant, utan vi måste uppfattas som ett tydligt politiskt alternativ”. Bosbach varnar för att traditionella, konservativa CDU-väljare tenderar att gå över till det liberala, näringslivsvänliga FDP, fridemokraterna.

Opinionsmätningarna verkar bekräfta detta. Mätningar som offentliggjordes förra veckan gav Merkels CDU 32-33 procent av rösterna om det vore val nu, vilket är mindre än de 35 procent, som partiet fick i valet 2005. Stödet till FDP har samtidigt ökat från nio till drygt 17 procent de senaste månaderna. FDP är starkt kritiskt till statens ökande inblandning i ekonomin och föreslår långtgående strukturreformer för att komma till rätta med den ekonomiska krisen. Socialdemokraterna får 24-27 procent av väljarstödet i samma mätningar.
Fridemokraterna har starkt stöd från ”Mittelstand”, som de små- och medelstora företagen i Tyskland kallas. Dessa arbetsgivargrupper ogillar regeringens ekonomiska stöd och garantier till bankerna och dess beredskap att avvärja konkurser bland storföretagen.

Merkel har långt ifrån rusat in i stora räddningsprogram. Hon vägrar fortfarande att erbjuda statligt stöd till Opel, som ingår i GM-gruppen, trots att dess kollaps skulle leda till tiotusentals förlorade jobb i Tyskland.
Motståndet mot räddningsaktioner gör det ännu viktigare, säger delstaten Brandenburgs inrikesminister, Jörg Schönbohm, att Merkel förklarar sin politik för väljarna nu inför de kommande valen. ”Vi har bara en chans att vinna detta val med denna förbundskansler, och hon måste visa vad kristdemokraterna står för”, sade Schönbohm i en intervju i Frankfurter Allgemeine.

Kristdemokraterna vill visserligen skydda de mest utsatta för krisens effekter men de är samtidigt skeptiska mot det sätt som Merkel och hennes finansminister, socialdemokraten Peer Steinbrück, har brutit tabun som har varit i kraft sedan andra världskriget. Ett tabu var att staten inte ska expropriera, vilket regeringskoalitionen dock gjorde i förra månaden när den tog över en bankrutt hypoteksbank.
Det finns farhågor om att regeringen kommer att köpa in sig i andra banker också, vilket bäddar för fortsatt nationalisering. Detta är oroväckande för många kristdemokrater, som erinrar om att nazisterna på 1930-talet genomförde storskaliga expropriationer av i första hand judisk egendom.
Den största farhågan är emellertid att de konservativa under Merkel för sig mot vänster i hanteringen av den ekonomiska krisen på grund av att de regerar tillsammans med socialdemokraterna. Det rätta, påpekar partiets veteraner, vore att utnyttja tillfället för att reformera skattesystemet och genomföra andra reformer.
Merkel och Steinbrück försvarar sin politik. ”Detta är extraordinära tider”, underströk Merkel nyligen och tillade att regeringen måste göra allt för att rädda småsparare, investerare och jobb.
© 2009 TEMPUS/The New York Times