Leros
De Griekse eilanden Leros HOME Leros Hotels Leros Stranden Geschiedenis Bezienswaardigheden Restaurants Autoverhuur

De stranden en dorpen van het eiland Leros in Griekenland

Het dorp Alinda ligt ongeveer drie kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Agia Marina en het is het grootste resort van het eiland Leros. De faciliteiten zijn hier op zijn best, met een mogelijkheid tot watersporten en een ruime keuze uit restaurants, appartementen, studios en hotels. Het grootste strand hier is het strand van Alinda, dat tevens een van de grootste stranden van het eiland is. Het heeft zacht zand en helder water. In Alinda zijn ook mini markets, barretjes en bedrijven voor autoverhuur. Een andere trekpleister van Alinda is de Belenis toren (een gebouw uit de 19e eeuw in de Italiaanse tijd omgebouwd tot een villa met wat torens, en nu wat lijkt op een kasteeltje uit de Jonannieter tijd) waarin een leuk museum is gevestigd.

Een paar honderd meter verderop ligt het leuke strand van Panagies, en weer een eindje verderop het strand van Lisgaria met zijn eucalyptusbomen. Op dit strand zijn een paar restaurants en cafees waar je kunt lunchen of wat kunt drinken. Op de weg naar Alinda is de kleine baai van Krithoni waar nog een strand is te vinden. Het is een mooie kleine baai met eucalyptusbomen en tamarisken. Er zijn kleine traditionele witte huisjes en luxe villas in de baai.

Leros Leros Leros Leros Leros
Leros Leros Leros Leros Leros
Nog meer stranden op Leros

Op ongeveer twee kilometer afstand van de hoofdstad ligt het strand van Pandeli in de gelijknamige baai. Het is een strand van zacht zand met wat keitjes, waar je wat schaduw kunt vinden onder de tamarisk bomen. Aan het strand serveren tavernas verse vis en verfrissingen. Pandeli is een traditioneel vissersdorpje en populair bij de lokale bevolking en bij toeristen.

Het strand van Koulouki is het strand dat het dichtste bij de belangrijkste haven van Leros ligt (Lakki). Het is een zandstrand. Dit strand zit er echter wel dicht in de buurt van de inkomende en uitvarende veerboten en al het andere verkeer dat de haven aandoet. Om dit te vermijden kun je naar het kleine zandstrand van Merikia dat een paar kilometer verderop ligt. Lakki, met zijn gebouwen in de Italiaanse architectuur (Art-Deco bouwkunst uit de jaren ‘ 20 en ’30), is een vrij nieuw dorp en tevens het commerciele centrum van het eiland Leros met veel winkels supermarkten, internet cafés, bars, restaurants, hotels en appartementen.

Het strand van Agia Marina ligt voor het dorp met dezelfde naam. Het is het strand van de hoofdstad van Leros, in de buurt van de haven. Het is een zandstrand. Agia Marina is de tweede haven van Leros. Agia Marina is in tegenstelling tot Lakki niet in een Italiaanse stijl gebouwd, maar is eerder een traditioneel Grieks eilanddorp, dat niet onderdoet qua charme voor veel andere mooie hoofdstadjes op andere eilanden. Er staan traditionele witte huisjes en er zijn smalle weggetjes en trappetjes. Vanuit Agia Marina vetrekken ook veerboten naar diverse eilanden zoals Patmos, Lipsi, Samos, Kos, Kalymnos, Symi, Rhodos en Nisyros. In het dorp zijn volop winkels, reisbureaus, bars, internet cafees, mini markets, hotels en appartementen.

Het strand van Vromolithos ligt in de baai van Pandeli, op een klein stukje ten zuiden van het strand van Pandeli. Op het zandstrand liggen kleine gekleurde keitjes en er zijn eikenbomen om in de schaduw te gaan liggen. Het schijnt de mooiste plek te zijn op het eiland om de zon op te zien komen. Ook in Vromolithos zijn er hotels, appartementen, restaurants, mini markets en bars.

De baai van Partheni ligt ten westen van de baai van Blefoutis Bay, aan de noordkant van het eiland Leros. Het hoofdstrand van de baai is ietsje minder aantrekkelijk dan het ernaast gelegen strand van Blefoutis, maar het water is er helder en schoon. Er liggen wat kleinere strandjes/stranden in de buurt, met soms fijn zand en soms keitjes. Partheni is een authentiek Grieks vissersdorpje. Het ligt in een van de best beschermde baaien van Leros door de tegenover gelegen kleine eilandjes. Men is bezig er een grote haven te bouwen voor honderden plezierboten, voornamelijk met de bedoeling om die in de winterperiode daar te stallen.

Het strand van Blefoutis ligt in de baai met dezelfde naam, in het noorden van Leros. Het is een goed en leuk zandstrand met tamarisk bomen. Het water is hier prachtig blauw en rustig. Bij het strand staat een goed visrestaurant.

Het mooie strand van Xirokambos is ligt in de baai met dezelfde naam, 7 kilometer ten zuiden van Agia Marina, in het zuidwesten van het eiland Leros. Het is een populaire bestemming voor mensen die een dagtochtje maken vanuit het nabijgelegen eiland Kalymnos. Er is zacht geelgoud zand en op het strand staan bomen voor schaduw. Vlakbij het strand is het mooie kerkje van Panagis Kavuradena. Een andere attraktie is de Palaiokastro waar je de overblijfselen kunt bekijken van een oud kasteel. In Xirokambos is de Camping er zijn wat Hotels en appartementen.

In de baai van Gourna aan de westkust van het eiland liggen de grootste zandstranden van het eiland. Het is er minder ontwikkeld dan in de resorts aan de oostkust, dus ideaal voor mensen die de rust zoeken. Het hoofdstrand van de baai is het strand van Gourna. Het heeft donker gekleurd en zwart zand en de zee loopt er geleidelijk af. In dit gedeelte van het eiland kun je de mooiste zonsondergangen fotograferen. Het gebied heeft iets weg van de Cycladen eilanden Paros en Naxos. In de baai van Gourna ligt ook de kerk van Agios Isidoros op een kleine rots zo'n 50 meter in de zee. Deze kerk is een geliefd onderwerp voor fotografen. Je kunt naar het kerkje toelopen.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional