Mediciner

 
 

Aktuellt  

    Om ÅSS i Borås

Bli medlem   

Att vara anhörig

Att leva med paniksyndrom


KBT


Om ...    

Ångest hos barn och ungdom

Hitta rätt

Länkar

Diagnoskriterier

Mediciner

Landstingsinformation

De som stödjer vår verksamhet

Litteratur tips      


OBS !Vi sprider kunskap om ångestsyndrom och informerar om vilka former av behandling som finns att tillgå. Vi tar inte ställning för eller emot läkemedel eller terapeutiska behandlingsformer.
 
Du som behandlas med någon antidepressiv medicin, eller ska påbörja en. Skaffa dig så mycket information som möjligt om behandlingen av just din diagnos. Det finns idag ingen antidepressiv medicin som kan sägas vara bättre eller sämre än någon annan.
När det gäller diagnoserna panikångest, social fobi och tvångssyndrom, tar det ofta längre tid än vad som står i FASS innan du märker någon förbättring. Var inställd på att medicinera sex månader innan du avbryter behandlingen eller byter till någon annan medicin. Om inte eventuella biverkningar som kan förekomma är alltför besvärande. Det är mycket bra om du också för dagbok över hur du mår eller om du får skattningsskalor att fylla i.

Om du berättar för anhöriga eller vänner att du börjat medicinera kan det vara till stor hjälp. Personerna i din omgivning märker ofta de förändringar som sker, innan du märker något själv. Var inte rädd att fråga dessa personer om de märker någon skillnad på dig.

Det vanliga tillvägagångssättet vid behandling med antidepressiva är att du börjar med en låg dos och successivt höjer dosen tills du uppnår den rekommenderade dosen. Under denna inledningsfas av behandlingen uppträder ev. biverkningar som kan kännas obehagliga. Du kan då stanna upp i dos höjningen tills biverkningen klingat av för att sedan fortsätta upptrappningen.

En av de vanligaste biverkningarna i början av behandlingen är ökad ångest och oro. Om dessa känslor blir outhärdliga ska du tala med din läkare. Det finns mediciner som ger stöd så du kan fortsätta behandlingen.

Om någon positiv effekt ej uppnås med det läkemedel du provat ska du ej ge upp. Det finns idag olika kombinationer av läkemedelsbehandlingar som visat sig fungera bra där önskad effekt av enbart antidepressiv behandling uteblivit.


 

 

 

Det kan också vara så att det val av antidepressiv medicin som gjorts ej passar just dig. Detta är på intet sätt onormalt. Som tur är finns det idag ett stort antal antidepressiva läkemedel, vilka har olika kemiska sammansättningar. Då vi som individer är olika kan man inte förutspå vilken medicin som passar just dig.

Vad du mer bör tänka på: det är du som äter medicinen, inte din läkare. Läkaren är din länk mellan dig och medicinen. Det är endast du som kan förklara de olika fysiska och psykiska känslorna du får av medicinen. Var ärlig och uppriktig mot din läkare genom att överlämna all värdefull information om hur du upplever behandlingen. Detta kan ha en avgörande betydelse för en lyckad behandling.

Att här gå igenom de olika antidepressiva mediciner som finns och de olika kombinationer som förekommer med icke antidepressiva mediciner som tillägg gör det bara krångligt för dig. Detta är något du och din läkare beslutar över när valet av medicinering gjorts och önskad effekt ej uppnåtts inom acceptabel tid.

Alkohol

Alkohol i kombination med antidepressiv behandling bör avrådas helt. Bakruset kan för enskilda individer kvarstå 2-3 dygn trots måttliga mängder alkohol. En avsevärt sänkt toleransnivå av alkohol är mycket vanligt förekommande vid behandling med antidepressiva.

Berusningseffekten har ofta en väldigt kort tillslags tid från att icke känna någon berusning till total "blackout" inom loppet av 10-20 minuter. Det förekommer också att personer uppför sig mycket annorlunda jämfört mot innan antidepressiv behandling sattes in. Handlingar och uppträdanden som för individen tidigare varit helt otänkbara uppstår redan vid måttliga mängder alkohol. Det skapar fruktansvärda ångestattacker. Vad som här bör påtalas är att individen ofta är medveten om vad han gör, samt har klara minnesbilder av det inträffade.

 

Uppgifterna är hämtade från

 

Information om Mediciner och läkemedel

Hämtad ur RIKSFÖRBUNDET´s sida


Psykofarmaka, läkemedel som används vid psykiska besvär är ett kontroversiellt ämne för många människor. För ett antal år sedan var det framför allt "lugnande mediciner", så kallade bensodiazepiner som kritiserades i media. Idag är det istället de antidepressiva medicinerna, SSRI, som blivit föremål för uppmärksamhet i press och media. På grund av dessa nya mediciners relativt lindriga biverkningar har förskrivningen av antidepressiv medicin ökat i Sverige under senare år. Många människor med depressions- och ångestsjukdomar blir hjälpta av antidepressiv medicin. Ett faktum att ta på stort allvar. 

Här följer några av de vanligare biverkningarna:

- Muntorrhet
- Magbesvär och förstoppning
- Svårigheter att fokusera med ögonen
- Ökad aptit och viktökning
- Illamående
- Trötthet
- Sexualstörningar


Antidepressiv medicin kan inte tas vid behov, utan måste sakta trappas upp till önskad dos. Det är inte ovanligt att man mår sämre under insättningsfasen av en antidepressiv medicinering, särskilt om man lider av en ångestsjukdom. Det kan ta tid, upp till flera veckor eller ibland till och med månader innan den antidepressiva medicinen börjar ge god effekt. Försök att ha tålamod och vänd dig gärna till Ångestsyndromsällskapet för stöd om det känns svårt. Det är mycket viktigt att du inte avbryter din läkemedelsbehandling. Tala med din läkare. Vi är alla olika. Alla mediciner passar inte alla. Påpekas bör att antidepressiv medicin inte är beroendeframkallande. Det är viktigt att komma ihåg att medicinen inte läker ångesten. I bästa fall kan den dock få dig att fungera som människa igen mycket bra. Antidepressiva läkemedel ska tas under minst ett halvår, gärna längre. Om medicinen har bra effekt så kommer din allmänna ångest- och spänningsnivå att successivt sjunka och du får en chans att träna bort eventuella fobier och hitta ett nytt tankemönster utan katastroftankar under tiden genom psykoterapeutisk samtalsterapi.

De antidepressiva läkemedlen kan ha olika s k indikationer. Det vill säga att de är godkända av det svenska Läkemedelsverket för olika specificerade diagnoser. För ytterligare information rörande just din medicin hänvisar vi till www.fass.se. De vanligaste antidepressiva läkemedlen med sina indikationer enligt Fass: 

De antidepressiva läkemedlen kan ha olika s k indikationer. Det vill säga att de är godkända av det svenska Läkemedelsverket för olika specificerade diagnoser. För ytterligare information rörande just din medicin hänvisar vi till www.fass.se. De vanligaste antidepressiva läkemedlen med sina indikationer enligt Fass: 

Anafranil - depression, panikångest, agorafobi, tvångssyndrom
Aurorix - depression, social fobi
Buspar - ångest, oro, rastlöshet
Cipramil - depression och panikångest
Efexor Depot - depression, generaliserat ångestsyndrom, social fobi, paniksyndrom
Fevarin - depression, tvångssyndrom
Fontex - depression, tvång, hetsätning
Seroxat - depression, panikångest, tvångssyndrom, social fobi
Zoloft - depression, tvångssyndrom, paniksyndrom

Copyright © 2008 ÅSS i Borås