Kassos
De Griekse Eilanden Kasos HOME Kasos Hotels Kasos stranden Kasos Reizen
Kassos, Kasos Greece, Griekenland Kassos, Kasos Greece, Griekenland Kassos, Kasos Greece, Griekenland Kassos, Kasos Greece, Griekenland Kassos, Kasos Greece, Griekenland
Kassos, Kasos Greece, Griekenland Kassos, Kasos Greece, Griekenland Kassos, Kasos Greece, Griekenland Kassos, Kasos Greece, Griekenland Kassos, Kasos Greece, Griekenland
HET EILAND KASOS OF KASSOS IN GRIEKENLAND - HET EILAND ARMATHIA

English map kasos Kassos of Kasos is een 49 km2 groot eiland in de groep van de Dodekanesos eilanden. Het ligt 7 kilometer ten zuidwesten van het bekendere eiland Karpathos, tussen Kapathos en Kreta en het is het meest zuidelijke eiland in de groep van de Dodekanesos eilanden. De eerste indruk die je van het eiland krijgt is dat Kassos wat wild en onherberzaam overkomt omdat het vrij grijs is en stijl uit de zee komt zetten.

Kassos heeft ongeveer 1100 inwoners en omdat het eiland niet zo veel verbindingen heeft met de veerboot is het niveau van toerisme laag. Soms maken de veerboten van Kreta die op weg zijn naar Karpathos en Rhodos ook een stop bij Kasos eiland. Vanaf Piraeus is er een drie maal in de week een verbinding per veerboot met Kassos en die tocht duurt ongeveer 19 uur. Verder zijn er verbindingen met de steden Agios Nikolaos en Sitia op het eiland Kreta (3 keer per week, respectieflijk 5 en 2,5 uur), met het eiland Rhodos (3 keer per week, 7 uur) en met het nabijgelegen eiland Karpathos (vier keer per week). Check altijd de schema's van de veerboten want die veranderen van tijd tot tijd.

Het eiland Kassos was al in de Mino´sche en in de Myceense tijd bewoond en volgens de legendes heeft het ook schepen bijgedragen in de oorlog tegen Troje. In de Middeleeuwen volgde het de geschiedenis van Karpathos en van zovele andere Griekse eilanden en kwam het onder andere in Venetiaanse en Turkse handen. In de 18e eeuw was Kassos een rijk eiland met een omvangrijke handelsvloot. Tijdens de Griekse oorlog voor onafhankelijkheid in 1821 was Kassos het eerste eiland dat zichelf onafhankelijk verklaarde en de Turken en de Egyptenaren namen direkt wraak op het eiland. Heel Kassos werd in de brand gestoken en bijna de komplete bevolking van het eiland werd vermoord. Toendertijd woonden er ongeveer 12.000 mensen op het eiland, dus een veelvoud van de huidige bevolking.

Het eiland Kassos heeft drie havens. Er is de oude veerhaven bij Emborio op 1 km afstand van de hoofdstad van het eiland (Fri of Fry) en een nieuwe veerhaven iets ten noorden van de hoofdstad. De hoofdstad heet Fri en hier is de derde (kleine) haven te vinden voor de traditionele houten vissersboten en de jachten.

Kassos, Kasos Greece, Griekenland Kassos, Kasos Greece, Griekenland Kassos, Kasos Greece, Griekenland Kassos, Kasos Greece, Griekenland Kassos, Kasos Greece, Griekenland
Kassos, Kasos Greece, Griekenland Kassos, Kasos Greece, Griekenland Kassos, Kasos Greece, Griekenland Kassos, Kasos Greece, Griekenland Kassos, Kasos Greece, Griekenland

Het grootste deel van het bergachtige eiland Kassos is dor en droog en de bevolking is geconcentreerd rond de hoofdstad Fri en een paar kleine dorpen die vlakbij liggen in het achterland. De oude hoofdstad van het eiland heet Poli. In dit dorp en in het dorp Panagia staan enkele oude 19e eeuwse herenhuizen, maar veel van de gebouwen hier zijn in een slechte staat of tot ru´ne vervallen. In Panagia vindt je zes kerken. Het hoogste punt van het eiland is Mt. Prionas die tot 550 meter reikt. In de haven van Fry staat de kerk van St. Spyridon. In het dorp vind je een klein archeologisch museum waar wat lokale vondsten worden tentoongesteld.

Het dorp Poli staat op de site van een oude stad (die ook een acropolis had). Op deze locatie staat nu een Byzantijnse kerk. Poli ligt op ongeveer 2 kilometer afstand van Fry. Ook interessant is een kerk in Arvanitohori die deels is ingebouwd in een rots. Het schilderachtige dorp Avanitohori ligt op 3 kilometer afstand van de hoofdstad Fry en er staan veel mooie, grote oude huizen en een aantal kerken. Het wordt beschouwd als het mooiste dorp van het eiland. Het klooster van Agios Georgios ligt op een afstand van zo'n twee en een half uur wandelen van de hoofdstad (12 kilometer) op een plek die Hadies heet, op de route naar het Helatros strand. Het klooster heeft een prachtige witte en lichtblauwe kerk met een koepel en een klokkentoren. Vlakbij ligt ook de Ellinokamara grot die 30 meter breed en 6 meter hoog is.

map Armathia Kasos heeft niet zo veel goede stranden die te voet kunnen worden bereikt. Er is een aan de westkant van de hoofdstad in de buurt van Agia Marina en er is een georganiseerd strand in Emborio, waar ook een paar taverna's zijn. Tijdens het hoogseizoen zijn er af en toe caiques (houten boten) die naar het kleine eilandje Armathia varen, dat ten noorden van Kasos gelegen is. Op Armathia er is een goed zandstrand dat Marmara beach wordt genoemd. Het strand wordt omgeven door groenblauw water en het wordt als een van de mooiste stranden van Griekenland beschouwd. In totaal heeft het eilandje drie stranden: Marmara, Karavostasi en het kleine Apopantoula beach.

Het eiland Armathia is onbewoond en het is voornamelijk een bestemming voor dagjesmensen van de omringende eilanden zoals Karpathos en Kasos. Het is het grootste van de eilanden die rond Kasos verspreid liggen. In 1951 woonden er nog 8 mensen en ooit waren er ongeveer 100 bewoners die leefden van het delven van een mineraal waar gips van werd gemaakt. Ook waren er schaapsherders en vissers en de sponsvissers van eilanden als Kalymnos, Chalki en Symi legden er aan. Er waren 7 kafenions op het eiland Armathia. Nu zijn er alleen de ru´nes van huizen en stallen. Het enige gebouw dat nog fier overeind staat is de Ypapanti kerk. Nog niet zo lang geleden is er een observatorium gebouwd van waar bezoekers in het wild dieren kunnen bekijken.

Er zijn nog een paar stranden in het westen en het zuiden van het eiland Kasos. Het meest afgelegen strand heet Chelatros of Helatros beach. Het ligt in het zuiden op zo'n dertien kilometer afstand van de hoofdstad. Je kunt het strand bereiken via de asfaltweg naar het zuiden. Chelatros beach is een zandstrand met rotsjes en keien. Het strand is zonder faciliteiten en ligt ge´soleerd, dus je moet water, zonnebrandcreme iets te eten meenemen als je hier naartoe gaat. Hier ligt een natuurlijke haven die al in de Mino´sche tijd werd gebruikt. Helatros beach is een favoriet bij de windsurfers. Ook de drie kiezelstranden van Fokiokamara zijn te voet te bereiken, net als het mooie kiezelstrand Antiperatos beach. Wegen op Kasos zijn schaars, zodat een groot deel van het eiland extreem stil is. Toeristen kunnen over de paden lopen die door de heuvels van het eiland gaan.

Hotels op het eiland Kasos of Kassos - Galanou View
Galanou View, Kasos Greece, Griekenland Galanou View, Kasos Greece, Griekenland Galanou View, Kasos Greece, Griekenland Galanou View, Kasos Greece, Griekenland Galanou View, Kasos Greece, Griekenland
Galanou View, Kasos Greece, Griekenland Galanou View, Kasos Greece, Griekenland Galanou View, Kasos Greece, Griekenland Galanou View, Kasos Greece, Griekenland Galanou View, Kasos Greece, Griekenland

Galanou View biedt zelfstandige accommodatie met panoramisch uitzicht op Kasos en de Ege´sche Zee. Het is gelegen in Fry, havenstad en hoofdstad van Kasos, op slechts 400 meter van de haven en 500 meter van Kofteri Beach. De studio's van Galanou zijn ruim en voorzien van airconditioning, elk met een kitchenette, een zithoek, een badkamer en een gemeubileerd balkon. Er is een koelkast, waterkoker, keukengerei en een tafel. Galanou View biedt een ruime geplaveide binnenplaats met meubels, waar gasten kunnen ontspannen en genieten van vrij uitzicht op zee en de omgeving. Kasos Airport ligt op 800 meter van het pand. De traditionele tavernes, cafes en winkels van het eiland zijn te vinden op slechts 250 meter van het hotel. Het strand en het dorp van Emporios zijn ook op 800 meter afstand. Gratis pick-up en drop-off service wordt geleverd vanuit de haven of luchthaven, na afspraak met het hotel. Parkeren op het terrein is ook gratis.

Check beschikbaarheid en prijzen & boek Galanou View op Kasos of Kassos - klik hier.

Voor alle hotels, appartementen en studios op het eiland Kasos of Kassos - klik hier.

VEERBOTEN VAN EN NAAR KASSOS - EILANDHOPPEN VANAF KASSOS

veerboten Karpathos Vanaf Kassos zijn er regelmatig veerboten (zowel gewone als zogenaamde "superfast ferries") naar de stad Pireaus op het vasteland en naar eilanden in de omgeving, zoals Kreta, Karpathos en diverse eilanden in de Dodecanese groep.

Je kunt de tijden en de prijzen checken en als je wilt van tevoren een ticket boeken op de site van Ferries in Greece. Vooral als je een superfast ferry wilt boeken in het hoogseizoen is dat misschien verstandig.

Vakantie op Kasos Vanaf Athene kun je ook met Olympic Air naar Kasos vliegen. De vlucht duurt ongeveer 2 uur en je maakt een tussenstop op Karpathos. Hoe eerder je boekt hoe goedkoper het is, en je moet er snel bij zijn want de vluchten zijn meestal snel uitverkocht. Als je vroeg boekt is het iets duurder dan met de veerboot, maar je bespaart jezelf wel een hoop tijd. De busrit naar Piraeus duurt ongeveer anderhalf uur en dan is er nog de overtocht met de boot. Als alternatief kun je vliegen op Karpathos, dat een internationaal vliegveld heeft en vanaf daar een binnenlandse vlucht nemen naar Kasos. Deze vlucht duurt ongeveer een kwartier.


ę Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2015
Valid HTML 4.01 Transitional