Arki
De Griekse eilanden Arki HOME Lipsi Leros
Arki Arki Arki Arki Arki
Arki Arki Arki Arki Arki
het eiland Arki in Griekenland - op het verlanglijstje
Arki English

Arki is een eiland, of eigenlijk meer een eilandengroepje ten oosten van Patmos in de Dodecanese groep, tussen Patmos en Agathonissi / Turkije. Op het grootste van die eilanden (7 km2) leven zo'n 50 mensen en er wonen ook wat mensen op het nabijgelegen kleinere eiland Marathi. Je kunt het eiland bereiken vanaf Patmos en ook de veerboot op de route Samos - Agathonissi - Arki - Patmos - Leros - Kalymnos - legt zo'n drie keer per week aan op de heen- en de terugweg. Vanuit Patmos worden dagtochten naar het eiland georganiseerd, en voor de liefhebber is er een beperkt aantal kamers te huur (zo'n 20 op Arki en 15 op Marathi). Op Arki en op Marathi zijn enkele zandstranden, een paar taverna's en een hele kleine mini market. Als je er een kamer wilt huren informeer je bij de taverna's. De meeste mensen leven van de visvangst of van de geiten, en een enkeling van het toerisme / de taverna's.

Het eiland Arki is vrij droog en veel bomen staan er niet. Op Arki staan de overblijfselen van een acropolis uit de antieke tijd op een heuvel boven de haven, en er is een grot met stalagnieten en stalagtieten te bewonderen aan de noordkant van het eiland. Ook staan er op het eiland een aantal aardige kerkjes (niet ongebruikelijk in Griekenland...) mede doordat het eiland, net als het nabijgelegen eiland Lipsi, een tijd lang eigendom was van het grote klooster op het eiland Patmos.

Op het eiland zijn behalve de rust en stilte ook een paar mooie stranden, die allemaal op loopafstand zijn gelegen (er is geen busdienst op het eiland). Tiganakia in het zuiden van het eiland is het mooiste strand van allemaal. Het is gelegen in een beschutte baai en omgeven door rotsen. Andere stranden zijn Limnari, Padelia en Kapsaliasmenos die in het oosten van het eiland liggen. Naast deze stranden zijn er ook veel kleine, maar charmante baaien en links van de haven zijn twee kleine stranden te vinden. Het strand van Tiganakia is gelegen in een inham en wordt in stukjes verdeeld door drie rotsen. Het is een gemengd zand-en kiezelstrand. Sommige mensen zwemmen naar de nabijgelegen eilandjes in de baai. Het strand ligt op een 45 tot 60 minuten loopafstand van de stad, zonder een echt pad en met slechts een teken dat je de weg wijst. Om het te bereiken, verlaat je de stad langs de hoofdweg. Aan de rechterkant passeer je een paar baaien. Wanneer je bij het einde van de weg bent blijf je in dezelfde richting lopen in een rechte lijn tot je een bord ziet. In de verte kun je een eiland zien liggen.

Het beste van Arki is eigenlijk het feit dat er bijna helemaal geen toeristen zijn (met uitzondering van de maand augustus, maar dat is zo op alle Griekse eilanden), zeker nadat in de middag de dagjesmensen van de eilanden in de buurt weer naar huis zijn gegaan. Dan is het de tijd om het ouderwetse en authentieke Griekse eiland-leven te ervaren.

Marathi Marathi Marathi Marathi Marathi
Marathi Marathi Marathi Marathi Marathi
Het nabijgelegen eiland Marathi
Marathi

Nog kleiner dan het eiland Arki eiland is het in de buurt gelegen Marathi. Je kunt een van de vissers vragen om je er naartoe te varen. Soms is er ook wel eens een dagtochtje vanaf de eilanden Lipsi of Patmos. Op Marathi zijn een paar kamers te huur bij de twee taverna's. Op Marathi wonen slechts een paar mensen (twee families) en het is zeer, zeer rustig. Er is een goed strand op het eiland. Dit strand ligt in een grote beschermde baai. Je kunt over het eiland gaan wandelen en ontdekt dan aan de andere kant nog een aantal kleine inhammetjes en kliffen. Veel mensen willen het eiland liever niet meer verlaten en beschouwen het als een juweeltje.

Nachtleven? Dat is er natuurlijk niet op Marathi. De meeste bezoekers zitten in de avond thuis een wijntje te drinken of ze brengen wat tijd door in een van de twee taverna's, dus er is zo ongeveer hetzelfde vermaak als op dat andere eiland, Arki. Bezienswaardigheden? Wat er te zien is is de natuur en de zee. Boven op de heuvel staat een oud fotogeniek kerkje waar je misschien even wilt gaan kijken.

Pantelis Taverna is gelegen in een tuin en wordt geroemd om zijn lekkere eten. Het eten is "home made", vanaf het brood tot en met het toetje. Grieks-Australische Toula en Manolis runnen de taverna en als je er een kamer huurt heb je ook de mogelijkheid om er te ontbijten met zelfgemaakte jam, verse eieren en fruit. Als je een kamer wilt huren zijn hier de telefoonnummers: Pantelis, tel: + 30 22470-32609 (aan de rechterkant van het strand) en Mihalis, tel: +30 22470-31580 (aan de linkerkant van het strand).

Onderstaande 5 foto's werden opgestuurd door Dirk Slegers die op Arki met een zeilboot aankwam. Het is volgens hem een erg rustig eiland (mischien zelfs te rustig?) en er zijn maar drie taverna's. Het is wel een plek om je helemaal te ontspannen.

Arki Arki Arki Arki Arki
Accommodaties op het eiland Arki

Voor wie zeker wil zijn: er is niet veel te huur op het eiland Arki, en ik heb maar 1 adres gezien. Nikolaos van de taverna op Arki verhuurt de kamers. Iedere kamer heeft een badkamer, koelkast, tv, alsmede een terras met uitzicht op de zee, de heuvel en de zonsondergang. Alle kamers zijn nieuw en netjes. Er zijn kamers voor twee of drie mensen en de prijzen van de kamers variŽren van 30 tot 45 euro, afhankelijk van de datum en het aantal mensen (2008). Deze prijzen zijn voor de maanden juni tot eind augustus. Buiten deze maanden zijn de prijzen bespreekbaar.

Contact : Nikolaos Kavouras Tel : +30 22470 32477 Mobiel : +30 6972 923367 Fax : +30 22470 31983

Hoe kom je met de veerboot op Arki
ferries Samos - Patmos - Kos ferries Samos - Patmos - Kos

Je kunt het eiland bereiken vanaf Patmos en ook de veerboot op de route Samos - Agathonissi - Arki - Patmos - Leros - Kalymnos - legt zo'n drie keer per week aan op de heen- en de terugweg. Op Samos vetrek je vanuit Pythagorion met de Nissos Kalymnos. Tickets kun je lopen in de hoofdstraat die vanaf de boulevard loopt (ticketshop zit dan aan de linkerkant). Vanuit Patmos worden dagtochten naar het eiland georganiseerd


© Hans Huisman, Marianna Angelou (Marathi pictures), Dirk Slegers, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2013
Valid HTML 4.01 Transitional