Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 11

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09  10

En ljusglimt på Afrikas horn

Det andra Somalia, Somaliland, är en ö av stabilitet i ett hav av kaos.

När solen stiger upp över de karga bergen i Hargeysa lyser den upp ett annat Somalia än det, som mestadels förekommer i rubrikerna.
Varubilar kör ut på gatorna, valutaväxlare drar kärror med kontanter genom gatorna utan att vara beväpnade eller ha livvakter. Politiker från tre olika partier gör sig redo för en ny dag och nya debatter, varav en gäller hur man skall registrera nomadväljare.
Denna del av landet ingår också i det somaliska pusslet. Hur kan en del av Somalia, det nordvästra hörnet som också kallas Somaliland, verka så lugnt och funktionellt – normalt med andra ord – när resten fortsätter att vara ett våldsamt kaos?

Man måste förtjäna makten
Historien om de två Somalia är speciellt aktuell just nu, när tusentals fredssoldater i Afrikanska unionens (AU) regi förbereder sig för att rädda Mogadishu, landets blodfläckade huvudstad, från sig själv. Den internationellt stödda övergångsregeringen, som intog Mogadishu i slutet av december med Etiopiens hjälp, säger att den inte kan överleva utan utländsk hjälp och utländska fredsbevarare, skall avvärja klankrig och hotande uppror.
Invånarna i Somaliland, som har haft sina egna klankonflikter att tampas med, tycker att situationen i söder är löjlig.
”Man kan inte få makt”, säger Rayale Kahin, president i Republiken Somaliland, som för länge sedan förklarade sig självständig från resten av Somalia. ”Vi byggde den här staten, därför att vi betraktade våra problem som våra att lösa. Våra bröder i söder väntar på att andra skall lösa deras problem”.

Betraktar sig som självständiga
Men Somalilands invånare väntar också, de väntar på att bli erkända.
1991 när Somalias regering upplöstes och klanstriderna i söder blev okontrollerbara gjorde Somaliland, som traditionellt har varit en av de fattigaste delarna av Somalia, anspråk på självständighet. Men inget land erkänner området som en separat stat, och mycket få länder skänker någon hjälp, vilket gör framstegen där desto märkligare.
Somalilands ledare, som inte har haft västerländsk expertis hängande över sig, har designat ett system, som minimerar klanrivaliteten och ger en speciell ställning till klanledarna, som är det somaliska samhällets traditionella pelare.
Klanledarna har i sin tur demobiliserat tusentals unga väpnade män (en grupp som fortfarande plågar Somalia) och integrerat dem i Somalilands nationella armé. Somaliland har till och med haft allmänna flerpartival tre gånger, vilket är en bedrift i denna region, Afrikas horn, där flerpartidemokrati för det mesta bara är ett rykte. Somalia har till exempel inte haft fria val sedan 1960-talet.

Kolonialtiden präglade landet
Somaliland har naturligtvis inte varit stabilt alltid, och Somalia har inte varit kaotiskt alltid. Än idag, säger kritikerna, kan regeringen i Somaliland vara ineffektiv och repressiv, och mentalsjukhuset i Somalilands huvudstad, Hargeysa, tycks vara beviset för både ineffektivitet och förtryck – patienterna är fastkedjade vid sina sängar i små, stinkande rum.
Men folket i Somaliland invänder snabbt att de åtminstone har ett mentalsjukhus, vilket det folkrikare södra Somalia inte har. Och Somalilandfolkets envisa ansträngningar att bygga upp en fungerande stat ur ruinerna efter kriget strider mot uppfattningen att Somalia är ett kroniskt oregerligt, krigiskt land.
Vad är det som har gjort Somaliland annorlunda? ”Allt går tillbaka till britterna”, enligt Hajji Abdi Waraabe, en 89-årig ledamot av parlamentets överhus i Somaliland.
När kolonialmakterna delade upp Afrikas horn på 1800-talet tog britterna Somaliland och italienarna Somalia. Britterna förlitade sig huvudsakligen på klanledarnas styre, medan italienarna skapade en helt italiensktalande administration och importerade tusentals italienare för att odla bananer, bygga katedraler och lära folk hur man brygger espressokaffe.

Guurti blev räddningen
En följd blev att Mogadishu och den sydliga kusten blev ett viktigt handelscentrum med en av Afrikas vackraste städer, men samtidigt försvagades regionens traditionella auktoritetssystem. Detta är delvis förklaringen till att krigsherrar lyckades besegra klanledare och fylla det maktvakuum, som uppstod efter centralregeringens fall.
Britterna investerade däremot mycket litet i Somaliland, där fattigdomen och dammet förblev intakt liksom traditionerna. De två territorierna blev självständiga 1960, och de slog sig snabbt samman för att bilda Somaliska republiken, men det var aldrig ett lyckligt äktenskap. På 1980-talet hade Somaliska nationalrörelsen, en rebellgrupp i norr, börjat bomba regeringsbyggnader och militärposteringar.
1988 jämnade somaliska bombflyg Hargeysa med marken på president Mohamed Siad Barres order; 50 000 civila dödades.
Somaliska Nationalrörelsen fick sedan mycket stor betydelse under de oroliga åren efter Barre-regimens kollaps. Rörelsen etablerade guurti, ett råd bestående av visa män från alla klaner, som inom kort utvecklades till ett beslutsfattande officiellt organ.
De flesta männen i guurti var ej läskunniga klanledare och boskapsskötare, men de blev klistret som höll samman Somaliland. I det glesbefolkade nomadiska samhället, där många människor lever långt från myndigheter och kommunal service, är klanledarna traditionellt de som löser tvister och upprätthåller ordningen i samhället.
”Klanledarna fungerade som stötdämpare”, säger Ahmed Mohammed Silanyo, ledare för det största oppositionspartiet i Somaliland. ”Så fort det uppstod friktioner ingrep dessa gamla män och manade till sans och försoning”.
På 1990-talet, när krigsherrarna i Mogadishu lade stadens vackra italienska byggnader i ruiner, var guurti i Somaliland i färd med att etablera en regering tillsammans med rebelledarna i norr.

Ingen hjälp utifrån
Somaliland var, i likhet med Somalia, översvämmat av vapen och splittrat mellan inbördes fientliga klaner. Guurtis första uppgift var att övertala milismännen att lämna ifrån sig sina vapen – ett mål som fortfarande verkar mycket avlägset i söder. De äldre klanledarna gick varsamt fram: först samlade de in pickupbilarna, sedan automatgevären, och därefter lät de folk behålla sina lätta vapen.
Detta stod i skarp kontrast till händelserna i söder, där tusentals amerikanska marinsoldater och FN-fredsbevarare misslyckades med att sätta punkt för våldet i början av 1990-talet.
”Vi hade ett högre mål, och det var självständighet. Och vi visste att ingen skulle hjälpa oss att nå detta mål”, säger Somalilands utrikesminister, Abdillahi M Duale.
Omvärldens ointresse verkar ha varit en välsignelse: ju mindre hjälp utifrån desto bättre. Somalia har under årens lopp fått tiotals eller hundratals miljoner dollar i bistånd, men Somaliland har fått nästan ingenting. Skillnaden är slående, även om det hör till saken att Somaliland med en mindre komplicerad klanstruktur och bara 2,5 miljoner invånare förmodligen är lättare att styra än de sex miljonerna i söder.
Inför valen 2002 designade Somalilands ledare ett system, som uttalat syftar till att begränsa klanernas makt. Man begränsade antalet politiska partier till tre för att förhindra en upprepning av 1960-talets splittring, när ett sextiotal partier deltog i de nationella valen – i praktiken ett parti per subklan. I Somaliland försökte man bygga politiska partier med ideologier som bas, inte stamtillhörighet, något som har visat sig vara svårt överallt i Afrika.

En blandning av tradition och nytt
De politiska ledarna förvandlade guurti till parlamentets överhus, vars 82 medlemmar utses av respektive klan. Medlemmarna kallas populärt för Somalilands ”senatorer”.
Somalias övergångsregering försöker nu på sätt och vis ta efter Somalilands system genom att inkludera företrädare för alla stora klaner. En del experter anser emellertid att orsaken till att den somaliska övergångsregeringen saknar brett väljarstöd är att många av dem, som sitter i övergångsregeringen, saknar den auktoritet som guurti-ledarna har.
Guurti i Somaliland har rätt att stoppa lagar, som stiftas av de valda ledamöterna i representanthuset, men dessa kan i sin tur åsidosätta guurti med två tredjedels majoritet. Systemet är en blandning av tradition och modernitet, ett möte mellan västerländsk demokrati och somalisk politik, som tycks fungera.
Det finns dock ganska många i Somaliland som anser att det är dags att förnya systemet. ”Vi måste gå vidare”, säger Faisal Ali Waraabe, ledare för det oppositionella rättvise- och välfärdspartiet. ”Guurti hjälpte oss igenom en kris, men nu försöker vi få folket att överge klanlojaliteten till förmån för lojalitet mot institutionerna och nationen”.
Den andre oppositionsledaren, Silanyo, håller med: ”Det är löjligt att ha en vald församling, vars beslut kan stoppas av en ej vald grupp”.

Vill ha internationellt erkännande
Trots alla framsteg i arbetet att försona klanerna med varandra är Somaliland ännu inte helt befriat från blodfejder. För bara ett par veckor sedan ryckte en grupp med åtta guurti ut från Hargeysa till kuststaden Berbera för att medla vapenvila mellan två klaner, som strider om betesmarker. Fyra människor hade redan skjutits till döds innan medlingsgruppen ingrep.
Det som emellertid förenar de flesta invånare i Somaliland är igenkännandet: Somaliland har en egen valuta, en egen flagga en egen nationalsång och till och med egna pass.
”Och vi har fred, en fred som samhället själv har åstadkommit”, betonar kvinnorättsaktivisten Zamzam Adan. ”Jag tycker att det är värt lite uppmuntran i den här delen av världen”, säger hon med hänvisning till Somalilands önskan att bli erkänt som en suverän stat.
JEFFREY GETTLEMAN
Hargeysa, Somalia
© 2007 TEMPUS/The New York Times