Spetses
De Griekse eilanden Spetses HOME Spetses Hotels Bezienswaardigheden Spetses Stranden Spetses Reizen

Het beste en een van de populairste zandstrand van Spetses is Agioi Anargiri Beach aan de westkant van het eiland. Het strand is met de hoofdstad Spetses Town verbonden via een busdienst, maar je kunt er ook naartoe met speciale bootjes vanuit de haven. De bussen naar dit strand willen nog wel eens erg druk worden, en daar heb je op de strand-bootjes veel minder last van.

Spetses Town heeft een stads-strand. Spetses Town Beach is een kiezelstrand, alhoewel er ook wel wat zand is. Het strand loopt er geleidelijk af. Rondom het stadsstrand is voldoende accommodatie en alle voorzieningen (tavernes, bars etc) zijn aanwezig. Het strand is niet erg groot en daarom kan het er wel behoorlijk druk worden.

Twee kilometer ten zuiden van de nieuwe haven Dapia (Spetses Town) ligt het populaire strand Agia Marina Beach, dat omringd wordt door cypressen en pijnbomen en waar een leuk klein wit-roze kapelletje staat. Dit strand bestaat voornamelijk uit zand en bij de rand met de zee zijn er wat kiezeltjes. Bij Agia Marina beach zijn allerlei faciliteiten. Er zijn tavernes, je kunt er parasols en ligbedjes huren en je kunt er watersporten beoefenen. Het strand is te bereiken met de bus of met de water-taxi, maar natuurlijk ook gewoon te voet.

Xylokeriza Beach ligt in het zuidoosten van het eiland op de route van Agia Marina Beach naar Agioi Anargiri, op 8 kilometer afstand van de nieuwe haven Dapia. Het laatste stuk naar het strand moet je wandelen over een pad. Er is wel een taverne op het strand maar het is minder ontwikkeld dan de meeste andere stranden op Spetses. Misschien een goed plan om voor de zekerheid zelf water mee te nemen als je je dag hier door wilt brengen. Xilokeriza Beach is ook een gemengd kiezel / zandstrand.

Agias Paraskevi Beach is een strand aan de westkust van het eiland Spetses op 12 kilometer afstand van de haven van Dapia. Er zijn tavernes en je kunt hier ook iets eten of drinken. Het strand ligt in een mooie baai en is omgeven door bomen waar je wat schaduw kunt vinden. Agia Paraskevi Beach is vernoemd naar het gelijknamige kerkje dat bij het strand staat. Het bestaat uit zand en kiezeltjes en het strand is te voet te bereiken vanaf Agioi Anargiri waar je met de bus naartoe kunt gaan. Het strand is iets minder druk dan zijn zuidelijke buurman. Deze twee stranden zijn overigens voor de echte sportievelingen ook te voet vanaf Spetses Town te bereiken via een weg die door het centrum van het eiland loopt.

Vrellos Beach ligt in het noordwesten van Spetses. Ook naar dit strand is tegenwoordig een busverbinding vanuit Spetses Town. Het is een strand met kiezels en zand dat wordt omgeven door pijnbomen. Er zijn ligbedjes en parasols te huur en er zijn ook de gebruikelijke andere faciliteiten.

Zogeria Beach is geliefd bij de lokale bewoners, die dit het mooiste strand van het eiland vinden. Het strand ligt in een baai en het bestaat uit zand en kiezels. Ook zijn er wat rotsen. Er staat een mooi wit kerkje en er is een taverne in Zogeria. Het water van de zee heeft hier een erg mooie kleur en onder de bomen kun je schaduw vinden. Het laatste stuk naar het strand is gaat over een pad. Het strand is ook bereikbaar met een taxi-bootje vanuit Spetses Town.

Vanaf Spetses Town zijn er ook bootjes naar het strand bij het rustige dorpje Kosta, dat tegenover Spetses op het vasteland ligt. Let op wat voor soort boot je instapt, want er zijn gewone bootjes waarop een aantal mensen mee kunnen varen en er zijn de duurdere taxi boten.


Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional