Kythira
De Griekse Eilanden Kythira HOME Kythira Hotels Kythira Stranden Bezienswaardigheden
Kythira Kythira Kythira Kythira Kythira
Kythira Kythira Kythira Kythira Kythira
Het eiland Kythira, Kithera of Kythera in Griekenland - Het eiland van Aphrodite
Kythira English

Kythira, Kithera of Kythera: het zou ook geen goed en geen echt Grieks eiland zijn als het niet in allerlei verschillende spellingvormen tevoorschijn komt. Het eiland Kythira (dit is de meest voorkomende spelling) is 278 km2 groot en heeft ongeveer 2700 inwoners. Het ligt afgezonderd van andere eilandgroepen, tussen het vasteland (de Peloponnesos) en het westen van Kreta. Het enige andere eilandje in de buurt is Antikythira. Omdat het er zo alleen bij ligt zijn de verbindingen met de veerboot beperkt en is het eiland vrij rustig en ongerept. De meeste bezoekers zijn dan ook de Grieken zelf en de toeristen die naar de Peloponnesos zijn gereisd en af en toe een verdwaald iemand die in Kissamos op Kreta op een veerboot is gestapt.

Historisch gezien hoort het eiland Kythira meer bij de Ionische eilanden (met eerder een Venetiaanse dan een Turkse overheersing) maar qua uiterlijk (de witgekalkte huisjes en het landschap) lijkt het meer op een Cycladen eiland. Het is er heuvelachtig zonder dat er echt heel hoge bergen zijn en de valleien zijn vruchtbaar. In het voorjaar staat het eiland vol met bloemen. De oostkant van Kythira is vrij vlak en hier bevinden zich de meeste stranden, terwijl de westkust stijler is en kliffen heeft. De stranden zijn afwisselend kiezelstranden en zandstranden (soms rood van kleur). Het eiland wordt vaak aangeraden aan mensen die van wandelen houden. Veel Australische immigranten vinden hun huis op het eiland, en veel huizen in de dorpen zijn dan ook omgebouwd van dorpshuis tot vakantiewoning. Echt veel toeristen zijn er op het eiland niet en het openbaar vervoer stelt er dan ook niet veel voor. Kythira is een van die eilanden die je het beste met je eigen auto of met een huurauto kunt gaan verkennen.

Het eiland Kythira heeft een eigen luchthaven waar ook internationale vluchten op zijn (dus niet alleen binnenlandse vluchten van bijvoorbeeld Olympic Airways). Vroeger verkocht Transavia hier tickets voor maar zij zijn ermee gestopt en ik heb ook niet kunnen ontdekken waar je nu eventueel een ticket zou kunnen kopen. Je zou op Athene kunnen vliegen en dan verder met Olympic naar Kythira. De meeste veerboten leggen aan in het noordoosten van het eiland, in het havenplaatstje Agia Pelagia. In dit dorp zijn aan aantal taverna's die over de lange kade verspreid liggen en ook is er in het dorp het een en ander aan accommodaties (hotels, studios, kamers) dat te huur wordt aangeboden. Update 2014: er is mij verteld dat de veerboten tegenwoordig in de haven van Diakofti aanleggen! Aan beide zijden van de haven liggen verschillende inhammen met kleine zandstranden.

In het zuiden van het eiland Kythira op de berg ligt de fotogenieke hoofdstad Chora met zijn witte huisjes en vreemd gevormde schoorstenen, en met een oud kasteel. De uitzichten vanaf Chora zijn prachtig. Ten zuiden van Chora, aan de kust, ligt het haventje van Kapsali, dat soms veerboten ziet komen als slecht weer het niet toelaat dat deze in Agia Pelagia aanleggen. Bij Kapsali zijn twee kiezelstranden in een baai die van elkaar worden gescheiden door een rots waar natuurlijk een kerkje op staat.

Het beste zandstrand van het eiland ligt even ten zuidoosten van Kapsali in Fryiammos, aan het einde van een pad. Je kunt daar met een auto niet komen, dus het wordt wandelen of je kunt het proberen met een brommertje.

Potamas is een ander dorpje dat een beetje in opkomst is. Het ligt op de route van Agia Pelagia naar Chora en vormt een soort tussenstation. In Potamos is elke zondag een markt en er zijn een aantal grotere winkels te vinden. De rest van het eiland is heuvelachtig en met weinig begroeiing. Veel van de dorpjes zijn zo goed als leeg.

Kythira, Hotel To Lagadi Tou Karava holiday houses, vakantiehuizen Kythira, Hotel To Lagadi Tou Karava holiday houses, vakantiehuizen Kythira, Hotel To Lagadi Tou Karava holiday houses, vakantiehuizen Kythira, Hotel To Lagadi Tou Karava holiday houses, vakantiehuizen Kythira, Hotel To Lagadi Tou Karava holiday houses, vakantiehuizen
Kythira, Hotel To Lagadi Tou Karava holiday houses, vakantiehuizen Kythira, Hotel To Lagadi Tou Karava holiday houses, vakantiehuizen Kythira, Hotel To Lagadi Tou Karava holiday houses, vakantiehuizen Kythira, Hotel To Lagadi Tou Karava holiday houses, vakantiehuizen Kythira, Hotel To Lagadi Tou Karava holiday houses, vakantiehuizen
De geschiedenis van het eiland Kythira in Griekenland

Archeologische opgravingen hebben aangetoond dat Kythira al sinds 3000 voor Christus bewoond is geweest. Omdat het eiland strategisch is gelegen is er menigmaal om gevochten en heeft het eiland verschillende overheersers gehad. In de buurt van het huidige Palaiopoli, in het oosten van het eiland Kythira, stond een antieke stad, en in het even beneden gelegen Avlemonas was de haven. Hier in de buurt zijn op een heuvel MinoÔsche graftombes gevonden. Athene en Sparta hebben dikwijls strijd gevoerd voor de heerschappij van het eiland tijdens de zogenaamde Peloponnesische oorlogen, en het eiland wisselde dan ook diverse malen van eigenaar. Na het einde van deze oorlogen raakte het eiland in verval en grotendeels onbewoond.

Tijdens de Byzantijnse overheersing kwam Kythira weer wat tot bloei en werden er op het eiland veel huizen, kerken en kloosters gebouwd. Toch bleef ook gedurende deze tijd er een schaduw over het eiland hangen vanwege de regelmatige aanvallen door piraten.

In 1204 na Christus kwam het eiland onder Venetiaans bewind en werden er diverse kastelen gebouwd. De hoofdstad werd het strategisch gelegen Paliochora dat door ravijnen is omgeven. Uiteindelijk woonden hier zo'n 7000 mensen maar het stadje werd in 1537 door de Turkse piraat Barbarossa en Algerijnse piraten volledig vernietigd. De hoofdman van de piraten, Kemal Reis, verkocht de rest van de bewoners als slaven. De heerschappij van de Venetianen duurde tot 1797 waarna het respectieflijk onder Frans (tot 1809) en Engels bewind kwam. In 1864 werd Kythira onderdeel van de Griekse staat. Tijdens de Tweede wereldoorlog werd het eiland net als bijna elk ander Grieks eiland door de Duitsers bezet. Nadat het eiland bevrijd was ging het er economisch erg slecht aan toe en vertrokken veel van de bewoners naar AustraliŽ. Veel van deze emigranten zijn langzamerhand weer teruggekeerd naar Kythira en vandaar dat veel mensen er ook goed Engels spreken. De bijnaam van het eiland is om deze reden dan ook "Kangoeroe-eiland".

Kythira, Kapsali Kythira, Kapsali Kythira, Kapsali Kythira, Kapsali Kythira, Kapsali
Kythira, Kapsali Kythira, Kapsali Kythira, Kapsali Kythira, Kapsali Kythira, Kapsali
De bezienswaardigheden op het eiland Kythira in Griekenland

De huidige hoofdstad Chora met zijn gerenoveerde Venetiaanse kasteel (dat stamt uit 1503), vele kerkjes en bijzondere huisjes. In Chora is een middeleeuwse wijk die als beschermd stadsgezicht is bestempeld. Veel van de huisjes zijn in Cycladische stijl gemaakte witte kubushuisjes waaruit aparte schoorstenen omhoog steken. Binnen het terrein van het kasteel zijn ook nog drie kerken te bezichtigen: de katholieke Panagia kathedraal, de Agios Pandeleimonkerk (met zeldzame fresco's) en de oudste kerk van de drie, de Agia Triada kerk. Ook te zien is nog een gedeelte van het paleis van de hoge commissaris, wat kruitmagazijnen en twee aquaducten. Overigens ziet het kasteel er van een afstand indrukwekkender uit dan van dichtbij en zijn het stukjes en beetjes. Het prachtige uitzicht is dan ook de belangrijkste reden om het te gaan bezoeken. In het stadje Chora is ook een klein museum gevestigd.

De oude verlaten Byzantijnse hoofdstad Paliochora dat even ten zuiden van Agia Pelagia en ten oosten van Potamos ligt, in het noordoosten van het eiland. In 1537 werd deze door ravijnen omgeven stad door de de Turkse admiraal Barbarossa en Algerijnse piraten volledig verwoest. Veel bewoners pleegden zelfmoord door zich van de kliffen af te werpen. Vandaag de dag is de stad verlaten en zijn veel van de muren en daken ingestort, maar het is nog redelijk intact. In sommige van de oude kerkjes in het dorp zijn nog oude freso's te bewonderen. Tientallen meters lager, onderin het ravijn ligt een riviertje dat Lagadi heet.

Het dorpje Kapsala in het zuiden van Kythira, even onder de hoofdstad Chora, met zijn mooie baai en zijn kiezelstrand dat door een rots in tweeŽn wordt gedeeld. Op de rots staat een leuk kerkje en er is een vuurtoren die stamt uit de tijd van de Engelse bezetting. Kapsala ligt in een baai die meestal een goede bescherming biedt tegen de eventuele wind en het is een populaire strandbestemming. Op een rots boven het stadje ligt het klooster van de apostel Johannes dat stamt uit 1592. Op deze plek verbleef de apostel voordat hij naar Patmos werd verbannen en daar zijn "Openbaringen" schreef.

Het mooie dorp Mylopotamos dat in het westen van het eiland is gelegen, met zijn indrukwekkende Grot van Agia Sofia en zijn vlakbij gelegen Venetiaans fort en stadje dat Kato Horio heet. Boven de poort van het stadje hangt in steen het reliŽf van de Venetiaanse leeuw. In het dorpje Mylopotamos zelf zijn oude watermolens.

De waterval van Neread die even buiten het dorpje Mylopotamos is gelegen. De natuur is hier op zijn mooist. Volgens een oude legende heeft hier ooit een moord plaatsgevonden en de waterval staat daarom ook wel bekend als de Moordenares-waterval.

Tussen Chora en Milopotamos ligt het dorp Livadi waar een lange brug ligt die stamt uit de Engelse tijd en die er uitziet alsof hij in het zuiden van Engeland thuishoort in plaats van op een Grieks eiland.

De restanten van de Tempel van Aphrodite in het oude Palaiopoli, ooit beschreven als de mooiste en oudste tempel op de wereld. Op de plek van de tempel is met gebruik van de de oude stenen een kerk neergezet.

Kythira Kythira Kythira Kythira Kythira
Kythira, copyright Stavros Souyannis Kythira, copyright Stavros Souyannis Kythira, copyright Stavros Souyannis Kythira, copyright Stavros Souyannis Kythira, copyright Stavros Souyannis
De stranden en naturistenstranden van het eiland Kythira in Griekenland

Firi Ammos (Agia Pelagia) - Het strand van Firi Ammos ligt ten zuiden van AgŪa PelagŪa. Het is met name bekend vanwege het unieke roodkleurige zand dat voornamelijk bij de rand van het water is te vinden. Het strand van Agia Pelagia is een vrij groot strand.

Chalkos Beach - Chalkos is een smal kiezelstrand, zo'n 200 meter lang, aan de zuidoost kust van Kythira. Het ligt 2,5 kilometer vanaf het dorp Kalamos. Er kan op het strand wel eens wat wind staan omdat het op het noorden ligt. Hier kan men prachtig snorkelen.

Firi Ammos (Livadi) - Lang en mooi strand met roodkleurige kiezels aan de zuidooskust van het eiland. Het behoort tot de stranden met het meest schone zeewater.

Paliopoli Beach - Het strand van Paliopoli is zeer geliefd bij de Grieken. Het is een zeer langgerekt zand/kiezelstrand.

Platia Ammos Beach - Lang zandstrand aan de noordwest kust van Kythira niet ver van het dorp Karavas. Er is uitzicht op de Peloponnesos. Op het strand is een taverna.

Fourni Beach - 2 Kilometer ten zuiden van het strand van Platia Ammos, in het noordwesten van het eiland, ligt het kleine kiezelstrand van Fourni. Dit strand is meestal erg rustig.

Agios Nikolaos Beach - Niet ver van Avlemonas in een prachtige baai ligt het strand van Agios Nikolaos. Het is een niet al te groot zandstrand met wat rotsen erop.

Kaladi Beach - Het kiezelstrand van KaladŪ is misschien wel het mooist van allemaal. Hier steekt de turkooise kleur van het zeewater af tegen de witte kiezels op het strand.

Diakofti Beach - Strand aan de oostkant van het eiland, ongeveer ter hoogte van het midden van het eiland. Het kleine zandstrand loopt er geleidelijk af in de zee. Tegenover Diakofti ligt een eilandje dat met een brug is verboden met de overkant. In Diakoft zijn een aantal taverna's.

Melidoni Beach - Mooie ingesloten baai met een klein en rustig zandstrand, gelegen in het zuidwesten van het eiland. Het water is er helder en je kunt er goed snorkelen. Pas op: soms zijn er ineens strandfeesten in de zomer.

Avlemonas Beach - Bij het vissersdorpje Avlemonas aan de oostkant van het eiland, waar zo lang is gezocht naar de Tempel van Aphrodite, is een strand met zand en wat kiezels. In het dorp zijn een paar kleine taverna's.

Kapsali Beach - Dit strand ligt in het zuiden van Kythira en is zichtbaar vanaf de heuvels van Chora. Het is een populair strand dat in tweeŽn gesplits wordt door een rots. Voor de kust in de zee ligt een eilandje dat vreemd gevormd is. De mensen van Kythira beweren dat daar de godin Aphrodite is geboren.

Accommodaties, hotels, studios, appartementen en kamers op het eiland Kythira in Griekenland
Kythira, Athena Apartments & Studios, Appartementen en Studios Athena Kythira, Athena Apartments & Studios, Appartementen en Studios Athena Kythira, Athena Apartments & Studios, Appartementen en Studios Athena Kythira, Athena Apartments & Studios, Appartementen en Studios Athena Kythira, Athena Apartments & Studios, Appartementen en Studios Athena
Kythira, Athena Apartments & Studios, Appartementen en Studios Athena Kythira, Athena Apartments & Studios, Appartementen en Studios Athena Kythira, Athena Apartments & Studios, Appartementen en Studios Athena Kythira, Athena Apartments & Studios, Appartementen en Studios Athena Kythira, Athena Apartments & Studios, Appartementen en Studios Athena
Athena Appartementen en studios in Diakofti op het eiland Kythira in Griekenland

Hoe zou je je dag beter kunnen beginnen dan met het kijken naar de zon die opkomt boven de zee, terwijl je geniet van ontbijt op je eigen balkon? Athena appartementen en studio's bieden je de gelegenheid om dat te doen. Het is een self-catering accommodatie waar dagelijks wordt schoongemaakt, op 200 meter afstand van het gouden zandstrand van Diakofti, op het mooie eiland Kythira. Athena appartementen en studio's zijn eenvoudig ingericht en uitgerust met airconditioning, een kitchenette en een tv. Diakofti is een charmant en rustig kustdorp. Bij Athena vindt u restaurants en traditionele koffie huizen met uitzicht op de baai. Kythira ligt bij het zuid-oostelijke puntje van het schiereiland Peloponnesos en is een bergachtig eiland met valleien die leiden naar afgezonderde stranden. Eeuwen van coŽxistentie tussen Grieken, Venetianen, Turken en Britten is terug te vinden op het eiland in de architectuur. Diakofti is direct verbonden per veerboot met Athene, Kreta en de Peloponnesos.

Check beschikbaarheid en prijzen & boek Athene Apartments - klik hier.

Voor alle appartementen, studio's en hotels op het eiland Kythira in Griekenland - klik hier.

Kythira, Hotel To Lagadi Tou Karava holiday houses, vakantiehuizen Kythira, Hotel To Lagadi Tou Karava holiday houses, vakantiehuizen Kythira, Hotel To Lagadi Tou Karava holiday houses, vakantiehuizen Kythira, Hotel To Lagadi Tou Karava holiday houses, vakantiehuizen Kythira, Hotel To Lagadi Tou Karava holiday houses, vakantiehuizen
Kythira, Hotel To Lagadi Tou Karava holiday houses, vakantiehuizen Kythira, Hotel To Lagadi Tou Karava holiday houses, vakantiehuizen Kythira, Hotel To Lagadi Tou Karava holiday houses, vakantiehuizen Kythira, Hotel To Lagadi Tou Karava holiday houses, vakantiehuizen Kythira, Hotel To Lagadi Tou Karava holiday houses, vakantiehuizen
Hotel To Lagadi Tou Karava - 3 vakantiehuizen op het eiland Kythira in Griekenland

To Lagadi Tou Karava is gevestigd in Karavas, een mooi groen dorp in het noordelijke deel van het eiland Kythira. Het bestaat uit 3 traditionele, gerenoveerde, stenen huizen, ingericht met traditionele meubels en stijl. De huizen bieden alle moderne voorzieningen, maar creŽren een sfeer die u terugvoert naar het verleden. De locatie is omgeven door groene landschappen en bossen. Daar kunnen de gasten de beroemde bronnen van Amir Ali vinden. Het strand is slechts 10 minuten rijden van de huizen. De locatie is ideaal voor rustige, ontspannen vakanties die de zee en groene landschappen combineren.

Check beschikbaarheid en prijzen & boek een vakantiehuis bij To Lagadi Tou Karava - klik hier.

Kythira, Hotel Elea Apartments, Appartementen Elea Kythira, Hotel Elea Apartments, Appartementen Elea Kythira, Hotel Elea Apartments, Appartementen Elea Kythira, Hotel Elea Apartments, Appartementen Elea Kythira, Hotel Elea Apartments, Appartementen Elea
Kythira, Hotel Elea Apartments, Appartementen Elea Kythira, Hotel Elea Apartments, Appartementen Elea Kythira, Hotel Elea Apartments, Appartementen Elea Kythira, Hotel Elea Apartments, Appartementen Elea Kythira, Hotel Elea Apartments, Appartementen Elea
Elea Apartments in Kalamos op het eiland Kythira in Griekenland

Elea Apartments ligt in Kythira tussen Kaap Maleas en Kreta, in het dorp Kalamos, niet ver van het Venetiaanse kasteel, de stranden en de kosmopolitische wijk Kapsali. Elea Apartments is een klein complex met kleine prijzen. Elea Apartments is de ideale locatie voor mensen die op zoek zijn naar een ontspannende en rustige vakantie. Als op zoek bent naar meer activiteit, dan kunt u de Grot van Sint-Sophia gaan verkennen. Voor lange excursies kunt u gebruikmaken van de autoverhuur.

Check beschikbaarheid en prijzen & boek Athene Apartments - klik hier.

Kythira, Cengo Hotel Kythira, Cengo Hotel Kythira, Cengo Hotel Kythira, Cengo Hotel Kythira, Cengo Hotel

Een aantal foto's op deze pagina zijn gemaakt door mijn zeer gewaardeerde correspondent Dirk Slegers die in September 2008 in Kythira verbleef. De authenticiteit van het eiland sprak hem erg aan (niet zoveel toeristen). Zijn favoriete dorp was Kapsali in het zuiden van het eiland waar hij in het Cengo hotel logeerde in een grote kamer met uitzicht op de zee en de Chora (40 euro per dag in 2008 - eenpersoonskamer).

Stuur een e-mail aan het Cengo Hotel - Tel: +306977616293

Voor het huren van een auto beveelt hij Panayotis autoverhuur aan die kantoren heeft op het vliegveld, in Diakofti en op drie andere plekken. In 2008 huurde hij een Hyundai Matrix voor 30 euro per dag.

Stuur een e-mail aan Panayotis Car Rental - Kapsali: (+30) 27360 31600 - Chora: (+30) 27360 31004 Tsikalaria: (+30) 27360 31551 - Agia Pelagia: (+30) 27360 33194 Fax: (+30) 27360 31789, Mobile: (+30) 6944263757
Kythira car rental


© Hans Huisman, Hotel To Lagadi Tou Karava, Stavros Souyannis & Dirk Slegers, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional