Kythira
De Griekse Eilanden Kythira HOME Kythira Hotels Kythira Stranden Bezienswaardigheden

De huidige hoofdstad Chora met zijn gerenoveerde Venetiaanse kasteel (dat stamt uit 1503), vele kerkjes en bijzondere huisjes. In Chora is een middeleeuwse wijk die als beschermd stadsgezicht is bestempeld. Veel van de huisjes zijn in Cycladische stijl gemaakte witte kubushuisjes waaruit aparte schoorstenen omhoog steken. Binnen het terrein van het kasteel zijn ook nog drie kerken te bezichtigen: de katholieke Panagia kathedraal, de Agios Pandeleimonkerk (met zeldzame fresco's) en de oudste kerk van de drie, de Agia Triada kerk. Ook te zien is nog een gedeelte van het paleis van de hoge commissaris, wat kruitmagazijnen en twee aquaducten. Overigens ziet het kasteel er van een afstand indrukwekkender uit dan van dichtbij en zijn het stukjes en beetjes. Het prachtige uitzicht is dan ook de belangrijkste reden om het te gaan bezoeken. In het stadje Chora is ook een klein museum gevestigd.

De oude verlaten Byzantijnse hoofdstad Paliochora dat even ten zuiden van Agia Pelagia en ten oosten van Potamos ligt, in het noordoosten van het eiland. In 1537 werd deze door ravijnen omgeven stad door de de Turkse admiraal Barbarossa en Algerijnse piraten volledig verwoest. Veel bewoners pleegden zelfmoord door zich van de kliffen af te werpen. Vandaag de dag is de stad verlaten en zijn veel van de muren en daken ingestort, maar het is nog redelijk intact. In sommige van de oude kerkjes in het dorp zijn nog oude freso's te bewonderen. Tientallen meters lager, onderin het ravijn ligt een riviertje dat Lagadi heet.

Het dorpje Kapsala in het zuiden van Kythira, even onder de hoofdstad Chora, met zijn mooie baai en zijn kiezelstrand dat door een rots in tweeŽn wordt gedeeld. Op de rots staat een leuk kerkje en er is een vuurtoren die stamt uit de tijd van de Engelse bezetting. Kapsala ligt in een baai die meestal een goede bescherming biedt tegen de eventuele wind en het is een populaire strandbestemming. Op een rots boven het stadje ligt het klooster van de apostel Johannes dat stamt uit 1592. Op deze plek verbleef de apostel voordat hij naar Patmos werd verbannen en daar zijn "Openbaringen" schreef.

Het mooie dorp Mylopotamos dat in het westen van het eiland is gelegen, met zijn indrukwekkende Grot van Agia Sofia en zijn vlakbij gelegen Venetiaans fort en stadje dat Kato Horio heet. Boven de poort van het stadje hangt in steen het reliŽf van de Venetiaanse leeuw. In het dorpje Mylopotamos zelf zijn oude watermolens.

De waterval van Neread die even buiten het dorpje Mylopotamos is gelegen. De natuur is hier op zijn mooist. Volgens een oude legende heeft hier ooit een moord plaatsgevonden en de waterval staat daarom ook wel bekend als de Moordenares-waterval.

Tussen Chora en Milopotamos ligt het dorp Livadi waar een lange brug ligt die stamt uit de Engelse tijd en die er uitziet alsof hij in het zuiden van Engeland thuishoort in plaats van op een Grieks eiland.

De restanten van de Tempel van Aphrodite in het oude Palaiopoli, ooit beschreven als de mooiste en oudste tempel op de wereld. Op de plek van de tempel is met gebruik van de de oude stenen een kerk neergezet.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional