Serifos
De Griekse eilanden Serifos HOME Serifos Hotels Serifos Stranden Bezienswaardigheden Serifos Reizen

DE STRANDEN EN NATURISTENSTANDEN VAN HET EILAND SERIFOS OF SERIPHOS IN GRIEKENLAND
map of Serifos beaches, plattegrond van Serifos stranden

Platis Gialos Beach is gelegen in het noordoosten van het eiland Serifos, op 12 kilometer afstand van Hora, aan de rand van een klein dorpje. Het is een vrij klein strand met voornamelijk zand maar ook een paar kiezels. Om het strand te bereiken moet je de laatste twee kilometer reizen over een weg die niet in al te beste conditie is en het allerlaatste stuk over een onverharde weg. In Platis Gialos is een taverna waar je iets te drinken of te eten kunt krijgen.

Kentarhos Beach ligt in het noordoosten van Serifos, en kan worden bereikt vanuit het kleine pittoreske dorpje Kentarhos. Het strand bij Kentarhos bestaat uit zand en kiezels.

Agios Ioannis Beach is een van de stranden in een rij die zijn gelegen aan de oostkant van het eiland, ten noordoosten van de haven van Livadi. De naam van het strand komt van het nabijgelegen kerkje van Agios Ioannis. Bij het strand van Agios Ioannis zijn bomen om in de schaduw te zitten. Het strand is groter dan bijvoorbeeld het ernaast gelegen strand van Psili Amos, en vooral buiten het hoogseizoen is hier ook plek voor naturisten.

Psili Amos Beach (betekent "fijn zand") wordt beschouwd als een van de mooiste stranden van het eiland en een van de beste stranden in Griekenland. Zoals de naam al suggereert is dit een strand met fijn zand. Het water is hier ondiep en het strand is geschikt voor gezinnen met kleine kinderen. Het strand van Psili Amos ligt ten zuiden van Agios Ioannis Beach en het laatste deel van de weg die er naartoe leidt is een onverharde weg. In Psili Amos zijn tavernes en er zijn bomen voor de mensen die liever in de schaduw zitten.

Agios Sostis Beach is het strand ten zuiden van Psili Amos. Het is een zandstrand waar je ook een kleinere inham met kiezels kunt vinden. Agios Sostis Beach ligt onder de kapel van Agios Sostis en de laatste 5 minuten naar het strand moet je lopen over een pad. Bij het strand van Agios Sostis zijn bomen om in de schaduw te zitten.

Lia Beach is het meest zuidelijke strand in deze rij van stranden dicht bij elkaar in het oosten van het eiland Serifos. Lia Beach is een zandstrand, maar er zijn ook een aantal kiezelsteentjes. Het strand ligt op ongeveer 5 kilometer van Livadi. De laatste (ongeveer) 400 meter naar Lia Beach moet je wandelen over een pad (maar voordat dit pad begint is er een parking). De wandeling maakt Lia Beach een beetje meer afgelegen dan de andere drie stranden die hierboven genoemd zijn, en op een rustige dag buiten het hoogseizoen is er ruimte voor de naturisten ook. Er zijn een aantal bomen voor schaduw op Lia Beach, maar er zijn verder geen voorzieningen.

De haven van Livadi heeft zijn eigen strand, dat het dichtst bij alle faciliteiten op het eiland ligt. Het strand is een gemengd zand- en kiezelstrand en er zijn bomen voor schaduw. Er zijn ook parasols en ligbedden te huur. Ten noord-oosten van Livadi naast dit strand ligt het strand van Avlomonas, dat druk kan zijn omdat het zo dicht bij de haven (5 minuten lopen) ligt. Avlomonas heeft ook zand en kiezels. Er zijn een paar parasols en ligbedden te huur en rond het strand zijn er bomen voor schaduw. Hier, net als in de haven van Livadi, vind je het grootste deel van de accommodaties, tavernes en voorzieningen. Aan de zuid-west kant van de haven van Livadi vind je het strand van Livadakia.

Karavi Beach, op zo'n 10 tot 15 minuten lopen ten zuiden van Livadakia strand, is het naturistenstrand van het eiland Serifos en het is niet erg groot. Karavi Beach is een zandstrand met enkele kiezels en er zijn wat rotsen (of eigenlijk meer een platte en een beetje gladde rots tegenover het strand) in het heldere water. Er zijn minder bomen op het strand voor de mensen die in de schaduw willen zitten. De naam Karavi betekent "schip" en het strand kreeg zijn naam van een scheepswrak bij de ingang van de baai. Meer huizen worden gebouwd rond dit strand en de vraag is hoe lang het een naaktstrand zal blijven.

Ambeli Beach is een van de stranden in een baai in het zuiden van Serifos. Het eerste deel van de reis naar Ambeli Beach vanaf Livadi kan worden gemaakt met de auto, maar het laatste deel moet lopend worden afgelegd. Het strand is een rustig en zandstrand met een aantal secties met kiezels. Ambeli Beach is te bereiken via het pittoreske dorpje Ramos, waar ook een zandstrand is. De wandeling van Ramos naar (Kato) Ambeli duurt ongeveer 45 minuten tot een uur. Andere kleinere stranden in deze baai (de Kalo Ambeli Bay) zijn Koutalas Beach, Malliadiko Beach en Dyo Gialoudia Beach. Er zijn geen bomen op Ambeli strand maar op bepaalde uren van de dag is er een beetje schaduw van rotsen. Kato Ambeli Beach is meer afgelegen en dus ook een rustig strand.

Vagia Beach is een breed zandstrand, niet ver van het dorp Koutalas en op 9 kilometer afstand ten zuidwesten van Livadi. Er zijn tavernes maar je kunt er niet altijd op rekenen, dus het zou kunnen dat ze niet open zijn. De weg naar Vagia is niet in de beste conditie en het laatste deel van de route naar dit strand moet te voet worden gedaan. In de baai waar Vagia Beach is gelegen zijn er nog twee stranden. In het westen tussen Vagia Beach en Koutalas er is Ganema Beach en een beetje verder naar het westen in de baai is Koutalas Beach. Ganema Beach is een mooi en meestal rustig strand met zand en mooie steentjes. Hier staan bomen op het strand voor mensen die op zoek zijn naar schaduw. Koutalas Beach heeft ook zand en kiezels. Het ligt tegenover het dorp met dezelfde naam en er zijn veel bomen op het strand. Op de route van Koutalas Beach naar Megalo Livadi ligt nog een ander zandstrand met bomen. Dit strand heet Malliadiko.

Megalo Livadi Beach is gelegen in het zuidwesten van het eiland Serifos in het dorp met dezelfde naam. Het is een zandstrand met veel bomen op en het water is er ondiep, zodat het veilig is voor kinderen. Het strand ligt in een diepe baai en de meeste tijd ben je uit de wind hier. Er zijn tavernes aan het strand voor degenen die iets te eten of te drinken willen. Normaal gesproken is Megalo Livadi Beach niet zo druk, maar vanwege het ondiepe water trekt het wel gezinnen met kinderen aan.


Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional