Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2007 v 19

Tidskriften

tidigare veckor:  19  20  21  22  23  24  25  26  27 
 
28 29/30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41
 42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  2007: 01/2  03  04  05  06  07  08  09  10  11  12  13 14 15 16 17 18      


Rosornas krig i Jerusalem

Den mycket kritiska rapporten från den s k Libanonkommissionen har gjort att förhållandet mellan premiärminister Ehud Olmert och hans utrikesminister, Tzipi Livni, har blivit mycket spänt. Regeringschefens dagar är räknade, hoppas och tror utrikesministern.

Restauranten på tredje våningen i Knesset i Jerusalem är inte en särskilt gemytlig plats. Här äter de folkvalda vid små, blanka laminatbord, och förgäves letar man efter en kypare. Vid buffén i mitten trängs ministrarna, som denna dag kan välja mellan kycklinglår och schnitzel.
Det är torsdag, och i plenisalen pågår debatten om det misslyckade kriget i Libanon förra sommaren. De flesta av Knessets ledamöter tycker att lunchen är viktigare än debatten. Då träder en slank kvinna i blå dräkt in i restauranten. Hon blir stående i dörren en stund innan hon går bort till salladsbuffén. Folk skruvar sig borden, samtalen upphör. Ingen hade räknat med att utrikesministern skulle komma. Tzipi Livni ser sig omkring, men ingen erbjuder henne att slå sig ned.
Det är inte så konstigt. Den israeliska politikens stjärnskott har nämligen blivit persona non grata över en natt. Först sade ministern i två hela dagar ingenting om rapporten från Libanonkommissionen, och sedan sammankallade hon en presskonferens och deklarerade att premiärminister Ehud Olmert hade gjort sitt. Denna ville emellertid inte träda tillbaka som Livni krävde. Hon fick emellertid sitta kvar i regeringen och behöll sin post som ställföreträdare för en man, som hon inte har något förtroende för längre.

Till och med i ett land som är känt för våghalsig politisk akrobatik var det svårt att förstå utrikesministerns piruett. Hennes framträdande gav rätt till dem som misstänkte henne för att sakna politiskt mod i avgörande ögonblick. ”Pladder-Tzipi” löd en rubrik i den populära tidningen Jediot Acharonot. ”Hon är som en hare, som om natten springer över vägen och som bländad av bilarnas strålkastare stannar upp i panik”, stod det i tidningen.
Ido Aharoni hade det inte lätt dagen efter utrikesministerns utspel. Han är hennes medierådgivare, och det var han som skulle förklara varför hans chef bara hade gått halva vägen. Han jämförde förhållandet mellan Olmert och Livni med ett kraschat äktenskap. ”När en man bedrar sin fru springer hon för det mesta inte direkt till skilsmässoadvokaten”, sade Aharoni.
Det fanns faktiskt något som kan liknas vid ett politiskt äktenskapsfördrag mellan Olmert och Livni. När den förre premiärministern, Ariel Sharon, föll i koma i januari 2006 och detta ledde till nyval gav Livni upp sina personliga ambitioner. Hon lämnade företräde till Olmert. Denne lovade i gengäld att hon skulle få vara delaktig i alla viktiga beslut.
Men redan under Libanonkrigets första dagar fjärmade sig Olmert från sin utrikesminister. Hon fick inte delta i överläggningarna med militärledningen. I regeringen krävde hon en politisk lösning, något som Olmert inte ville höra talas om. Hon uttryckte tvivel på den militära planen, men förgäves. Hon röstade emot bombningen av södra Beirut och reserverade sig för beslutet om en markoffensiv i krigets slutskede – allt inför döva öron. Till slut förbjöd Olmert henne att resa till överläggningarna i FNs säkerhetsråd i New York.

Nu har det visat sig att Livnis tolkning av händelserna delas av en oberoende granskningskommission. Livni rentvås från skuld till det som gick snett i kriget i Libanon. Ansvariga för misstagen i kriget är generalstabschefen Dan Haluz, försvarsminister Amir Perez och premiärminister Ehud Olmert.
Haluz har redan avgått, och Perez blir i slutet av maj föremål för en förtroendeomröstning inom sitt arbetarparti. Det är bara Olmert som inte tar konsekvenserna av sitt handlande, trots att han vid det här laget är en av Israels mest impopulära regeringschefer någonsin.
Undersökningskommissionen pekar ut Olmert som huvudansvarig för det misslyckade kriget. Olmert beskylls för att ha dragit ut i krig ”besinningslöst” och ”förhastat” utan att ha begärt en detaljerad krigsplan av militären. Han eftersträvade orealistiska mål med kriget, som t ex att befria de två av Hizbollah bortförda israeliska soldaterna, och han lyssnade inte på sin utrikesministers krav på en politisk lösning.
En kommission har aldrig förr uttalat sig så nedsättande om en premiärministers arbete. Till och med efter det nära nederlaget i Jom Kippurkriget 1973, när Israel togs på sängen av Egypten och Syrien, avhöll sig undersökningskommissionen från att rikta skarp kritik mot den dåvarande premiärministern Golda Meïr och hennes regering.

Den israeliska högern ropade dock skandal, krävde Meïrs avgång och organiserade protestmarscher. Bland demonstranterna fanns Ehud Olmert, en 28-årig Likudparlamentariker, som kritiserade regeringens krigföring och gick i spetsen för ett fälttåg mot korruption och svågerpolitik.
Den nu 61-årige Olmert har idag helt andra mål, och undersökningskommissionens svidande rapport är inte hans enda bekymmer. Han misstänks bl a för att ha gynnat en gammal affärsvän i samband med privatiseringen av en bank.
Tzipi Livni fläckas däremot inte av några politiska intriger, kanske därför att hon gick in i politiken vid relativt hög ålder. Hon arbetade i många år som framgångsrik affärsjurist innan hon vid 41 års ålder valdes in i Knesset som representant för Likud. Redan från början hade hon svårt att känna sig hemma i partiet. Hon engagerade sig varmt för Sharons förslag att Israel skulle utrymma Gazaremsan, och hon hjälpte honom att bygga upp det nya Kadimapartiet.
Livni påminner ganska mycket om en annan kvinnlig politiker, förbundskansler Angela Merkel i Tyskland. Till skillnad från de flesta av sina kolleger kan hon konsten att tiga. Och till skillnad från de flesta politiker är hon ibland uppfriskande ärlig. Hon bryr sig inte ett dugg om att vara politiskt korrekt.

En gång, då var hon justitieminister, inspekterade Livni skyddsbarriären på Västbanken och konstaterade att det inte behövdes någon fantasi för att se att muren var en markering av den framtida palestinska statens gräns. Därmed ifrågasatte hon det officiella argumentet, godkänt av högsta domstolen, att barriären är en säkerhetsåtgärd mot terrorister.
En annan gång, nu som utrikesminister, berättade hon om sin far i en intervju. Han arbetade som operativ chef för den judiska underjordiska organisationen Irgun, som på 1940-talet organiserade attacker mot den brittiska ockupationsmakten i Palestina. Han var en frihetskämpe, inte en terrorist, deklarerade Livni. I så fall kan man inte heller beteckna de palestinska attackerna mot israeliska soldater som terror, kontrade intervjuaren. ”Om måltavlan är en soldat faller handlingen inte under definitionen terrorism”, svarade Livni, varmed hon utlöste en våg av harm och bestörtning.

Den sortens otvungna kommentarer väckte tidigare övergående kritik, men för drygt en vecka sedan blev de ödesdigra, eftersom ingenting blev som planerat. Livni lät via medarbetare och rådgivare antyda att hon inte tyckte att Olmert kunde sitta kvar som premiärminister. Men han skulle inte avgå, det var hon helt säker på. I stället, hoppades hon, skulle Olmert avsätta henne på grund av hennes illojalitet. Då skulle hon framstå som en hjältinna, som en modig kvinna som vågade säga chefen sin mening och som blev ett offer på ärlighetens altare.
Därefter hade hon kunnat stärka sin position i partiet som en möjlig efterträdare till premiärministern.
Men hennes strategi fungerade inte. När Livni i mitten av förra veckan kom till premiärministerns kontor var han förberedd. Han bjöd henne inte att som vanligt slå sig ned i kontorets soffgrupp utan blev sittande bakom sitt skrivbord. Han frågade om hon ville ha kaffe eller vatten. Han utgick från att om han inte avsatte henne skulle inte heller hon våga begära avsked. Han hade rätt, och myteristerna i regeringsfraktionen hade förlorat sin anförare.
Samma kväll gav 26 av Kadimapartiets 29 parlamentariker Olmert sitt stöd.

Det kan hända att Livni förlorade den första omgången i det politiska skilsmässokriget, men tiden arbetar trots allt för henne. I augusti kommer Libanonkommissionens slutrapport, som även kommer att behandla den misslyckade markoffensiven i slutet av kriget. En fjärdedel av de stupade soldaterna dog under krigets sista dagar. Om inte förr så kommer premiärministerns dagar att vara räknade när kommissionen fäller sin avgörande dom, hoppas upprorsmakerskan i det israeliska utrikesdepartementet.
Livni håller huvudet högt när hon lämnar Knessets lunchrestaurant, nederlaget i striden mot premiärministern är inget hon vill tala om: ”Det är inget personligt mellan oss, premiärministern och mig”, säger hon.
CHRISTOPH SCHULT
Jerusalem
© 2007 TEMPUS/Der Spiegel