Patmos
De Griekse eilanden Patmos HOME Patmos Hotels Patmos Stranden Bezienswaardigheden Patmos Restaurants Patmos Autoverhuur
Patmos Patmos Patmos Patmos Patmos
Patmos, Hotel Mathias Studios Patmos, Hotel Mathias Studios Patmos, Hotel Mathias Studios Patmos, Hotel Mathias Studios Patmos, Hotel Mathias Studios
DE STRANDEN EN NATURISTENSTRANDEN OP HET EILAND PATMOS IN GRIEKENLAND

Allereerst zijn er natuurlijk de twee stranden in Skala, de veerbotenhaven, maar in de direkte omgeving en op loopafstand zijn er nog meer aardige stranden. Grikos, op ongeveer vijf kilometer ten zuiden van Skala, is een voormalig vissersdorpje dat uitgegroeid is tot een van de grotere toeristenoorden op het eiland Patmos, met een aardig wat hotels, appartementen, studios en een paar restaurants. Bij het dorp is een aardig strand en daarbij zijn wat tavernas voor een versnapering. Ook tussen Skala en Grikos, in de baai van Sapsila, ligt nog een klein strand. Het dorp Grikos is een gezellig klein toeristenplaatsje met een kleine ruïne op de rots bij de ingang van de baai. De baai van Petra, waar Grikos in ligt, wordt beschermd doordat voor de baai een klein eiland ligt, het eiland Tragonisi.

Meloi strand ligt een klein eindje lopen de andere kant op, ten noorden van de Skala. Het is een zandstrand en niet onaardig. Bij dit strand zit de camping van Patmos. Ook is er een taverna.

Nog iets verder liggen nog wat andere stranden waarvan het strand van Agrolivado de eerste is. Ook hier kun je iets eten of drinken want er zijn een paar tavernas aan het strand.

Het even verderop gelegen strand van Kampos is ook een klein toeristenoord geworden inclusief een taverna, een mini-market en watersportfaciliteiten. Vanaf het strand van Kampos gaat de weg naar de andere stranden: de stranden van Vagia, Lampis en Livadi Geranou.

Het Vagia strand ligt in een inham en is ideaal voor mensen die van een beetje rust houden. Het is een zandstrand met wat keitjes. Voorzieningen zijn hier niet (dus geen restaurant e.d., zelf water meenemen en eventueel iets te eten, en anders zit er een eindje achter het strand een taverna).

Het strand van Geranou, ligt aan de noordoostkant van Patmos. Het is een strand met keitjes en wat grotere stenen, en het laatste stuk moet je afleggen over een ongeplaveide weg en je moet door velden die af zijn gesloten met hekken (er worden geiten gehouden in het gebied, dus je wordt geacht de hekken ook weer achter je dicht te doen). Op het strand zijn geen faciliteiten en het is er rustig.

Patmos Patmos Patmos Patmos Patmos
Patmos Patmos Patmos Patmos Patmos

Het strand van Livadi Kalogiron ligt in het noordwesten van Patmos. Het is een vrij groot strand met steentjes en keitjes, te bereiken via een ongeplaveid slingerpad dat van een berg afloopt naar beneden.

Ook het strand van Lampis ligt aan de noordkust van Patmos. Het is een keienstrand met kleurige steentjes. Op het strand is een taverna die in het hoogseizoen is geopend, en buiten die periode is het natuurlijk verstandig om een fles water en iets te eten mee te nemen. Je kunt het strand van Lampis bereiken vanaf Kampos.

Het derde strand aan de noordkust (in het noordwesten) is Lefkon. Het is een strand met steentjes. Door de ligging is het strand vaak bezaaid met zeewier. Het laatste stuk van de weg naar het strand is ongeplaveid.

In het zuiden van het eiland Patmos ligt het strand van Psili Amos. Het is het mooiste strand van het eiland, maar ook het moeilijkste om te bereiken. Er zijn wat tamarisken voor de schaduw en er is een kleine taverna om iets te eten en te drinken. Alhoewel naturisme officieel niet is toegestaan op het religieuze Patmos, zijn hier toch vaak naturisten te vinden, omdat het strand zo afgelegen is. Vanuit Skala zijn dagelijks boottochtjes naar het strand van Psili Amos, of je kunt met een brommertje vanaf Diakofti (een strand op het smalste stuk van het eiland) na een wandeling van 20 a 30 minuten het strand bereiken.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional