Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Afghanistan

 Karta
 Info  Payam-e-Mujahid

Afghanistan, sammanfattningar av artiklar om Afghanistan, som Bertil Tomelius läst i den svenska veckotidskriften Tempus sedan 1996. Tempus ger en bra bakgrund till och ökar förståelsen för världspolitiska händelser. Aktuell artikel.

96-24 s 19
"Yttre fiender är det enda som enar afghanerna"
Landet är fortfarande en nation som består av en samling stammar som har olika makt och skiftande vanor och som hålls samman mer eller mindre hårt, beroende på vem som styr dem. Så har det varit i flera hundra år.
Nu har även talibanerna visat sig vara ytterligare en makthungrig fraktion. Har Pakistan åter satsat på en förlorare. Förra gången på Hekmatyar.

96-38 s 18
"Talibanerna är Kabuls sista fiende"
President Rabbani har lyckats ena flera fraktioner och milisledaren Hekmatyar har återtagit premiärministerposten. Bara talibanerna kämpar vidare för att ta makten.

96-40 s 14-15
"Religionen präglar talibanernas Afghanistan"
Pakistan har inofficiellt stött talibanerna men oroas nu över att ha dessa extrema fundamentalister vid makten så nära sin egen gräns. De är sunnimuslimer vilket oroar det shiamuslimska Iran.

96-40 s 16
"Kvinna i talibanernas land"
Kvinnor som bor i Kandahar, en stad kontrollerad av talibanerna sedan 1994 berättar.

96-42 s 12-14
"I generalens Afghanistan finns musik och whisky"
General Dostum och hans allierade har utropat en stat i norra Afghanistan, Khinjan. Därifrån organiserar de motståndet mot talibanerna i Kabul. Den stöds av Indien, Iran och Ryssland.

96-42 s 13
"Vän eller fiende?
Nu är de vänner igen, general Dostum och Rabbani.

96-46 s 21-22
"Afghanistan faller sönder"
De nio mujaheddinfraktionerna enades om att driva bort ryssarna. När dessa var borta började de i stället att förgöra varandra. Nu finns en tionde fraktion, de mystiska talibanerna i Kabul. Men deras intolerans gör att de förlorat mycket av det stöd de hade i början av sin kampanj. Ungdomarna säger att "vi lever i dataåldern men talibanerna vill återföra oss till medeltiden. Allt som är modernt förbjuds. Vi hatar talibanerna".

97-08 s 14
"Talibanerna är nära slutmålet"
Den bräckliga koalitionen höll inte. Nu kan bara den stränga vintern hindra talibanerna att vinna hela Afghanistan. Många människor ser detta närmast som en frälsning från allt lidande.

97-16 s 22-23
"Talibanerna närmar sig oppositionens fäste"
De muslimska extremisterna som har makten i Kabul och större delen av Afghanistan rycker fram emot den nordliga staden Mazard-Sharif, där oppositionen styr.
Den sovjetutbildade general Dostum och hans allierade Massoud förbereder försvar mot det väntade anfallet. Talibanerna stöds av Pakistan och Saudiarabien, Massoud av Iran och Tadzjikistan.

97-21 s 21
"Talibanernas nästa måltavla: Buddha"
Statyer av Buddha strider mot islams förbud mot idoldyrkan, därför ska de sprängas bort. Två jättestatyer som är de första i historien av Buddha. Talibanerna har gjort sig kända för en nästan manisk intolerans.

97-22 s 14-15
"Fundamentalismen triumferar i Afghanistan"
Nu har Mazar-i-Sharif fallit. Talisbanerna har kontroll över 90 %. Snart får folket den fred de saknat i flera decennier. Men är den värd det höga priset, särskilt för kvinnor?
USA ser på resultatet positivt eftersom landet nu blir en motvikt till den iranska (shiamuslimer i Iran gillar inte sunni i A.) och den ryska dominansen i området.
Nu är det fred i landet med nya härskare som tycks hämta "ett program för framtiden från landets medeltida förflutna".

97-24 s 20
"Paniken växer i Afghanistans grannländer"
Än en gång rasar det blodiga inbördeskriget i Afghanistan och i grannländerna växer nervositeten.
Mazar-e- Sharif, en livlig handelsstad som klarat sig under det långa kriget ända fram till nu föll sedan Abdul Dostums utrikesminister förrått honom till Talibanerna.
Men folket i staden slog tillbaka dem. Det var första gången som talibanerna fått lämna erövrad mark tillbaka.

97-35 s 16-17
"Det oavgjorda kriget i Afghanistan fortsätter"
Tydligen har Massouds trupper drivit talibanerna tillbaka till Kabul igen. Dessa är tillbaka - militärt - där de var för ett år sedan.

97-35 s 17-18
"Aghanistans förlorade kvinnogeneration"
En hel generation afghanska går kvinnor går miste om utbildning.
I Afghanistan förbjuder talibanerna den och i flyktinglägren i Pakistan betalar inte "givareländerna" längre för den.

97-38 s 19
"Opiumet växer som aldrig förr"
Hälften av allt råmaterial till heroin produceras i Afghanistan. Talibanerna kontrollerar 96 % av opiumodlingarna.

97-40 s 15-17
"Allt är sämre efter ett år med talibanerna"
Världens hårdaste islamska regim (de är de nya stalinisterna och bör bekämpas som dessa borde har bekämpats). De flesta av talibanerna kommer från avlägset belägna trakter där utvecklingen stått still i minst 1000 år. Männen måste ha skägg, får inte röka, spela fotboll eller lyssna på musik. De har inrättat en armé av övervakare. Ingen vågar i Kabul prata med utomstående (som i USSR och DDR). De vill hindra att landet faller "i den grop av ondska och korruption" som västerlandet fallit p g a den kvinnliga frigörelsen. Kvinnor som bär vita sockor pryglas eftersom det är sexuellt utmanande. "Talibanerna vill inte ens regera, bara ha makten att säga nej till allting som inte var vanligt i deras byar på landet". Deras högste ledare är Mohammed Omar en 38 årig bymulla.

97-40 s 17-18
"Dostam är tillbaka"
Han var en gång befälhavare för general Najobullah, kommunisten som styrde landet efter 1989.
1992 ställde han sig på den nya ledaren Rabbanis sida. Men lämnade honom och byggde upp sitt eget fäste i Mazar-i-Sharif bara 2 mil från Kabul. I maj tog talibanerna staden genom förräderi men har sedan fått lämna den igen. Nu är Dostam tillbaka i staden.

97-50 s 18
"Talibanerna är Guds gissel"
Kvinnorna får inte arbeta och studera. Sjukhusen stänger sina dörrar för kvinnliga patienter. I Kabul har de talibanska gudskrigarna upprättat en medeltida regim, som i islams namn härskar med terror och förtryck. (Värre än Stalin och Hitler tillsammans. Om nu detta blir resultatet av att hjärntvätta unga pojkar i Koranens läror och hat till västerlandet så må vi väl se upp med de muslimska skolorna i Sverige).

97-50 s 20
"Globalt systerskap kämpar för den afghanska kvinnans rätt"
Kvinnor världen över försöker hjälpa sina afghanska medsystrar att återfå rätten till arbete, studier och självbestämmande. Situationen i Afghanistan har blivit en av kvinnorrörelsens viktigaste frågor (nästan så att man kan få hopp om den nu också).

98-29 s 23-25
"Den afghanska kvinnan har förlorat friheten"
För att stärka moralen på slagfältet för talibanerna ett parallellt krig som är ännu ursinnigare. Det är kriget mot de afghanska kvinnorna, som vid det här laget har berövats alla sin mänskliga rättigheter.
"Det finns en taliban under varje sten". De är unga, berusade av Koranen, som är deras enda utbildning. De har piskor som de slår ner på allt "icke-talibanskt". En ockupationsstyrka.
En centralasiatisk version av Kafka. Burkan är det mest uppenbar tecknet på det talibanska styret. Nästan ingen har arbete i Kabul. Det är hjälporganisationerna (främst från FN) som föder alla. (dra in hjälpen omedelbart så blir det säkert uppror mot talibanerna! Det är ju värre än Nordkorea!)

98-29 s 24
"Talibanerna förbjuder radio och TV"
Två veckors tidsfrist sedan måste allt vara borta, även video och videoband, och musikkassetter. Detta är de strängaste reglerna i världen. En återgång till en primitiv livsstil.

98-34 s 21
"Talibanerna kontrollerar snart hela Afghanistan"
Det är Nordalliansen som fortfarande bjuder motstånd. Tidigare ledare som Rabbini, Masoud och Dostam har flytt till utlandet. Hittills har bara Pakistan, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten godkänt talibanregimen. I landet finns Osama bin Laden och USAs inflytande är noll.

98-37 s 16
"Iran förnekar krigsplaner"
Sedan 11 iranska diplomater dödats i Afghanistan håller Iran stor manöver vid landets gräns.

98-47 19-21
"Bin Laden skyddas av Afghanistans religiösa diktatur"
I centrum av talibanregimens religiösa diktatur i Afghanistan residerar världens mest eftersökte terrorist den saudiarabiska miljonären Ossama bin Laden. Pashtunernas gäst bidrar till återuppbyggnaden av en ödelagd stad, Kandahar. Här behandlas bin Laden som en ikon.
Han är gäst hos Mulla Omar, talibanernas enögde, 39-årige ledare. Denne grundade 1994 talibanrörelsen. Kandahar har blivit landets avrättningscentrum. 10 homosexuella har begravts levande. Äktenskapsbrytare stenas. Departementet för "dygd och undertryckande av laster" leder domarna.
Bin Laden ledde också en stor truppstyrka mot de sovjetiska ockupationstrupperna.

99-06 s 21
"Afghaner från olika läger strider om platsen i FN"
Bara Pakistan, Saudiarabien och Förenade arabemiraten erkänner talibanregimens legitimitet. USA avskyr dem p g a bristande respekt för de mänskliga rättigheterna och att de skyddar terroristen bin Laden. Ryssland är rädd för att de ska utöva inflytande bland muslimerna i de forna sovjetrepublikerna.

99-11 s 14
"Ett svag hopp om fred"
FNs fredssamtal närmar sig nu en uppgörelse om en koalitionsregering mellan talibanerna och den nordliga alliansen i Afghanistan.

99-41 s 19
"Embargo mot talibanerna"
USA har med stöd av bl a Ryssland lagt ett förslag i FNs säkerhetsråd om flygembargo och finansiella sanktioner mot talibanregeringen i Afghanistan om den inte lämnar ut den saudiske militanten och misstänkte terroristen Osama bin Laden. Ingen har öppet motsatt sig detta i säkerhetsrådet.

99-46 s 17-20
"Lejonet håller stånd mot talibanerna"
Ahmed Shah Massoud, Lejonet från Panjshir, är den ende av talibanernas motståndare som ännu inte har besegrats, flytt eller bytt sida. Han kontrollerar fortfarande ett litet, svåråtkomligt område i norra Afghanistan, Panjshirdalen.
Under 21 år av krig har 1,5 miljoner dött i Afghanistan. Omkring 4 miljoner tros ha flytt. 1979-1989 utgjorde landet en viktig bricka i det kalla kriget. Sedan blev det ett totalt laglöst land tills talibanerna "grep in" 1995 och intog Kabul för 3 år sedan. Kriget finansieras med opiumpengar. Frågan är om den nya militärregimen i Pakistan är lika intresserade av att stödja talibanerna som tidigare.

99-46 s 19
"Protest mot FN-sanktioner"
Demonstranter stormar FN-kontoret i Kabul sedan FN-sanktionerna trätt i kraft p g a att landet vägrar lämna ut terroristen Osama bin Laden.

2000-9 s 18-20
"Förtryck, svält och krig är afghanens lott"
FNs sanktioner mot Afghanistan har gjort ont värre för den stora massan i landet, som börjar misstänka att världen vill se dem lida.
Tragedi och brist på allt är Kabuls främsta kännetecken. Den terrorliknade islamska lagen följs. Amputation ingår i straffskalan. "Talibanerna är som djur, de har vaken kunskap eller visdom". En ockupationsarmé av outbildade, fanatiska och brutala. Hälften av alla byggnader i Kabul ligger i ruiner. Läskunnigheten är 30 %! "Allah vägleder oss alla".

2000-29 s 17
"En liten seger för kvinnan"
Nu får kvinnor arbeta för internationella hjälporganisationer. Kvinnor får också arbeta med sjukvård och undervisning under förutsättning att de inte får kontakt med män.

2000-33 s 16-17
"Ryssland översvämmas av opium och heroin från Afghanistan"
För att finansiera kriget mot talibanerna följer de afghaner som understöds av Ryssland sina motståndares exempel: de producerar mer och mer opium och heroin. De berusande gifterna slussas i stor utsträckning västerut.
Ryska vapen och rysk ammunition flygs in med helikopter till "den islamska staten Afghanistan" dvs den del som hålls av talibanernas motståndare Ahmed Massud och som stöds av Ryssland. Men på väg tillbaka flödar afghanska gifter. Landet har världens största produktion av opium.

2000-42 s 15-16
"Slutstriden närmar sig i Afghanistan"
Strax före vinterns ankomst har Afghanistans talibaner nått fram till gränsen mot Badakhsjan, den sista afghanska provinsen som ännu kontrolleras av den rebelliska nordalliansen ( ledare Ahmad Shah Massoud). Flyktingströmmen mot gränsen till Tadzjikistan antyder att slutstriden står för dörren. Människorna flyr emellertid också från torkan.
Pakistan spelar en aktiv roll på talibanernas sida. I norra Afghanistan antas muslimska fundamentalister från Pakistan utgöra hälften av de talibanska styrkorna. Detta förstärker de islamska strömningarna även i Pakistan.

2000-45 20-21
"Afghanerna flyr från kriget… och ett amerikanskt anfall?"
Afghanistans talibanska regim stärker sin kontroll över landet samtidigt som det ryktas att USA förbereder ett militärt anfall fot Afghanistan för att tvinga regimen där att lämna ut den beryktade terroristen Osama bin Laden som misstänks ligga bakom bombdådet mot det amerikanska örlogsfartyget Cole för några veckor sedan. En f d amerikansk arméofficer har erkänt att han konspirerade med bin Laden i bombdåden.

2001-3 s 23
"Livsfarligt att förneka Allah"
Mullan Mohammed Omar, talibanernas högste ledare, meddelar att var och en som konverterar från islam kommer att avrättas. Detsamma kommer att hända med de som försöker omvända muslimer till en annan religion. Att förneka eller frångå den islamska tron bestraffas med döden i många muslimska länder bl a Iran, Jemen och Saudiarabien.

2001-13 s 22
"Buddhorna fick ett tragiskt slut"
Talibanska soldater i Afghanistan visade stolt upp resterna av två väldiga Buddhastatyer för en grupp utländska journalister. En 1500 år gammal staty som var större än Frihetsgudinnan i New York har reducerats till en stenhög.

2001-22 s 16-19 (en lång faktaspäckad artikel i Der Spiegel)
"Galgbacken ligger på fotbollsstadion"
Den talibanska regimen i Afghanistan är helt isolerad och föremål för sanktioner från omvärlden. Ändå skärps de islamska lagarna kontinuerligt och brott mot dessa bestraffas allt hårdare. Men t o m de mest hårdföra gudskrigarna måste ibland ge vika för verkligheten.
De länder som ligger bakom sanktionerna är de länder som under 10 år bekämpade varandra i Afghanistan, USA och Ryssland.
Plågor som mer hör hemma på medeltiden skakar talibanernas rike, hunger, torka, sjukdomar och en gränslös grymhet (långt värre än under nazismen: fångar spärras in i containrar och lämnas att stekas till döds i en outhärdlig hetta. Talibanerna står helt oförstående inför västerländska värderingar som mänskliga rättigheter. Det är bara sharialagens bud som gäller). Folket är helt beroende av välvillig hjälp från västvärlden för att överleva. Eländet kommer förr eller senare att bli ett hot mot talibanledaren mulla Mohammad Omars styre.

2001-22 s 17
"USA utökar hjälpen"
USA bidrar med ett nytt hjälppaket livsmedel värt 43 miljoner dollar. Det gör att hjälpen i år (över 200 miljoner kg mat) redan överstiger värdet på fjolårets hjälp på 114 miljarder dollar.

2001-22 s 18-19
"Det enda nöjet"
Man har öppnat en av landets badbassänger. Den manliga delen. Och bara fram till klockan 21. Sedan är det utegångsförbud.

2001-22 s 19
"Opiumodlingarna har förstörts"
Men effekten för bönderna kan bli katastrofal. Hundratusentals afghaner lider redan av hunger och fattigdom.
2001-38 s 19-21
"Afghanistan som en krigsskådeplats är en mardröm"
Det är ett av världens mest oländiga och isolerade område. Infrastrukturen är nästan helt raserad efter två decenniers krig och befolkningen kämpar för att överleva torka, hunger och oupphörligt våld och blodspillan. Mycket lite har ändrats sedan britterna för mer än 200 år invaderade ett ökenland som tycktes leva kvar på medeltiden och dominerades av nomader.
Nu har talibanerna tömt sina utbildningsläger, vapendepåer, kommando- och regeringshögkvarter och spritt den militära hårdvaran. Bin Laden har gömt sig med större omsorg än vanligt och placerat sina familjemedlemmar på olika ställen.

2001-38 s 20-21
"Talibanernas fiende har mördats"
Den legendariska Ahmed Shah Massoud höll samman det sista återstående motståndet mot talibanregimen. Han mördades av två arabiska män som utgav sig för att vara journalister. Han var den f d teologiprofessorns Rabbanis försvarsminister då denne blev president 1992 sedan Sovjetunionen snöpligt tvingats dra sig tillbaka. Denna regim störtades 1996 av talibanerna men betraktas fortfarande som den legitima av de flesta av världens länder. Nu får vice befälhavaren Fahim, också han krigsveteran, ta över "Nordalliansen".

2001-39 s 21-24 (en lång faktarik artikel från Newsweek)
"Vägen till helvetet"
Heroinet skördar otaliga offer på sin väg från källan i Afghanistan till slutdestinationen i Västeuropa. 75 % av konsumtionen av heroin i hela världen kommer från Afghanistan. Rå opium finns att köpa i butiker överallt i landet. Mulla Omar har nu förbjudit odling av opium men inte försäljning och lagret räcker att förse marknaden i 10 år. Lagren börjar dock ta slut samtidigt som priserna stiger. Detta kan bli en oemotståndlig frestelse för afghaner att åter börja odla trots förbudet och hot om stränga straff.
Tidigare gick exporten till västvärlden genom Pakistan och Iran men nu huvudsakligen genom de desperat fattiga förra sovjetrepublikerna i Centralasien som Tadzjikistan och Kirgisien. En tredjedel av Tadzjikistans BNP kommer från heroinindustrin och landet styrs av feodala krigsherrar som samtidigt är moderna narkotikakungar. Även det fattiga Kirgisien drabbas. Polisens resurser för att hindra smuggling och försäljning av narkotika i Kirgisien är ytterst ringa.
Narkotikans väg kantas av en bred "katastrofzon" med nya missbrukare, av aids, gulsot och andra sjukdomar. Ryssland har idag fler HIV-fall än något av Europas länder och 90 % av de smittade är sprutnarkomaner. Bara i f d Stalingrad finns 35000 missbrukare.
Ett sätt att kamouflera narkotikatransporter är att gömma den i stora lass av starkt doftande grönsaker på väg till torget. Detta lurar narkotikahundarna.
Det finns många entreprenörer i heroinbranschen som är en av de mest lönsamma i hela världen.

2001-39 s 6-9
"Den ständiga häxdansen i Centralasien"
Talibanerna har ställt till problem överallt i grannländerna, och nu har hämndens stund kommit. Inget land i världen har så få vänner som Afghanistan. I dag är det bara Pakistan som har diplomatiska kontakter. Landet är en bas för export av terrorism på global nivå. Talibanerna har inrättat en strikt islamisk stat med sharialag. Offentliga avrättningar hör till vardagen.
Pakistan har bundit ris åt den egna ryggen genom att använda sig av talibanerna och deras träningsläger för att få soldater och terrorister till kriget mot Indien i Kashmir.
Av de fem f d sovjetrepublikerna är Uzbekistan islamisternas främsta måltavla. Den farligaste gerillaorganisationen i Centralasien är Uzbekistans islamiska rörelse (IMU). Den har hjälpt talibanerna att slåss mot den afghanska oppositionen Norra Alliansen.

2001-39 s 8
"Kung utan land"
Zahir Shah styrde Afghanistan i 40 år från 1933. Han införde konstitutionell monarki, allmänna val och pressfrihet. 1972 störtades han av sin brorson. Dennes familj mördades i entatskupp 6 år senare då en kommunistisk regim tog över rodret. Ett år senare rullade de sovjetiska pansarvagnarna in i landet. Zahir Shahs tal till det afghanska folket för några veckor sedan innehöll inga planer på att återta makten. I sitt tal kallade han talibanerna "terrorister importerade från utlandet".

2001-39 s 10-11
"USAs potentiella allierade misstror varandra"
Rebellerna i norra Alliansen, som kämpar mot talibanerna, ser Pakistan som fiende. De två potentiella bundsförvanterna som USA behöver betraktar varandra som dödsfiende. Men praktiskt varje land i Centralasien hävdar att det har mycket att vinna eller förlora på Nordalliansens framtida öde. Med hjälp av USA ökar nu gerillans möjlighet att bekämpa talibanerna.

2001-41 s 10-11
"Krigets svåraste faser återstår"
Syftet med bombningen av Afghanistan har varit två: att skifta maktbalansen till talibanernas nackdel genom att stödja "Norra Alliansen" samt att slå ut luftförsvaret. Att fånga bin Ladin och hans medhjälpare kommer att bli svårare och ta längre tid.

2001-42 s 16-18
"Ingen kan ersätta Lejonet från Panjshir"
Ahmed Shah Massoud är fortfarande rebellernas kung, trots att han är död. På 1980-talet motade han 9 sovjetiska anfall och på 1990-talet hindrade han talibanerna från att erövra hela landet. Hans inre krets håller legenden levande för att samla folket. Hans mångårige medarbetare, general Mohammed Fahim har övertagit rollen som alliansens militäre ledare men han kan inte alls mäta sig med "lejonet". Nordalliansen har gått med på att sammankalla "ett högsta råd" som ska förbereda en övergångsregering.

2001-44 s 14
"Vad händer när talibanregimen faller?"
FN arbetar febrilt efter en lösning som får det afghanska folket att känna sig "delaktigt". FNs specielle representant Lakhdar Brahimi betonar att de lösning man till slut väljer måste vara "hemgjord". Landet måste förbli enat och ingen får blanda sig i landets interna angelägenheter säger han.

2001-44 s 15-16
"Vintern är en farlig fiende"
Om ungefär en månad kommer vintern till Afghanistan. För de amerikanska soldaternas del vore det en stor fördel om kriget är över då. De sovjetiska styrkorna som förde ett långt och kostsamt krig i Afghanistan, varefter de drog sig tillbaka som förlorare, har många erfarenheter att förmedla till USA. USA anser emellertid att dessa erfarenheter inte kan jämföras med det som USA planerar. USAs utrustning samt transport- och kommunikationsmöjligheter är helt annorlunda. Vintern kan tvärtom vara en fördel för USA. Terroristerna kommer att tvingas lämna sina grottor för att få mat och värme och deras spår kommer att synas i snön.

2001-45 s 15-16
"Kan man laga en trasig stat?"
Det finns exempel på länder som har byggts upp ur ruiner, men i Afghanistan finns nästan ingenting att bygga på.
Misslyckade stater har ofta misslyckade ekonomier. Förutsätttningen för en effektiv uppbyggnad av landet är att det finns en fungerande legitim regering med brett stöd både i och utanför landet. Detta har inte funnits i Afghanistan på väldigt många år. "I Afghanistan finns nästan ingenting".

2001-45 s 16-17
"Ramadan sätter inte stopp för bombningarna"
Krig upphör inte för ramadans skull, men det är en månad när världens muslimer känner sig djupt muslimska. Fast Iran och Irak bombade varandra genom åtta blodiga ramadan på 1980-talet.

2001-45 s 17
"Arabförbundet fördömde bin Ladin"
Usama bin Ladin för krig mot världen och representerar inte araber eller muslimer, deklarerade ledarna i arabförbundet, som under veckoslutet samlades i den syriska huvudstaden Damaskus.

2001-46 s 12-14
"Nordalliansens meriter är illavarslande"
Krigsherrarna som har fördrivit talibanerna från Kabul har ett mörkt förflutet och har ofta tagit till vapen mot varandra. Det är särskilt tre män med vitt skild religiös och etnisk bakgrund som nu har makten i Kabul: Absurrashid Dostum, etnisk uzbek, f d kommunist och ateist,
Attah Mohammed, etnisk tadzjik och shiamuslim, och Mohammad Mohaqiq, hazar och sunnimuslim. Vidare finns Rabbani, som störtades som president 1996 och Hakmatyar, pashtun i exil i Iran.

2001-65 s 14-15
"Två krig och många faror"
Kabul är i nordalliansens händer men kriget fortsätter. Kriget i söder kan bli långt. USA vill ha en islamisk säkerhetsstyrka med soldater från Turkiet, Bangladesh och Indonesien att upprätthålla ordningen i Kabul. Vad som händer i Kabul kan bli avgörande för hur många talibanska soldater som deserterar.

2001-47 s 14-15
"Striden om Afghanistan är inte över"
Norra alliansen säger att den är beredd att dela makten. Norra Alliansen i Afghanistan har gått med på att överlämna makten i den afghanska huvudstaden Kabul till en övergångsregering som är "multietnisk, representativ och har bred bas" dvs som uppfyller kraven från FNs säkerhetsråd. Alliansens ledare har med Rabbani i spetsen gått med på att tillsammans med rivaliserande afghanska grupper deltaga i en konferens i FNs regi troligen i Bonn eller Berlin.

2001-47 s 14-15
"Striden om Afghanistan är inte över"
Norra alliansen säger att den är beredd att dela makten. Norra Alliansen i Afghanistan har gått med på att överlämna makten i den afghanska huvudstaden Kabul till en övergångsregering som är "multietnisk, representativ och har bred bas" dvs som uppfyller kraven från FNs säkerhetsråd. Alliansens ledare har med Rabbani i spetsen gått med på att tillsammans med rivaliserande afghanska grupper deltaga i en konferens i FNs regi troligen i Bonn eller Berlin.
2001-48 s 11-12
"Skepsis råder inför konferensen i Bonn"
Förhandlingarna om Afghanistans framtid ifrågasätts på många håll. Fyra grupper är representerade: Nordalliansen, en grupp i Rom som stöder exilkungen Mohammed Zahir Shah samt två grupper som representerar afghanska flyktingar en med säte på Cypern och en i Pakistan. Alla utom Nordalliansen har pashtunsk majoritet. Många lokala krigsherrar deltar inte. De har valt att prioritera sina militära framgångar i Afghanistan framför eventuella politiska i Bonn.

2001-48 s 12-13
"Det andra kriget i Afghanistan"
Hittills har fler journalister än västerländska soldater mött döden i Afghanistan. Journalisternas arbete i talibanernas f d rike är mer kaotiskt än något tidigare krig. Många är frilansare som hoppas på att göra det stora "scoop" som ska göra dem berömda och ge dem jobb och framgång. Istället får de betala med sina liv. Journalisterna betraktas som en part i livet. "Det har blivit mer barbariskt. I Vietnam var motståndaren en civiliserad varelse som frågade först innan han sköt".

2001-48 s 14-16
"Stor oreda råder i krigsherrarnas land"
Medan FN arrangerar möten och underhandlar med olika makthavare håller Afghanistans krigsherrar på att dela upp landet mellan sig. Samtidigt pågår jakten efter Usama bin Ladin. I hela landet drar plundrande mujaheddinband fram och bråkar med lokalbefolkningen och varandra. FNs livsmedelsdepåer plundras. Lokala tyranner lägger landet under sig och de ser bara till sina egna intressen. Många traditionella gamla ovanor måste brytas innan landet kan förvandlas till en fredlig nation.

2001-49 s 25
"Afghanistans fraktioner tar första stege mot en ny regim"
Den långa vägen till demokratiska val i landet är utstakad. Fyra afghaniska fraktioner som i en vecka varit församlade i Petersberg utanför Bonn, kom i måndags överens om formerna för interimistiskt styre i Afghanistan och vägen som ska leda till en mer permanent regering. Man fastställde ansvarsfördelning och gjorde upp en tidtabell. Det första tillfälliga styret ska bestå av en ordförande, 5 vice och 23 övriga ledamöter. Den nya interimsregeringen ska tjänstgöra i högt 6 månader. De ska kalla in en s k loya jirga, en traditionell samling av etniska och lokala ledare, som ska enas om en interimsregering som ska sitta i högst 2 år medan en ny författning utarbetas. Därefter ska allmänna val hållas. En multinationell säkerhetsstyrka ska förläggas till Kabul. Den ska övervaka säkerheten och hjälpa till med utbildningen av en ny afghansk poliskår och arme.

2001-50 s 14-15
"Tora Bora"
Det finns starka misstankar om att bin Ladin gömmer sig i ett grottsystem kallat Tora Bora, som på sin tid byggdes ut och utrustades med CIA-pengar. Mycket stora militära insatser behövs för att störta fortet. Pakistans regering fruktar att Ladin och hans arabiska anhang ska fly till Pakistan.

2001-51 s 13-17
"Går det att bygga ett nytt Afghanistan?"
Afghanistan ligger i ruiner på många sätt och behöver omfattande internationell hjälp.
FN har de gångna 10 åren ägnat sig åt nationsbyggande. Frågan är om organisationen har lärt av sina misstag?
Lektion 1 i Kosovo: Var på plats!
FNs uppgift är att skapa ramar för säkerhet och grundläggande ordning därefter tar folket förr eller senare tag i saker och ting på egen hand.
Lektion 2 i Somalia: Isolera krigsherrarna!
Det varken USA eller FN klarade av, blev resultatet först efter 10 år av anarki och blodspillan, nämligen att lösa upp banden mellan det somaliska folket och de krigsherrar som påstår sig representera dem. Somalia har gått en brutal väg från krig till en mycket bräcklig fred och somaliserna har tillryggalagt vägen ensamma. Förra året valde en klanförsamling slutligen ett nytt parlament och en president Abdiqassim Hassan.
Lektion 3 i Sierra Leone: Skapa en fredsekonomi!
FN harövervakat demobilisering av 37000 Liberia- sponsrade rebeller men det svåraste återstår. Rebeller lojala mot president Charles Taylor i Liberia kontrollerar alltjämt Leones rika diamantfyndigheter.
Lektion 4 i Östtimor: Ge lokalbefolkningen makt och inflytande!
En välkommen och välmenande internationell närvaro kan upplevas som främmande och förtryckande.
Lektion 5 i Kambodja: Håll era löften!
FN hade lovat Kambodja demokrati men drog sig undan så snart diskussionen om valresultatet började efter valet 1993 - då Hun Sen vägrade att godkänna valresultatet.

2002-04 s 16-17
"Miljarder dollar till Afghanistan"
Givarkonferensen i Tokyo nådde nästan målet. Många "ovanliga" länder bidrog med stora belopp. Över 2,5 miljarder dollar utlovades. Oron för att bidragspengarna kommer att stjälas eller slösas bort fanns under ytan på konferensen. Afghanistan behöver 10 miljarder dollar under de kommande fem åren utöver de pengar som redan utlovats.

2002-07 s 21-22
"Exkungen är favoritkandidat"
Afghanistans sökande efter en nationell ledare som kan leda landet under en farlig övergångsperiod skulle kunna resultera i att Mohammad Zahir Shah återvänder och väljs till statschef i juli, hävdar några västerländska diplomater i Kabul. Interimsregeringen står nästa vecka inför sin största utmaning hittills då "loya jirga" ska väljas. Detta råd ska välja en övergångsregering för 18 månader fr o m i juni i år.

2002-11 s 14-15
"Exilafghaner hjälper till med återuppbyggnaden"
Många välsituerade och högutbildade exilafghaner som länge har levt och verkat i USA eller i Europa har återvänt till fattigdomen och förfallet i Afghanistan för att hjälpa till. De menar att efter 23 års konflikt så har landet "reducerats till en korrumperad Kalashnikovkultur". Vad denya ledarna måste hålla hårt på är att låta kvalificerade krafter få de jobb som finns i stället för att som traditionellt dela ut dem som belöning åt f d milisbefälhavare, islamska rebeller eller antitalibanska politiker vilka i allmänhet är inkompetenta för sina uppgifter.

2002-13 s 20-21
"Afghanernas långa väg till Aten"
Nu när talibanerna är borta börjar afghanska idrottsmän - och idrottskvinnor långsamt ta upp sina sporter igen. Men detta kommer att drömma länge. Först måste man återomvandla idrottsanläggningarna från att ha varit avrättningsplatser. Och kvinnorna har ännu inte anpassat sig till de mest grundläggande friheterna. Det är ovant att förvärvsarbeta, att gå i skolan och t o m att lämna sina hem. De flesta kvinnor bär fortfarande burka utanför hemmet.

2002-13 s 21
"Skolan har börjat igen"
Afghanistan har just nu det största antalet skolelever någonsin. För första gången sedan talibanerna erövrade Kabul 1996 undervisar kvinnliga lärare öppet. Skolan är öppen för både pojkar och flickor och en ny läroplan har antagits som varken manar till heligt krig eller hat mot USA.

2002-14 s 15-18
"Karisma och pengar är Karzais viktigaste redskap"
Det nya, fredliga Afghanistan är en avlägsen dröm. 4,5 miljarder dollar har omvärlden lovat till landet under 5 år. Mycket lite har ännu kommit. Givarländerna kräver säkerhet och ordning i landet innan de betalar. Problemet är att inte många länder vill skicka soldater till Afghanistan för att garantera ordning. I Kabul finns idag 4500 soldater och där har regeringen kontrollen men inte alls utanför huvudstaden där det är de lokala krigsherrarna som bestämmer. Karzai är mer en borgmästare än ett statsöverhuvud.

2002-15 s 18-20"
Afghanistan pendlar mellan hopp och förtvivlan"
Varje gång Afghanistan tar ett blygsamt steg mot fred och ekonomisk pånyttfödelse dyker spöken från det förflutna upp och blockerar vägen. Karzais regering är politiskt svag, omgiven av politiska sabotörer och beroende av internationell välgörenhet och beskydd. Kabul börjar blomstra men över stora delar av Afghanistan har regionala och etniska fraktioner kontroll. Kungen Mohammed Zahir har fler gånger avbrutit sin resa tillbaka av rädsla för oroligheter. Många av flyktingarna från Pakistan har återvänt men bara ett fåtal av de välutbildade som lever i exil i USA eller Europa. "Det är av avgörande betydelse för Afghanistans ekonomiska återhämtning och tekniska utveckling att många fler högutbildade återvänder.

2002-16 s 14-15
"Afghanistans förre kung på väg hem igen"
Interimregeringens ledare, Hamid Karzai, flög till Rom för att hämta den gamle monarken Zahir Shah hem till Afghanistan. Han störtades 1973 och då avslutades en period på 40 års styre som allmänt anses vara en guldålder av fred och stabilitet i landet.

2002-20 s 22-23
"Folket älskar kungen utan tron"
Trots folkets stöd kan det efter 30 år i exil bli svårt för Zahir Shah att skapa försoning i Afghanistan. Han har ingen officiell roll och hans framtida position är osäker. Hans främsta roll är att leda Loya Jirga, Afghanistans traditionella nationalförsamling som ska samlas i juni för att välja en övergångsregeringg fram till 2003.

2002-23 s 18-19
"Jakten på talibaner fortsätter"
Amerikanska soldater finkammar Afghanistan i jakten på efterlysta talibaner och terrorister. Det är framför allt Mohammed Omar som jagas i skogrika berg och dalar men också många av hans närmaste män.

2002-23 s 18-19
"Hamid Karzai ser ut att få fortsatt stöd"
Hemliga uppgörelser stärker interimsledaren Karzais ställning. Han är västmakternas favoritkandidat till posten som Afghanistans regeringschef. Nästa vecka samlas 1500 delegater i Kabul till den loya jirga som ska bestämma vilken slags regering som ska styra landet fram till de allmänna valen om 2 år. Mycket tyder på att den förre kungen kommer att utnämnas till statsöverhuvud.

2002-23 s 19-20
"Karzais fiender lierar sig med fruktad krigsherre"
Rester av al-Qaida och talibanrörelsen försöker etablera samarbete med krigsherren Gulbuddin Hekmatyar för att kunna anfalla de USA-ledda styrkorna i Afghanistan och undergräva interimsregeringen i Kabul, varnar amerikanska och brittiska militärer i Afghanistan.
Ända sedan krigsherren Hekmatyar återvände till Afghanistan i början av åren efter att ha levt i exil i Iran i flera år har han och hans islamistiska parti betraktats som ett hot mot Karzais regering och de utländska soldater som finns där.

2002-28 s 24-25
"Afghanistans kvinnor bryter isoleringen"
Kvinnorna trotsar kaos och manligt motstånd och etablerar sig som en politisk kraft. Av loya jirgas 1600 delegater var 200 kvinnor. Några vågade verkligen höja sin röst och kritisera männen vilket hade varit otänkbart för ett år sedan. Det finns dock fortfarande ett mycket stort motstånd mot att kvinnor deltar fullt ut i det offentliga livet. Kvinnan Samar som deltog i övergångsregeringen och som valdes till en av de vice ordförandena i loya jirga fick förtäckta dödshot och en tidning har kallat henne Afghanistans Salman Rushdie och att hon som han förtjänar döden för hädelse.

2002-28 s 25
"Afghanerna sörjer och kräver hämnd"
Abdul Qadir, en av Afghanistans vicepresidenter och en av landets pashtunledare, mördades i lördags. Han sköts av ännu oidentifierade män när han färdades i en bil från departementet där han just hade börjat sitt arbete som minister för offentliga arbeten. Många tror att mordet ingår i en komplicerad maktkamp. Han hade också retat upp välbärgade opiumodlare genom att stödja regeringens program för utrotning av opiumvallmon.

2002-30 s 14-16
"Svårt för exilafghaner att återvända till sitt land"
De som återvänder från västländer har blivit anställda som läkare, ingenjörer, lärare etc. De har lyssnat på president Karzais rop efter utbildad personal. Över en miljon afghaner har återvänt till sitt hemland sedan i mars, de allra flesta från Pakistan och dessa har inte samma glamorösa framtid att vänta sig.
Många av de forna mujaheddin anhängarna är förbittrade över det faktum att afghanerna från utlandet belönas med fina jobb i stället för dem. Hemkomna afghaner anklagas för att inte vara rättrogna muslimer och deras kvinnor för att inte bära sjal. De konservativa religiösa räds att deras makt ska minska om samhället sekulariseras. Finns det anledning att frukta en "iranisering"?

2002-41 s 16-18
"Afghanerna söker en medelväg mellan tradition och modernitet"
Den afghanska myndigheterna är fast beslutna att återupprätta rättsväsendets heder och trovärdighet efter 5 år av talibanstyre. Frågan vad som permanent kommer att ersätta detta är mycket känslig. På detta område är konflikten stor mellan traditionella och moderna värderingar, mellan progressiv och konservativ tolkning av islam. En chefsdomare i högsta domstolen säger att Afghanistan är ett muslimskt land och att västmakterna inte kan kräva att man ändrar på detta. "Vi vill inte hugga av händer och avrätta folk men om alla villkor uppfylls måste vi göra det". Afghanska domare beviljar sällan kvinnor skilsmässa hur illa de än behandlas av sina män. Muslimska män däremot får ha 4 hustrur. President Hamad Karzai har en modern syn på världen men han har tvingast att göra många eftergifter gentemot landets konservativa präster och ämbetsmän som erövrade makt åren före talibanstyret.

2002-41 s 18
"Lugnet dominerar i nordost"
Efter många års krig är vägarna åter säkra och tusentals flyktingar har återvänt till regionen och återanpassat sig utan konflikter. En av orsakerna till lugnet är att befolkningen är alltför krigströtta för att fortsätta krigandet. Men huvudorsaken till den rådande stabiliteten är att den tadjikledda Nordalliansen nu kontrollerar den nordöstra regionen.

2002-45 s 19
"Karzai kräver rättning i leden"
president Hamid Karzai i Afghanistan har inlett en utrensningskampanj bland högt uppsatta byråkrater och säkerhets- och underrättelseagenter runt om i landet. de berörda anklagas för korruption, narkotikahandel och maktmissbruk.

2003-7 s 19
"Karzai tvekar"
Afghanistans president, Hamid Karzai, funderar på att lämna över makten till någon annan. Problemet är att det inte finns någon självklar efterträdare. Karzai är mycket angelägen om att utlysa allmänna val nästa år så att landet får en ny regering. Kanske han inte själv kommer att kandidera. Detta gör däremot troligen Burhanuddin Rabbani som tillhör Jamiat-i-Islamipartiet. Han var president på 1990-talet. Han är emellertid etnisk tadzjik och ifrågasätts av många pashtuner. Dessutom finns det idag fyra vicepresidenter men ingen är självklar efterträdare till Karzai.

2003-7 s 20-21
"Exilafghanerna behövs för att sätta landet på fötter"
Amerikanska medborgare, som har utnämnts till höga poster i Kabul, möter både kritik och beröm. De har bott länge i exil i USA, de har utbildat sig och nått höga positioner med hög kompetens. Nu har de flyttat tillbaka för att göra sitt hemland ovärderliga tjänster. Men även "vanliga" afghaner som har bott utomlands och fått internationell erfarenhet behövs för återuppbyggnaden. De som inte lämnat landet utan hela sitt liv bott i Afghanistan är som man kan förvänta misstänksamma mot "utlänningarna" och hotar dem ofta till livet.

2003-7 s 21
"Omaka par förenas i hatet mot USA"
De avsatta och bortkörda talibanledarna har bildat ett omaka par med Afghanistans f d premiärminister Gulbuddin Hekmatyar. De förenas i sitt hat mot USA och sin misstänksamhet mot president Karzais västvänliga regering. Den nya "alliansen" är möjlig genom stöd från den pakistanska underrättelsetjänsten. Den förre ledaren mulla Mohammed Omar tros befinna sig bakom gränsen till Pakistan.

2003-7 s 22-24
"Kriget fortsätter i gudsförgätet gränsområde"
I sydöstra Afghanistan angrips amerikanska soldater nästan dagligen av talibansk milis, som efter anfall drar sig tillbaka till pakistanska gränsområden. Det är mulla Omars och Usama bin Ladins bortjagade krigare som nu samarbetar med dem fruktade f d mujaheddinledaren Hekmatayer. I de pakistanska "stamområdena" förekommer illegal produktion av alla sorters vapen, t o m luftvärnsrobotar. Chefsministern i detta område av Pakistan heter Durrani och han står talibanerna mer nära än den pakistanske presidenten Musharraf. Durrani bekämpar allt som han uppfattar som "oislamskt". Området har under lång tid plats för utbildning av fundamentalistiska muslimer. Här finns gott om islamister från Tjetjenien som inte har någon annan tillflyktsort. Den lokala pashtinbefolkningen har varken förståelse eller intresse för amerikanernas krig mot terrorismen.

2003-14 s 17
”Frisläppta från Guantanamo återvänder arga och besvikna”
De 18 afghaner som i veckan återvände till sitt hemland från interneringslägret i Guantanamo Bay på Cuba frigavs av de afghanska myndigheterna i tisdags. De var försiktiga med att kritisera USA vilket visar på en fortsatt nervositet beträffande deras status i Afghanistan.

2003-17 s 18-19
”USA övar nationsbyggande i Afghanistan”
Bushs administration, som inte är så entusiastisk inför s k nationsbyggande har nu insett att jsut nationsbyggande är Afghanistans framtid. Ett Afghanistan där militären är splittrad i motstridiga fraktioner, polisen saknar utbildning, rättsväsendet domineras av religiösa konservativa som har mer gemensamt med talibanerna än med president Karzai och där skatteindrivningen är ytterst ineffektiv. Den amerikanska hjälpen är stor. Man utbildar poliser och armén. Detta har fått miljontals afghanska flyktingar att komma hem med en veritabel byggboom i Kabul som följd.

2003-19 s 18-19
”Fallgropar på vägen mot demokrati”
Återuppbyggnad har en historia full av faror och bekymmer.  Centrum för Strategiska och Internationella Studier rekommenderar åtgärder i 10 punkter för att effektivisera återuppbyggnaden av Irak. Bland rekommendationerna kan nämnas:
1. Tillräckliga resurser från början. Inhemska rebeller får inte ges chans att ta över.
2. Räkna med vedergällning. Hämndlystet våld får man räkna med.
3. Etablera ett lokalt rättssystem. Ta hand om och döm kriminella direkt.
4. Sök en fungerande maktbalans med de lokala ledarna. Lokalbefolkningen ska inte uteslutas från beslutsfattandet.

2003-21 s 15
”Interna strider i Afghanistan”
Sex personer uppges ha dödats när styrkor lojala med Afghanistans biträdande försvarsminister, den uzbekiska krigsherren Abdul Rashid Dostum, erövrade byn Godfandi i norra Afghanistan från den tadjikiska krigsherren Atta Mohammed. Den senare är lierad med försvarsminister Mohammed Fahim.

2003-24 s 16-19
"Karzai har ett omöjligt jobb"
Hamid Karzai betraktas som en riksklenod, man har han vad som krävs för att vara Afghanistans president? Afghanistans framtid vilar i hans händer. Ingen annan ledare har hans popularitet, karisma och demokratiska visioner - för att inte tala om hans stöd från USA och Europa. Men problemen är många. Återupplivade talibanstyrkor har genomfört en rad gerillaattacker i södra Afghanistan och rovgiriga regionala krigsherrar fortsätter att bekämpa varandra, samla enorma förmögenheter från narkotikahandeln och trotsa Karzais auktoritet. Karzai är för finkänslig och artig. Afghanistan är ett hårt land, där hot om våld fungerar bättre än diplomati. Karzais popularitet vilar idag på att han kan ordna mer bidrag från andra länder.

2003-24 s 19
"Afghanistans ledare vädjar om mer pengar och stöd"
Karzai menar att hans land riskerar att kollapsa om inte Storbritannien och andra västländer skänker mera pengar. Afghanistan är i praktiken bankrutt. Alltså Karzais myndighet. Enskilda krigsherrar samlar på sig enorma rikedomar främst genom handel med narkotika. Men de vill bara mycket sällan betala någon skatt till "staten".

2003-29 s 26-27
"Dödens blommor"
Fattigdom, girighet och lågintensiv jihad sätter åter fart på opiumodlingen i Afghanistan. 20 % av landets BNP kommer från narkotika. Pengarna går inte till de fattiga odlarna utan till lokala potentater och korrumperade byråkrater som håller på att omöjliggöra president Hamid Karzais arbete. Landsbygden domineras fortfarande av krigsherrar och väpnade gäng och narkotikapengar gör dem ännu rikare och svårare att kontrollera. Opium tycks också hjälpa talibanerna att omgruppera sig. I norra Afghanistan har en general kallat in etniska waher från Burma, som är experter på heroinframställning.

2003-34 s 6-9
"Afghanistan - ingen generalrepetition inför Irak"
Utan nytänkande kommer Afghanistan åter att misslyckas. De lokala invånarna efterfrågar mer amerikansk närvaro. Den 11 augusti övergick den internationella fredsbevarande styrkan i Kabul (ISAF) under Nato-befäl. Nu finns det en styrka på 5000 man utöver den USA-ledda koalitionsstyrkan på 12000 man. Problemen är stora. Södra och sydöstra delarna står under ledning av lokala krigsherrar. Dessa har stora inkomster på odling och produktion av narkotika. 75 % av allt opium i världen nästan allt heroin som cirkulerar i Europa härstammar från Afghanistan. FN-tjänstemän har ingen chans mot knarkbaronerna. Opiumodlingar är nu olagliga, men hur genomföra förbudet. Inga resurser finns.

2003-37 s 16-18
"Många rykten om bin Ladins läger"
Det finns de som tror att livet på flykt gör det omöjligt för Usama bin Ladin att kontrollera och leda A-Qaida. Människorna i den afghanska provinsen Kunar berättar en annan historia. I Pechdalen bor en man. Han är mycket respekterad eftersom hans dotter är gift med en man som sedan 1996 varit livvakt åt bin Ladin. Varannan månad kommer svärsonen för att hälsa på sin fru och sina tre söner. Då lyssnar alla på "senaste nytt från al-Qaidaledarens gömställe". USA menar att bin Ladin är reducerad till en ofarlig symbol men talibanska ledare menar att bin Ladin fortfarande är verksam som strateg och finansiär. Ord står mot ord, vem vill man helst tro på?

2003-47 s 21-22
"Nu anas konturerna av ett nytt Afghanistan"
Afghanistans nya författning kan bli ett viktigt steg mot stabilitet och normalitet. Det överräcktes i början av november till kungen i Kabul. I december kommer "loya jirga" att rösta om förslaget. Den nya republiken kommer att heta Islamiska republiken Afghanistan. Den nya författningen fastställer reglerna för nästa års allmänna val och upphäver monarkin för gott. Monarkens roll övertas av en direktval president och ett tvåkammarparlament. Landet ska ha ett civilt rättssystem, det blir kvinnlig rösträtt, förbud mot stening, amputation och alkohol.

2003-50 s 5
"Loya Jirga skjuts upp några dagar"
Afghanistans författningsförsamling vars 500 delegater har till uppgift att efter nästa 25 års krig skriva en författning, har skjutit upp mötet tillsvidare. Ett utkast är redan klart men några detaljer behöver bearbetas vidare.

2004-01/2 s 9
"Ny författning i Afganistan"
Efter flera veckors förhandlingar godkändes den nya författningen av loya jirga och detta förebådar en nya era av demokrati. Landet får nu ett demokratiskt presidentsystem med en direktvald president, tvåkammarparlament (Folkets kammare och De äldres kammare) och oberoende rättsväsen. Landet blir en "islamisk republik" med Islam som sin "heliga religion". Ingen lag får strida mot Islams tro och praxis.

2004-13 s 18
"Oroligt i Afghanistan"
I de värsta våldsamheterna sedan talibanernas fall för två år sedan dödades för några dagar sedan landets flygminister Mirwais Sadiq. Hans far Ismail Khan som efter talibanernas fall återkommit från Iran och styr en provins med hård religiös kontroll hade utsatts för ett mordförsök och sonen Mirwais gick i spetsen för en offensiv mot den krigsherre som misstänktes ligga bakom mordattentatet.

2004-22 s 16-18
"Karzai försöker blidka krigsherrarna"
Ansträngningarna att avväpna de privata miliserna i Afghanistan har inte givit resultat och därför använder president Hamid Karzais regering i stället lock och pock i kontakterna medmäktiga regionala ledare, som envist trotsar Karzais auktoritet och motsätter sig order om att deras styrkor ska upplösas. De två mäktigaste milisledarna är guvernör Ismail Khan i Heratprovinsen och general Abdurrashid Dostum som kräver en plats i regeringen i utbyte mot att han upplöser sina styrkor och lämnar ifrån sig vapnen. De olika milisledarna gör allt för att hindra ett oberoende val. De fruktar att människorna i Afghanistan kanske inte tycker att de har gjort sig förtjänta av en plats i de ledande organen. Enligt en ny lag har inte personer som leder privata arméer rätt att blanda sig i politiken.

2004-22 s 18-21
"Den afghanska kvinnan är mannens ägodel"
"Zar", "Zamin" och "Zan" - guldet, marken och kvinnan - är varje afghansk mans viktigaste ägodelar trots att det är två år sedan talibanerna störtades. Avståndet mellan Afghanistans kvinnor och frihet och självbestämmande är lika långt som mellan jorden och månen. Det som talibanledaren mulla Omar kontrollerade med hjälp av religionspolis det sköter männen i Kandahar själva nu. Men överallt i Afghanistan söker kvinnorna nya vägar till frihet och ibland lyckas de.

2004-26 s 8
"Här behövs förstärkning"
Natos europeiska medlemmar sviker Afghanistan. Den Nato-ledda internationella säkerhetsstyrkan (ISAF) består av 6500 huvudsakligen europeiska soldater. Den har sämre beväpning än den lokala milisens stridsvagnsflotta och avancerade artilleri. Den sitter fortfarande kvar i Kabul fast den borde ha spritt sig till andra delar av landet vid det här laget. Därför har valen som skulle ha ägt rum i juni nu flyttats till september. Nu har ISAF lovat att placera regionala garnisoner så kallade PRT i hela norra och västra Afghanistan. Afghanistans president Hamid Karzai vädjar om fler Nato-soldater. Framför Frankrike motsätter sig detta.

2004-27 s 9-10
"Det fria Irak får NATOs hjälp"
NATO hjälper till i Irak men något helhjärtat engagemang är det inte fråga om. Man enades på toppmötet i Istanbul om att hjälpa Irak att bygga upp landets säkerhetsstyrkor. Frankrike och Tyskland vill emellertid inte göra detta i Irak av säkerhetsskäl utan "eleverna" måste komma till de europeiska länderna. Medlemsländerna enades också om att utöka NATO-styrkan i Afghanistan inför de planerade valen där i september. Nu har man äntligen lyckats mobilisera tillräckligt med soldater och utrustning, inklusive helikoptrar, transportflygplan och snabbreaktionsenheter för att infria sina löften till Afghanistan. 3500 man ska skickas dit särskilt för att leda och skydda fem civilmilitära återuppbyggnadsenheter i framför allt norra Afghanistan.

2004-31/32 s 12
"Krigsherre utmanar Karzai"
General Dostum har säkrat ett starkt stöd i hela det krigshärjade landet. Han utgör dock inget direkt hot mot Karzai i det historiska valet den 9 oktober, För en tidigare kommunist och chef över en fruktad milis är misstroendet stort. Men han kan få så stor support av uzbekerna att han tvingar fram en andra valomgång eftersom Karzai inte får över 50 % i första valomgången.

2004-33 s 18-20
"Stora förväntningar inför valet i Afghanistan"
Observatörer varnar för att valet inte kommer att gå rätt till. Kandidater anser att de tvingas kämpa i motvind mot nuvarande ledaren Karzai. Efter flera månader av ökande våld mot valarbetare - har nu Afghanistans interimsregering beslutat att presidentvalet ska hållas den 9 oktober i år. Parlamentsvalet har skjutits fram till april 2005. Landet har 9,8 miljoner röstberättigade och man har lyckats registrera 7 miljoner av dessa, varav 40 % är kvinnor. Men våldet och regeringes oförmåga att avväpna de krigsherrar som kontrollerar stora delar av landsbygden gör att Afghanistan har tvingats sänka sina förväntningar på valet. Det största problemet är den okontrollerade vapensituationen. Valarbetare och registrerade väljare har utsatts för en rad attentat.

2004-38 s 21-22
"Våldsamma protestaktioner i västra Afghanistan"
Det dödliga våldet i Afghanistan väcker farhågor om att de allmänna valen om mindre än en månad inte kan genomföras som planerat. Minst fyra av FNs administrativa centra brändes ner i Herat i protest mot centralregeringens beslut att avsätta guvernör Ismail Khan trots att denne själv framträdde i lokal TV och vädjade till medborgarna att inte förstöra egendom eller provocera våld. Centralregeringen erbjuder Khan en viktig post i Kabul som han dock lär ha avböjt.

2004-41 s 17-18
"Afghanerna väljer president - så gott det går"
Talibanerna är bara ett av flera bekymmer i valet på lördag. De anses inte vara mer än 1000-2000 man. Mer skräck sprider de lokala krigsherrarna som är rädda för att förlora sin makt och hotar och mutar sina landsmän att rösta på dem.

2004-41 s 19
"Expresident stöder Karzai"
Afghanistans förre president Burhanuddin Rabbani som leder ett av landets största politiska partier deklarerade häromdagen att han stöder president Hamid Karzais i lördagens presidentval. Detta stärker Karzais ställning ytterligare. Stödet var väntat eftersom Karzai har utsett Ahmed Zia Massoud, Rabbanis svärson, till sin vicepresidentkandidat. Han är bror till den berömde mujaheddinledaren Ahmed Shah Massoud som dödades den 9 september 2001 av mördare som tros varit al-Qaidamedlemmar.

2004-42 s 16-17
"Valet i Afghanistan avlöpte relativt väl"
Det afghanska valet kommer att godkännas, men först ska konstaterade oegentligheter utredas. Valresultatet blir klart första om ett par veckor. OSSEs representanter menar att den 9 oktober var en "historisk dag i Afghanistan, och de miljontals väljare som gick och röstade visade tydligt att de ville byta ut vapnens makt mot en rättstat". Trots hot om motsatsen gjorde talibanerna ingenting för att störa ordningen. 100000 soldater och poliser i kombination med talibanernas egen inkompetens bidrog till att attackerna uteblev.

2004-44 s 24
"Karzai vann valet som väntat"
Alla röster är inte räknade ännu, men interimspresident Hamid Karzais seger i det afghanska presidentvalet är redan konstaterad. Han fick 4,2 miljoner röster mer än hälften av alla. Han blir landets första folkvalde president. Hans närmaste rival fick 16 %. Karzai har emellertid ett svagt stöd i norra Afghanistan där väljarna har röstat enligt etnisk tillhörighet. Diplomaterna hoppas på en stark regering som kan ta itu med eftersatta frågor som avväpning, narkotikakontroll, korruption och institutionella reformer. Den mest brådskande uppgiften blir att förbereda parlamentsvalen som ska hålla nästa år, troligen först nästa höst.

2005-12 s 12
"Valen skjuts upp"
De första helt fria parlamentsvalen i Afghanistan kommer att hållas den 18 september. Valen till landets 34 provinsråd hålls samma dag. Valen skulle egentligen hållits 2004. Uppskjutandet av valen speglar den långsamma politiska processen i Afghanistan men erbjuder samtidigt mer tid för avväpning och uppbyggnad av säkerheten.

2005-14 s 17
"Afghanerna vill bestämma själv"
Den afghanska regeringen kräver större kontroll över budgeten. Drygt 93 % av landets årsbudget härstammar från internationella givare, men bara en tredjedel, 4.7 miljarder dollar, kontrolleras av regeringen. Den större delen går direkt till ett stort antal privata företag och organisationer och Karzai försöker försvar sig emot beskyllningar om varför miljardtals dollar som har investerats i landet sedan talibanerna störtades för mer än tre år sedan, har åstadkommit så litet.

2005-14 s 18-21
"Miljontals dollar hamnar fel"
Målet är snabb återuppbyggnad av Afghanistan. Landet har blivit ett eldorado för internationella rådgivare och experter, som har inrättat sig i bekväma kontor i Kabul. Där de med sitt arbete underblåser korruption och bedrägerier. För afghanerna i gemen är det tydligt att det internationella hjälpsamfundet ser den unga republiken som ett slags guldgruva, där det finns gott om välbetalda jobb och uppdrag som inbringar miljoner dollar. Givarländerna har hittills pumpat in drygt fyra miljarder dollar men knappt någonting har blivit bättre för merparten av afghanerna. Den f d planeringsministern Bachardoust anser att det behövs ett annat slags människor, som inte bara är ute efter snabba pengar utan som har ett äkta engagemang och är beredda att satsa egen kraft.

2005-14 s 21
"Oppositionen bildar enad front"
För första gången utmanas president Hamid Karzais regering av en enad oppositionsfront, med företrädare från Afghanistans tre stora etniska grupper. Fronten leds av Yunus Qanooni, som blev tvåa i höstens presidentval efter Karzai och omfattar 11 politiska partier och en oberoende kandidat. Den beskyller Karzais regering för korruption och maktfullkomlighet.

2005-14 s 22
"Kriminaliteten ökar kraftigt"
Väpnade rån, kidnappningar och hot har ersatt talibanerna som största säkerhetsproblem. Gränsen mellan tjuv och polis har blivit mycket suddig. Demobiliserade Mujaheddin- soldater, underbetalda poliser och korrumperade tjänstemän ligger bakom laglösheten, enligt afghaner, utländska diplomater och offer. Sen största kriminella utmaningen är nog ändå heroinhandeln som blomstrar som aldrig förr. Heroinet tros svara för drygt 40 % av den afghanska ekonomin.

2005-37 s 22-23
"Kommunisterna gör politisk comeback inför valet"
Forna ärkefiender som Mujaheddin och sovjetmaktens kollaboratörer utmanar varandra i de allmänna valen i Afghanistan. Den f d kommunistiska generalen Tanai har just återkommit efter 15 års exil i Pakistan sedan han 1990 ledde en misslyckad kupp mot dåvarande presidenten Najibullah. Han för nu fram partiet Fredrörelsen som är i koalition med två andra partier med f d kommunister i valkampanjen. Medborgarna i Afghanistan förväntas i allmänhet rösta enligt klantillhörighet men inom varje klas finns ett val mellan å ena sidan f d kommunister och å andra sidan traditionella klanledare och Mujaheddinledare. Andra kandidatkategorier är dels västinriktade personer som levt i exil i USA eller Västeuropa och dels företrädare för den lokala, välutbildade eliten.

2005-38 s 19
"Afghanistan tog ännu ett steg mot demokrati"
Färre än väntat deltog i valet i Afghanistan son dock avlöpte lugnare än vad många hade befarat. Det var det sista formella steget i landets övergång till demokratiskt styre sedan talibanerna störtades för nästan 4 år sedan. Valdeltagandet blev lågt, 50 %. Detta ansågs delvis bero på att så många som 5800 kandidater skapade förvirrning. Systematiskt valfusk förekom inte. Parlamentsvalen var "fredliga och rättvisa".

2005-48 s 22-23
"Säkerhetssituationen i Afghanistan försämras"
Det finns starka misstankar om att talibanerna fått stöd utifrån för senaste tidens brutala, blodiga attentat. De senaste attentaten - inklusive minst nio självmordsbombningar - har givit prov på stor samordning, tekniska kunskaper och hänsynslöshet. De leder misstankarna till al-Qaida och upproret i Irak. Det tilltagande våldet innebär nya hinder för återuppbyggnaden.

2006-6 s 24-25
"Med mobilen under burqan"
Mobiltelefonen förenklar livet dramatiskt. Efter talibanernas fall i slutet av 2001 fanns det bara 33000 fasta telefonabonnemang i Afghanistan, ett land med 29 miljoner invånare. I slutet av 2005 fanns det en miljon kunder till de två mobiltelefonoperatörerna. Sättet att göra affärer för små hantverkare och köpmän har förändrats drastiskt.

2006-10 s 21
"Opium hindrar utveckling"
Produktion av och handel med opium svarar för en tredjedel av den afghanska ekonomin, och osäkerhet och korruption undergräver försöken att utrota grödan, enligt det amerikanska utrikesdepartementet. Amerikanska UD menar att den omfattande opiumhandeln i Afghanistan motverkar arbetet med att sätta landets ekonomi på fötter och hotar den regionala stabiliteten.

2006-11 s 7
"Kidnappade mördades av talibanerna"
Fyra personer hos företaget Ecolog Services i Kabul försvann i lördags i södra Afghanistan. Det var albaner från Makedonien. En talesman för talibanerna meddelade i måndags att de avrättats på order av talibanledaren Mohammed Omar.

2006-12 s 22-23
"En farlig fejd"
Ett ordkrig mot Pakistans president är ett av flera tecken på att Afghanistan är mycket svagt och bräckligt. President Karzai tycker att Pakistan inte gör tillräckligt för att oskadliggöra talibaner som gömmer sig vid gränsen mellan de två länderna. Karzai har fått president Bush med sig i kritiken. Men Karzai balanserar på slak lina. Han är mycket beroende av Pakistan, dess ekonomiska stöd och dess välutbildade arbetskraft.

2006-14 s 25-26
"Fallet Rahman var toppen på ett isberg"
Fallet med den konverterade afghanen Abdul Rahman upphörde en hel värld. Regeringen i Kabul frigav honom till slut efter hårda påtryckningar, men händelsen visar att det fem år efter talibanernas fall fortfarande är illa beställt med de mänskliga rättigheterna i Afghanistan. Abdul Rahman hotades med dödsstraff på grund av sitt svek mot den rätta tron. Rahmans far anmälde sin son när denne återvände till Kabul efter en lång tid i Pakistan och Tyskland för att göra anspråk på sina två döttrar som hade bott hos sin farfar under Rahmans utlandsvistelse. Domaren Mawlawy klargjorde att det är ett brott att avsäga sig islam och därför skulle Rahman hängas.

2006-17 s 19-21
"Freden dröjer i Afghanistan"
Kabul blomstrar, där finns exklusiva hotell och butiksgallerier och kvinnor uppträder alltmer utan burqa. Men resten av landet är en krigsskådeplats, som styrs av krigsherrar, narkotikahandlare och talibaner. Krigsherrar som general Dostam, som slogs på Sovjetunionens sida mot Mujaheddin på 1980-talet, bor i ett palats med överdådiga fester med vodka och kvinnor. Talibanledaren mulla Omar kontrollerar åter stora delar av de pashtundominerade provinserna, där det produceras med opium än någon annanstans i världen. Talibanerna har ingått en allians med narkotikamaffian. Talibanernas "kamp" har inget med religionskrig mot kätterska ockupanter att göra utan handlar bar om att försvara en industri som inbringar 27 miljarder dollar om året. Polisen blandar sig inte i drogkriget.

2006-17 s 21
"Karzais nya regering fick nästan godkänt"
Afghanistans president, Hamid Karzai, fick starkt stöd av parlamentet för förra veckans ommöblering i regeringen. Bara fem av de 25 nominerade ministrarna underkändes. Detta är första gången som Karzais ministerkandidater måste godkänna av parlamentet innan de kan tillträda.

2006-24 s 17
"Talibanerna rycker fram"
Dagliga sammanstötningar mellan de fredsbevarande styrkorna och talibanerna har gjort att säkerheten i Afghanistan är sämre än på mycket länge. Talibanernas stora våroffensiv är deras starkaste styrkedemonstration sedan de störtades från makten i slutet av år 2001. Det finns för få utländska soldater för att stoppa talibanerna som idag påstås ah 12000 väpnade män.

2006-25 s 21
"Britterna avancerar snabbt"
Brittiska styrkor har snabbt trängt in mycket djupare i södra Afghanistan än vad som planerats. De har inrättat kontrollposteringar i städer som inte har haft något säkerhetsskydd på flera decennier. Snart är uppdraget att etablera fem fästen med 12-60 specialsoldater i varje genomfört. Dessa fästen ska sedan fungera som baser för ännu större enheter.

2006-26 s 11-12
"Karzais gloria bleknar"
Både afghaner och utländska bedömare kritiserar den afghanske presidentens ledarskap. Karzais regering pressas hårt av talibanernas allt starkare uppror, utbredd korruption och oförmåga att administrera och skydda stora delar av landet. Allmänhetens förtroende har minskat med ett växande antal landsvägsrån, korrumperad ämbetsutdelning, tilltagande narkotikahandel och penningtvätt. Västvärlden har hållit landet under armarna i fem år men det saknas fortfarande både rättsstat och ansvarsfullt styre.

2006-33 s 13
"Rebellattack i Afghanistan"
Amerikanska soldater och stridsflygplan slog tillbaka en rebellattack mot en ny amerikansk bas i Afghanistan i förra veckan. 19 rebeller dödades i området. I det instabila södra delen av landet hängde talibaner en 70-årig kvinna och hennes son i ett träd. De anklagades för att ha spionerat för landets president Hamid Karzais räkning. Regionen är ett fäste för Gulbuddin Hekmatayer, en krigsherre som har starka band med Usama bin Ladin och nu kämpar mot Karzais regering. Hans slagskämpar stöds av regeringstrogna från talibantiden.

2006-37 s 16-17
"Allting kan köpas kanske även fred"
NATO för krig mot extremister i Afghanistan. Nu finns planer på en mjukare strategi.
Huvudorsaken till att det är så svårt att krossa talibanerna är att de har sina baser i Pakistan. Där köper de vapen, säljer narkotika och samlar in pengar från sina anhängare i utlandet. Pakistans ledare, general Pervez Musharraf, har försökt driva ut dem men har förlorat kriget mot de militanta som kallar sig pakistanska talibaner. Afghanistans opiumproduktion, i vilken talibanerna är involverade ökar. Årets skörd är 50 % större än fjolårets.

2006-40 s 15-18
"Välkommen till Jihadistan"
det har gått fem år sedan USA och dess allierade invaderade Afghanistan. Talibanerna bjuder motstånd och har etablerat en fristad, där de - och al-Qaidas ledare - kan operera fritt. Talibanerna är övertygade om att de kommer att återta makten i landet. De erövrar bergskam efter bergskam och dal efter dal och rör sig målmedvetet mot landets centrum. De utnyttjar folkets besvikelse över att den ekonomiska utvecklingen har uteblivit. Själva badar talibanerna i pengar tack vare gerillans allians med framgångsrika opiumhandlare. Utmed gränsen till Pakistan finns en autonom kvasistat befolkad av religiösa fanatiker och den går långt in i Pakistan där heliga krigare börjat kalla sig för pakistanska talibaner. De har inte längre anledning att befara en intervention från regeringen i Islamabad.

2006-40 s 16
"Fyrstjärnig general tar över"
General Dan K McNeill ska leda USAs och NATOs styrkor i Afghanistan där de bekämpar talibanska miliser. Fyra stjärnor är den högsta rangen i den amerikanska krigsmakten. Man räknar med att McNeill ska förbättra de militära relationerna mellan Afghanistan och grannlandet Pakistan.

2006-40 s 18
"NATO måste skynda på"
NATO dröjer alldeles för länge med att bygga upp de styrkor som behövs för att utföra alliansens uppdrag. Detta menar Storbritanniens försvarsminister, Des Browne. Fler soldater krävs för att bemöta det oväntat hårda motståndet från den talibanska milisen.

2006-40 s 18-19
"Karzai och Musharraf är på kollisionskurs"
Under besöket hos president Bush i Vita Huset i förra veckan förmådde varken den afghanske eller den pakistanske ledaren dölja att det råder djup misstro dem emellan. Båda länderna är viktiga allierade till USA i kampen mot terrorismen. President Karzai beskyller Pakistan för att stödja eller åtminstone uthärda de talibaner som finns i Pakistans nordliga stamområden. General Musharraf kontrar med att talibanernas styrka beror på Karzais svaga styre. Enligt Karzai finns både Osama bin Ladin och mulla Omar i Pakistan fastän Musharraf förnekar detta. Häromdagen kom en brittisk underrättelserapport som hävdar att Pakistan står på gränsen till kaos och att den pakistanska underrättelsetjänsten ISI indirekt stödjer terroristerna i regionen.

2006-44 s 25
"Talibanerna avvisar fredssamtal"
Talibanledaren Mohammed Omar har avvisat det senaste erbjudandet om fredsförhandlingar från Afghanistans president, Hamid Karzai under förutsättning att de talibanska ledarna uppfyllde vissa villkor. Mulla Omar har i stället upprepat hotet om att väcka åtal mot Karzai för "massakrar" på afghanska medborgare i en islamisk domstol och säger att inga förhandlingar kommer att ske under utländska styrkors närvaro.

2006-46 s 11
"Dödssiffran stiger i Afghanistan"
Upproret i Afghanistan har blivit fyra gånger värre, räknat i antalet döda och skadade, det gångna året. Militanta iscensätter drygt 600 attacker varje månad. Hittills i år har fler än 37000, inklusive afghaner, talibaner och utländska soldater, dödats.

2006-51 s 16
"Karzai lägger skulden på Pakistan"
Han menar att det inte är lönt att förhandla med talibanska krigsherrar som mulla Omar och USAs mest eftersökte terrorist, Gulbuddin Hekmatyar. Förhandlingarna måste ske med de personer i den pakistanska staten som stöder det talibanska våldet i Afghanistan. Upproret måste angripas vid rötterna på andra sidan gränsen i Pakistan.

2007-05 s 12
"Karzai är redo att förhandla"
Afghanistans president Hamid Karzai har erbjudit sig att förhandla med talibanerna efter det blodigaste året i landet sedan talibanerna drevs bort från makten 2001. Fler än 4000 människor, inklusive cirka 170 utländska soldater, dog i strid under 2006, Antalet självmordsattentat ökade också markant.

2007-12 s 24-27
"Bättre att förekomma än att förekommas"
Snabb hjälp och återuppbyggnad var västs löfte till afghanerna, men fem år efter Kabuls befrielse råkar oskyldiga civila illa ut i striden mellan å ena sidan NATO och dess allierade och å andra sidan talibanerna som har rustat sig igen. Afghanerna blir allt mer irriterade och besvikna på de utländska gästerna som gärna skjuter och dödar i förebyggande syfte för att inte själva bli utsatta för våld. Då riskerar också civila afghaner som talibanerna gärna använder som "sköldar" att råka illa ut.
I alliansen råder stor enighet om att det från talibaner och al-Qaida befriade landet inte får överlåtas i terroristernas händer igen. Talibanerna gör allt för att hindra de allierade från att förbättra befolkningens levnadsvillkor. de vet att de kommer att förlora makten så snart människorna får det bättre och kanske till och med har lön och får jobb.

2007-13 s 16-17
"Alla vill ha ett finger med i spelet"
Indien och Pakistan konkurrerar om inflytande i Afghanistan. I slutet av 2002 återöppnade Indien fyra konsulat i Afghanistan. Afghanistans relationer med Indien har länge varit bättre än med Pakistan. Afghanistan har verkligen inte råd att avvisa Indiens hjälp. Indierna har lovat 750 miljoner dollar i stöd jämfört med Pakistans 150. Pakistan beskyller indiska agenter för att underblåsa utbrytartendenser bland Pakistans etniska pashtuner och för att finansiera ett utbrytaruppror i Baluchistan. Från Kabuls synvinkel är de pakistanska misstankarna en förklaring till att Pakistan i bästa fall tolererar och i värsta fall medverkar i det talibanska upproret mot den afghanska regeringen och dess allierade Nato-styrkor.

2007-20 s 25
"Talibanledare dödad"
En av talibanernas högsta operativa ledare dödades för några dagar sedan i en samordnad attack mellan afghanska och amerikanska soldater och NATO. Det handlar om Mullah Dadullah som var nära allierad med ledaren Mullah Muhammed Omar med nära koppling till al-Qaida.

2007-27 s 21-23
"Heroinet flödar"
Afghanistan kan också i år räkna med en rekordskörd av opium. Försöken att utrota opiumvallmon och stoppa narkotikatillverkningen har varit mer eller mindre fruktlösa. Opiumindustrin och upproret i Afghanistan förstärker varandra: narkotikan finansierar talibanernas krig och deras våldsamheter uppmuntrar till ännu mer opiumodling. Talibanledare och narkotikasmugglare är ofta samma personer. Opium står för en tredjedel av Afghanistans totala ekonomi och orsakar röta i varenda institution som det kommer nära.
Enligt FNs organ mot brott och narkotika, UNODC, svarar Afghanistan för nära 80 % av produktionen med den så kallade Gyllene Triangeln i Sydostasien nästan är opiumfri. Handeln med droger är den mest lönsamma olagliga handeln. Den omsätter 320 miljarder dollar årligen, människohandeln 32 miljarder och den illegala vapenhandeln en miljard.

2007-32 s 17
"Bush och Karzai i strategiskt möte"
De senaste två åren har talibanrörelsen åter vuxit i kraft och har blivit en destabiliserande kraft i delar av Afghanistan. Det hävdas att al-Qaida- och talibanledare skulle uppehålla sig i de laglösa västra delarna av Pakistan. Frågan är om Pakistans president Musharraf skulle tillåta amerikanska och afghanska styrkor att gemensamt rensa upp i det området.
Över 100 000 afghanska soldater deltar i landets krig mot talibanerna.
De två presidenternas syn på Iran skiljer sig emellertid märkbart åt. Karzai hyllar Iran för dess hjälp att bekämpa den alltmer omfattande odlingen av opiumvallmo i Afghanistan.

2007-51 s 19-20
"Ge inte upp Afghanistan!"
Det faktum att afghanarena själva inte har givit upp är en orsak så god som någon för att det internationella samfundet ska fortsätta att stödja Afghanistan. Utan äkta och långsiktigt engagemang hos USA och dess allierade är landet dömt att gå under. Detta skriver Khaled Hosseini, som har afghansk bakgrund, är författare till bästsäljarna Flyga Drake och Tusen strålande solar. Han har varit goodwill ambassadör för FNs flyktingkommissariat sedan 2006. Han säger att Kabul genomgått en dramatisk förbättring under de senaste fem åren. Då var staden i krigszon. Nu ser han barn i skoluniform, en relativt fri press och blomstrande telekommunikationer.

2007-51 s 20-25
"Lätt att invadera, svårt att kontrollera"
De utländska styrkorna i Afghanistan blir allt effektivare, men regeringen där är fortfarande det stora problemet. Det finns två andra besvärliga inhemska fiender. Det är korruption och opium. Polischeferna i lönsamma smugglingsdistrikt är extremt korrumperade. Talibanernas största inkomstkälla är olaglig opiumodling. Afghanistan producerar 92 % av världens opiumrelaterade droger och svarar för en tredjedel av landets BNP.
Den afghanska armén som kommer att utökas till 70 000 man nästa år måste bli mycket större. Den afghanska polisen behöver ännu mer pengar och utbildning. Men framför allt måste den afghanska regeringen - speciellt på provins- och distriktnivå - bli effektivare. President Karzai klagar på att han får motstridiga råd från sina 40 allierade i ISAF. Kanske borde det finnas en stark, civil, internationell samordnare med uppdrag att effektivisera återuppbyggnaden.

2007-51 s 25
"NATO stannar i Afghanistan"
Det kommer signaler från Afghanistan som väcker hopp om att situationen blir bättre men NATO kommer inte att dra tillbaka sina styrkor därifrån på länge än enligt organisationens ledare. NATO tog över uppdraget i Afghanistan för 18 månader sedan och har omkring 26 000 soldater där. USA och Storbritannien bidrar med flest. USA som har 26 000 soldater utöver NATO trycker på för att NATO ska utöka sin närvaro. 2007 har varit det dödligaste året i Afghanistan sedan invasionen. Drygt 6200 människor har dödats i upprorsrelaterade våldshändelser.

2008-03 s 17-18
"Norske statsministern var talibanernas mål"
Sju dödade när militanta extremister stormade lyxhotell i Kabul. FNs generalsekreterare, Ban Ki-moon, sa att Norges utrikesminister, Jonas Gahr Störe, var målet för attentatet mot hotellet. Norge har omkring 500 soldater i Afghanistan där de ingår i NATOs uppdrag. Attacken var den första mot ett hotell i Kabul sedan talibanernas fall hösten 2001.

2008-07 s 24-25
"Enad front är ett måste"
Interna politiska bråk är det sista Afghanistan behöver. Alla är överens om att Afghanistan behöver fler soldater och att återuppbyggnadsarbetet måste organiseras bättre. Problemet är vem som ska göra vad i Afghanistan. Vissa allierade inom Nato är ensamma om att arbeta i extremt farliga områden medan andra vägrar att bege sig dit, menar Condoleezza Rice, USAs utrikesminister. Kanada, Storbritannien och Nederländerna är de Nato-länder som förutom USA utsätter sig för stora faror i landets osäkra sydliga och östliga delar. De vill gärna ha lite hjälp. Pressen på Tyskland att hjälpa till är extremt hård. Men enligt beslut i förbundsdagen får landets soldater inte verka utanför de markant tryggare områdena i norra Afghanistan.
Afghanistans problem - desperat fattigdom, svag och korrupt regering och ett narkotikafinansierat uppror - har inte tid att vänta på grund av politiska gräl.

2008-07 s 25
"Nato planerar för många år i Afghanistan"
USAs försvarsminister Robert Gates fortsätter att försöka övertala USAs allierade i Nato att skicka fler soldater till Afghanistan. Han vill att en del soldater som verkar i fredliga områden ska omplaceras till oroligare regioner i framför allt södra Afghanistan. Nato håller på att förbereda en formell utvärdering av uppdraget i Afghanistan som kommer att presenteras i april på ett Nato-toppmöte i Bukarest. Den syftar till att klarlägga Natos roll i Afghanistan nu och på lång sikt.

2008-15 s 20-21
"Karzai vill behålla jobbet"
Han tänker ställa upp för omval 2009 trots att många är missnöjda och besvikna på hans regering som betraktas som svag och bräcklig. Afghanistans centralregering kontrollerar bara 30 % av territoriet, talibanerna 10 % och lokala stammar resten. Förra året var det blodigaste i landet sedan 2001.

2008-18 s 12
"Fjärde attentatet mot Karzai"
President Hamid Karzai undkom i söndags ett mordförsök i samband med en militärparad i Kabul. Tre människor dödades och ett dussintal skadades när skottlossning utbröt utanför Eid Gahmoskén i samband med en ceremoni till minne av kommuniststyrets kollaps 1992. Talesmän för talibanerna tog ansvar för attentatet direkt.

2008-22 s 22-24
"Tålamodsprövande arbete i Afghanistan"  hela artikeln
Det ständigt skiftande krigsläget i Afghanistan tär på sammanhållningen i en allians som bekämpar talibaner och upproriska och hjälper den afghanska staten att bygga upp ett starkt försvar och en stark regering. 2007 var det blodigaste året hittills i Afghanistan: fler än 8000 människor dödades i strid, däribland 1500 civila, merparten av de dödade, över 60 % var rebeller. Det talibanska upproret är svårutrotat. Det underblåses av opiumhandel och narkotikaaffärer. Samtidigt är det många talibanska krigare som skickar signaler om att de är red att lägga ner vapnen.

2008-28 s 14
"Dödligt attentat skakade Kabul"
En självmordbombare i bil dödade på måndagen utanför den indiska ambassaden 31 personer och skadade fler än 130. Ett tecken på att situationen i Afghanistan har försämrats markant. Det visar att Hamid Karzais regering är svag och att de militanta pakistanierna i stamområdena, som gränsar till Afghanistan, blir allt starkare. En talesman för talibanerna förnekar att talibanerna låg bakom dådet. Den pakistanska underrättelsetjänsten motsätter sig kraft Indiens växande inflytande i Afghanistan. Indien är nära allierat med Afghanistan.

2008-29 s 14
"Inga goda grannar"
Den afghanska regeringen har suspenderat en rad planerade möten med Pakistan. Anledningen är att utredningar avslöjat att pakistanska institutioner har varit inblandade i flera attacker inklusive ett mordförsök i april mot president Karzai. Pakistan förnekar all inblandning i våldet i Afghanistan.

2008-33 s 23-24
"Gates planerar att fördubbla Afghanistans armé"  hela artikeln
Försvarsminister Robert M Gates kommer att skriva under en 20 miljardersplan för att öka storleken på Afghanistans armé. Han vill också ställa Nato-styrkorna och USAs militär under ett kommando som blir den fyrstjärnige arméofficeren David D McKiernan. Dessa åtgärder kommer nästan sju år in i kriget i Afghanistan. Ett stort militärt samordningsproblem i Afghanistan är att medan trupper från Storbritannien, Kanada och Holland deltar fullt ut i stridsaktiviteter tillsammans med amerikanska soldater så har inte trupper från alla andra länder, inklusive Sverige och Tyskland som bidrar med folk samma mandat. De arbetar snarare med rekonstruktion och underhåll i landsdelar som är tämligen lugna. Att tillfångata eller döda rebeller ägnar de sig inte åt.

2008-40 s 22-24
"Stamkrigare och talibaner härjar vilt"
Amerikanska robotar förslår inte mot upproriska extremister i den vilda gränsregionen i nordvästra Pakistan. Stamområdenas 3,5 miljoner pashtuner har alltid försökt påverka utvecklingen i Afghanistan. Nordvästra Pakistan och framför allt de sju halvautonoma "stamdistrikten" är den viktigaste fristaden och försörjningsleden för talibanrebeller på båda sidor om gränsen. Ledarna för Al-Qaida finns också där liksom pakistanska jihadgrupper. De flesta lockas dit för att döda Nato-soldater och deras allierade afghanska soldater. Detta är en viktig orsak till att återuppbyggnaden av Afghanistan misslyckas.
De pakistanska trupperna förmår inte mycket mot de militanta stamledarna och deras arméer. Många militärer vill inte slåss mot sina "muslimska bröder", överenskommelser sluts och bryts med stamledarna.
Original artikel i The Economist: Pakistan's tribal areas, A wild frontier.
Eller läs mer här.

2008-40 s 24-26
"Nostalgin ökar i takt med brottsligheten"
Kriminalitet, narkotikahandel och korruption gör livet otryggt för afghanerna. Kidnappningar, bilkapningar, drogrelaterade mord och landsvägsrån ökar i snabb takt och får en del afghaner att längta tillbaka till tiden före 2001 när talibanerna höll större delen av landet i ett hårt grepp och brottsligheten var så gott som obefintlig. Problemen hänger samman med utbredd korruption, opiumhandel och nya möjligheter till snabba pengar tack vare omvärldens återuppbyggnadsstöd. Den ökande narkotikahandeln, som förmedlar afghanskt opium till internationella marknader är källan till drygt 75 % av allt heroin i världen, har försett den undre världens medlemmar med allt fler vapen och pengar till korrumperade samarbetsvilliga tjänstemän vars samvetsgranna kolleger elimineras. För tre veckor sedan mördades chefsdomaren Alim Hanif för att han vägrade släppa en misstänkt narkotikahandlare. Andra problem är milisledare vars anhängare utpressar rika affärsmän eller blir uniformerad personal som begår brott i tjänsten.

2008-46 s 16-18
"Svårt är inte hopplöst"
Talibanernas uppror har medvind. Amerikaner, deras allierade och representanter för den afghanska regeringen talar om att börja prata med talibanerna. Men eventuella samtal måste nog föregås av mera krig.
Talibanerna har "ett heligt krig att föra", det handlar om att återinföra den islamska lagen i Afghanistan säger mulla Sabir, en av talibanernas högsta ledare. Mulla Omar, som är snäppet högre upp, tänker inte sluta slåss nu när talibanerna har medvind.
Det afghanska upproret som verkades så gott som krossat 2004 är tillbaka med kraft. Det kan emellertid finnas sprickor i talibanrörelsen. En del är pashtunska nationalister, andra är strikta islamister och en del är vanliga banditer. Många deltar i upproret av ekonomiska skäl. Talibanerna har alltid varit en lös samling regionala och stamanknutna miliser. Misstro håller på att spridas på gräsrotsnivå och var finns mulla Omar? Han har inte synts till på flera år, menar många. Kampen är hård bland stamledarna om ledarskapet för talibanerna.

2008-46 s 18
"Ny policy i Afghanistan"
USAs näste president, Barack Obama, planerar för ett mer regionalt synsätt på kriget i Afghanistan, inklusive eventuella överläggningar med Iran. Obama tänker också gå vidare med den planerade utökningen av de amerikanska styrkorna i Afghanistan och på nytt återuppta jakten på al-Qaidaledaren Usama bin Ladin.

2008-46 s 19-20
"Dödliga misstag"
Det händer alltför ofta att civila mister livet i USAs attacker mot misstänkta talibaner i Afghanistan. Det händer att granater missar sina mål med flera kilometer och dödar oskyldiga civila. Fester som bröllopskalas där vapen kan avfyras som salu kan misstas för anfall på alliansens soldater och leda till blodiga vedergällningar. Antalet civila offer i regionen Hindukush ökar stadigt. Under årets första åtta månader dödades 1445 civila i Afghanistan. De flesta, 800, dödades av talibaner och andra banditer.

2009-04 s 18-19
"Korruptionen genomsyrar hela det afghanska toppskiktet"
Där finns överdådiga villor som hyser en elit som skott sig på utländskt bistånd och officiell korruption. Samtidigt är fem miljoner afghaner - många fler än förr - beroende av livsmedelshjälp. De rika har skaffat sin rikedom på olaglig väg, narkotikaaffärer, smuggling och förskingring och stölder av internationella biståndspengar.
Den allmänt utbredda frustrationen, desperationen och vreden spelar talibanerna i händerna. De framställer sig som en alternativ källa till rättvisa.

2009-06 s 11
"Presidentval i augusti"
Valet har försenats flera månader men kommer att äga rum den 20 augusti i år. President Hamid Karzais mandat löper enligt författningen ut den 22 maj. Han har styrt Afghanistan sedan 2001 och kommer att ställa upp för omval. Talibanerna har meddelat att de motsätter sig valet.

2009-07 s 15-20
"Omöjlig seger?
Jämförelse haltar lite, men kriget i Afghanistan påminner på ett oroväckande sätt om ett annat krig. För närvarande finns det ungefär 30 000 amerikanska soldater i Afghanistan. Både Bush och Obama är överens om att det bör vara det dubbla inom ett år. Försvarsmin ister Robert gates å andra sidan fruktar att en större amerikansk närvaro kan underblåsa lokalbefolkningens antipati mot främlingar. Afghanistan är för en västerlänning mer än främmande; det kunde lika gärna ligga på månen. Afghanistan är inte en nation utan en samling stammar. Regeringen i Afghanistan är genomsyrad av korruption. De pashtunska ledarna i områdena i söder har alltid haft större makt än ledningen i Kabul. Bistånd är den största inkomstkällan i Afghanistan näst efter narkotika. Talibanerna har en rik resurs: en konstant ström av pengar från den omfattande handeln med heroin. Ungefär 93 % av världens opium kommer från afghanska odlingar. Sedan 2004 har vallmoodlingarna fördubblats. Talibanerna har också goda försörjningsleder till Pakistan.
Om Natostyrkorna inklusive de amerikanska skulle lämna Afghanistan skulle det kunna bli ett inbördeskrig på samma sätt som när de sovjetiska styrkorna drog sig tillbaka för 20 år sedan. En del hävdar att det kanske vore lika bra om bara talibanerna kunde övertalas eller mutas till att inte låta al-Qaida upprätta träningsläger på afghanskt territorium.

2009-07 s 20-21
"En hårdare nöt än Irak"
President Barack Obamas speciella sändebud till Afghanistan och Pakistan, diplomatveteranen Richard Holbrooke, varnar för att fred i Afghanistan kräver långvarigt och hårt arbete. Det gjorde han i veckan på den internationella säkerhetskonferensen i München. Afghanistans president Hamid Karzai framförde en i stort annorlunda beskrivning av läget i landet. Den amerikanske generalen Petraeus som lyckade bra i Irak efter den militära förstärkningen ska försöka upprepa succén i Afghanistan. Man måste förstå stamstrukturer, lära känna kungamakarna, de goda och de onda, lokal kultur och historia, menar han. Det behövs inte bara markstyrkor utan också underrättelsetjänst, övervakningsutrustning, rekognoscering, militär- och specialpoliser, helikoptrar och mycket annat.

2009-07 s 21
"Afghaner blir mer och mer skeptiska"
En aktuell opinionsundersökning i Afghanistan visar att stödet för USAs insatser i landet har minskat markant. Det är framför allt det amerikanska flygvapnets attacker som bekymrar afghanerna. Stödet för president Karzai och den afghanska regeringen har också minskat. Missnöjet med korruptionen, arbetslösheten, de höga priserna och den opålitliga elförsörjningen är stort. Det som bekymrar afghanerna allra mest är emellertid den bristande säkerheten.

2009-11 s 18-19
"Valdispyt skakar det bräckliga Afghanistan"
Den allt bittrare maktstriden gällande tidpunkten för presidentvalet i Afghanistan åskådliggör en ful baksida i afghansk politik och väcker tvivel på livskraften hos denna kämpande, västsponsrade demokrati. Konfliktens huvudpersoner är på ena sidan president Hamid Karzai, som hoppas bli omvald efter sju år vid makten, och på den andra sidan en rad rivaler som vill ha bort honom till varje pris. Karzai angriper valberedningens beslut att skjuta upp presidentvalet från i vår, då Karzais mandat löper ut, till i slutet av sommaren. Karzai vill göra det omöjligt för sina konkurrenter att bedriva en valkampanj under sommaren.
Barack Obamas regering har en kyligare hållning gentemot Karzai än vad Bushs administration hade. Obama har kritiserat honom offentligt för korruption.

2009-13 s 14-16
"Nu eller aldrig"
Det har gått mer än sju år sedan Nato-soldater invaderade Afghanistan. Ändå syns inget slut på konflikten - och stora delar av landet är för farliga att vistas i för utlänningar. Just nu råder ett slags dödläge mellan å ena sidan Nato och den allierade afghanska regeringen och å andra sidan talibanerna och deras allierade. Pashtunska miliser. Egentligen betyder det att Nato håller på att förlora. Efter mer än sju år minskar säkerheten, dödstalen stiger och Kabulregeringens popularitet krymper stadigt samtidigt som en del länder i Europa planerar att hämta hem sina soldater. USAs president Barack Obama å andra sidan har beslutat att skicka ytterligare 17000 soldater utöver de 30000 som redan finns i landet. Varje soldat kostar omkring 2000 dollar per dag!
Opinionsmätningar i Afghanistan visar att en majoritet av befolkningen stöder de utländska styrkornas närvaro men många tycker att säkerhetsläget i deras hemtrakt har försämrats.

2009-13 s 17
"FN varnar för att farhågorna om valfusk i Afghanistan är välgrundade"
Detta påstod oppositionen efter valet i somras. Farhågorna kan underblåsa den politiska stabiliteten och undergräva stödet för ekonomin. Den 20 augusti är det presidentval igen. Karzai förväntas ställa upp för omval.
En miljard dollar har donerats till källor utanför regeringen. Varken FNs sändebud Kai Eide eller de afghanska myndigheterna vet hur mycket som spenderats eller på vad.
Afghanistan genomlever just nu det värsta våldet sedan 2001. Det islamistiska upproret breder ut sig från sina fästen i söder och öster. Värst är det i Helmandprovinsen som producerar hälften av allt heroin i världen.

2009-13 s 18
"Korruptionen irriterar både amerikaner och européer"
USA vill tillsätta en premiärminister i Afghanistan för att minska presidentens makt och göra regeringen mer effektiv. Västländerna är positiva till den reformsinnade inrikesministern Mohammed Hanif Atmar som premiärminister. USA och EU vill också kanalisera resurserna direkt till de 34 provinsguvernörerna utan att de passerar via centralregeringen i Kabul. Regeringarna är trötta på den omfattande korruptionen och inkompetensen i Karzais regering. Samtidigt finns det ingen garanti för att en annan ledare inte skulle vara tio gånger värre.
Målet är att Afghanistan aldrig åter får bli en bas för talibanerna och al-Qaida. Medlen är att öka antalet afghanska soldater till 230 000 och utvidga poliskåren som för närvarande har 80000 medlemmar.
I början av nästa vecka kommer USAs nya strategi mot Afghanistan att förtydligas på en specialkonferens i Haag.

2009-15 s 10
"Kvinnofientlig lag drogs tillbaka"
President Hamid Karzai har beordrat en ny översyn av ett lagförslag som syftar till att reglera familjelivet inom landets shiitiska minoritet som utgör 10 % av landets 30 miljoner invånare. Enligt en paragraf skulle shiitiska äkta män ha rätt att kräva sex var fjortonde natt förutsatt att hustrun var frisk. Den amerikanske presidenten Barack Obama beskrev lagen som "hårresande" och hans regering meddelade detta till den afghanska regeringen.

2009-28 s 15-17
"Afghanistan har alltid varit svårt att styra"
Seger för Karzai betyder att krigsherrarna kan fortsätta att styra och härja. Karzai är beroende av krigsherrarna, en grupp afghaner som bekämpade Sovjetunionen på 80-talet och därför har hög status. Karzai var stamledare och diplomat när han i december 2001 valdes till Afghanistans ledare. Hans avsaknad av militära meriter ses som en svaghet. Hans beroende av krigsherrarna har hämmat regionens utveckling.

2009-28 s 17-18
"Karzai har utmanövrerat sina rivaler"
Det är bara några veckor kvar till valet i Afghanistan och det har aldrig varit tydligare än nu att president Harnid Karzai är en paradox: han är på en gång djupt impopulär och tippad valsegrare. Detta gör att hela presidentvalskampanjen känns resignerad. Karzai har en övertygande ledning inför presidentvalet den 20 augusti trots att han har misskött landet. Talibanerna är nu starkare än någonsin. Obama har offentligt tillrättavisat honom för att hans regering brister i kontroll och är korrumperad. Men Karzai har skickligt utmanövrerat en skara från början mycket starka rivaler.

Afghanistan, Porträtt
2009-32 s 20-21
"USAs man i Afghanistan"
Ambassadör Richard Holbrooke är en man som har bråttom och han arbetar i ett land som verkar trotsa tiden. Han är USAs särskilt utsände i Pakistan och Afghanistan och frågan är om hans obeveklighet kan göra en skillnad i länder som verkar immuna mot framåtskridande. Otålighet kommer inte att lösa några problem menar journalisten Ahmed Rashid som har skrivit tre högt ansedda böcker om regionen. Holbrooke har emellertid förmåga att på något sätt få alla att arbeta åt honom. Den tydligaste läxan han lärde i Vietman var att militära framgångar är meningslösa utan folkets hjärtan och stöd. I Afghanistan rasar han mot alla de civila dödsoffren.
När han under 90-talet förhandlade med Serbiens starke man Slobodan Milosevic för att få ett slut på Balkankriget fick han sitt öknamn, "Bulldozern". Men nu har hans domderande försvunnit. "Man måste anpassa sin metod efter situationen" menar han och han känner ett tryck att nå framgång i "AfPak" son han kallar regionen. Han är 68 år och påstår att detta är hans sista regeringsuppdrag. Han döljer inte sin besvikelse över att aldrig ha blivit utnämnd till utrikesminister.

2009-34 s 14-15  hela artikeln
"Talibanhoten inför det afghanska valet"
Inför torsdagens presidentval hade talibanerna i Afghanistan intensifierat sin skrämsel- och hotkampanj och varnade i moskéer och genom flygblad och radioutsändningar afghanerna för "hårda bestraffningar" om de röstade. Ett framgångsrikt val är avgörande för den afghanska regeringen och även Obama-administrationen och dess allierades försök att göra framsteg i kampen för att säkra fred och stabilitet i landet.

2009-35 s 18-19
"Karzais utmanare hävdar utbrett valfusk"
Abdullah Abdullah, den sittande presidentens främsta politiska utmanare säger att han mottagit alarmerande rapporter om "utbrett valfusk" vid förra torsdagens presidentval. Falska valsedlar, överdrivna röstsiffror och hot från Karzais anhängares sida ska ha förekommit. Karzai förväntas segra men han kan ställas inför en andra valomgång i oktober om han inte får egen majoritet.

2009-36 s 21-22
"Fler soldater och mera pengar"  hela artikeln
Ny strategi för att få slut på det "ändlösa" kriget i Afghanistan. En ny lägesrapport från den amerikanske befälhavaren general McChrystal ställer president Barack Obama inför det svåra beslutet att skicka fler soldater trots att stödet från den amerikanska allmänheten för engagemanget i Afghanistan försvagas i snabb takt. USAs insatser i Afghanistan blir större än vad de har varit någon gång sedan invasionen i september 2001. McChrystal betonar att det är viktigare att skydda civila än att bekämpa upproriska. USA kommer att ha 68 000 man i Afghanistan och ytterligare 40 000 under Natobefäl. Den afghanska regeringen har 82 000 soldater och runt 134 000 poliser men många av dem är illa utrustade och saknar fullt logistiskt stöd.

2009-38 s 23-24
"Europa vill prata med Afghanistan"
Frankrikes, Storbritanniens och Tysklands ledare vill ha en internationell konferens på hög nivå om Afghanistan. De tycker att det är dags att "utvärdera insatserna … och specificera kommande utmaningar". I ett brev till FNs generalsekreterare Ban Ki-moon skriver de att de vill att konferensen arrangeras i FNs och den afghanska regeringens regi med avsikt att på sikt överlåta hela ansvaret på afghanerna själva. Mötet ska äga rum före årets slut och "så fort som möjligt efter det att den nya afghanska regeringen har installerats". USAs utrikesminister säger sig gärna delta i konferensen. En internationell kommission utreder anklagelser för valfusk, främst mot den sittande presidenten Karzais läger, och det kan dröja flera månader innan valresultatet bekräftas. Brevet speglar en växande oro i Europa för att det internationella fredsarbetet i Afghanistan hamnar på villovägar. Motståndet mot medverkan i kriget i Afghanistan är starkast i Storbritannien och i Tyskland underblåses motståndet mot engagemanget i Afghanistan av ett flyganfall i förra veckan som hade initierats av tyska soldater och som dödade många civila.

2009-38 s 21-22
"Vägen ut ur Afghanistan"
Världen, det vill säga USA, Nato, EU med flera, kanske skjuter över målet i Afghanistan, ett land som har haft en svag centralmakt i flera århundraden och som saknar förutsättningar att bli en mönsterdemokrati. Analfabetismen ligger på 70 %. Fokus måste skifta från nationsbygge till uppgörelser och kompromisser. Det centrala problemet är att pashtunerna, som utgör 45 % av landets befolkning, känner sig diskriminerade. Det gäller att köpa, hyra eller muta pashtunska stammar. Afghanistan behöver en pashtunsk ledare och Karzai är en ganska lojal sådan.

2009-43 s 19
"Ny valomgång i Afghanistan"  hela artikeln
Afghanistans president, Hamid Karzai, erkände i tisdags att en ny omgång av presidentvalet är nödvändig. Efter hårda påtryckningar från USA och Europa fann han det för gott att kasta in handsken. Hans medgivande verkar ha hindrat landet från att hamna i total politisk förlamning men samtidigt skapas nya risker och farhågor. Är det möjligt att ordna en andra valomgång till den 7 november? Och vilka garantier finns det för att den omgången blir säkrare och rättvisare än den första? Eller är kanske lösningen en koalition mellan de två kontrahenterna Hamid Karzai och Abdullah Abdullah? En del anser att detta vore ett bra sätt att skapa en trovärdig regering med brett folkligt stöd medan USA menar att detta bara skulle skapa ännu mer kaos.

2009-43 s 20
"Frågor om det afghanska valet"
Blir resultatet annorlunda?
President Hamid Karzai vinner förmodligen nu igen. Han är pashtun som majoriteten.
Är allt redo för en ny omgång?
FN ska distribuera valmaterialet och soldater som ska garantera säkerheten är kvar på plats.
Blir det fusk igen?
Valkommissionen är allierad med Karzai så Abdullah borde kräva att den byts ut.
Kan rivalerna göra upp?
Rykten påstår att de är beredda på detta.

2009-43 s 20-21
"Är Afghanistan mödan värd?"
De strategier som president Obama och hans rådgivare överväger för Afghanistan kräver mindre förstärkningar än vad general McChrystal har begärt. Ett antal "medelvägsstrategier" har utarbetats. Som närmare samarbete med lokala stamledare och regionala krigsherrar med CIA-agenter som mellanhänder och pengar som lockmedel. Andra metoder är att koncentrera de militära styrkorna till städerna och dra tillbaka dem från den vidsträckta landsbygden. Och där öka utbildningen av afghanska säkerhetsstyrkor, Detta skulle bara kräva en förstärkning på 20000 man jämfört med McChrystals, och republikanernas, krav på 40000 man för den "anti-upproriska strategin".
USA har haft militär i Afghanistan i åtta år, för tillfället 68 000 soldater. Det finns en oro för att medborgarnas förtroende kan försvagas.
Den amerikanska regeringen vill att militären hårdare ska bekämpa vallmoodlingen för den ger talibanerna mängder av pengar, bekämpa al-Qaida och förstärka den afghanska regeringens service åtminstone i städerna. Så att handeln kan komma igång och därmed välståndsökningen.

2009-44 s 24
"Mardrömsscenario i Kabul"
Militanta stormade i tisdags ett gästhus, som används av FN-personal i Kabul. Sex människor dödades. Talibanerna tog sitt uppror till hjärtat av Kabul och attackerade också ett exklusivt hotell där utlänningar brukade ta in. Den här sortens "svärmattacker" har blivit allt vanligare både i Afghanistan och i Pakistan.

2009-45 s 23-24
"Karzais fuskseger är ett problem"  hela artikeln
Vita Huset accepterade lite motvilligt att Hamid Karzai är segraren i Afghanistans omtvistade presidentval, vars andra omgång inte blir av, på grund av att Karzais utmanare, Abdullah Abdullah drog sig ur leken. Detta skapar stora problem för Barack Obama vars ökade truppinsatser motiverades med behovet av att garantera ett lugnt och fredligt val. Afghanistan har redan kostat USA nästan 250 miljarder dollar. USA och dess allierade har i åtta år försökt att utbilda en afghansk armé. Bara 50000 soldater skulle idag kunna utkämpa en regelrätt strid. Obamas väg ut ur Afghanistan är att det finns en afghansk armé som förmår skydda landets centralregering.

2009-47 s 13
"Slovakerna förstärker styrkan i Afghanistan"
Slovakiens premiärminister meddelar att hans land kommer att fördubbla antalet soldater i Afghanistan till omkring 500. Slovakien har för närvarande 246 soldater där. De flesta finns i Kandahar i landets södra del.

2009-47 s 22-23
"USA har Afghanistans öde i sina händer"
President Barack Obama förbereder sig för ett av sina svåraste utrikespolitiska beslut. USA kräver omfattande reformer av Afghanistans president Hamid Karzai. Korruptionen måste minskas kraftigt och antalet rekryter till den nya afghanska armén ökas. USA kräver också att regeringen i Pakistan att intensifiera den pågående offensiven mot pakistanska upprorsmakare och afghanska talibaner som gömmer sig i pakistanska gränsområden.

2009-47 s 26
"Väst tolererar inte korruptionen"
Afghanistans president, Hamid Karzai, installerades för en andra mandatperiod i torsdags. Han lovar att prioritera reformer och bekämpa korruptionen. Der framtida stödet från USA och Storbritannien är kopplat till hans förmåga att bekämpa korruptionen i regeringen. Karzai hävdar att han tillsatt en antikorruptionsenhet. Hamid Karzai står emellertid i tacksamhetsskuld till ett antal obehagliga typer efter det senaste valet med uppenbart valfusk. De gör anspråk på framskjutna positioner i regeringen Den amerikanska ambassadören Karl Eikenberry fördömde i starka ordalag orättmätiga rikedomar hos den afghanska eliten, varav många misstänks för att ägna sig åt narkotikahandel. "Förekomsten av lyxvillor runt om i Kabul och alla dyra bilar som står parkerade utanför och är omgivna av privata väktare är ett oroväckande tecken på att en del afghaner lurar sina landsmän under förespegling att tjäna den", menar Eikenberry.

2009-47 s 23-25
"Vi måste ställa högre krav"
Intervju med USAs utrikesminister, Hillary Clinton. Hon ger sin syn på korruptionen i den afghanska regeringen, det militära alternativet i konflikten om Irans kärnvapen program och svårigheten att sätta fart på fredsprocessen i Mellanöstern. USAs primära mål är att besegra al-Qaida och dess extremistiska allierade. Al-Qaida uppmuntrar, finansierar och utbildar terrorister och hjälper dem att hitta likasinnade. Målet är att göra Afghanistan till ett samhälle som håller en fast kurs och då måste vi först hjälpa till att skapa en rättsstat, säkerhet och ansvar. Vi måste få tillförlitliga samarbetspartners även i regionerna. Vi måste också sluta att pumpa in pengar utan strikt kontroll av vad de används till.
Det är en öppen hemlighet att den efterlyste afghanske talibanledaren, mulla Omar, har sitt högkvarter i den pakistanska staden Quetta nära gränsen till Afghanistan.

2009-49 s 10-11
"Fler soldater till Afghanistan"  hela artikeln
President Barack Obama har bestämt att skicka ytterligare 30 000 amerikanska soldater till Afghanistan. Han anser själv att detta beslut är ett av de viktigaste han fattar i rollen som USA statschef. Därmed kommer antalet amerikanska soldater i Afghanistan vara nästan tre gånger så många som när Obama tillträdde. Han spelar ett högt spel. Många soldater kommer nu att försöka ta kontroll över första staden Kandahar och sedan provinsen med samma namn.

2009-49 s 10-11
"Rumsfeld lät bin Ladin löpa"
En rapport från den amerikanska senaten konstaterar att USAs underlåtenhet att angripa al-Qaidas ledare i Tora Borabergen fick mycket svåra följder. När Donald Rumsfeld var USAs försvarsminister hade han 2001 chansen att se till att Usama bin Ladin antingen dödades eller togs tillfånga. Men Rumsfeld tog inte tillfället i akt, hävdas i en utredning av den amerikanska senaten som menar att bin Ladins flykt till Pakistan har gjort USA mer sårbart för terrorism och att det skapats förutsättningar för dagens uppror i Afghanistan. Republikanska kritiker kommer sannolikt att avfärda rapporten som ett partipolitiskt utspel för att skylla dagens problem på den tidigare presidenten.

2009-51 s 22
"Framtiden kartläggs i London"
George Brown presenterade häromdagen planer på en konferens i London om Afghanistans framtid. Det handlar om att tillsätta två högt uppsatta koordinatorer som representerar FN respektive FN. Deras uppdrag blir att organisera återuppbyggnaden av landet. 68 länder kommer att delta i konferensen. Angela Merkel, Nicolas Sarkozy och Hillary Clinton kommer. Pengar ska avsättas för att integrera talibanerna i det civila samhället.

2009-51 s 23-25
"Seger är möjlig i Afghanistan"
USA och Nato måste undvika Sovjetunionens misstag. Sovjetunionens olyckliga intervention i Afghanistan - som började för 30 år sedan på julafton - syftade till ungefär detsamma som den inventionen idag: hanteringen av de olika stammarna, krossa stödet till de upproriska från Pakistan, skapa en trovärdig regering i Kabul och fungerande säkerhetsstyrkor samt minimera antalet civila offer. Den största skillnaden är att talibanerna nu inte stöds av någon supermakt som förser dem med pengar och dödliga vapen. 1980-talets Mujaheddin stöddes entusiastiskt av både USA och Pakistan. Uppskattningsvis dödades 700 000 civila under Sovjetunionens olyckliga intervention medan siffran i det nuvarande kriget anses vara 12000 - 30000. Moskvas lakej vid makten var Najibullah, svag och impopulär och han slutade sitt liv hängande från en gatlykta sedan de sovjetiska styrkorna dragit sig tillbaka. Dagens president, Karzai, backas upp på ett annat sätt av USA. Det gäller för USA att undvika att upprepa Rysslands misstag och att bli den första utländska makt som lämnar Afghanistan i bättre form än det var före invasionen.

2010-02 s 17-19
"Det fattiga Afghanistan är rikt på resurser"  hela artikeln
Afghanistan har enorma naturrikedomar som det äntligen tänker omsätta i pengar. Anbuden haglar och Kina är hittills den största vinnaren. Men vart tar vinsterna vägen? Aynak är namnet på den största outnyttjade koppargruvan i världen. Aynak ligger mindre än 100 km från Kabul. 1500 soldater bevakar området som befinner sig inom den beryktade krigsherren Gulbuddin Hekmatyars maktsfär. Aynak står för ekonomiskt uppsving, välstånd, rikedom det vill säga ett helt annorlunda Afghanistan som har en BNP son är 300 gånger mindre än Tysklands. Det finns också andra råvaror, som stenkol i Bamian, olja och gas i norr med mera. Årtionden av inbördeskrig förhindrar utvinning av skatterna. I Aynak är 3000 afghanska arbetare redan på plats och dessutom 70 kinesiska ingenjörer. Runt om lägret har man byggt en enorm sten- och betongmur. Provborrningar ska göras på 1500 meters djup. Kina har lovat att investera i infrastruktur, vägar, bostäder, skolor och sjukhus för nära tre miljarder dollar.

2010-02 s 19-21
"Bäst i klassen!"
Folkgruppen hazarerna som utgör 10-15 % av befolkningen i Afghanistan har traditionellt varit hänvisade till yrken med låg status. Denna huvudsakligen shiitiska minoritet har marginaliserats och utsatts för massakrer av sina pashtunska härskare. Pashtunerna som för det mesta är sunniter är Afghanistans största etniska grupp. Sedan invasionen 2001 har förändringar skett. Mer än en miljon hazarer bor numera i Kabul och utgör där en fjärdedel. Här kan de studera i relativ trygghet, starkt motiverade av sina föräldrars dåliga villkor vilket kan komma att få till följd att den etniska maktbalansen förändras. Pashtunerna är bekymrade över att deras ungdomar inte gör lika påtagliga framsteg inom utbildningarna som hazarernas barn gör och fruktar att det shiitiska Iran kan utnyttja detta förhållande.

2010-03 s 9
"Värsta attentatet på länge"
En liten men mordisk trupp bestående av minst sju självmordsbombare belägrade på måndagsmorgonen den afghanska huvudstaden. De detonerade bomber, kastade granater och deltog i en fyra timmars lång eldstrid mot afghanska säkerhetsstyrkor. Attentatet var det största i Kabul på minst ett år. Talibanerna påstår sig ligga bakom attackerna.

2010-04 s 8
"Valen skjuts upp"
Parlamentsvalen i Afghanistan har skjutits upp till den 18 september, vilket är fyra månaders försening. Valkommissionen grundar beslutet på att det saknas pengar, att säkerheten inte kan garanteras och att de logistiska problemen måste lösas först.

2010-05 s 26-27
"Försoning som alternativ till krig"
Ett möte i London sammankallat av premiärminister Gordon Brown till stöd för Afghanistan bekräftade tidigare löften och ambitioner, på sikt 500 miljoner dollar inom fem år. Det nya är att man ska försöka engagera talibanerna i stället för att bekämpa dem. President Karzai säger att han kommer att sammankalla ett nationellt möte med stamledare, religiösa ledare och politiker för att diskutera återintegration av och försoning med talibanerna. USA är för en återintegration av talibaner på "Låg nivå" men absolut inte med talibanledare.

2010-07 s 17-19
"Mäktig taliban togs till fånga"  hela artikeln
De afghanska talibanernas militära ledare, mulla Abdul Ghani Baradar, tillfångatogs nyligen av pakistanska säkerhetsstyrkor i samverkan med amerikanska underrättelsestyrkor. Hans position överskuggas enbart av mulla Muhammed Omar, rebellrörelsens grundare och en nära allierad till Usama bin Laden inför attackerna den 11 september 2001. Att Pakistans militära spionorganisation har deltagit i operationen antyder att de pakistanska ledarnas samarbetsvilja att krossa talibanrörelsen har ökat. Den senaste tiden tros allt fler talibanledare ha flytt till Karachi, en snabbt växande, kaotisk stad i Pakistan.

2010-08 s 8
"Karzai stärker greppet i Afghanistan"
Karzai har utfärdat ett dekret genom vilket han själv får makten att utse ledamöterna i Kommissionen för valklagomål som fram tills nu bestått av främst FN-utsedda ledamöter. Greppet ses allmänt som ett försök att ta kontroll över valprocessen inför parlamentsvalen som ska hållas i september. Karzais åtgärd går stick i stäv med vad ha uttryckligen lovat president barack Obama, nämligen att rensa upp i korruptionen i landet, något som Obama har ställt som krav för ytterligare stöd till landet.

2010-08 s 8-9
"Afghanska regeringen kritiserar dödsfall"
Nato och den afghanska regeringen startar utredning efter det att stridsplan beskjutit en fordonskonvoj och dödat minst 27 personer vilket ledde till en upprörd protest från de afghanska myndigheterna. Tre fordon färdades genom ett talibanstyrt område. Alla offren var hazarer, en etnisk grupp från Afghanistans centrala högland som alltid har motsatt sig talibanernas styre. Natosoldaterna trodde att det rörde sig om en grupp upprorsmän på väg att angripa en gemensam afghansk och Natopatrull.

2010-12 s 18-19
"Karzai närmar sig fienden"
En delegation från en av de största rebellgrupperna, Islamiska partiet, som leds av Gulbuddin Hekmatyar, en etnisk pashtun, har träffat president Hamid Karzai för att diskutera eventuella förhandlingar om en möjlig fredsplan. Karzai planerar att sammankalla ett fredsmöte i slutet av april för att sätta punkt för striderna mellan regeringsstyrkor och regeringsfientliga styrkor. Men det kommer också att handla om vilket politiskt inflytande motparterna kommer att erbjudas. Afghanistans förste vicepresident, Muhammed Quasim Fahim, som är etnisk tadzjik, och som slogs mot Hekmatyar, stöder inte förhandlingar med fiender som Hekmatyar.
USA har inte avslöjat om de är beredda att stödja Karzais förslag om överläggningar med högt uppsatta talibaner.

2010-13 s 13
"Obama gjorde sin hittills viktigaste resa"
USAs president, Barack Obama, gjorde i söndags ett överraskande besök i Afghanistan för att sätta press på regeringen där att intensifiera kampen mot korruption och narkotikahandel. Besöket var Obamas första i Afghanistan sedan han blev president. Förra året förstärkte han dock den amerikanska styrkan där med 30 000 man, ett beslut som innebar att hans presidentskap fick en direkt anknytning till kriget mot talibanerna. Han hävdar at5t en förutsättning för att få slut på kriget är att den afghanska regeringen ändrar sitt uppträdande. President Karzai måste förstå att "vissa saker måste bli gjorda ganska omedelbart". Det handlar om sådant som ett meritbaserat system för utnämningen av ämbetsmän, om att bekämpa korruptionen, sätta hårt mot narkotikahandlare som finansierar mycket av upproret.

2010-13 s 19-20
"Stora pengar att tjäna i Afghanistan"
Korruptionen är ett av Afghanistans värsta problem. Att det är så svårt att bekämpa den beror på att det är omöjligt att följa pengarnas väg. President Barack Obama gjorde ett överraskande besök i Afghanistan i söndags för att pressa kollegan Hamid Karzai att intensifiera kampen mot korruptionen i Afghanistan. Kongressen har varnat för att USAs fortsatta stöd hänger på Karzais förmåga att komma till rätta med korruptionen. I kongressen hävdade nyligen Hillary Clinton att talibanerna lyckas lägga beslag på mycket av FNs pengar, ofta som "nödvändiga skyddspengar" för att kunna transportera fram förnödenheter. Det mesta kommer med lastbil via Pakistan eller Centralasien. Upp emot 90 % av de fortsatta interna transporterna sköts av åtta föret5ag som har kontrakt med USAs Host Nation Trucking vars budget är på 2,16 miljarder dollar.

2010-15 s 26-27
"Ryssland invaderar Afghanistan igen"
Moskva hjälper till i kampen mot den afghanska narkotikahandeln men hjälpen har ett pris, mer ryskt inflytande i Kabul. Målet är att återerövra sitt förlorade inflytande i Afghanistan. Ryssland kan bidra tack vare sina underrättelsekontakter i hela Centralasien och de ryska styrkorna vid gränsen mellan Afghanistan och Tadzjikistan till att stoppa den omfattande narkotikahandeln i Afghanistan. Ryssland har också lovat rusta upp landets energi- och gruvsektor. Förra året kom Barack Obama och hans ryske kollega, Dmitrij Medvedev, överens om att undersöka ömsesidiga säkerhetsintressen i regionen. Fler än 130 000 ryssar dör varje år på grund av heroinmissbruk och 120 000 ryssar hamna i fängelse på grund av narkotikabrott.
Ryssland vill bygga upp good-will bland landets elit. Karim Khalili, landets vice president som är ledare för landets tidigare förföljda hazarer, ska bli Ryssland chefslobbyist i Kabul. Ryssland har också ett stort antal potentiella allierade bland Afghanistans före detta kommunister. Ryssarna möter dock motstånd från kineserna, som var först på plats.
Ett Afghanistan i Rysslands intressesfär är bättre än ett Afghanistan, som tvingas klara sig på egen hand och som sprider våld och anarki i hela regionen och världen.

2010-19 s 18
"Det finns ingen öl i Kabul"
Det kan vara en tillfällighet, men de försämrade relationerna mellan västmakterna och Afghanistans regering sammanfaller med att det blir allt svårare för utlänningar i Kabul att få tag i öl som det tidigare har funnits gott om. I det islamiska Afghanistan är det olagligt att dricka och sälja alkohol. Att dricka bakom höga murar och låsta portar är emellertid en tradition i Kabul, men det verkar vara slut med det nu. Stämningen har blivit mer västfientlig i Kabul se senaste månaderna parallellt med att tonen mellan president Hamid Karzai och den amerikanska regeringen har hårdnat.

2010-21 s 18-20
"Att tala med fienden"
Det är inte längre en självklarhet inom den amerikanska inom den amerikanska militären att de amerikanska styrkorna kan döda sig till seger. Fienden måste övertalas att lägga ned sina vapen med en kombination av förhandlingar och våld. Att bygga upp förtroende och bädda för en dialog med fienden är en lång och mödosam process. Det gäller för amerikanerna att få fienden att samarbeta med dem och med regeringen i Kabul. Nu gäller det att sätta sig in i stamkriget så gått det går och försöka förstå de olika stammarnas motiv och mål. Kanske kan misstron övergå till ett ökat förtroende.

2010-24 s 21-23
"Afghanistan ruvar på stora skatter"
I flera år låg dokument som berättade om stora mineraltillgångar bortglömda på ett bibliotek i Kabul. Nu har amerikanska och afghanska experter följt upp informationen i dokumenten och konstaterat att Afghanistan kan bli en av världens största mineralproducenter. Värdet på de outnyttjade mineralreserverna uppskattas till 1000 miljarder dollar! Det handlar hittills okända fynd av järn, koppar, kobolt och guld och skulle kunna förvandla Afghanistan till ett av världens viktigaste gruvländer. Detta kan i grunden förbättra landets ekonomi och kanske förändra själva kriget. I dag bygger landets ekonomi till stor del på opiumproduktion och handel med narkotika samt på det ekonomiska stödet från USA och andra industriländer.
Det finns en risk att de stora mineraltillgångarna i stället för att främja freden kan sporra talibanerna att slåss ännu hårdare för att återta kontrollen över landet. Det finns också en risk för att Kina kommer att försöka dominera exploateringen av Afghanistans mineralreserver.

2010-26 s 20-21
"Petraeus tar över"
General Petraeus hade framgång i Irak, nu tar han befäl över ett mycket annorlunda krig i ett mycket annorlunda land. Tiden är knapp och han måste snart visa att strategin håller. För ögonblicket ser det mycket mörkt ut i Afghanistan ur alla synvinklar: den militära kampanjen i den strategiska staden Kandahar möter starkt motstånd från den afghanska allmänheten, president Hamid Karzai har visat sig vara nyckfull och oförutsägbar och talibanerna bjuder lika starkt motstånd som förr. General Petraeus kommer att hålla fast vid "motoffensiven" som han planlade tillsammans med den nu avsatte Stanley McChrystal. Den går ut på att skydda civila, separera dem från upproriska och erövra folkets stöd. Men General Petraeus kanske största utmaning är att skapa enighet i en splittrad grupp högt uppsatta ämbetsmän i Obamas administration med olika uppfattning om hur kriget i Afghanistan ska föras.

2010-26 s 25
"Ny inrikesminister"
Efter att i flera månader ha blockerat president Karzais nomineringar till regeringen godkände parlamentet i måndags fem av kandidaterna, däribland landets generalstabschef, Bismillah Mohammadi, till ny inrikesminister. Detta ger honom kommandot över landets poliskår. Parlamentet avvisade dock Karzais kandidater till utbildnings- och transportministerposterna. De är båda etniska hazarer och detta väckte starka protester från minoritetsgruppen. Sju av 25 departement har ännu inga ledare.

2010-29/30 21-22
"Början på slutet"
I förra veckan hölls en konferens i Kabul. Redan nästa år ska afghanska styrkor ta över ansvaret för säkerheten i några regioner som bedöms vara redo för detta. Efter ytterligare tre år är det meningen att afghanerna klarar säkerheten själva. Stödet för kriget i Afghanistan är lågt i alla bidragsländer. Antalet dödsoffer stiger i de allt intensivare militära operationerna, miljontals dollar i utländskt bistånd förskingras varje vecka och årets militära offensiv har mött stora hinder. Den afghanska regeringen lovar att bilda en brottsbekämpande styrka och en antikorruptionstribunal. Vidare att respektera kvinnans rättigheter och motarbeta flykten av pengar från landet.

2010-29/30 21
"Viktiga datum i det afghanska slutspelet"
Obamas planerade militära tillbakadragande från och med juli 2010 har satt igång planerandet av ett definitivt slut på det internationella uppdraget i Afghanistan. Mycket talar emot tidpunkten. Ramadan inleds den 11 augusti och fastemånaden ger fördelar på slagfältet för de amerikanska trupperna. Parlamentsvalet den 18 september 2011 kan behöva stöd och skydd. Natotoppmötet i november.

2010-32 s 12-14
"Två distrikt, två öden"
Distrikten Nawa och Marja ligger bara 25 km från varandra men är politiskt, säkerhetsmässigt och ekonomiskt helt olika. Två skäl till detta kan vara för det första geografiska olikheter. Marja är ett stycka öken som omvandlades till betesmark på 1950-talet vilket fick till följd att naturliga ledare som kan fungera som samtalspartner för de amerikanska soldaterna och påverka invånarna inte existerar. Efter talibanregimens fall 2001 ökade snabbt vallmoodlingen som berikade jordbrukarna, narkotikaproducenterna och smugglarna men även talibanerna som beskattade verksamheten. Den omgivande öknen fungerade som försvarsverk. Marinkårssoldaternas närvaro utgjorde en potentiell ekonomisk katastrof för talibanerna vilket ledde till att de slog tillbaka. Denna situation fanns inte i Nawa. Dessutom fungerade Marja som en plats dit talibanerna kunde fly från Nawa. I Nawa hade talibanerna mycket svagare stöd från befolkningen. Stamledarna klargjorde att de ville bli av med skurkarna - för att själva få större makt förstås.
Hu ska då David Petraeus nå fler framgångar som i Nawa? Hur ska landet befrias från talibaner?

2010-37 s 15
"Misstänkt smuggling stoppas"
Anklagelser om att brittiska soldater i Afghanistan har utnyttjat militärflyg för att smuggla heroin till Storbritannien har resulterat i en utredning och skärpta säkerhetskontroller. Anklagelserna kommer ursprungligen från afghaner, som arbetar för den brittiska militären i Afghanistan. Nu har man satt in narkotikahundar.

2010-38 s 20
"Valet var knappast en succé"
Det förekom många oegentligheter men det finns inga bevis för "massivt valfusk" i de afghanska parlamentsvalen förra lördagen enligt FNs sändebud, Staffan de Mistura. Dödligt våld förekom på många platser. Valdeltagandet var bara drygt 40 procent.

2010-40 s 27
"Talibanerna öppnar för fredssamtal"
Det verkar som om försöken att åstadkomma fred i Afghanistan börjar ge resultat. Enligt The Washington Post har talibanerna nämligen inlett hemliga samtal med regeringen. Högt uppsatta talibaner påstås vara engagerade i samtalen.
Quetta Shura är en militant organisation bestående av de afghanska talibanernas ledarskikt, har sedan början av 2000-talet son bas i Quetta i Balochistan i Pakistan. Företrädare för Quetta Shura påstås ha befogenhet att förhandla för mulla Mohammeds räkning.
Tidigare har talibanerna avvisat alla förhandlingsinviter med beskedet att de inte tänker förhandla förrän alla västerländska soldater är ute ur Afghanistan.
Planen sägs vara att talibanerna erbjuds plats i regeringen och att man fastställer en tidsplan för de amerikanska styrkorna och Natostyrkornas reträtt.
Förra veckan presenterade den afghanska regeringen personerna i ett så kallat fredsråd med 70 medlemmar som har uppdraget att förhandla direkt med talibanerna och övertala upproriska att lägga ner sina vapen.

2010-40 s 28-29
"Den afghanska eliten lever loppan i Dubai"
I den vackert utsmyckade restaurangen Shahista i Dubai bryter afghaner i traditionell skrud Ramadan fastan med rätter från sitt hemland, bland annat "zaban" - fårtunga. Men flottan av Mercedesbilar med tonade rutor som står parkerade utanför restaurangen avslöjar att middagsgästerna inte är några afghanska arbetare som knegar på något av Förenade Arabemiratens många byggen, utan delar av landets elit. Dubai har blivit en magnet för en klick nyrika afghaner. En är Safi-klanen som äger Safi Airways och lyxrestaurangen Shahista i Dubai. Men finanskrisen innebar ett abrupt slut på Dubais fastighetsboom.

2010-40 s 29
"Familjen Karzai"
Presidenten Hamid Karzai har varit Afghanistans ledare alltsedan 2004. Han har inte lyckats med mycket. Landets opposition anklagar honom för att favoritsera ett nätverk av förmögna handelsmän.
Mahmoud Karzai är Hamids storebror, amerikansk medborgare bosatt i Dubai. Han leder Afghanistan Investment Company och är en framstående affärsman.
Ahmed Wali Karzai är Hamids mäktige halvbror. Han är ordförande för Kandahars provinsparlament och en av landets allra mest inflytelserika personer. Han har anklagats för att profitera på narkotikahandeln i landet och för suspekta markaffärer.

2010-51 s 12
"Afghanistan känner pressen"
Nu ska den amerikanska krigsplanen "klämma livet ur" det talibanska upproret. Men snart är det dags för president Hamid Karzais säkerhetsstyrkor och civila administratörer att ta över och hittills har de inte verkat klara av uppgiften De upproriska verkar säkra på att kunna härda ut minst två eller tre år till. En befälhavare i Helmand som ingår i
Talibanernas styrande råd, Quetta shura, har sitt högkvarter i en del av Pakistan, där USAs så kallade drönare inte har flygtillstånd. Där kan Shurans medlemmar och andra höga upprorsledare fortsätta att leda, rekrytera och försörja sina krigare från fristäder inne i Pakistan.
Pakistans militära ledning - och väldigt många civila pakistanier - betraktar fortfarande de afghanska upprorsmännen som allierade mot det allra farligaste hotet, nämligen risken för att Pakistans ärkefiende, kärnvapenmakten Indien, börjar dominera den afghanska regeringen.

2011-14 s 25
"Intolerans krockade med blint ursinne"
Koranbränningen i USA ledde till våldsdåd i Afghanistan. Minst 20 människor har mist livet däribland flera FN-anställda. Attacken mot FN- i Afghanistan och andra våldsdåd var reaktioner på en koranbränning i Gainesvill i Florida i USA. Predikanten Terry Jones deklarerade redan den 11 september att islam är en våldsam religion och uppmanade till koranbränning. Nu ordnade han en tribunal och dömde koranen till döden. Terry Jones menar att våldsamheterna i Afghanistan tydligt bekräftar vad han påstår, att Islam är en våldsbenägen religion som måste bekämpas.

2011-16 s 13-15
"Kain och Abel i Afghanistan"
Kriget i Afghanistan har med tiden blivit en utdragen kamp om anhängare, USA lockar med stödet från tiotusentals soldater och mycket pengar, talibanerna värvar med hjälp av en kombination av hot och släktskap. Afghanerna känner sig ofta tvingade att välja sida, vilket har splittrat dem i fraktioner, vilket i sin tur komplicerar alla försök att få slut på kriget. Även familjer delas upp och bröder som var vänner kan bli bittra fiender som Gul och Razziq.

2011-16 s 15-17
"Tolv fördömda män"
När vintern ger med sig i Afghanistan betyder det att krigssäsongen står för dörren. Det verkar som om gerillakrigarnas högsta ledning är i stort sett intakt och fast besluten att göra den kommande våren och sommaren så smärtsam som möjligt för koalitionens styrkor.
De främsta rebelledarna är Abdul Zakir, före detta fånge från Guantánamo, som leder talibanernas stridsoperationer. Där finns också Sirajuddin Haqqani, som är lojal mot mulla Mohammed Omar, den högste ledaren. Han har egen hårdför milis i östra Afghanistan och Kabul. Den notoriske Mujaheddin krigsherren Gulbuddin Hekmatyar leder en tredje, välorganiserad gerillastyrka från sitt fäste i bergen när den pakistanska gränsen. Dessa ledare riskerar aldrig sitt liv i strid. Under sig har de en grupp mindra kända underlydande, "de tolv fördömda männen", de farligaste och mest jagade upprorsledarna vid fronten.

2011-17 s 20
"Toppterrorist dödad"
Isafstyrkan i Afghanistan har dödat en högt uppsatt terroristledare, Al-Qaidas nummer två i Hindukush, Abu Hafs al-Najdi. Han är en av de 25 högt uppsatta a-Qaida ledare som har dödats de senaste månaderna.

2011-20 s 20
"Samtal pågår"
Den amerikanska administrationen har accelererat de direkta överläggningarna med talibanerna och hoppas nå positiva resultat innan Barack Obama ger formellt besked om tillbakadragande av trupper i juli. Både den amerikanska och den afghanska regeringen understryker att en eventuell uppgörelse måste resultera i att talibanerna avstår från våld och underordnar sig den afghanska konstitutionen, inklusive kvinnors och minoriteters rättigheter och rättsstatens principer. Talibanerna vill ha en inflytelserik roll i den afghanska regeringen och att ett tjugotal fångar i lägret i Guantánamo ska friges.

2011-20 s 20-24
"En strimma av hopp av Afghanistan"
Det har varit en lång och mödosam väg, men äntligen kan Afghanistan kanske bli stabilare. Amerikanska befälhavare talar om framsteg trots att våldet ökar. Många som är engagerade i i militära och civila insatser i Afghanistan hävdar att landet sakta men säker håller på att stabiliseras. Statens existens och auktoritet står inte längre under ständigt hot.
Afghanska och andra bedömare anser att talibanerna har förändrats och lärt av gamla misstag.

2011-20 s 25-27
"Talibanerna efter bin Laden"
Planen är att med den aggressivaste våroffensiven hittills omintetgöra amerikanernas landvinningar på senare tid. Den pakistanska säkerhetstjänsten, ISI, verkar inte ha något att invända. Mulla Abdul Qayyum Zakir är nummer två på amerikanernas lista över prioriterade mål efter rörelsens grundare och andlige ledare, mulla Mohammed Omar. Zakirs energi, karisma och oräddhet gör honom till en mycket farlig man. Han blev Omars andreman för drygt ett år sedan. Zakir kan ha fler allierade liv på sitt samvete än någon annan talibanledare. Han kräver att alla hans män ska bege sig från Pakistan direkt till Afghanistan ich stanna där tills krigssäsongen är över. I gränsstaden Kuchlak i Pakistan är alla moskéer och koranskolor packade med rebeller. För de flesta talibaner som återvänder till Afghanistan gäller det att först engagera sig i den månadslånga opiumskörden. När skörden är bärgad hämtar rebellerna sina gömda vapen och beger sig till slagfältet.

2011-23 s 31
"Reträtten närmar sig"
Det amerikanska säkerhetsrådet påstås enligt uppgifter i media att överväga att ta hem de amerikanska styrkorna från Afghanistan fortare än vad som tidigare har sagts. Orsaken är de stora kostnaderna och att terroristledaren Usama bin Ladin är död. 2014 ska enligt planerna USA och Nato lämna över ansvaret för säkerheten till afghanska säkerhetsstyrkor.

2011-26 s 18-19
"Amerika vänder hem"
Långsam ekonomisk tillväxt riktar uppmärksamheten mot två dyra krig. Två krig under det gångna decenniet har kostat USA 1300 miljarder dollar som lett till en skyhög och växande statsskuld i en tid när ekonomin kämpar hårt för att komma på fötter. Bara i år investeras 120 miljarder dollar i Afghanistan. För många är frågan: "Väljer vi att återuppbygga Amerika eller Afghanistan?" "Arga, arbetslösa medborgare" demonstrerar för nya arbetstillfällen i USA, inte till före detta talibaner i Afghanistan.
Även sedan merparten av soldaterna från Afghanistan hämtas hem kommer kostnaden för kriget att var stor för lång framtid för de amerikanska skattebetalarna. Först och främst stödet till veteraner, de hemvändande krigarna, som behöver medicinsk och psykiatrisk vård i många år.

2011-26 s 31
"Blodigt attentat i Kabul"
Fler tungt beväpnade angripare stormade i tisdags kväll ett av Kabuls bästa hotell. Afghanska säkerhetsstyrkor bekämpade angriparna under flera timmar. Tidigt i onsdags morse dödades tre attentatsmän på taket till hotellet av Nato-helikoptrar. Intercontinental Hotel är starkt bevakat och det är obegripligt att så många angripare kunde ta sig igenom byggnadens försvarsinstallationer.

2011-28 s 31
"Kungen av Kandahar mördades"
Ahmed Wali Karzai, bror till Afghanistans president, var Kandahars inofficiella kung. Ingenting hände där utan hans vetskap och medgivande. Den som ville ha ett jobb eller lösa en tvist vände sig till Karzai. I tisdags förmiddag sköts Karzai i sitt hem av chefen för hans livgarde. Bara några timmar efter mordet tog talibanerna på sig skulden. I en kommuniké meddelade de att livvakten sedan länge hade varit deras kontaktman "i huset" och att han "med Guds hjälp tog chansen att skjuta Karzai". Mördaren hade tjänat Karzai i sju år.

2011-31 s 23-24
"De afghanska kvinnornas dilemma"
Frågan som splittrar Afghanistans kvinnor: går det att förhandla med talibanerna utan att offra de framsteg som gjorts?
De nio kvinnor som i fjol tillsattes för att förhandla med talibanerna var redo att konfrontera de män de män som format den mest repressiva regimen i Afghanistans historia. Men de var inte beredda på kritik från ett helt oväntat håll: just de kvinnor som de hävdar att de representerar. Det har blivit en konflikt mellan president Karzais fredsråd - de sextio män och nio kvinnor som givits uppdraget att förhandla med talibanerna - och ledarna för Afghanistans gryende fredsrörelse. Dessa ledare är skeptiska till fredsrådet och menar att de nio kvinnliga ledamöterna går i Karzais ledband, marginaliseras och inte får komma till tals. Männen i rådet anser att dess kvinnor har för orealistiska förväntningar medan västmakterna ser det faktum att rådet omfattar kvinnor är ett bevis för att rådet har ett ärligt uppsåt att representera båda könen.

2011-37 s 27
"Talibanerna slog till igen"
Självmordsbombare beväpnade med granatkastare och automatgevär iscensatte i tisdags ett våldsamt anfall som varade i flera timmar mot den amerikanska ambassaden och Natos militära högkvarter i Kabul. Attackerna åskådliggjorde den afghanska huvudstadens beklagliga sårbarhet i en tid när de utländska styrkorna i Afghanistan förbereder sitt tillbakadragande.
Attackens omfattning och intensitet väcker tvivel på USAs planer att i allt snabbare takt överlåta ansvaret för säkerheten till den afghanska regeringen. Invånare i Kabul såg med fasa hur lätt beväpnade poliser utan skottsäkra västar slogs mot angriparna, som från en obebodd byggnad sköt raketer mot de diplomatiska och militära kvarteren i Kabuls förmodat säkraste del.
Det har förekommit flera mycket våldsamma attentat i Kabul i år.
Obamas administration hoppas att afghanerna själva ska förmå befästa säkerheten utan särskilt mycket hjälp från utlandet till i slutet av 2014. Kabul har i praktiken kontrollerats av afghanerna själva i flera år redan.

2011-38 s 31
"Fredsförhandlare mördades"
Afghanistans före detta president, före detta krigsherren Burhanuddin Rabbani, dödades i tisdags i ett bombattentat mot hans bostad i Kabul. Mordet på ledaren för det afghanska Fredsrådet, som förhandlade med talibanerna, är ett hårt slag mot arbetet att hitta en politisk lösning på den interna konflikten. Burhanuddin Rabbani var president fram till år 2001 då Karzai tog över.

2011-47 s 22-24
"Motstridiga manifest"
En talibanskrift förkunnar en ny moderat attityd medan Haqqani fraktionen samtidigt ger ut en instruktions bok i blodig jihad. Olika talibanfraktioner står långtifrån varandra. I den talibanska ledningen cirkulerar ett 3000 ord långt brev som i klartext granskar misslyckanden och katastrofala överdrifter i mulla Mohammed Omars fallna regim 1996-2001 då deras ekonomiska inkompetens avslöjades helt. Deras värsta misstag var dock de oerhörda brotten mot de mänskliga rättigheterna. Det verkar spegla en ny, mer öppen och mindre doktrinär attityd inom gruppens styrande råd, Quetta Shura.

2011-49 s 20-21
"Hjälporganisationerna i Afghanistan varnar för bakslag"
Samtidigt som president Hamid Karzai på en konferens i Bonn vädjade till världssamfundet att fortsätta att hjälpa Afghanistan i ytterligare tio år börjar effekterna av det amerikanska tillbakadragandet redan märkas bland civila hjälparbetare, som befarar att svårvunna framsteg kommer att omintetgöras. USA som står för två tredjedelar av all utvecklingshjälp i Afghanistan, halverade biståndsbudgeten från fyra till två miljarder i år. 2012 kan det bli fler minskningar.
Utlandets totala hjälp till Afghanistan 2010 var lika stor som landets BNP, 15,7 miljarder dollar. Enligt Världsbanken kommer hjälpen 2018 att ha minskat till högst 10 %.

2011-49 s 21
"Mycket arbete återstår"
Utrikesminister Hillary Clinton lovade tidigare i veckan att "USA stannar kvar i Afghanistan tills uppdraget är klart" även efter det att den militära insatsen har avslutats om tre år. Men hon underströk också att afghanerna måste anstränga sig själva mer. Afghanistan räknar med att behöva upp emot 10 miljarder dollar per år i ekonomiskt stöd fram till 2025.
Två av "nyckelspelarna" saknades på konferensen; Pakistan och Talibanerna. Pakistan bojkottade mötet som hämnd för ett amerikanskt flyganfall mot en pakistansk militärställning som dödade 24 pakistanska soldater.
Mötet i Bonn markerade tioårsdagen av en konferens som resulterade i en afghansk övergångsregering sedan talibanerna störtats.

2012-08 s 21
"Amerikanska senatorer satte hårt mot hårt"
USA har länge försökt få igenom ett partnerskapsavtal med Afghanistan som inkluderar en roll för amerikanska soldater och diplomater till tiden efter 2014. Men landets president Karzai har vägrat om inte USA slutar med sina nattliga operationer och överlåter de amerikanska interneringsanstalterna till afghanska myndigheter. Den republikanske senatorn McCain motsätter sig också frigivningen av fem talibanska fångar som finns på Guantánamo på Kuba som ett krav från talibanerna för att förhandla.

2012-08 s 22-23
"Risk att kriget i Afghanistan övergår från soldater till uppdragstagare"
I Afghanistan överlåts allt fler militära arbetsuppgifter till aktörer i den privata sektorn som vaktbolag, cateringfirmor och chaufförer, uppdragstagare som sätter sina liv på spel. i januari 2012 fanns det 113 491 uppdragstagare, varav 22 % var amerikanska medborgare, anlitade av entreprenörer inom försvaret jämfört med ungefär 90 000 amerikanska soldater i kriget i Afghanistan. Statistiken över hur många som dödats och skadats av de civila uppdragstagarna är osäkert.

2012-10 s 28-29
"Nämn inte kriget!"
Afghanistan har hittat ett nytt sätt att undervisa historia: man utelämnar krigen i ett försök att stärka känslan av samhörighet mellan landets olika etniska och religiösa grupper, tadzjiker, pashtuner och hazarer. Man utelämnar helt enkelt de senaste fyra decennierna och sätter punkt för landets historia 1973. Det var det året Mohammed Daoad Khan tog makten och splittringen inleddes. Kriget mot Sovjetunionen nämns inte med ett ord, det sägs ingenting om Mujaheddin, talibanerna eller USAs militära närvaro.
Men man måste också bilda en regering som enar landets många disparata grupper.
En del afghanska forskare och pedagoger kritiserar de nya läroböckerna och menar att utbildningsdepartementet "abdikerar från sitt akademiska ansvar".

2012-15 s 22-24
Reträtten från Hindukush är en stor logistisk utmaning för Nato. Med pengar, smicker och löften försöker Natos sändebud övertala Ryssland och Uzbekistan att samarbeta.
När Isafstyrkans avtåg från Afghanistan börjar kommer en del av styrkan att ta vägen via Uljanovsk, eller rättare sagt, via flygplatsen Uljanovsk-Öst. Flygplatsen blir vändskiva för en av den moderna militärhistoriens mest kostsamma reträtter. 130 000 soldater ska inom två år lämna Afghanistan, plus minst 70 000 fordon och 120 000 containrar. Från Uljanovsk kommer ett sextiotal tåg att avgå i riktning mot Baltikum och östersjöhamnar som Klaipeda i Litauen varifrån frakten skeppas vidare med båt till Västeuropa.
Militära reträtter från Afghanistan har ofta slutat i katastrof. 1841 försökte britterna lämna Kabul och ta sig tillbaka till Indien. De överfölls och bara få som lyckligt hem. Även Sovjets återtåg i februari 1989 blev kaotiskt med många dödade. Upproriska afghaner kommer sannolikt att göra allt de kan för att ge Nato-styrkorna kännbara nålstick under reträtten.

2012-15 s 24-25
"Iran underblåser våldet i Afghanistan"
Regimen i Teheran provocerat USA-fientliga aktioner i Afghanistan. Irans viktigaste mål är att så split mellan Afghanistans regering och amerikanerna. Iranska konspirationer har motiverat USAs och andra länders underrättelsetjänster att på nytt fokusera på statssponsrad terrorism efter ett decennium som har dominerats av al-Qaida, dess regionala partners och andra lömska terrornätverk.

2012-28 s 24-25
"Terrorister fyller krigskassan med lösenpengar"
Talibanerna och al-Qaida behöver pengar, och allt oftare använder de kidnappning som försörjning. I Afghanistan och Pakistan ökar faran att bli tagen som gisslan, inte minst för utlänningar.
Antalet kidnappningar i Afghanistan och Pakistan har ökat markant de senaste månaderna, och risken för att bli offer växer. "Offren är för det mesta välbärgade inhemska, men allt oftare kidnappas också utlänningar," säger Jere Van Dyk, en amerikansk journalist, som i fyra år har rapporterat om just kidnappningar i regionen. Kidnappning är en miljonindustri - en global industri. De nya kidnapparna har liksom andra extremister stamområdena i Waziristan som tillflyktsort. Officiellt kontrolleras området av Pakistan men i praktiken har staten ingen auktoritet där. De har piraterna på Afrikas Horn som förebilder.
De flesta stater uppger officiellt att de inte betalar lösenpengar. För närvarande finns det cirka 3000 människor i kidnappares våld i hela världen.

2012-35 s 27
"Bybor gör uppror mot talibaner"
Strider har utbrutit mellan bybor och talibaner i Ghazni-provinsens Andar-distrikt, söder om huvudstaden Kabul. I ett fullständigt krig har talibanerna drivits bort från byar med manfall på båda sidor. Gnistan som tände revolten var när talibanerna förbjöd en pojkskola och utfärdade restriktioner som stängde en del bazarer. Lokalbefolkningen har reagerat länge på att utländska talibaner från Pakistan håller på att ta över och bli maktfullkomliga.
Att de bekämpar talibanerna betyder dock inte att de är vänner till president Karzai och i än mindre grad till NATO. Många bybor säger att de är trötta på korruptionen och orättvisorna hos Kabul-regimen. De vill bara bli lämnade i fred. I Kabul menar man att upproret attraherat ledare med anknytning till Hezb-e-Islami partiet. Detta är en fraktion som grundades av Gulbuddin Hikmatyar som slogs mot ryssarna under den sovjetiska ockupationen. Han tros gömma sig i Pakistans skrovliga gränsområden och är ingen vän av Karzais regim.

2012-38 s 23-24
"Rika afghaner köper egendom i Dubai"
Rika afghaner har kraftfullt ökat sina investeringar i golfemiraten. Det motiveras med en blandning av kommersiella överväganden och en oro för att säkerheten försämras i samband med att de internationella styrkorna drar sig tillbaka. Afghanistans makthavande elit har länge skaffat sig ett andra, tredje eller fjärde hem i Dubai som ett fotfäste i ett land med lyxiga butiker och säkra bostadsområden, bara tre timmars flygresa från Kabul. De är rädda för att president Karzais uttalanden om att bekämpa korruptionen ska få effekt och de flyr med sina tillskansade pengar medan tid är. En del av pengarna kommer från regeringskorruption, stöld av biståndspengar eller heroinsmuggling.
Det är tydligt att en del av de miljardtals dollar som USA och dess allierade satsat på den afghanska regeringen hamnat i privata händer och gött en helt ny form av oligarker. USA fruktar att en djupgående korruption och ständig kapitalflykt från landet ska göra det svårare att få en växande men skör krigsekonomi att röra sig i en mer hållbar fåra.

2012-42 s 15
"Nato planerar strategi för framtiden efter 2014"
Om två år ska den av Nato ledda Isaf-styrkans insats vara avslutad. Natos ledning har nu uppdragit åt militären att utforma planer för en internationell utbildnings-, rådgivnings - och understödsmission (Itam). Den ska stå för utbildning av afghanska soldater. 2015 ska denna ersätta Isaf-styrkan. Detta ska säkra Afghanistan mot att aldrig mer bli ett tillhåll för terrorister.

2012-46 s 20-21
"Åsnan är Afghanistans svar på helikoptern"
Med den amerikanska invasionen följde en skinande arsenal med den senaste teknologin, inklusive sofistikerade helikoptrar som var väl rustade att navigera i det förrädiska landskapet.
Men i takt med att det amerikanska tillbakadragandet fortskrider töms himlen på de utländska flygmaskiner, som har försett avlägset belägna baser med mat, vatten och vapen. Den afghanska militären får ta över baserna men inte de fina helikoptrar, som troget har levererat förnödenheter.
"Åsnan är Afghanistans svar på helikoptern," säger överste Abdul Nasseeri, afghansk bataljonschef i Konarprovinsen.
Hundratals åsnor understödjer redan nu baserna som amerikanerna byggde, försvarade i strid och till slut övergav. Förändringen understryker den enorma skillnaden mellan de amerikanska och de afghanska styrkorna och den oundvikliga tekniska tillbakagång som sker när de amerikanska styrkorna försvinner.

2013-1/2 s 18-19
"Varför lämnar stora guldtransporter Afghanistan?
Inlagda i handbagage och nedstoppade i kavajfickor flygs guldtackor ut från Kabul i allt större utsträckning. Penningtvättare har kommit på ett nytt sätt föra ut kapital ur landet.
Penningtvätt är vanlig i landet. Nästan 90 % av den finansiella aktiviteten äger rum utanför det formella banksystemet. En del av smugglade kontanter och guld används för att finansiera terrorister, narkotika och andra olagliga operationer.
Många välbeställsa afghaner placerar sina tillgångar i Dubai efter talet om ekonomisk kollaps efter kriget.

2013-08 s 20-21
"Körkortet kräver mutor - och 27 olika signaturer"
En hel undre värld har växt fram som sysslar med att muta tjänstemän som expedierar trafikdokument.
Enligt en nyligen publicerad FN rapport betalar hälften av landets vuxna invånare mutor när de anlitade offentliga sektorn förra året. Totalt 4 miljarder dollar årligen i mutor. Dubbelt så mycket som landets bruttonationalinkomst.

2013-08 s 30
"Karzai föredrar femstjärnigt"
Samma dag som Hamid Karzai kungjorde det tuffa besparingsprogram som drabbar alla delar av landets ministerier och myndigheter, så åkte han själv över till England med en 40-mannadelegation och tog in på Londons absolut lyxigaste hotell, Claridge's, med rum som kostar 12000 kr per natt.

2013-10 s 22-23
"Hon går bokstavligen genom eld och vatten"
Jafari är Afghanistans första kvinnliga borgmästare som med sitt liv som insats kämpar för att bygga upp sin provins och vara ett föredöme för andra kvinnor.
Redan när hon utnämndes till borgmästare i Nili visste Azra Jafari att den magra månadslönen på 75 amerikanska dollar (470 svenska kronor) bara skulle räcka till livets nödtorft och att det skulle bli en utmaning att samtidigt ta hand om den fyraåriga dottern.
Idag tituleras hon "Herr borgmästare" av folket i sin stad, en titel som inger respekt i ett land som knappast är känt för att värna kvinnors rättigheter.
Sin budget har hon fått skaffa genom regelbundna resor till Kabul. Som Afghanistans första och enda borgmästare är Azra Jafari fast besluten att sätta sitt avtryck. Inte bara på infrastrukturen utan också på attityderna mot kvinnor.

2013-11 s 20-21
"Självmordsvåg bland afghanerna"
På ytan tycktes systrarna Gul ha allt. De var unga, vackra, utbildade och rika och testade de konservativa afghanska sederna genom att klä sig i åtsittande jeans, använda makeup och mobiler. Men Nabila Gul,17, en glad och modig gymnasielev gick för långt. Hon blev kär.
Hennes äldre syster Fareba, 25, skrämdes av den tänkbara skam och de konsekvenser som Nabilas förälskelse i en ung man utanför familjens vänskapskrets, kunde föra med sig. Hon försökte ingripa. Deras uppgörelse slutade en novemberdag i sorg: två likkistor sida vid sida. De avled med några timmars mellanrum efter att ha intagit råttgift, som de stulit ur sin fars förråd.
De unga kvinnorna lever fortfarande i Afghanistans konservativa och mansdominerade samhälle. Sammanstötningen med västs sociala normer på TV är grym och kan bli hjärtskärande.

2013-14 s 30
"Kriget om opiumodlingarna"
Talibanerna beskyddar opiumodlingarna i södra Afghanistan med landminor och krypskyttar. Detta efter att regeringens beslut att under 2013 förstöra opiumodlingar på 15 000 hektar i kampen för att få kontroll över heroinsmugglingen som orsakar ytterligare våld och korruption i den krigshärjade nationen.
Afghanistan står för 90 % av världens produktion av opium. Det senaste året har landets opiumproduktion ökat med 18 %.

2013-16 s 14-15
"Afghanska tolkar lämnas åt sitt öde"
Sulaiman är en av tusentals afghaner som direkt har bistått västs militära uppdrag och som väntar på att få besked om han får invandra till USA. Men väntan är lång och kön växer. Under tiden lever han och de andra under dödshot.
Faran r särskilt stor för de cirka 8000 tolkar som arbetat för amerikanerna. Antalet tillgängliga visum är bara 7500 - mot 25000 för irakierna. 12 % har hittils megetts. Många unga tolkar är idag efter 10 års arbete mer amerikaner än afghaner.

2013-19 s 24-25
"Karzai är säker på att CIA fortsätter att ge honom kontanter"
En storm av kritik har utbrutit sedan det kommit ut att Karzai under lång tid i hemlighet fått stora summor pengar. Till en mutfond som Karzai använt för att skaffa sig stöd från "den politiska eliten" i landet det vill säga en grupp som domineras av krigsherrar, folk med band till opiumhandeln och organiserad brottslighet.
Karzais regering bygger inte på ett politiskt parti eller en viss ideologi utan hämtar sin styrka från sin förmåga att köpa krigsherrar, advokater och andra prominenta - och potentiellt bråkiga - afghaner.
CIAs syfte har varit att skaffa inflytande i presidentpalatset, men i stället har korruptionen bara blivir värre.

Afghanistan, Storbritannien
2013-22 s 30
"England räddar afghanska tolkar"
De afghanska tolkar som med risk för sina egna liv arbetat för den brittiska militären ska få ett femårigt uppehållstillstånd i England eftersom deras tillvaro är ännu mer riskfylld när engelsmännen slutgiltigt lämnar Afghanistan. Det är högst sannolikt att talibanerna försöker döda dem eftersom de har samarbetat med väst. För närvarande handlar det om sexhundra tolkar som får bosätta sig i England.
I Danmark pågår debatten för fullt om de 200 afghanska tolkar som arbetat för den danska militären ska få asyl.

2013-22 s 16-17
"Lagförslag om skydd för afghanska kvinnor väcker ramaskri"
Ett lagförslag vars syfte är att skydda afghanska kvinnor och flickor mot övergrepp som barnäktenskap, byteshandel med flickor och misshandel i hemmet har den senaste veckan orsakat ramaskri i landet och synliggjort den religiösa och generationsbetonade kamp som kvarstår i detta traditionella muslimska samhälle, trots en decennium av demokrati som fått stöd i väst och en författning som garanterar kvinnors rättigheter.
Dramat utbröt när en kvinnlig parlamentariker den 16 maj lade fram ett lagförslags som fick häftigt motstånd av en grupp konservativa manliga lagstiftare, med motiveringen att förslaget strider mot islam och afghansk kultur. Sedan talibanerna störtades 2001 har afghanska kvinnor gjort stora framsteg när det gäller tillgång till jobb, utbildning och offentligt liv. Inom familjen fortsätter dock kvinnor och flickor att ha en svag och underdånig ställning och är där i riskzonen för övergrepp. Nu när NATO-styrkan förbereder sig för att dra sig ur landet under 2014 och talibanernas inflytande dessutom åter är på uppgång, växer farhågorna om att alla framsteg kommer att omintetgöras.

2013-36 s 20-21
"Afghanistan saknar presidentkandidat efter Hamid Karzai"
2000 personer har bildat en "stor koalition" för att medverka vid presidentvalet i april nästa år.Den består av representanter om 10-12 politiska partier. Avsikten sägs vara att skapa en ny kultur av samförstånd och idéer som skulle ersätta etnisk och privat politik. Men de flesta är före detta milisledare från norra Afghanistan. Ahmed Zia Massoud, broder till den dödade anti-talibanledaren Ahmed Shah Massoud. Och därför hamnade man långt ifrån detta mål.
Hamid Karzai får inte kandidera för ytterligare en period enligt konstitutionen. För närvarande finns ingen klar kandidat för att bli nästa president.

2013-37 s 28-29
"Armén förlorar allt fler män och kvinnor"
Det är ett stort problem inom Afghanistans poliskår och armé. Vid en tidpunkt då dessa ska ta över striden mot en hänsynslöst och krigsvant uppror och då väst drar tillbaka sitt stöd så blöder både polisen och armén. Allt fler låter bli att förnya sina kontrakt. Utsikterna att skadas eller dödas, våldet som växer över hela landet, omfattande drogmissbruk, svår korruption samt talibanerna som soldater och poliser som måltavlor även när de inte är i tjänst - allt detta bidrar till flykten från armén och poliskåren. Folk ansluter sig inte till polisen för att tjäna landet utan för att tjäna pengar. När lönen uteblir lämnar de jobbet.

2013-41 s 10-12
"Gamla krigsherrar laddar upp
Medan väst försöker att fjärma sig från krigszonen i Afghanistan så fort som bara möjligt, så förbereder sig den gamle krigsherren Ismail Khan för en period efter tillbakadragandet som många tror kommer att bli våldsam.
Han är nu Afghanistans vatten- och energiminister men vill inte prata om vatten och elektricitet eller om vad hans departement har sysslat med sedan talibanerna kördes bort. Han vill bara prata om det förflutna, om kriget mot Sovjet, om den tidigare presidenten Mohammad Najibullahs regim och om islamisterna efter det att de grep makten i Afghanistan. - Mina milismän stred tappert överallt! fastslår han.
Han förutspår de fundamentalistiska talibanernas återkomst, regeringens sammanbrott i Kabul och ett nytt krigsutbrott mellan de etniska grupperna, tazdjiker, hazarer. uzbeker och pashtuner.
Han ser en framtid där makten är uppdelad mellan klanerna, som det har varit i det förflutna, och där mujahedin - stammiliserna - förblir den enda avgörande makten i landet.
Själv är ministern fortfarande en mujahedin, men vill inte kallas krigsherre. Talibanerna finns åter överallt i alla byar menar han. Krigsherrarnas arméer kan inte stoppa dem.

2014-1/2 s 11
"Valet till Europaparlamentet"
För första gången sedan eurokrisen bröt ut ska EU-medborgarna välja ett nytt parlament. Man oroar sig mycket för att radikala krafter som är emot EU och euron ska triumfera - även om valdeltagandet troligtvis bli lågt igen. 2009 röstade i genomsnitt ungefär 45 % av de röstberättigade. De radikala röstar mot de förmenta pamparna i Europa eller mot den kostsamma räddningen av de synbarligen lata sydeuropéerna.

2014-03 s 14-19
"Från skäggig krigsledare till guvernör och mångmiljonär"
Balkh blomstrar som ingen annan afghansk provins. För detta kan man tacka dess starke man, guvernör Atta, som har förvandlat sig från skäggig krigsherre till smart storföretagare. Han lever som en kung och styr som en maffialedare. Atta är ingen lakej till presidenten Hamid Karzai. "Han är sin egen chef". Han görs ansvarig för svåra övergrepp mot den pashtunska civilbefolkningen. Själv är han tadzik. Men han är västs favoritguvernör. Oh han samlar affärsmän och investerare omkring sig.

Afghanistan
2014-07 s 16-18
"Unga kvinnor äter råttgift"
En självmordsvåg löper genom de norra provinserna i Afghanistan. Det är unga kvinnor i den nordafghanska provinsen Balkh.
Zahra drog stor vanära över sin familj redan när hon skaffade sig en "hjärtevän" på eget bevåg.
De flesta självmord förtigs i skam av familjerna.
Ett självmord är mycket traumatiskt för en afghansk familj. Enligt islamsk religion är självmord en svår synd.
Utomäktenskapliga förbindelser kan i Afghanistan fortfarande bestraffas med 5 till femton års fängelse.
De unga flickorna i Mazar-e Sharif lever nu med en stor frihet som unga i de norra provinserna. Men som vuxna kvinnor upplever de begränsningarna som mycket svåra. De har allt mindra att säga till om. De tvingas till tvångsäktenskap eller förbud mot fortsatt utbildning. De flesta män anser fortfarande att det är helt i sin ordning att gifta bort sina minderåriga döttrar till äldre mån. Ofta är självmord enda vägen undan.

Afghanistan, Pakistan
2014-07 s 17-18
"Talibanerna väntar ut vinsten"
Afghanistans president, Hamid Karzai och Pakistans premiärminister, Nawas Sharif, verkar gå lottlösa ur fredssamtalen med talibanerna. Talibanerna behövde bara vänta ut situationen. Just detta gör de nu med stark förvissning om att allt de önskar uppnå snart kommer att stå för dörren. När Obama i förväg stängde diskussionerna genom att vara fixerad vid ett datum då Nato lämnar Afghanistan bjöd han in talibanerna till förhandlingar.

Afghanistan
2014-12 s 22-23
"Kandidaterna ger sig ut på vägarna"
Den slutgiltiga striden i det som kan bli Afghanistans första fredliga demokratiska maktskifte.
president Abdullah Abdullah är segerviss, den före detta ögonläkaren som bytte liv och blev medlem i motståndsrörelsen Mujahedin. Kampen om afghanernas valsedlar avgörs inte i Kabul utan i landets torra dalar eller i utkanten av dess karga snårgenomträngliga öknar.
Mer än tre fjärdedelar av afghanarena bort fortfarande på landsbygden. Ofta son självförsörjande bönder. En del kommer att förhindras att rösta genom talibanernas våld eller geografins oböjliga villkor. Den sittande presidenten Hamid Karzai får inte kandidera igen, vilket innebär att om valet går smidigt kommer att att bli det första fredliga demokratiska maktskiftet i landets historia.
Abdullah Abdullahs väljarbas finns bland tadzjiker i landets norra delar. Konkurrenten Ingenjör Mohammad Khan är medlem av Hizb-i-Islami, den politiska grenen av upprorsledaren Gulbuddin Hekmatyars parti. Han är afghan och mujahedin.
Alla 11 kandidater har försetts med livvakter och en miljondollars- konvoj med skottsäkra fyrhjulsdrivna fordon.

Ryssland, Afghanistan
"Vänskapen blomstrar mellan Kabul och Kreml"
När USAs krig tar slut återvänder Ryssland till Afghanistan med nya investeringsobjekt. Ryssland renoverar relikerna från den sovjetiska ockupationen och marknadsför sina egna politiska och kulturella framgångar. Den ryska regeringen har sammanställt en lista med 140 projekt från Sovjettiden som man önskar att återuppta.
De ryska tjänstemännen i Afghanistan framhåller utvecklingen som ett motexempel till USAs stödprojekt som många afghaner kritiserat som slösaktiga och missriktade.

2014-40 s 28-29
"Demokrati på afghanskt vis"
För ett år sedan, när Ashraf Ghani offentliggjorde sin kandidatur i presidentvalet i Afghanistan, meddelade han sina förtrogna att drömmen vore att vinna valet och sedan övertala den man som han uppfattade som sitt största hot, Abdullah Abdullah, att gå med i hans regering. Den 29 september fick Ghani igenom sin önska, men inte på det sätt han skullem ha velat. Konkurrenten Abdullah Abdullah har fått en nyskapad roll som verkställande ledare, en post som påminner om en regeringschef. Han leder ett nytt ministerråd.
Den nye presidentens omedelbara uppgift är att teckna ett bilateralt säkerhetsavtal (BSA) med Amerika, ett avtal som Karzai nyckfullt vägrade att göra.

Afghanistan, Narkotika
2014-47 s 18-19
Opiumhandeln har uppskattats till att vara en femtedel så stor som Afghanistans officiella BNP, vilket gör den till en affär om 8 miljarder dollar om året, baserat på förra årets siffror. Den globala efterfrågan stiger inte längre men en växande inhemsk marknad för opiater har fått drogmissbruket att öka kraftigt i Afghanistan; det finns uppskattningsvis 1,5 missbrukare i en befolkning på 30 miljoner (5 %) människor enligt FN.
Nu sätter man sitt hopp till president Asraf Ghani, även om han inte kan trolla.
Tre domare som hjälpte en av Afghanistans största narkotikaledare arr fly har gripits. Det blev inte möjligt förrän den tidigare presidenten Karzais mäktiga halvbror mördats. Med den nyvalde presidenten Asraf Ghani hoppas FN att de afghanska myndigheternas korrupta samarbete med drogkartellerna ska ta slut. Det kriminella inflytandet över den afghanska ekonomin och politiken hotar allt han vill uppnå", säger Jean-Luc Lemahieu vid FNs organ för brotts- och narkotikabekämpning.

Kina, Afghanistan
2015-10 s 22-25
"Kina kan bli den makt som mäklar fred i Afghanistan"
Under de senaste månaderna har Kina gjort uttalanden som avslöjar att man är villig, kanske till och med ivrig, att utöka sitt angagemang i Afghanistan, vars otillgängliga Wakhankorridor når Kinas västra gräns.
Kinas växande intresse för Afghanistan ger många hopp om att de också kan agera som fredsmäklare inom den mist sagt oroliga regionen. Kina är också den stormakt som har bäst möjligheter till detta, säger Barnett Rubin, USAs rådgivare i frågor som rör Afghanistan.
Men Kina kommer främst att göra detta genom samarbete med regeringarna i Pakistan, Afghanistan och USA, inte genom att bli involverad i Afghanistans inrikespolitik. Detta kan göra det möjligt att avsevärt minska graden av det hot som den pakistanska eliten upplever från Afghanistan och USA. Kineserna vill skapa en internationell samsyn mot de "tre onda krafterna" : terrrorism, separatism och extremism.

2015-16 s 11
"Afghanistans berömda krigsmattor"
Drönare är mattornas nya heta motiv.
Glöm ryska nstridsvagnar och kalashnikov, stridsflygplan av typen F-16 eller pansarskott. I Afghanistans huvudstad och i andra städer pryder landets vävare sina mattor med USAs högteknologiska vapen: drönare.
"Folk vill att mattorna ska illustrera drönarnas viktiga roll i kriget och deras effektivitet", säger matthandlaren Haji Ahmed. Andra populära motiv för mattköparna är en karta över Afghanistan med platsen för "Tora Bora" utmärkt. Det var där som Usama bin Ladin gömde sig undan den USA-ledda interventionen. Kanske blir nästa motiv Islamska Statens svara flagga och svarta klädsel.

USA, Afganistan, IS
2015-30/31 13-15
"USA trappar upp sina flyganfall i Afghanistan"
Anfaller IS-soldater som har besegrat talibanerna i strider om den östra delen av landet. Och detta sker mer än sex månader efter det att president Obama deklarerat att det amerikanska stridsuppdraget i Afghanistan var över. Men flera anfall har också riktats mot upproriska rebelledare som hoppat av från talibanerna och svurit trohet mot Islamska staten.
Amerikanerna utförde enligt uppgift ett flyganfall som dödade Hafiz Saeed Kahn, som var ledare för Khorasan, ett område som omfattar delar av Afghanistan och Pakistan.

Afghanistan, Terrorism
2015-32 31
"Talibanernas nya ledare kräver enighet"
Akhtar Mohammed Mansour kräver att talibanerna enas i sitt första uttalande efter utnämningen som talibanernas nye ledare. Hans yttrande kommer efter många rapporter om splittring i den islamistiska terrororganisationen, en söndring som uppstod i kölvattnet av att rörelsens enögde tidigare ledare, mulla Omar, rapporterades död.
"Splittring i våra led kommer bara att glädja våra fiender och orsaka ytterligare problem för oss", hävdade Akhtar Mohammed Mansour.
Bara några timmar efter det att Mansour valts till ledare ifrågasattes hans mäktigaste rivaler urvalsprocessen.
Mansours första kommentar syftar uppenbart till att avvärja att gruppen delas upp i en tid då det finns en växande meningsskiljaktighet riktad mot fredssamtalen med den afghanska regeringen.
"Vårt mål och slogan är att genomföra sharia och ett islamiskt system och vår jihad kommer att fortsätta tills den är klar", säger han också.
" New Afghan Taliban leader appeals for unity in first public message"
sidans topp

Pakistan, Afghanistan
2015-36 13
"Pakistan bedriver krig mot det afghanska folket"
Den tidigare chefen för den afghanska underrättelsetjänsten, Amrullah Saleh, talar om talibanernas senaste våldsvåg som ska befästa makten för talibanernas nya ledare mulla Akhtar Mansoor. Han säger att attackerna stöds av Pakistan.
Talibanerna måste försvara sitt rykte om att vara brutala och hänsynslösa. Alla de stora attackerna kräver enorma militära ekonomiska resurser. De planeras och genomförs med hjälp av Pakistans underrättelsetjänst, ISI.

Afghanistan, Terrorism
2015-43 16-18
"Talibanerna var bättre än IS"
Afghanerna har fått byta krigsherrar - och mycket grymmare.
Afghanerna har befunnit sig i krig i mer än tre decennier, de är vana vid våldsdåd från olika arméer och miliser. Men deras erfarenheter till trots - framväxten av den extremistiska rörelsen IS har lett till en helt ny nivå av brutalitet. Detta innebär bland annat att USAs president Obama överväger att låta 5000 amerikanska soldater stanna kvar i landet längre än beslutat. IS har gjort att talibanerna framstår nu som ett tilltalande alternativ i regioner som saknar politisk kontroll. Majoriteten av IS-soldater är missnöjda före detta afghanska och pakistanska talibaner. Det meror mycket på avslöjandet att deras enögde högste ledare har varit död i mer än två år. De vill återskapa talibanernas medeltida sociala ordning särskilt de tabun som tidigare införts för flickor och kvinnor som sedan några år tagits bort på många områden. Det handlar också om vem som ska ha kontroll över den lukrativa narkotikahandeln.

Terrorism, Afghanistan
2015-50 4-8
"Det är lätt att peka finger mot mig"
Man anklagar honom för valfusk. För att ha utsett en krigsförbrytare till vice president och en före detta krigsförbrytare som anklagats för korruption. Och för att inte gjort tillräckligt i kriget mot talibanerna.
"Du måste förstå verkligheten. Jag måste ena landet. Det är oerhör lätt att döma mig utifrån", säger president Ashraf Ghani, 66, president sedan ett år. Den rivaliserande kandidaten Abdullah Abdullahs anklagelser om valfusk överskuggade hans valseger i september förra året. "När de utländska styrkorna lämnade landet drabbades det av en djup depression med mycket allvarliga ekonomiska konsekvenser", Inom transportsektorn förlorades 100 000 jobb.
"När jag tog upp Islamska staten under säkerhetskonferensen i München i februari, och talade om gruppens ekonomi, flexibilitet och patologi, trodde folk att jag försökte skrämma dem. Om al-Qaida var version 2.0 vad gäller terror, så är Islamska staten 5.0".

2016-10 16-18
"11000 afghanska elitsoldater ska inte agera som reguljär armé"
Trots att USA har bidragit med mer än 35 miljarder dollar i stöd sedan talibanerna drevs bort från makten 2001, kritiseras den reguljära afghanska armén fortfarande för att vara ineffektiv. Både amerikanska och afghanska tjänstemän hoppas och tror att att arméns kommando- och specialförband borde räcka för att på nytt försäkra de oroliga afghanerna om att talibanerna inte kan kriga sig till makten.
Kommando- och specialsturkorna är bäst på att förstöra fiendens ammuntionsförråd, frige soldater från talibanernas fängelser och identifiera mål för flygattacker.

Flyktingpolitik, Afghanistan
2016-11 28-29
"Att fly fattigdom räknas inte"
Europa vill avvisa afghanska flyktingar men Kabul vill inte ta emot dem.
När Ahmad Ghyasi förra hösten flydde från Afghanistan till Tyskland, lämnade han landet med en bunt papper som han var säker på skulle hjälpa honom att få asyl. Arayan berättade att han tillbringade omkring 9 månader i olika vandrarhem oh läger i Tyskland innan han i februari flögs hem tillsammans med 120 andra afghaner.
Afganistanska myndigheter vill att Tyskland och EU ska betala för jobb till de återvändande medborgarna. Framför allt vill de inte ta tillbaka minderåriga, kvinnor med familj och handikappade.

Afghanistan
2016-14 12-14
"Här köper man sig ett jobb. Kanske vill du vara major?"
Detta sker särskilt i Helmand-provinsen i sydvästra Afganistan, som är centrum för världens opium- och heroinproduktion. Afghanistan står för 90 % av världens heroinproduktion. Två tredjedelar av det kommer från Halmands opiumvallmo. Båda sidor krigar om vinsterna från narkotikahandeln. Den som kontrollerar ett opiumterritorium har en stor inkomstkälla. Talibanerna beskattar grödan; det gör också vissa regeringstjänstemän.

2016-17 26-27
"Afghanska kvinnor: Vad väst tolkar fel"
En artikel av den pakistanska författaren Bina Shah. Hon skriver också återkommande kommentarer och krönikor i New York Times.
Hon refererar till Lina Abirafeh, specialist på könsbaserat våld, som arbetade i Afghanistan 2002-2006 som visar att det finns en enorm klyfta mellan hur västerlänningar ser på kvinnors sitauation i Afghanistan och hur afghanska kvinnor ser på sig själva. De ser sig snarare som modiga, kompetenta och starka. Islam är viktigt för dem liksom deras heder. De vill själva bestämma takten i sin egen frigörelse.

Terrorism, Afghanistan
2016-23 15
"Orlandoskyttens far menar sig vara presidentkandidat i Afghanistan"
Pappan till Omar Mateen, Seddique Mateen, som av polis har identifierats som mannen bakom massakern på en nattklubb i Orlando, där minst 50 personer dödades, är en afghansk man med starka politiska uppfattningar. I en video uttrycker Seddique Mateen sin tacksamhet till talibanerna, samtidigt som han fördömer Pakistans regering. "Våra bröder i Waziristan, våra krigsbröder i den talibanska rörelsen, och nationella afghanska talibaner växer i styrka", säger han. Seddique Mateen tillhör folkgruppen pashtuner, vars hemland ligger på båda sidorna om gränsen mellan Afghanistan och Pakistan.

https://www.facebook.com/Seddique-Mateen-249384222104700/?fref=ts

Afghanistan, Samhälle
2016-24 30-31
"Här finns inga homosexuella"
Om det finns någon plats i Afghanistan där man kan leta efter tecken på att landet blir mer accepterande mot homosexuella män oc kvinnor bör man starta på institutionen för konst vid Kabule universitet.
Afghanerna har blivit kraftigt subventionerade av amerikanska skattebetalare men enligt människorättsgrupper är Afghanistan fortfarande ett av världens mest fientliga länder mot homosexuella män och kvinnor. Även i områden som kontrelleras av den afghanska regeringen är homosexuellt umgänge fortfarande ett brott och för närvarande sitter tusentals män fängslade för sodomi.
"Muslimer har bara två alternativ: "Man kan antingen vara homosexuell eller muslim, inte båda och".

Afghanistan
2016-33 22-23
"American University i Kabul öppnar igen efter kidnappningarna"
Bara tre dagar efter det att beväpnade män kidnappat två utländska professorer i närheten av American University of Afghanistan, en amerikan och en australier, öppnade den prestigefyllda institutionen sitt välbevakade campus igen och lovade samtidigt att det olösta brottet inte ska få sätta stopp för universitetets viktiga uppdrag - att utbilda några av det krigshärjade landets smartaste ungdomar för yrkeslivet.
Det ideella universitetet som startade 2006 är öppet för både män och kvinnor och har cirka 1300 studenter inskrivna. Det erbjuder en fullständig grundutbildning, viss forskarutbildning och kurser i engelska.
Kidnappningar av utländska besökare och rika afghaner har blivit vanligare under de senaste åren både av kriminella gäng och militanta talibaner. Och militanta talibaner hotar med att kasta syra i ansiktet på kvinnliga studenter.

Afghanistan
2016-34 18-19
"Far och son bryter bröd när två dödsfiender återförenas"
I ett dammigt hörn av norra Afghanistan samlades nyligen omkring 20 gäster. De ville bryta bröd och fira den mirakulösa vapen vilan; två bittra dödsfiender, som hade befunnit sig på motsatta sidor av kriget skulle återförenas.
Talibankrigaren Said Muhammed kapitulerade i armarna på sin far, Abdul Basir, afghansk befälhavare i Regerinsstyrkorna efter år av strider mellan de två. Det är en etraordinära historia - och kanske inte den sista - i raden av berättelser om hur afghanska familjer blir till kanonmat i ett evigt krig, som är inramat av stora ideologier men i verkligheten snarare handlar om misär och förluster. Said Muhammed valde för flera år sedan talibanerna i protest mot att hans far Abdul Basir krävde att han skulle gifta sig.
Under större delen av sitt liv har Abdul Basir varit befälhavare Abdul Rashid Dostums milis i norra Afghanistan. Dostum är en fd krigsherre som nu fungerar som Afganistans vicepresident.
Bildtext: " Said Muhammad, a Taliban fighter, right, surrendered his arms to his father, Abdul Basir, an Afghan government militia commander, after years of fighting between the two". Credit Hassan Serdash
" No Matter What You Did, You Are My Son': Afghan Fighters Reunite as Family"

Afghanistan
2016-45 26-28
"Humanitär kris hotar Afghanistan när antalet flyktingar ökar"
Abdulhalim flydde den nordliga staden Kunduz efter flera dagar av strider mellan militanter och säkerhetsstyrkor. Nu är han 320 mil bort, i Kabul, och sover i tält och lever på bistånd via UNHCR. Han är en del av en förestående humanitär kris, som hjälporganisationerna här försöker att få stopp på.
Många har flytt från våld eller konflikter, andra till följd av fattigdom eller torka. Men många har även tvingats återvända från Pakistan och Iran. Samtidigt har Afghanistan gått med på att ta emot afghanska asylsökande som inte erhållit asyl i Europa.
Afghanistan upplever nu den värsta våldsvågen sedan USA hjälpte till att störta talibanerna. Våldet har drivits av talibanernas anfall mot afghanska städer. Talibanerna kontrollerar i nuläget mer territorium än någonsin sedan 2001.
Flyktingvågen inleddes när pakistanska myndigheter fastställde en tidsfrist för när de afghanska flyktingarna senast var tvungna att lämna landet.

Afganistan
2016-46 20-21
"'Afghanska flickan' har blivit ansikte för diplomatisk kamp"
För 31 år sedan pryddes tiskriften National Geographics omslag av en okänd avghansk flicka med genomborrande, gröna ögon. Hon fängslade hela världen och uppmärksammade lidandet hos miljoner flyktingar, som flydde en brutal konflikt mellan sovjetiska trupper och muslimska avghanska miliser. Hon blev känd i världen som Afghanistans "Mona Lisa".
Sharbat Gula, som nu är 45 år och sjuklig änka - hon lider av hepatit C, samma sjukdom som hennes man och ett banr dött av -med fyra barn, kom för en kort tid sedan tillbaka till sitt hemland ocnh välkomnades formellt av Afghanistans president Ashraf Ghani. I flera år hade hon uthärdat sjukdom och fattigdom i ett pakistanskt flyktingläger. Den här månaden fängslades hon för att ha burit ett falskt id-kort och deporterades över gränsen.
Den varma mottagningsceremonin var en del av en marknadsföringskampanj från regeringen i syfte att locka tillbaka flyktingarna från Pakistan.

Afghanistan
2016-46 22-23
"När korruptionsproblemet inte kan lösas"
President Obamas försök att stabilisera och återuppbygga Afghanistan har misslyckats. Våldet har ökat i takt med att trupper har dragits tillbaka. "Den värsta humanitära krisen" sedan det 15 år långa kriget väntar enligt Röda Korset. Och detta trots - eller kanske på grund av - de 115 miljarder dollar som USA sedan 2001 har avsatt för återuppbyggnaden av landet. Den slutsatsen drar den amerikanska övervakningsinstansen Sigar, eller Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction. https://www.sigar.mil/pdf/quarterlyreports/2016-10-30qr-section3.pdf
Samtidigt som bistånd strömmade in, lämnade guldtackor och amerikanska dollar landet. Kabul Bank kollapsade 2010 efter det att nästan en miljard dollar hade försvunnit i pyramidspel och tveksamma investeringar. Till exempel spenderades 160 miljoner dollar på lyxvillori Dubai åt bankens aktieägare.
USAs ekonomiska stöd introducerade inte korruptionen i Afghanistan men det verkar råda en enighet om at det har förvärrat situationen.
"When Corruption Can't Be Fixed"

Afghanistan
2017-01 12
"Talibanerna vinner åter mark"
Mer än 15 år efter att de USA-ledda koalitionsstyrkorna störtade talibanerna från makten som en del av en bredare kampanj för att besegra al_Qaida, vinner talibanerna mark; Haqqani nätverket, en islamistisk rörelse, vars ledare Jalaluddin Haqqani sedan 2001 befinner sig i Waziristanregionen i grannlandet Pakistan, där nätverket sedan dess haft sin bas, är ansvarigt för attacker i större städer; och IS har tagit på sig en serie attacker mot shiamuslimer som verkar avse att underblåsa det sekteristiska våldet.
Donald Trumps avsikter i Afghanistan förblir oklara.
Ryssland Pakistan och Kina har bildat en arbetsgrupp om Afghanistan med det uttalade syftet att skapa en "regional antiterrorstruktur". Kabuls regering har hittills utlämnats av trepartssamrådet.

Afghanistan
2017-01 26-27
"Trots förbud är oskuldstester av kvinnor vanliga i Afghanistan"
President Ashraf Ghani har lovat att rättsmedicinska oskuldstester, en kränkande undersökning i syfte att se om kvinnans hymen eller mödomshinna är intakt, ska av skaffas som officiell procedur. Trots detta beordras undersökningen fortfarande av tjänstemän som förvärrar traumat för kvinnor som i många fall har blivit våldtagna eller på andra sätt utsatts för övergrepp.

Afghanistan, Flyktingpolitik
2017-05 26-28
"Hundratusentals afghaner lever i tillfälliga läger i Kabul"
Den hårda vinternförvärrar flyktingarnas redan outhärliga förhållanden.
Lägren fungerar som otrygga, tillfälliga bosättningar för tiotusentals människor, som av olika orsaker har tvingats fly från krig och konflikt.
Personer som har blivit officiellt klassificerade som repatrierade (de som återvänt från Pakistan) flyktingar eller internflyktingar har rätt till kontantbidrag samt stöd i form av basvaror. Andra tvingas överleva med hjälp av list, tillfälliga jobb och välgörenhet. Inget av barnen går i skola, inga av de vuxna kan läsa.

Afghanistan
2017-12 16-18
"Nästan fyra niljoner barn missar skolgång"
Fem afghanska barn berättat om oron och längtan efter utbildning.
De kommer från Kabul, Kandahar, från Kunduz och Jalalabad.
På första dagen av det nya läsåret i Afghanistan väntar 3,7 miljoner pojkar och flickor inte dyka upp till följd av ökat våld, fördrivning och fattigdom. Det totala antalet - ungefär en av tre afghanska skolbarn - väntas öka i år eftersom våldet mellan afghanska styrkor och talibaner har intensifierats, och för att Pakistan tvingar afghanska flyktingar att återvända hem, enligt organisationen Rädda Barnen.

Afghanistan, kultur
2017-14 26-27
"Afghaner räddar nationell symbol med egna pengar"
Restaureringen av Darulamanpalatset väcker framtidshopp i Afghanistan.
Det en gång så magnifika Darulamanpalatset, som ligger på en kulle strax söder om Kabul, och syns på många kilomers avstånd, symboliserar bättre än någonting annat förstörelsen och ödeläggelsen i Afghanistan efter fyra decenniers krig. Palatset har attackerats och mörbultats av vapen av alla tänkbara kalibrer avfyrade av nästan alla krigsfraktioner med undantag för amerikanerna och deras allierade. Undantaget beror bara på att palatset redan var så sargat när amerikanerna kom att det inte dög som skydd längre.
Afghanistanerna restaurerar landets mest symbolladdadebyggnad helt på egen hand. Finansieringen är Afghansk likrom arkitekterna, ingenjörerna och byggnadsarbetarna. Landet har avsatt 20 miljoner dollar till projektet.
Målet är att palatset ska vara klart när Afghanistan 2019 firar 2018 att det är hundra år sedan självständigheten från Storbritannien

Afghanistan
2017-15 28
"Utan en motorcykel är du 'en fånge'"
En nödvändig del av livet i Afghanistan.
I staden Kandahar är det motorcykel som gäller.Den korta tiden man stannar vid ett trafikljus är ofta intim och avslöjande, motorcyklar kan ju dölja dig på samma sätt som en bil.
Det finns ca 130 000 motorcyklar enbart i Kandahar mer än dubbelt så många som bilar. De flesta har importerats begagnade.
Talibanerna dom under de senaste åren har utökat sin kontroll över landts södra delar gillar också motorcykeln. Motorcyklar används också vid överfallsmord.

USA, Afghanistan
2017-19 20-21
"USA planerar ökade militära insatser mot talibanerna"
President Donald Trumps ledande militära och utrikespolitiska rådgivare har föreslagit en omfattande strategisk förändring i Afghanistan, vilket i realiteten kommer att innebära krig mot talibanerna. Denna skulle innebära att Pentagon, inte Vita huset kommer att besluta om truppernas styrkor i Afghanistan. Den faktisk innebörden är att man, mer än 15 år efter det att de amerikanska styrkorna anlände till Afghanistan, återkallar president Barack Obamas beslut att gradvis begränsa den amerikans militärens roll i landet.
Avsikten är att tvinga fram förhandlingar om ett slut på konflikten.

Afghanistan, USA
2017-30 20-21
"Vad skulle hända om USA lämnade Afghanistan åt sitt öde?"
Ingenting tyder på att USAs längsta frig någonsin har slut inom överskådlig tid. Det har gått 16 år, och nästan 2 400 amerikanska soldater har dödats. Kriget har vid det här laget kostat drygt 700 miljarder dollar, men ingen pratar som en föreståend seger. Målet stycks snarare vara "att inte förlora".
Ett antal personer har fått frågan.
Helt avvikande uppfattning har Zabihullah Mujahid, talibanernas talesperson, som menar att Afghanistans och Amerikas räddning är att amerikanerna drar sig tillbaka och sätter punkt för ockupationen.
William Salvin, talesman för USAs militär i Afghanistan menar att om USA och NATO lämnar Afghanistan uppstår ett tomrum som skulle utnyttjas av ett 20-tal terror- ochvåldsextremistiska organisationer, grupper som skulle utföra attacker mot USA och västvärlden.

Afghanistan
2017-30 28-30
"Afghanistans unga liberala elit utmanar talibanerna"
Eun ung liberal elit har växt fram I Kabul och bland dem finns många kvinnor. Genom politiska och konstnärliga initiativ tar de ställning mot talibanernas grymheter och de vill utrota våldskulturen i Afghanistan.
Shaharzad Akbar, 29 år, har studerat i Oxford. I januari dödade en av hennes bästa vänner, Abdul Ali Shamsi, vice guvernör i Kandahar. Den dagen hade han besök av diplomater från Förenade Arabamiraten. Bomben var gömd bland soffkuddarna på guvernörens kontor, när den detonerades och dödade 13 personer.
Shamsi och Akbar hade tillsammans bildat gruppen "Afghanistan 1400", en rörelse för unga och välutbildade afghaner som arbetar för att få slut på inbördeskriget.
Huvudstaden Kabul är en enda stor fästning och staden genomgår den blodigaste perioden sedan USAs invasion. Att sprida så stor skräck som möjligt är talibanernas strategi. Målet är att döda så många människor som möjligt så att det afghanska folket gör uppror mot regeringen i Kabul eftersom staten inte kan skydda medborgarna.
I en miljöer där våldet regerar är det inte lätt att tro på fred.

Afghanistan
2017-34 18-20
"Fredsarbetet är en olöslig paradox"
Generalerna stödde offentligt sin insats i Afghanistan, men privat oroade se sig för att se satt fast i en hopplös situation. Efter 16 år var de rädda för att ha skapat ett "recept för ett ändlöst krig", enligt en amerikansk ambassadör som träffade dem. Men generalerna "kände att det inte fanns något alternativ, inget realistiskt alternativ, till att inte fortsätta den dödsdömda kampen.
Generalerna var pakestinier. Nu har det gått 16 år, och president Donald Trump har meddelat att han kommer att förlänga insatsen. De USA-ledda insatserna har bidragit till att förstärka och accelerera våldsspiralerna och splittringen, som har ökat sedan statens kollaps i början av 1990-talet.
Statlig kollaps, inbördes konflikter, etnisk splittring och interventioner har låst fast landet i en självförstärkande spiral, som kanske inte kan lösas utifrån.

Mer om talibaner