Serifos
De Griekse eilanden Serifos HOME Serifos Hotels Serifos Stranden Bezienswaardigheden Serifos Reizen

BEZIENSWAARDIGHEDEN OP HET EILAND SERIFOS OF SERIPHOS IN GRIEKENLAND
map of Serifos sights, plattegrond van Serifos bezienswaardigheden

Het dorp Koutalas is een kustplaats in het zuidwesten van het eiland. Hier vind je een strand, maar boven het dorp liggen de overblijfselen van de oude "Kastro tis Grias", een Hellenistische fort van groot historisch belang. Er zijn verwoeste huizen en fortificatie muren en resten van een vroeg-christelijke basiliek. Dichtbij zijn de ruÔnes van een hellenistische toren bekend als 'Aspropyrgos' of witte toren. Koutalas heeft ook een interessante grot met stalactieten en stalagmieten. Vanwege verschillende vondsten gaat men ervan uit dat de grot werd gebruikt als een plaats van aanbidding in de oudheid. De grot heeft twee kamers, een klein meer en een vloer van versteende schelpen.

Het Klooster van de Taxiarches in het noorden van Serifos is de belangrijkste bezienswaardigheid van het eiland. Dit wit geschilderde klooster met zijn hoge muren, blauwe koepel en klokkentoren werd gebouwd in het begin van de 17e eeuw en het ziet eruit als een groot fort. Het ligt 8 kilometer ten noorden van Hora. Tijdens de Turkse bezetting van Serifos was het Klooster van de Taxiarches het economische en religieuze centrum van het eiland. In de sacristie zijn belangrijke relikwieŽn, Byzantijnse handschriften en zeldzame documenten bewaard.

In het zuidwesten van het eiland, boven Megalo Livadi vind je de "Troon van de Cyclopen", een konstruktie van hele grote (cyclopen) stenen. Het gebouw is slechts negen bij zeven meter groot en kijkt vanaf zijn hoge positie uit over de baai. Volgens de mythologie leefden er cyclopen (reuzen met ťťn oog) in grotten op het eiland Serifos en was dit hun troon. Megalo Livadi was vroeger een belangrijk dorp voor de mijnbouw en werd gebouwd net na 1850. Vroeger werd op Serifos veel ijzer en zelfs goud gedolven. Er zijn resten van gebouwen uit die tijd en er is monument ter nagedachtenis van de mijnwerkers die stierven in de staking van 1916 voor betere werkomstandigheden. Opvallend is de grote ijzeren brug die is gebouwd op een stenen pilaar die in de zee reikt. Hier vond het laden en lossen van de schepen plaats.

In een vallei in het noordoostelijke deel van het eiland Serifos ligt het dorp Kentarhos of Kendarhos met zijn smalle straatjes, witte huisjes en vele duiventillen. Hier in dit dorp zijn de overblijfselen van een gewelfd graf van een Romeinse centurion ontdekt. Een wandeling van twintig minuten op een pad met stenen trappen dat begint in het dorp Kentharos brengt je naar een mooi strand (Kentharos strand).


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional