Patmos
De Griekse eilanden Patmos HOME Patmos Hotels Patmos Stranden Bezienswaardigheden Patmos Restaurants Patmos Autoverhuur
Patmos Ik in het klooster van Patmos Patmos stad Patmos klooster Patmos
Patmos Patmos Patmos Patmos Patmos
HET LIEFLIJKE EILAND PATMOS IN DE DODECANESE IN GRIEKENLAND - EEN VAN MIJN FAVORIETE EILANDEN
Patmos island map Englih

Patmos is de naam van een Grieks eiland in de EgeÔsche Zee, gelegen in de nomos en de gelijknamige eilandengroep DodekŠnesos (waarvan het het meest noordelijk gelegen eiland is). Het kleine, ca. 34 km≤ grote eiland is van oorsprong vulkanisch en telt zowat 2600 inwoners. Er worden wijndruiven, olijven en tomaten verbouwd, maar de inwoners leven van de visserij en vooral van het aanzienlijke toerisme, want het is een van de hoofdplaatsen van de christelijke godsdienst. Talloze cruiseschepen doen de havenplaats Skala aan, voor een tocht naar het wereldberoemde Johannesklooster, dat is gelegen op de hoge top van het eiland.

Patmos is een klein juweeltje en een van mijn favoriete eilanden om te bezoeken. Op vier van mijn vijf vakanties in deze streek heb ik ook Patmos bezocht. De eerste keer was het uit nieuwsgierigheid, de andere drie keren omdat ik het er zo leuk vond. En nadat ik na een gat van elf jaar in 1997 weer op het eiland Patmos belande viel het me op dat er niet veel was veranderd, en dat de grootte van de Skala (hoofdstad) en the sfeer van Patmos zo'n beetje hetzelfde was gebleven. Ik kon zelfs mijn oude appartement huren en daar was niets veranderd. Volgens mij stonden er dezelfde meubels en dezelfde koelkast. Er waren wel wat huizen bijgebouwd, maar niet al te veel. Alleen het dorp Grikos was wat gegroeid, en sommige gebouwen waren verdwenen om plaats te maken voor andere. Bij het strand was het allemaal nog hetzelfde gebleven. Ook in 2007 was het gevoel van het eiland nog hetzelfde gebleven, met dezelfde vriendelijke mensen en iets in de lucht waar je vrolijk van wordt.

Patmos is uitstekend geschikt om wandelingen te maken of voor een strandvakantie, Het is er relatief gezien rustig (behalve in de Skala en in het klooster van Chora als de cruiseboten net zijn binnen gevaren) en de toeristen en de bewoners zijn vriendelijk en vrij. Hier kun je gewoon jezelf zijn. Het is geen feest-eiland waar jongen mensen zichzelf bewusteloos drinken, maar je kunt er wel plezier maken in de avonden en wat lekkers drinken op een terras of binnen in een bar/dancing. Er zijn wat leuke zaakjes in de haven waar in de avond iedereen bij elkaar komt voor een borreltje. Je kunt er gewoon gaan zitten en relaxen of je kunt er wat dansen. De mensen op het eiland zijn blij en lopen met een glimlach op hun gezicht. De service in de meeste restaurants is leuk en het eten erg lekker, en alweer: geserveerd wordt er met een glimlach.

Wij vonden een restaurant in de straat net achter de haven waar heerlijk en goedkoop eten werd geserveerd (Pantelis - er komen ook veel Grieken. Het is er meestal vrij druk). De mensen die er werkten waren grappig en heel lief in 1997 en in 2007 werkten dezelfde mensen er nog steeds. In Skala vind je ook de beste bakkerij van heel Griekenland. Als je in Skala een kamer wilt huren zit je soms voor een dubbeltje op de eerste rij. Wij betaalden niet echt veel voor een groot appartement met een patio voor en achter. Eigenlijk is alles op het eiland erg goedkoop.

Patmos heeft geen vliegveld, dus je kunt het alleen met de boot bereiken. er zijn goede verbindingen met bijvoorbeeld Samos en Kos. Het eerste dat je zal opvallen als je Patmos ziet is het enorme klooster dat de chora op de berg domineert,en dat uitkijkt op de haven. Patmos is een religieus eiland. Een bezoek aan dit klooster is een absolute must, want het is werkelijk prachtig. Bezoek ook de schatkamer met kostbaarheden en bijzondere kleding als je er bent. Je kunt er niet naar binnen met een korte broek of een t-shirt dat te veel toont, dus breng een lange broek of iets anders mee als je van plan bent om naar binnen te gaan. Anders ben je verplicht een doek om te slaan. We hebben een hoop mannen rond zien lopen die er uitzagen alsof ze travestieten waren. In de chora heb je een prachtig uitzicht over het eiland.

De meest levendige plek op het eiland blijft toch Skala (de haven). Het dorp staat op een plek waar het eiland bijna in twee wordt gedeeld, en binnen een paar minuten loop je van de oostkant van het eiland naar de westkant. Het is een gezellig stadje met een stadsstrand dat niet slecht is. Het enige nadeel is dat het dicht bij de hoofdweg ligt, maar zelfs deze weg is niet erg druk, en het strand zelf is vrij rustig en heeft goed zand en een paar eenden om het kompleet te maken. Als je de hoofdweg afloopt naar rechts of naar links kom je vanzelf andere leuke strandjes tegen, sommige heel stil, en als je geluk hebt zijn ze zelfs helemaal verlaten. Het strand in Patmos Skala is helemaal niet slecht, maar er zijn genoeg andere stranden om uit te kiezen en waar je naartoe kunt wandelen, en het maakt ook niet echt uit welke kant je op loopt.

Patmos Patmos Patmos Patmos Patmos beach
Patmos Patmos Patmos Patmos Patmos

Je kunt het eiland Patmos niet missen, want als je aan komt varen op de veerboot zul je het klooster op de berg van verre af zien. Patmos is samen met Tinos nog steeds een van de meest belangrijke Griekse religieuze centra, maar dit valt niet op in de sfeer van het eiland, die juist heel relaxt is. Patmos heeft een aantrekkelijke mix van kleine heuvels en baaien met leuke strandjes. Het grootste dorp van het eiland is Skala. Dit is een sfeervolle plaats met aardig wat taverna's, huizen in Cycladische stijl en een strand.

Hoewel Patmos populair is bij de toeristen en regelmatig bezoek krijgt van cruiseboten voelt het eiland niet overvol aan. Er zijn ook geen echt grote hotels op het eiland. Vanuit Skala gaan er caiques naar de stranden van Psili Amos en Lampi (hoogseizoen), en ook naar de strand-eilanden Arki en Lipsi.
Voor een grotere plattegrond van het eiland Patmos - klik hier.

HOTELS, APPARTEMENTEN EN STUDIO'S OP HET EILAND PATMOS IN GRIEKENLAND

De meeste hotels, appartementen en studios op Patmos bevinden zich of in de skala van Patmos (daar waar de veerboten aankomen) of in het kustplaatstje Grikos. In Skala, dat op een smal gedeelte van Patmos is gevestigd loopt het dorp helemaal door van de ene kant van het eiland naar de andere kant. In de haven waar de boten aankomen is een niet onaardig strandje, en aan de andere kant van het eiland is een klein kiezelstrand dat niet echt uitnodigd om te gaan zwemmen. Het heet Hohoiaka strand, maar wordt ook wel Sunset Beach genoemd, om een voordehand liggende reden. In Grikos, waar de afgelopen jaren aardig wat bij is gebouwd aan hotels, is ook een klein strand. Buiten het hoogseizoen kan het hier erg stil worden en veel voorzieningen gaan dan al dicht. Skala blijft daarentegen levendig, zelfs in bijvoorbeeld september. In de paar keer dat ik op Patmos heb gelogeerd zat ik op dezelfde plek, in een studio met een terras, langs de weg die van de ene kant van het eiland via de hoofdstraat liep naar het strandje aan de andere kant.

Een speciaal plekje - Mathio's Studios in de baai van Sapsila
Patmos, Hotel Mathias Studios Patmos, Hotel Mathias Studios Patmos, Hotel Mathias Studios Patmos, Hotel Mathias Studios Patmos, Hotel Mathias Studios
Patmos, Hotel Mathias Studios Patmos, Hotel Mathias Studios Patmos, Hotel Mathias Studios Patmos, Hotel Mathias Studios Patmos, Hotel Mathias Studios
Hierboven: 3 foto's van het geheime strand, en 2 van de baai van Sapsila, onderste rij: Mathia's studios, het uitzicht en het kerkje bij het strand

In 2007 hebben we eens iets anders geprobeerd en hebben we van tevoren een studio geboekt in de baai van Sapsila, op loopafstand van Skala, op de weg naar Grigos. Omdat we vroeg reisden (begin mei) waren veel hotels nog gesloten en op goed geluk een leuk plekje vinden is dan erg moeilijk. Mathio's Studios waren wel open en ze zagen er erg leuk uit. De wandeling naar de baai van Sapsila hadden we al regelmatig gemaakt en die is erg leuk, en we maakten daar altijd even een stop. In de baai ligt een kerkje en er zijn wat huisjes en een klein strand, waar ik nog nooit iemand had gezien.

Op deze plek, op een heuvel in de baai liggen de Mathio's Studios. Erg duur zijn ze niet. Er zijn 5 studios en 2 appartementen. Giakoumina, de vrouw die de studios en appartementen verhuurt, bleek een lieverd te zijn, en een echt aardig mens, en de studio die ze voor ons had gereserveerd had de "wauw-faktor". Hij was zo smaakvol en persoonlijk ingericht dat je je er meteen thuis voelde, en we vonden het grote balkon met privacy, dat over de baai uitkeek, ook hardstikke leuk. De perfekte plek voor een kop koffie in de ochtend of een glas ouzo in de avond. Er was een leuke keuken bij met alles wat je maar nodig kunt hebben, de bedden waren goed, en er was een grote badkamer met een heerlijke warme douche en volop handdoeken.

Patmos, Hotel Mathias Studios Patmos, Hotel Mathias Studios Patmos, Hotel Mathias Studios Patmos, Hotel Mathias Studios Patmos, Hotel Mathias Studios
Patmos, Hotel Mathias Studios Patmos, Hotel Mathias Studios Patmos, Hotel Mathias Studios Patmos, Hotel Mathias Studios Patmos, Hotel Mathias Studios

De accommodatie stond een beetje apart van andere gebouwen en weg van het verkeer en van het lawaai. Maar het beste was Jakoumina's geheime strandje dat je kon bereiken via de tuin. Het ligt van de weg af en het is een oase: het leukste kleine strandje dat wij hebben kunnen ontdekken op het eiland Patmos, en we hebben er nooit iemand gezien. We hebben er echt rust en ontpanning gevonden en tegelijkertijd zaten we toch niet zo ver van het dorp Skala af. Alle appartementen en studios hebben trouwens zeezicht en voor het huis ligt een leuke tuin met bloemen en met Jakoumina's groententuintje. Het was een heerlijk plekje om te relaxen. Jakoumina nog bedankt voor je vriendelijkheid en je gastvrijheid. We vonden Patmos, de studio, de baai van Sapsila, jouw geheime strandje en jou om te zoenen en we hopen snel weer terug te komen :)!!

NB: vanaf 1 juni tot half oktober is er blijkbaar nog een geheim in de baai van Sapsila wanneer Benitos Taverna zijn deuren opent. Valentino, Caroline Hererra, en Richard Gere hebben hier allemaal al gegeten en volgens een gids van restaurants in Griekenland staat dit romantische restaurant aan de waterkant in de top 10 van speciale plaatsen voor eten en sfeer. Ik heb er zelf nog niet gegeten (meestal ben ik er in mei), maar misschien kun jij het voor me uitvinden!!

Stuur een e-mail naar de Mathio's Studios op Patmos
On Season Tel.: +30 22470.32583 On Season Fax.: +30 22470.32583 Off Season Tel.: +30 22470.32119

Stenen vakantiehuis in Sapsila Bay op Patmos in Griekenland
Patmos, Hotel Mathios Studios stone cottage, vakantiehuis Patmos, Hotel Mathios Studios stone cottage, vakantiehuis Patmos, Hotel Mathios Studios stone cottage, vakantiehuis Patmos, Hotel Mathios Studios stone cottage, vakantiehuis Patmos, Hotel Mathios Studios stone cottage, vakantiehuis

Mathios Studios verhuurt ook een traditioneel stenen huis in de baai van Sapsila. Het is geschikt voor 2 of 3 personen.

Stuur een e-mail voor info over het stenen huis op Patmos.
On Season Tel.: +30 22470.32583 On Season Fax.: +30 22470.32583 Off Season Tel.: +30 22470.32119

Patmos Hotels - Traditional Houses Irini, Loukakia Beach
Traditional Houses Irini Traditional Houses Irini Traditional Houses Irini Traditional Houses Irini Traditional Houses Irini
Traditional Houses Irini Traditional Houses Irini Traditional Houses Irini Traditional Houses Irini Traditional Houses Irini

Traditional Houses Irini bevindt zich recht boven het strand Loukakia in Patmos. De rustieke villa beschikt over een open haard en gratis WiFi. Elke villa heeft een geplaveide binnenplaats en een gemeubileerd veranda met uitzicht op de EgeÔsche Zee. De accommodaties zijn voorzien van airconditioning, balkenplafonds, donkere houten vloeren, oude spiegels, Patmian-tegels en zeeblauwe kasten. De villa's van Traditional Houses Irini hebben een keuken met een traditionele eethoek, een oven en een espressomachine. Bovendien kunt u heerlijk ontspannen in de woonkamer met een bank, een lcd-tv met satellietontvangst en een dvd-speler.

U kunt zelfgekweekte groenten en fruit uit de tuin halen. Ontbijtproducten, zoals lokale honing en jam, worden dagelijks aangevuld. Op minder dan 700 meter vindt u visrestaurants aan het strand van Grikos. Het personeel kan u helpen met de organisatie van een bezoek aan de grot van de Apocalyps of bootexcursies naar nabijgelegen eilanden, zoals Mykonos. Bovendien worden er massages, tenniswedstrijden en Griekse volksdanslessen verzorgt. In 10 minuten loopt u naar Patmos, met de imposante oude herenhuizen en het klooster van Heilige Johannes. De haven van Patmos bevindt zich op 1,5 km afstand en er kan gratis vervoer van en naar de haven geregeld worden.

Check beschikbaarheid en prijzen & boek Traditional Houses Irini op Patmos Griekenland - klik hier.

VOOR NOG MEER APPARTEMENTEN, STUDIOS EN HOTELS OP HET EILAND PATMOS - KLIK HIER.

DE STRANDEN EN NATURISTENSTRANDEN OP HET EILAND PATMOS IN GRIEKENLAND

Allereerst zijn er natuurlijk de twee stranden in Skala, de veerbotenhaven, maar in de direkte omgeving en op loopafstand zijn er nog meer aardige stranden. Grikos, op ongeveer vijf kilometer ten zuiden van Skala, is een voormalig vissersdorpje dat uitgegroeid is tot een van de grotere toeristenoorden op het eiland Patmos, met een aardig wat hotels, appartementen, studios en een paar restaurants. Bij het dorp is een aardig strand en daarbij zijn wat tavernas voor een versnapering. Ook tussen Skala en Grikos, in de baai van Sapsila, ligt nog een klein strand. Het dorp Grikos is een gezellig klein toeristenplaatsje met een kleine ruÔne op de rots bij de ingang van de baai. De baai van Petra, waar Grikos in ligt, wordt beschermd doordat voor de baai een klein eiland ligt, het eiland Tragonisi.

Patmos Patmos Patmos Patmos Patmos
Patmos Patmos Patmos Patmos Patmos

Meloi strand ligt een klein eindje lopen de andere kant op, ten noorden van de Skala. Het is een zandstrand en niet onaardig. Bij dit strand zit de camping van Patmos. Ook is er een taverna.

Nog iets verder liggen nog wat andere stranden waarvan het strand van Agrolivado de eerste is. Ook hier kun je iets eten of drinken want er zijn een paar tavernas aan het strand.

Het even verderop gelegen strand van Kampos is ook een klein toeristenoord geworden inclusief een taverna, een mini-market en watersportfaciliteiten. Vanaf het strand van Kampos gaat de weg naar de andere stranden: de stranden van Vagia, Lampis en Livadi Geranou.

Het Vagia strand ligt in een inham en is ideaal voor mensen die van een beetje rust houden. Het is een zandstrand met wat keitjes. Voorzieningen zijn hier niet (dus geen restaurant e.d., zelf water meenemen en eventueel iets te eten, en anders zit er een eindje achter het strand een taverna).

Het strand van Geranou, ligt aan de noordoostkant van Patmos. Het is een strand met keitjes en wat grotere stenen, en het laatste stuk moet je afleggen over een ongeplaveide weg en je moet door velden die af zijn gesloten met hekken (er worden geiten gehouden in het gebied, dus je wordt geacht de hekken ook weer achter je dicht te doen). Op het strand zijn geen faciliteiten en het is er rustig.

Het strand van Livadi Kalogiron ligt in het noordwesten van Patmos. Het is een vrij groot strand met steentjes en keitjes, te bereiken via een ongeplaveid slingerpad dat van een berg afloopt naar beneden.

Ook het strand van Lampis ligt aan de noordkust van Patmos. Het is een keienstrand met kleurige steentjes. Op het strand is een taverna die in het hoogseizoen is geopend, en buiten die periode is het natuurlijk verstandig om een fles water en iets te eten mee te nemen. Je kunt het strand van Lampis bereiken vanaf Kampos.

Het derde strand aan de noordkust (in het noordwesten) is Lefkon. Het is een strand met steentjes. Door de ligging is het strand vaak bezaaid met zeewier. Het laatste stuk van de weg naar het strand is ongeplaveid.

In het zuiden van het eiland Patmos ligt het strand van Psili Amos. Het is het mooiste strand van het eiland, maar ook het moeilijkste om te bereiken. Er zijn wat tamarisken voor de schaduw en er is een kleine taverna om iets te eten en te drinken. Alhoewel naturisme officieel niet is toegestaan op het religieuze Patmos, zijn hier toch vaak naturisten te vinden, omdat het strand zo afgelegen is. Vanuit Skala zijn dagelijks boottochtjes naar het strand van Psili Amos, of je kunt met een brommertje vanaf Diakofti (een strand op het smalste stuk van het eiland) na een wandeling van 20 a 30 minuten het strand bereiken.

DE BEZIENSWAARDIGHEDEN VAN HET EILAND PATMOS IN GRIEKENLAND
Patmos Patmos Patmos Patmos Patmos
Patmos Patmos Patmos Patmos Patmos

Het Klooster van de Evangelist Johannes werd in 1088 gesticht door de monnik Christůdoulos, met de toestemming van de Byzantijnse keizer Alexios I Comnenus. Het werd gebouwd nabij de grot waar, volgens de overlevering, de apostel Johannes in het jaar 95 tijdens zijn verbanning door keizer Domitianus het laatste boek van het Nieuwe Testament, de Apocalyps (of Openbaring van Johannes) zou hebben geschreven. Johannes was erheen gestuurd omdat hij de leer van Christus had verspreid in Ephese, maar na de dood van Domitianus in 97 zou hij naar Ephese teruggekeerd en er op hoge leeftijd ook overleden zijn. De Grot van de Apocalyps is nu deel van een kleiner kloostercomplex, vlak onder de top van de berg waar ChorŠ gelegen is. De grot is nog steeds in een vrij authentieke staat te bezichtigen. Te zien zijn onder meer de natuurlijke lessenaar die gebruikt werd de beroemde tekst op te schrijven, de nis waar de evangelist zijn hoofd legde bij het slapen,en het uitzicht vanuit de grot op de zee, die de evangelist vaak aanhaalde in zijn openbaring.

Het klooster geeft de indruk van een sterk fort dat in rumoerige tijden een bastion tegen piraten was. De lange stichtingsoorkonde van Alexios I wordt er nog steeds bewaard. Het is zeker een bezoek waard, omwille van de rijke kloosterkerk met fresco's uit de 13e eeuw, de bibliotheek met oude boeken, handschriften en oorkonden, en de schatkamer met een overvloed aan relikwieŽn, iconen en andere kostbare cultusvoorwerpen. Het aantrekkelijke stadje (ChorŠ) aan de voet van het klooster is ontstaan doordat de ambachtslieden en kunstenaars, die meewerkten aan de bouw, zich hier met hun families kwamen vestigen, om bescherming te zoeken tegen de nooit aflatende dreiging van de zeerovers.

Patmos Patmos Patmos Patmos
DE GESCHIEDENIS VAN HET EILAND PATMOS IN GRIEKENLAND
Me on Patmos island

Toen de Turken in 1537 het eiland veroverden, betekende dat contradictorisch genoeg het begin van een grote bloeiperiode, want de Turken verdreven niet alleen de zeerovers naar meer westelijke gebieden in de Middellandse Zee, bovendien vestigden zij zich ook niet graag zelf op kleine, onvruchtbare eilanden zoals Patmos. Daardoor lieten zij het lokale bestuur aan de monniken, die zich ongestoord konden bleven inspannen om het christelijke geloof en de Griekse taal en cultuur te verspreiden. In 1713 werd er zelfs op Patmos een bijzonder invloedrijke kerkelijke Hogeschool gesticht.

Na de erkenning van de Griekse onafhankelijkheid in 1832 bleef het eiland echter onder Ottomaans bewind, waardoor het klooster ook de boot miste en samen met het Ottomaanse Rijk aan zijn verval begon.

Bij het begin van de 20e eeuw werd het eiland Patmos, net als de gehele Dodekanesos, Italiaans grondgebied, tot het in 1948 definitief aansloot bij Griekenland. Ondanks de ontwikkeling van het moderne toerisme blijft de morele en spirituele uitstraling van de monnikengemeenschap erg groot, en bepalen de religieuze feestdagen nog in grote mate het levensritme van de inwoners.

DE VEERBOTEN VANAF PIRAEUS EN VANAF ANDERE EILANDEN NAAR HET EILAND PATMOS
ferries Samos - Patmos - Kos ferries Samos - Patmos - Kos

Patmos heeft geen luchthaven met dagelijkse verbinding met Athene (Olympic). Vanaf Patmos zijn dagelijks veerboten naar Piraeus en de meeste Griekse eilanden in de Dodekanese, zoals Leros, Kalymnos, Samos, Rhodos en Kos. De dichtsbijzijnde internationale vliegvelden zijn die van Kos en Samos. Om een hele lange boottocht vanaf Piraeus te voorkomen is het dan ook het handigste als je vanuit Nederland, BelgiŽ of een andere bestemming op een van deze twee eilanden vliegt en vanaf daar de veerboot pakt. Eventueel kombineer je Patmos met dat eiland waar je op vliegt of ga je nog verder eilanden hoppen.

De veerboot Nissos Kalymnos van A.N.E. Kalymnou vaart vanaf Pythagorion (Samos) naar Agathonissi, Arki, Patmos, Lipsi en Leros naar Kalymnos (zie plaatje rechts) en de Aegean Flying Dolphins heeft snelle boten van Pythagorion naar Patmos, Lipsi, Leros, Kalymnos en Kos (plaatje rechts). Het is onmogelijk voor mij om alles bij te houden, dus kontroleer altijd zelf de routes en de tijden van de veerboten want deze veranderen nogal eens. Als je de door jouw gewenste route niet kunt vinden kan het zijn dat die gewoon niet wordt gevaren of dat je te vroeg hebt gekeken. Kijk gewoon op een later tijdstip nog eens.


© Hans Huisman, Truus de Graan, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional