Spetses
De Griekse eilanden Spetses HOME Spetses Hotels Bezienswaardigheden Spetses Stranden Spetses Reizen
Spetses, copyright Economou Mansion Spetses, copyright Economou Mansion Spetses, copyright Economou Mansion
Het eiland Spetses in de Saronische Golf in Griekenland
Englih

map of Spetses, Greece, plattegrond van Spetses, Griekenland

Spetses is een klein eiland in de Saronische Golf en ligt even ten westen van het eiland Hydra. Het ligt net ver genoeg van Athene af om de grote groep dagjesmensen van de hoofdstad te ontwijken en toch heeft het goede verbindingen met de havenstad Piraeus. Normaalgesproken zijn er diverse veerboten per dag die het eiland aandoen, waarvan de meeste tot de snellere ferries behoort. De reis duurt met zo'n snelle boot ongeveer twee en een half ą drie uur. Er is bovendien een regelmatige verbinding met de haven Porto Heli op het tegenover Spetses gelegen vasteland. Deze reis duurt veel korter (ongever 10 minuten). Kleinere toeristenbootjes varen vanaf het eiland Spetses naar het dorp Kosta op het vasteland, waar een aardig strand is.
Om de ferries te kontroleren en eventueel een ticket te boeken - klik hier.

Het eiland Spetses is 22,5 km2 groot en er wonen ongeveer 3500 mensen. Het is een rond en groen eiland en er groeien veel pijnbomen. In de derde millenium voor Christus woonden er al mensen op het eiland en uit opgravingen is gebleken dat het eiland een belangrijke rol heeft gespeeld bij de bouw en reparatie van schepen. Dit kwam ook door de aanwezigheid van veel bomen (en dus hout) op het eiland. Bij Agia Marina, even ten zuiden van Spetses Town, zijn bij opgravingen bootjes van klei gevonden, beeldjes en de restanten van een vestingmuur uit de vroege bronstijd. De oude naam van het eiland was "pityoussa", dat zoiets als "pijnboom-achtig" betekent. Spetses is in de loop van de tijden bezet geweest door de Venetianen, de Turken en de Albaniėrs (in de 16e eeuw) en uiteindelijk groeide het uit tot een marine macht die een vloot bijdroeg voor de Griekse revolutie tegen de Turkse bezetter. Deze vloot had een beroemde en onverschrokken vrouwelijke admiraal, Laskarina Bouboulina. In 1825 werd ze doodgeschoten door de vader van het meisje waarmee haar zoon er mee vandoor was gegaan.

Het enige stadje van enige betekenis op het eiland is Spetses Town dat zich over een lengte van twee kilometer langs de kust uitstrekt. Omdat auto's op het eiland verboden zijn is deze stad langzaam uitgegroeid en zijn nieuwe dorpjes op andere plekken van het eiland uitgebleven of klein gebleven omdat ze niet met de auto zijn te bereiken. Wel zijn er de wagentjes met paard en er is een bus die langs de zuidkust rijdt (naar Agia Marina en met de eindbestemming Agia Anargi). Een andere bus rijdt elk uur langs de noordkust naar het kustdorp Ligoneri. Omdat er verder niet veel keuze is willen deze bussen nogal eens overbevolkt zijn als de toeristen die op het eiland vertoeven een strand uit willen gaan zoeken waar ze de dag door willen brengen.

Spetses Town heeft veel herenhuizen en er zijn straatjes met keien waar mozaieken in zijn gemaakt met voornamelijk een marine motief. Toch mist het stadje een beetje de charme die je in sommige Cycladenstadjes bijvoorbeeld tegen zult komen. Het toeristisch centrum ligt rond de straten die op de nieuwe haven uitkomen. Deze nieuwe haven heet Dapia en er zijn veel tavernes en cafe's. In Dapia is het relatief gezien vrij duur, ook in vergelijking met sommige andere Griekse eilanden. Hier vertrekken de bussen en ook vind je hier in de direkte omgeving een bank, een bakker, een supermarkt en een apotheek. Je kunt er ook een paard en wagen huren. Vreemd genoeg zit niet ver van de nieuwe haven al de eerste gelegenheid voor je een fiets of ook een brommer kunt huren. Brommers zijn blijkbaar wel toegestaan op het eiland. In de oude haven kunnen de veerboten niet komen omdat het hier te ondiep is. Toch is deze haven met zijn houten Griekse bootjes en jachten waarschijnlijk aantrekkelijker dan de nieuwe haven. Hier in de oude haven staan ook een drietal windmolens.

De stranden van het eiland Spetses in Griekenland

Het beste en een van de populairste zandstrand van Spetses is Agioi Anargiri Beach aan de westkant van het eiland. Het strand is met de hoofdstad Spetses Town verbonden via een busdienst, maar je kunt er ook naartoe met speciale bootjes vanuit de haven. De bussen naar dit strand willen nog wel eens erg druk worden, en daar heb je op de strand-bootjes veel minder last van.

Spetses Town heeft een stads-strand. Spetses Town Beach is een kiezelstrand, alhoewel er ook wel wat zand is. Het strand loopt er geleidelijk af. Rondom het stadsstrand is voldoende accommodatie en alle voorzieningen (tavernes, bars etc) zijn aanwezig. Het strand is niet erg groot en daarom kan het er wel behoorlijk druk worden.

Twee kilometer ten zuiden van de nieuwe haven Dapia (Spetses Town) ligt het popuaire strand Agia Marina Beach, dat omringd wordt door cypressen en pijnbomen en waar een leuk klein wit-roze kapelletje staat. Dit strand bestaat voornamelijk uit zand en bij de rand met de zee zijn er wat kiezeltjes. Bij Agia Marina beach zijn allerlei faciliteiten. Er zijn tavernes, je kunt er parasols en ligbedjes huren en je kunt er watersporten beoefenen. Het strand is te bereiken met de bus of met de water-taxi, maar natuurlijk ook gewoon te voet.

Xylokeriza Beach ligt in het zuidoosten van het eiland op de route van Agia Marina Beach naar Agioi Anargiri, op 8 kilometer afstand van de nieuwe haven Dapia. Het laatste stuk naar het strand moet je wandelen over een pad. Er is wel een taverne op het strand maar het is minder ontwikkeld dan de meeste andere stranden op Spetses. Misschien een goed plan om voor de zekerheid zelf water mee te nemen als je je dag hier door wilt brengen. Xilokeriza Beach is ook een gemengd kiezel / zandstrand.

Agias Paraskevi Beach is een strand aan de westkust van het eiland Spetses op 12 kilometer afstand van de haven van Dapia. Er zijn tavernes en je kunt hier ook iets eten of drinken. Het strand ligt in een mooie baai en is omgeven door bomen waar je wat schaduw kunt vinden. Agia Paraskevi Beach is vernoemd naar het gelijknamige kerkje dat bij het strand staat. Het bestaat uit zand en kiezeltjes en het strand is te voet te bereiken vanaf Agioi Anargiri waar je met de bus naartoe kunt gaan. Het strand is iets minder druk dan zijn zuidelijke buurman. Deze twee stranden zijn overigens voor de echte sportievelingen ook te voet vanaf Spetses Town te bereiken via een weg die door het centrum van het eiland loopt.

Vrellos Beach ligt in het noordwesten van Spetses. Ook naar dit strand is tegenwoordig een busverbinding vanuit Spetses Town. Het is een strand met kiezels en zand dat wordt omgeven door pijnbomen. Er zijn ligbedjes en parasols te huur en er zijn ook de gebruikelijke andere faciliteiten.

Zogeria Beach is geliefd bij de lokale bewoners, die dit het mooiste strand van het eiland vinden. Het strand ligt in een baai en het bestaat uit zand en kiezels. Ook zijn er wat rotsen. Er staat een mooi wit kerkje en er is een taverne in Zogeria. Het water van de zee heeft hier een erg mooie kleur en onder de bomen kun je schaduw vinden. Het laatste stuk naar het strand is gaat over een pad. Het strand is ook bereikbaar met een taxi-bootje vanuit Spetses Town.

Vanaf Spetses Town zijn er ook bootjes naar het strand bij het rustige dorpje Kosta, dat tegenover Spetses op het vasteland ligt. Let op wat voor soort boot je instapt, want er zijn gewone bootjes waarop een aantal mensen mee kunnen varen en er zijn de duurdere taxi boten.

Accommodaties op het eiland Spetses in Griekenland - Hotels, appartementen en studio's
Kastro Studios & Apartments, Spetses Kastro Studios & Apartments, Spetses Kastro Studios & Apartments, Spetses Kastro Studios & Apartments, Spetses Kastro Studios & Apartments, Spetses
Hotels op het eiland Spetses - Kastro Studios & Apartments - prima beoordelingen
Spetses Hotels

Kastro Studios & Apartments biedt een zwembad met bar, en directe toegang tot het strand. Het complex is ideaal gelegen in het centrum van Spetses, op 100 meter van de haven van Dapia en dicht bij het Bouboulinaplein. Het prachtig gerenoveerde oude herenhuis biedt studio's en appartementen die in traditionele stijl zijn ingericht. Alle appartementen zijn voorzien van televisie, kookhoek, koelkast, eigen badkamer met haardroger en balkon. Restaurants en traditionele tavernes, mini-markten en cafetaria's zijn allemaal binnen 100 meter afstand te vinden. Op 15 minuten loopafstand vindt u het mooie strand van Caique en de Anargyreos Scole. Op 100 meter van het terrein bevindt zich een busstation. De bus brengt u naar elk strand van het eiland.

Check beschikbaarheid en prijzen & boek Kastro Studios & Apartments op Spetses - klik hier.

Economou Mansion, Spetses Economou Mansion, Spetses Economou Mansion, Spetses Economou Mansion, Spetses Economou Mansion, Spetses
Hotels op het eiland Spetses - Economou Mansion - hele goede beoordelingen
Spetses Hotels

Economou Mansion ligt aan zee, op 10 minuten lopen van het centrum van Spetses. Dit traditionele herenhuis uit 1851 beschikt over elegante accommodatie en biedt vriendelijke service in een rustige omgeving. Dit kleine pension combineert 19e-eeuwse meubels en een traditioneel interieur met moderne voorzieningen, zoals gratis WiFi en satelliet-tv. De ruime suites hebben een grote veranda met uitzicht op zee. Het traditionele, huisgemaakte ontbijt is bij de kamerprijs inbegrepen en wordt geserveerd bij het zwembad. U kunt de prachtige tuinen van Economou Mansion verkennen, met hun stenen muren en geplaveide terrassen, of een duik nemen in het zwembad. 's Winters kunt u ontspannen in de gezellige woonkamer bij de grote open haard.

Check beschikbaarheid en prijzen & boek het Economou Mansion op Spetses - klik hier.

Om meer hotels, appartementen en studios op Spetses te bekijken - klik hier.

De bezienswaardigheden van het eiland Spetses in Griekenland

Spetses speelde een belangrijke rol in de onafhankelijkheid van Turkije. In het museum van Spetses Town liggen de botten van een beroemde vrouw en vrijheidsstrijder die op het eiland woonde. Zij heette Laskarina Bouboulina en ze was een admiraal.

De Bekeri Zeegrot bij Agioi Anargiri Beach. Deze grot werd tijdens de oorlog met de Turken als schuilplaats gebruikt door de inwoners van het eiland.

Het aan de rand van de oude haven gelegen klooster van Agios Nikolaos, dat tevens de zetel is van de bisschop van het eiland. Het klooster ligt aan aan mooi plein met mozaieken. Het is gebouwd in 1805 en heeft een mooie klokkentoren die gemaakt is van wit marmer dat afkomstig is van het eiland Tinos. Op het eiland Spetses zijn nog meer mooie oude kerkjes en kloosters uit de vroeg christelijke en Byzantijnse tijd te vinden, zoals de Agia Triada kerk en de Agia Marina kapel, beiden in Spetses Town.

nabijgelegen attracties op het vasteland zijn bijvoorbeeld Epidavros en Corinthe. Ook kun je vanuit Spetses makkelijk dagtochtjes maken naar enkele nabijgelegen eilandjes (bijvoorbeeld Hydra of Poros).

Motor- en fietsenverhuur op het eiland Spetses in Griekenland
Ilias rent a bike, Spetses Ilias rent a bike, Spetses Ilias rent a bike, Spetses Ilias rent a bike, Spetses Ilias rent a bike, Spetses

Ilias Rent-A-Bike on Spetses Island Greece - Ilias Rent-A-Bike is gevestigd langs de Agia Marina weg, net om de hoek van het Analypsi Plein. Ilias heeft een pick up en drop off service voor motoren en brengen deze dan ook bij de accommodatie en halen hem later weer op als je dat wilt.

Stuur een e-mail aan Ilias Rent-a-bike op Spetses in Griekenland. - Telephone:+ (30) 6973 886 407


© Hans Huisman, Economou Mansion, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional