Lipsi
De Griekse eilanden Lipsi HOME Leros Arki
Lipsi Lipsi Lipsi Lipsi Lipsi
Lipsi Lipsi Lipsi Lipsi Lipsi
Het eiland Lipsi in Griekenland
Map Lipsi, plattegrond Lipsi

English Lipsi (ook bekend als Lipsos) is een van de rustige kleine eilanden ten noorden van Patmos (zoals ook Agathonissi en Arki). Het is de meest ontwikkelde van de drie, en het biedt goede stranden en een sfeer alsof je ver verwijderd bent van alle drukte. Het eiland is relatief gezien vrij vruchtbaar voor zo een klein Dodecanese eiland. Met genoeg grondwater voor wat landbouw, voornamelijk vijgen, druiven, tomaten en olijven, en met een klein beetje toerisme lijkt het het eiland goed af te gaan.

Het merendeel van de bezoekers van het eiland zijn dagjestoeristen uit de nabijgelegen eilanden van Patmos en Leros. De naam van Lipsi is afgeleid van de Odysseus-mythe, die er volgens de overlevering zeven jaar in gevangenschap zat bij de godin Calypso toen hij op weg terug was van Troje naar Ithaca. "Lipsi" komt van Leipsos, wat "ontbreken" betekent. Lipsi is nooit een belangrijke eiland geweest. Het is vrij laag en droog, en er zijn geen goed verdedigbare plaatsen. Door de geschiedenis heen is het voornamelijk slechts een deel van het eiland Patmos geweest, alhoewel net Lipsi

zoals alle eilanden in de Dodecanese, Lipsi al sinds de prehistorische tijd bewoond schijnt te zijn geweest. Er zijn ook op verschillende plaatsen op het eiland items uit de klassieke periode opgegraven. Veel van het eiland was vroeger in het bezit van het grote klooster van Johannes de Doper op Patmos en dat is de reden dat er op Lipsi verspreid zoveel kleine kerkjes staan. Sommige van deze kerken stammen uit de 16e of 17e eeuw en kunnen als bezienswaardigheid bestempeld worden, zoals de kerk van Panaghia tou Charou die rond 1600 is gebouwd en een bijzonder icoon huisvest waarop de heilige Maagd Maria het lichaam van de gekruisigde Jezus in haar armen houdt. De kerk staat bekend om zijn wonder met de lelies nadat in 1943 een bos lelies weer tot leven kwam op 23 augustus, 4 maanden nadat de bloemen er waren neergelegd. Dit wonder schijnt vaker te zijn voorgekomen en sindsdien komen de gelovigen op 23 augustus bij deze kerk bij elkaar. De kerk staat, je raadt het al, op het hoogste punt van het eiland. Bij Kouselio staan de restanten van een vroeg Christelijke basiliek uit de 5e eeuw inclusief een vloermozaiek en ook bin Katsadia zijn restanten van muren en vloermozaieken van oude tempels.

Alle veerboten stoppen bij het enige dorp op het eiland, Lipsi dorp. Dit is een vissersdorp met een oude Chora erachter. De huizen zijn wit geschilderd en de haven wordt gedomineerd door een grote kerk met een blauwe koepel. Daar achter liggen weer de lage en droge heuvels. De Chora heeft een aantal mooie en gezellige pleintjes.

Lipsi Lipsi Lipsi Lipsi Lipsi
Lipsi Lipsi Lipsi Lipsi Lipsi

Het is niet het dorp dat de meeste van de bezoekers aanlokt, maar voornamelijk het grote aantal rustige stranden. De meeste van deze stranden zijn moeilijk te doen in de tijd die je hebt als je op een dag-tocht van bijvoorbeeld Patmos komt. Daarom loont het om een paar dagen op het eiland te verblijven. Zoals het nu is, bekijkt het merendeel van de bezoekers het stadje en gaat dan naar de stads-strand, waardoor de rest van het eiland ongerept blijft. Als je er een beetje langer verblijft krijg je de kans om het eiland Lipsi beter te verkennen en de rotsformaties bij Katsidia Beach te bekijken of naar het grootste en beste zand strand van het eiland te gaan: Platis Gialos Beach, dat is gelegen aan de noordkust van het eiland, op een loopafstand van ongeveer een uur.

Andere stranden op het eiland zijn nog rustiger, zoals bijvoorbeeld het officiŽle naturistenstrand van Monodendri in het noordoosten van het eiland. Op de meeste van de andere stranden van het eiland Lipsi is discreet nudisme is ook mogelijk.

De oostzijde van het eiland is wat vlakker en makkelijker bewandelbaar (maar met de onvermijdelijke heuvel die je op moet klimmen) en de westkant is wat ruwer, heuvelachtiger en meer een uitdaging om te ontdekken. Het eiland Lipsi is ongeveer 16 km2 groot en heeft 650 inwoners. Het eiland heeft het geluk dat het aan een belangrijke veerboten-route in de Dodecanese eilandengroep ligt en het is dus niet zo moeilijk om er te komen. Samos, Leros, Kalymnos en Kos liggen niet ver weg en het is gemakkelijk om Lipsi aan te doen bij het eiland-hoppen.

Lipsi Lipsi Lipsi Lipsi Lipsi
Lipsi Lipsi Lipsi Lipsi Lipsi
De haven van Lipsi
Lipsi

Lipsi Stad heeft twee haventjes. De veerboten en catamarans leggen aan in de grotere haven en de excursie-boten leggen aan in de kleinere haven dichter bij het centrum. Van de veerboot naar het centrum van het stadje is het ongeveer 500 meter lopen. In Lipsi rijdt er regelmatig een bus naar de stranden van Platis Gialos, Katsadia en Hohlakura. Er zijn twee taxi's op het eiland en je kunt er als je wilt een brommertje huren. Op het centrale plein van Lipsi stad is een postkantoor gevestigd en er is ook een bank in de haven waar je geld kunt trekken. Op het grote plein tegenover de kerk vind je ook een museum (open 11 - 1 uur / toegang gratis) met een kollektie keien en flessen heilig water van over de hele wereld. De grote witte kerk van St John Theologos met zijn blauwe koepel en twee klokkentorens is ook een bezoekje waard. Beneden in een hal staat de archeologische kollektie van Lipsi.

Vanaf Lipsi stad kun je ook boot-tochtjes maken naar de kleinere eilandjes in de buurt. De excursie-bootjes liggen in het kleine haventje en vertrekken gewoonlijk zo rond een uur of 10 in de ochtend. De haven van Lipsi is heel erg groot en ligt in een wijde lagune. Langs de haven staan de huisjes en hier en daar vind je wat schaduw bij een taverna. Er liggen kleurige houten bootjes in het water en aan de waterkant liggen de opgestapelde visnetten.

Lipsi Lipsi Lipsi Lipsi Lipsi
De stranden en naturistenstranden van van eiland Lipsi in Griekenland

Voor zo een klein eiland is Lipsi gezegend met een grote hoeveelheid stranden. Geen van die stranden zijn waanzinnig of behoren tot de allermooiste van Griekenland, maar sommige zijn wel mooi en pittoresk en ze komen in allerlei soorten en maten (klein, groot, kiezelsteentjes, zand en stenen). Belangrijker is dat veel van deze stranden erg rustig zijn en als je een beetje rond kijkt dan vind je zeker een verlaten strandje alleen voor jezelf.

Liendou Beach - Dit is de stads-strand aan de westzijde van het dorp Lipsi (waar de veerboten aanleggen). Het is gelegen in een smalle baai. Het strand is gemaakt van grof zand en kiezelstenen en loopt langzaam af in de zee. Op het strand zijn een aantal bomen voor schaduw. Het is meestal rustig tot de scholen uitgaan of tot wanneer de excursie-boten uit Patmos en Leros aankomen. Er zijn geen faciliteiten op het strand zoals zonnebedjes of parasols, maar de taverna's zijn de directe nabijheid.

Kambos Beach - Ten westen van het dorp Lipsi. Vanaf het strand van Liendou gaat de weg de heuvel op. Aan de linkerkant is er een pad dat loopt naar Kambos Beach. Dit is niet een van de beste, grootste of de schoonste stranden van het eiland, maar het water is helder en er zijn een paar tamarisk bomen voor schaduw.

Helena / Elena Beach - Dit is een strand met stenen en keien en het is gelegen ten westen van het dorp Lipsi net achter een kleine kerk. Het is een beetje moeilijker te bereiken en je moet een pad langs een heuvel naar beneden klimmen om er te komen.

Kimisi Beach - Dit strand in het westen van het eiland kan worden bereikt na twee uur wandelen. Het is een strand met kiezels en rotsen en er staat ook een 16e-eeuwse kerkje van de Maagd Maria (volgens zeggen is die open voor bezoekers).

Platis Gialos Beach - Dit zandstrand ligt in een lange baai aan de noordwest zijde van het eiland Lipsi op een uur lopen afstand van de hoofdstad. Het ligt op het zuiden en het kan er behoorlijk warm worden, want er is weinig tot geen schaduw. Op het strand is een taverna (misschien niet geopend buiten het hoogseizoen, dus misschien is het verstandig om toch wat water mee te nemen voor het geval). Het strand loopt langzaam af in de zee, dus het is gemakkelijk om het water in te gaan. Om er te komen loop je langs het strand van Liendou en dan volg je de noordelijke kustweg. Er zijn bussen naar Platis Gialos Beach of je kunt het ook bereiken met de taxi.

Moschato Beach - Van Platis Gialos af loopt de weg verder door en na 40 minuten bereikt je Moschato Beach. Het is niet echt een strand, maar meer een verzameling van stenen en kiezels. Er is een viskwekerij in de baai. Op het strand staat de kleine kerk van de Heilige Theologos. Moschato was een favoriete plek om te gaan zwemmen en snorkelen maar sinds de komst van de viskwekerij is dat voorbij omdat het water er niet langer helder is.

Kamaris Beach - Een strand met steentjes in een spectaculaire omgeving, gelegen in een rotsachtige inham met bomen, in het afgelegen noordoosten van Lipsi eiland. Het laatste deel van de wandeling is over een ezelspad - 45 tot 60 minuten wandelen. Tegen het einde van de wandeling moet je door een hek en de laatste 200 meter is het steil naar beneden met ook nog wat losliggende steentjes. Dit strand wordt ook wel gebruikt door naturisten.

Monodendri Beach - Monodendri betekent "ťťn boom" en dus is er niet veel schaduw te vinden op deze verzameling van kleine inhammetjes / strandjes in het noordoosten van Lipsi eiland. Toch is het voor sommige mensen het favoriete strand van het eiland. Als je denk dat he niet verder kunt omdat er een hek staat dan maak je dat open en loop je verder. Het laatste deel van de wandeling gaat over een smal pad - loopafstand van 45 tot 60 minuten. Monodendri is het officiŽle naaktstrand van het eiland. Het eerste strand is het strand met de boom en aan het einde wat overhangende kliffen waar je eventueel ook nog wat schaduw kunt vinden. Het tweede strandje ligt in een kleine baai en heeft kiezels en het derde strand is een strand met kiezels en stenen. Op alle drie de stranden zul je voornamelijk naturisten tegenkomen (als het al niet leeg is) met af en toe misschien een verdwaalde familie in de textiel.

Tourkomnima Beach - Het strand van Tourkomnima ligt in het noordoosten van Lipsi dicht bij Xerokambos en is meestal verlaten. Het grootste strand hier ligt het noorden en er zijn vooral stenen en op sommige stukken ook wat zand. Er zijn een aantal bomen hier voor schaduw. Om te Tourkomnima Beach te komen neem je de route naar Kohklakura maar sla je linksaf bij het bord en volg je het pad voorbij Xerokambos. (45 minuten loopafstand).

Xerokampos Beach - Dit strand in het oosten van Lipsi heeft een beetje meer zand dan het vlakbij gelegen Tourmomnima. Meer naar het zuiden zijn een paar meer inhammetjes waar je kunt zwemmen. Neem de weg naar Kohklakoura en sla linksaf bij de splitsing in het pad (45 minuten loopafstand).

Kohlakura Beach - Dit strand ligt in het zuidoosten van Lipsi en het is een goed en groot strand met fijne witte keitjes. Er is niet veel schaduw op het strand van Kohlakura dus het kan er heel heet zijn. Het ligt ten oosten van Lipsi Stad en kan worden bereikt na een wandeling van 30 minuten.

Katsadia Beach & Papandria Beach - Het populaire strand van Katsadia ligt ten zuiden van de hoofdstad van Lipsi en kan worden bereikt na een 30 minuten lopen. Het is gelegen in een mooie ruime baai en het strand bestaat uit kiezelstenen en zand. Verder naar het zuiden zijn er een paar van meer inhammen de moeite waard zijn om er een kijkje te gaan nemen (Papandria). Om de stranden te bereiken moet je de weg nemen naar Kohlakura Beach, maar je slaat rechtsaf op het kruispunt. Neem de linker weg voor Katsadia en de rechter weg voor Papandria. Katsadia heeft een paar taverna's en een haventje voor jachten, en er is prachtig uitzicht naar het zuiden op de eilanden Leros en Kalymnos. Naar Katsadia is ook een verbinding met de bus.

Accommodatie, hotels, appartementen en studios op het eiland Lipsi in Griekenland
Studios Anna, Lipsi Studios Anna, Lipsi Studios Anna, Lipsi Studios Anna, Lipsi Studios Anna, Lipsi
Lipsi Hotels - Studios Anna

Studios Anna is gelegen in het belangrijkste dorp van het eiland Lipsi, op slechts 5 minuten lopen van het Lentou Beach. Het beschikt over ruime studio's met gratis Wi-Fi en een balkon met uitzicht op de tuin. Er is een kitchenette met koelkast, en er zijn kookplaten en een eethoek in alle studio's met airconditioning. Elke kamer heeft een eigen badkamer met douche en toiletartikelen. Er is een zithoek op de binnenplaats waar gasten kunnen ontspannen tussen de bloemen. Het centrum van Lipsi met traditionele tavernes en kleine cafe's ligt op 150 meter. Een bus naar vele stranden en dorpen stopt op slechts een 4 minuten lopen. Het personeel helpt u graag om een auto huren.

Check beschikbaarheid en prijzen & boek Studios Anna op Lipsi - klik hier.

Studio Poseidon, Lipsi Studio Poseidon, Lipsi Studio Poseidon, Lipsi Studio Poseidon, Lipsi Studio Poseidon, Lipsi
Studio Poseidon, Lipsi Studio Poseidon, Lipsi Studio Poseidon, Lipsi Studio Poseidon, Lipsi Studio Poseidon, Lipsi
Lipsi Hotels - Studios Anna

Poseidon Studio is gunstig gelegen op 300 meter van het grootste dorp van Lipsi en op slechts 100 meter van het zandstrand Lientou Beach. Het beschikt over een restaurant met een buitenterras, en biedt zelfstandige accommodatie met gratis draadloos internet en een balkon met uitzicht op de EgeÔsche Zee De van airconditioning voorziene studio's zijn ruim en luchtig, met elk een zitje en een eethoek. Elke unit heeft een kitchenette met koelkast en elektrische oven, en sommigen van hen hebben een keuken met fornuis en wasmachine. Een tv en een haardroger zijn ook beschikbaar. Een ontbijtbuffet wordt dagelijks aangeboden in het on-site restaurant, waar gasten gegrild vlees en ook en andere Griekse gerechten kunnen proeven terwijl ze genieten van het uitzicht op zee. Studio Poseidon is gelegen 100 meter van de haven van Lipsi en op 300 meter afstand van restaurants, tavernes en supermarkten. Het biedt zijn gasten een gratis vervoer van en naar de haven.

Check beschikbaarheid en prijzen & boek Studio Poseidon op Lipsi - klik hier.

Calypso Hotel in Lipsi Town Calypso Hotel in Lipsi Town Calypso Hotel in Lipsi Town Calypso Hotel in Lipsi Town Calypso Hotel in Lipsi Town
Calypso Apartments in Lipsi Town Calypso Apartments in Lipsi Town Calypso Apartments in Lipsi Town Calypso Apartments in Lipsi Town Calypso Apartments in Lipsi Town
Accommodations, hotels, apartments and studios on Lipsi - 1 email address and 1 telephone number for 4 choices!

Op zoek naar de accommodatie-mogelijkheden die beschikbaar zijn op Lipsi vond ik dit een adres met een verscheidenheid aan studios en appartementen, allemaal met een zeer goedkope prijs (30 tot 60 euro in 2008) en alles is te boeken via hetzelfde telefoon-nummer of e-mailadres.

Calypso Hotel - De foto's van dit hotel staan in de eerste rij boven deze accommodatie-sektie. Het ligt in de haven van Lipsi tegenover de kleine haven (die voor de excursie boten) en 150 meter van de grote veerboot haven. Het is een familie hotel met 10 kamers, en het zijn allemaal studio's (dus met een kleine keuken erin). Hieronder zit een cafetaria en een restaurant en het is dicht bij een supermarkt. Alle kamers hebben uitzicht op de zee en het dorps-park en ze zijn allemaal voorzien van airconditioning en een eigen badkamer. Er is een dagelijkse schoonmaak en wissel van linnen. Vervoer van en naar de haven kan worden geregeld.

Calypso Apartments - De foto's van de appartementen staan in de tweede rij boven deze rubriek. Calypso Apartments is een klein complex dat bestaat uit 5 appartementen op 150 meter afstand van het centrum van Lipsi Stad. Het is gelegen in een rustige tuin en de slaapkamer-balkons genieten van uitzicht over het land en de zee. De appartementen hebben een eigen badkamer, airconditioning, een salon / eetkamer met keuken en een aparte slaapkamer. Vervoer van en naar de haven kan worden geregeld.

Mina Studios - De foto's van Mina Studios staan in de eerste rij onder deze accommodatie-rubriek. Deze twee studio's zijn gelegen in het hart van Lipsi dorp op een 250 meter afstand van de grote veerboot-haven van Lipsi. De lokale haven voor de excursieboten is 50 meter naar beneden. Vanaf de balkons is er een panoramisch uitzicht over de haven en de zee. De studio's hebben een keuken, prive faciliteiten en airconditioning. Er is een dagelijkse schoonmaak en wissel van linnen. Vervoer van en naar de haven kan worden geregeld.

Kouselio Appartement - De foto's van het Kouseli Appartement staan in de tweede rij onder deze accommodatie-rubriek. Dit appartement is gelegen op 500 meter van het dorpje Lipsi. De veerboot-haven is ongeveer op 700 meter afstand. Het is gelegen in een rustige tuin met uitzicht op het land en de zee vanaf de balkons. Dit appartement heeft een aparte keuken, woonkamer en slaapkamer, en er is airconditioning en tv. Campeer-bedden zijn beschikbaar voor kinderen. Er is een dagelijkse schoonmaak en wissel van linnen.. Vervoer van en naar de ferry terminal kan worden geregeld voor de klanten.

Eťn telefoonnummer voor alles: Tel. - Fax: +30 2247041420
Stuur een e-mail naar het Calypso Hotel, Calypso Apartments, Mina Studios en Kouselio Apartment

Lipsi, Mina Studios Lipsi, Mina Studios Lipsi, Mina Studios Lipsi, Mina Studios Lipsi, Mina Studios
Lipsi, Kouselio Apartment Lipsi, Kouselio Apartment Lipsi, Kouselio Apartment Lipsi, Kouselio Apartment Lipsi, Kouselio Apartment
ferries Samos - Patmos - Lipsi - Kos ferries Samos - Patmos - Lipsi - Kos ferries Samos - Patmos - Lipsi - Kos
Veerboten naar het eiland Lipsi

De veerboot Nissos Kalymnos van A.N.E. Kalymnou vaart vanaf Pythagorion (Samos) naar Agathonissi, Arki, Patmos, Lipsi en Leros naar Kalymnos (zie plaatje rechts) en de Aegean Flying Dolphins heeft snelle boten van Pythagorion naar Patmos, Lipsi, Leros, Kalymnos en Kos (plaatje links).

veerboten Samos Vanaf Samos zijn er regelmatig veerboten (zowel gewone als zogenaamde "superfast ferries") naar Piraeus op het vasteland en naar eilanden in de omgeving, zoals Lipsi, Patmos, Leros, Fourni en Ikaria.

Je kunt de tijden en de prijzen checken en als je wilt van tevoren een ticket boeken op de site van Ferries in Greece. Vooral als je een superfast ferry wilt boeken in het hoogseizoen is dat misschien verstandig.

SAMOS VLIEGTICKETS / CHARTERVLUCHTEN - SAMOS VAKANTIES
Samos reizen

Samos heeft ook een internationale luchthaven met regelmatige vluchten vanuit verschillende landen tijdens het toeristenseizoen, o.a. via Arke en goede verbindingen met Athene via Olympic Airways. Sunweb Vakanties verkoopt ook losse chartervluchten / vliegtickets naar Samos en andere Griekse eilanden. Zij zijn soms goedkoper dan Arkefly. Sunweb verkoopt natuurlijk ook reizen naar Samos kompleet met hotel. Een andere reisorganisatie met regelmatig goedkope reizen en lastminutes naar Samos is Jiba. Jiba verkoopt ook losse tickets (tik bij "zoek en boek" gewoon "Samos" in en dan krijg je de opties, waaronder bijvoorbeeld "Vliegticket Samos". Voor een kompleet overzicht van alle reizen naar Samos en de andere eilanden kijk op mijn Griekenland reizenpagina (klik hier).

Hieronder staan nog enkele reisorganisaties die vakanties naar Samos en andere Griekse eilanden aanbieden:
. Arke . . Hotels boeken op Samos . Eliza was here


© Hans Huisman, Paul en Wilmi Jakobs, Calypso Hotel Lipsi, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2013
Valid HTML 4.01 Transitional