Kato Koufonissi
De Griekse Eilanden Kato Koufonissi HOME Ano Koufonissi

Kato Koufonissia beaches, Koufonissi

Het eiland Kato Koufonissi of Kato Koufonissia in Griekenland

English Kato Koufonissi, Kato Koufonisi of Kato Koufonissia is een van de eilandjes in de groep van de zogenaamde "Kleine Cycladen" die ten zuiden en rondom het grotere eiland Naxos liggen. Het eiland is maar 4,3 km2 groot en vrijwel onbewoond. Er lopen wat geiten, schapen en ezels rond en in de zomermaanden zijn er wat toeristen uit Ano Koufonisi die er de stranden komen bezoeken of er een wandeling over het eiland maken. Goed schoeisel is hierbij een vereiste. Kato Koufonissi is een vrij plat en laag eiland. Het is er ook vrij droog en dor, met als begroeing eigenlijk bijna alleen maar struiken. Het Griekse woord "Kato" betekent dan ook "Laag". In 1960 is het eiland helemaal verlaten. De kortste afstand tot het nabijgelegen bewoonde eiland Ano Koufonissia is 200 meter.

Kato Koufonissi ligt even ten zuidwesten van het 3,5 km2 grote Pano (hoog) Koufonissi, dat gewoonlijk wordt aangeduid als "Koufonissi". Naar Kato Koufonissi gaan geen veerboten. Op het eiland is een verlaten dorp en er staan maar zo'n tien huizen en er is n taverna. Er is ook geen elektriciteit of watervoorziening. Degenen die Kato Koufonissi willen bezoeken moeten de veerboot nemen naar Pano Koufonissi / Ano Koufonissi en vanuit daar met een excursiebootje of een caique (traditionele houten boot) naar het ernaast gelegen Kato Koufonissi varen. Kato Koufonissi is een beschermd archeologisch gebied. Op het eiland staat een aardig kerkje, de Panagia, dat is opgedragen aan de Heilige Maagd Maria. Het kerkje is gebouwd op de restanten van antieke runes. Hier is een steiger waar bootjes aan kunnen leggen. Er zijn een aantal leuke en heel rustige stranden die naturisten aantrekken. Bij de strandjes staan huizen dus let op of je geen aanstoot geeft. De meeste van deze huizen zijn gewoon bergingen van vissers en er zijn een paar villa's die alleen in de zomer bewoond worden. In de wintermaanden is het eiland geheel verlaten.

Tijdens de zomermaanden, vanaf mei tot en met september is er een regelmatige verbinding met het eiland Kato Koufonisi vanuit het nabijgelegen Pano Koufonissi or Ano Koufonissia. Deze tochtjes worden georganizeerd door Captian Christos - klik hier. Een van de stops is bij het Panagia kerkje in het zuidoosten van het eiland. Het kerkje stamt uit 1651 en werd in het geheim gebouwd tijdens de Turkse bezetting naast de Byzantijnse runes. Hier is ook een strand en er is een taverna, de Venetsanos, waar je iets te eten of te drinken kunt kopen. De Venetsanos taverna is de enige taverna op het eiland. Mocht je dus een van de andere stranden op Kato Koufounisi willen bezoeken, dan moet je dus in ieder geval je eigen water meenemen. Naar is begrijp is er ook de mogelijkheid om te kamperen op een plek bij deze taverna. Het eerste strand ten westen van Panagia is Laki beach. Het is een kiezelstrand dat ik een langwerpige baai en uit de wind is gelegen. Boven het strand staat een villa. Als je in plaats van naar het westen richting het noorden loopt, kom je uit op Kasteli beach. De afstand tot Panagia is ongeveer 1300 meter. Op dit punt is de afstand tussen de twee eilanden op zijn kleinst, ongeveer 200 meter.

Het grootste strand van het eiland Kato Koufonissi heet Nero beach. Het is een zandstrand met heel kleine steentjes. Ook hier is een aanlegsteiger voor de boten en maakt de boot van Captain Christos een stop. Het is een mooi strand met in de omgeving wat bomen (waaronder een palmboom). Faciliteiten zijn hier verder niet. Op het smalle gedeelte van het eiland vind je Detis beach. Dit is een zandstrand dat niet ver van de aanlegsteiger met het kerkje ligt. Het strand ligt goed beschut tegen de noordenwind. Wie gaat wandelen over Kato Koufonisi ondekt dat er nog een aantal andere leuke stranden zijn. Niet allemaal zijn ze te voet bereikbaar, maar je kunt Captain Christos vragen om je ergens af te zetten. Een ander groot strand op Kato Koufonisi is Pezoulia beach, een strand met heel kleine kiezeltjes dat ook in het zuiden van het eiland is gelegen. Het strand is te voet bereikbaar vanaf Nero beach via een pad dat begint bij de palmboom. Tussen Detis beach en Nero beach ligt de heuvel die Aloni heet. Hier staan de runes van de oude gebouwen van Alonistria. Beneden bij Alonistria ligt Alonistria beach. Vanaf de heuvel heb je een mooi uitzicht op het eiland Keros en de omgeving.

In het noorden van het eiland ligt Fikio beach. Het strand is zowel met de boot als te voet over een pad te bereiken. Op dit strand wil nog wel eens wat rommel liggen dat aan is gespoeld aangewakkerd door de wind uit het noorden. Er zijn geen faciliteiten en er is geen bescherming tegen de zon.

Tussen de drie grotere eilanden Keros, Pano en Kato Koufonissi in ligt nog het eilandje Glaronissi. Glaronissi of Glaronissia betekent "meeuw". Er zijn meer eilanden met deze naam, net als bijvoorbeeld het prachtige en bijzondere vulkanische eiland Glaronissia dat bij het eiland Milos is gelegen. Het bij Koufonissia gelegen Glaronisi is ook een onbewoond eiland. Witte kalkrotsen rijzen hier op uit de turquoise gekleurde zee. Het eiland klein en wordt niet aangedaan door veerboten. Je kunt er alleen met een excursieboot of met een priv boot komen. Op Glaronissi zijn mooie kleine strandjes en grotten waar je naartoe kunt zwemmen. Ik heb wat foto's gezien van dit eilandje en het deed mij denken aan Kleftiko op het eiland Milos.


Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2015
Valid HTML 4.01 Transitional