Kassos
De Griekse Eilanden Kasos HOME Kasos Hotels Kasos stranden Kasos Reizen

De stranden en naturistenstranden van het eiland Kasos of Kassos in Griekenland

Kasos heeft niet zo veel goede stranden die te voet kunnen worden bereikt. Er is een aan de westkant van de hoofdstad in de buurt van Agia Marina en er is een georganiseerd strand in Emborio, waar ook een paar taverna's zijn. Tijdens het hoogseizoen zijn er af en toe caiques (houten boten) die naar het kleine eilandje Armathia varen, dat ten noorden van Kasos gelegen is. Op Armathia er is een goed zandstrand dat Marmara beach wordt genoemd. Het strand wordt omgeven door groenblauw water en het wordt als een van de mooiste stranden van Griekenland beschouwd. In totaal heeft het eilandje drie stranden: Marmara, Karavostasi en het kleine Apopantoula beach.

Het eiland Armathia is onbewoond en het is voornamelijk een bestemming voor dagjesmensen van de omringende eilanden zoals Karpathos en Kasos. Het is het grootste van de eilanden die rond Kasos verspreid liggen. In 1951 woonden er nog 8 mensen en ooit waren er ongeveer 100 bewoners die leefden van het delven van een mineraal waar gips van werd gemaakt. Ook waren er schaapsherders en vissers en de sponsvissers van eilanden als Kalymnos, Chalki en Symi legden er aan. Er waren 7 kafenions op het eiland Armathia. Nu zijn er alleen de ru´nes van huizen en stallen. Het enige gebouw dat nog fier overeind staat is de Ypapanti kerk. Nog niet zo lang geleden is er een observatorium gebouwd van waar bezoekers in het wild dieren kunnen bekijken.

Er zijn nog een paar stranden in het westen en het zuiden van het eiland Kasos. Het meest afgelegen strand heet Chelatros of Helatros beach. Het ligt in het zuiden op zo'n dertien kilometer afstand van de hoofdstad. Je kunt het strand bereiken via de asfaltweg naar het zuiden. Chelatros beach is een zandstrand met rotsjes en keien. Het strand is zonder faciliteiten en ligt ge´soleerd, dus je moet water, zonnebrandcreme iets te eten meenemen als je hier naartoe gaat. Hier ligt een natuurlijke haven die al in de Mino´sche tijd werd gebruikt. Helatros beach is een favoriet bij de windsurfers. Ook de drie kiezelstranden van Fokiokamara zijn te voet te bereiken, net als het mooie kiezelstrand Antiperatos beach. Wegen op Kasos zijn schaars, zodat een groot deel van het eiland extreem stil is. Toeristen kunnen over de paden lopen die door de heuvels van het eiland gaan.


ę Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2015
Valid HTML 4.01 Transitional