Fourni
De Griekse Eilanden Fourni HOME Fourni Hotels Fourni Stranden Fourni Stad Bezienswaardigheden Fourni Restaurants
Fourni Fourni Town, Fourni stad Fourni, Kampi Beach Fourni, Kampi Beach Fourni beach, Fourni strand
Fourni Town, Fourni stad Fourni Town, Fourni stad Fourni Town, Fourni stad Fourni Town, Fourni stad Fourni Town, Fourni stad
Het eiland Fourni of Fournoi in Griekenland
Fourni English

Fourni - Fournoi
Grote plattegrond van Fourni
Fourni of Fournoi is de naam van een archipel van twaalf kleine eilandjes in Griekenland, die liggen tussen Ikaria, Samos en Patmos. De twee grootste van dit eilandgroepje, Fourni en het eiland Thimena (of: Thymena) zijn bewoond, net als het kleinere oostelijk gelegen eilandje Agios Minas. Op het hoofdeiland ligt het grootste dorp, dat dezelfde naam draagt als het eiland, namelijk Fourni. Op Fourni wonen ongeveer 2000 mensen. Het op een na grootste dorp van het eiland Fourni ligt in het noorden en heet Chryssomilia. Het is iets kleiner dan het dorp Thimena op het nabij Fourni gelegen gelijknamige eiland. In Fourni komen de veerboten aan.

De meeste inwoners leven van de visvangst, veeteelt of landbouw, en een gedeelte werkt in het opkomende toerisme. Op het hoofdeiland zijn een aantal mooie stranden zoals Vlychada, Vitsilia, Petrokopio, Elidaki en Bali. Fourni heette in vroegere tijden Korseon en was het terrein van piraten. Het eiland Thimena heeft een bevolking van ongeveer 140 mensen en dankt zijn naam aan de grote hoeveelheden wilde thijm die op het eiland groeit.

Op Thimena ligt het mooie Agios Ioannis klooster. De andere kleinere eilanden in de archipel zijn bestempeld als natuurgebied en het broedgebied van bijzondere zeevogels zoals de Egeďsche zeemeeuw (Aigaioglaros). Op Fourni zijn veel kleine baaien en leuke zandstrandjes die te voet of met een kaik zijn te bereiken. In de kleine vistaverna's in het dorp Fourni kun je de specialiteit van het eiland, de gegrilde kreeft, proberen. In het dorp kun je ook bijvoorbeeld een kaik huren om de afgelegen strandjes te gaan bezoeken.

Fourni Fourni Fourni Fourni Fourni
Fourni, Psili Amos beach Fourni, Kampi Beach Fourni, Kampi Beach Fourni beach, Fourni strand Fourni, Elidaki Beach

Het eiland Fourni is ideaal voor mensen die van rust houden. Een uitgebreid wegennet is er niet op Fourni en het eiland is dan ook uitstekend geschikt voor het maken van wandelingen. Er zijn ook niet erg veel auto's en er is maar 1 taxi. Eventueel kun je er ter plekke een brommertje huren, maar een autoverhuurbedrijf is er niet. Meer mensen hebben een vissersboot dan een auto. Een paar kilometer buiten Fourni stad houdt de asfaltweg op en worden het gewone wandelpaden. Wel is het eiland volop in beweging en er met het oog op het toerisme wordt er druk gewerkt om het wegennet te asfalteren. In 2008 zagen we dat op grote stukken de weg werd verbreed en waarschijnlijk is het binnenkort gedaan met het "alleen wandelen" en zal ook het aantal auto's toenemen. Volgens mij is het voor dit eiland eigenlijk alleen maar goed omdat sommige van de stranden echt moeilijk te bereiken zijn. De grootste schatten van het eiland zijn wat mij betreft toch de bewoners, die echt vreselijk aardig zijn, en de sfeer van het leuke en karaktervolle dorpje Fourni zelf, met al zijn kleine kerkjes, winkeltjes en goede restaurantjes.

In het zuidwesten op ongeveer 20 minuten afstand liggen de twee baaien van Kampi met wat windmolens, een taverna en twee stranden. Ten zuiden van Kampi liggen veel ongerepte baaien en stranden en is het eiland zo goed als verlaten. Als je aan de andere kant van de haven het dorpje verlaat kom je langs twee andere stranden. Het eerste strandje heet Psili Amos en daar zijn een paar bomen voor wat schaduw en daarna is er nog een strand waar een kerkje bij staat. Hier zijn wat jonge boompjes aangeplant maar echt veel schaduw geven die nog niet (2008). Beide stranden zijn wel schoon en het is er rustig. De wandeling duurt ongeveer 10 - 20 minuten. In het noorden is het dorpje Chrisomilia bereikbaar via een wandelpad (wij hebben het niet gered maar schatten dat het toch wel zo'n twee en een half uur wandelen is, misschien wel drie). Fourni stad en vooral het havenfront van het dorp is weer wat levendiger en er zijn wat winkeltjes en taverna's. In de taverna's wordt vooral verse vis geserveerd, maar ook de ovengerechten zijn een specialiteit van het eiland. De gerechten zijn traditioneel Grieks en worden geserveerd met vers brood. Omdat de meeste bewoners van de visvangst leven en er een uitgebreide vissersvloot is op het eiland Fourni kost verse vis en kreeft vaak een fraktie van wat je betaalt op andere Griekse eilanden. In het dorp is een bakker, een supermarkt, een slager, een apotheek, een postkantoor en er is een kapper. Op zondag zijn normaal gesproken alle winkels gesloten.

Fourni Fourni Fourni Fourni Fourni
Fourni Fourni Fourni Fourni Fourni Town, Fourni stad

Voor de liefhebbers van naturistenstranden is er op het eiland ook wel wat te vinden. Aan de stranden aan de noordkant is er aan de zijkanten soms plek voor de naturisten en ook op de wat meer afgelegen stranden en baaitjes zoals bijvoorbeeld het stille strand van Vitsilia kun je zonder textiel een duik in de zee nemen.

Veerboten naar Fourni
ferries Samos - Ikaria - Fourni ferries Samos - Ikaria - Fourni

Fourni heeft goede verbindingen met de andere eilanden in de buurt, en vijf keer per week is er een veerboot van "Samos Ships" die om kwart over 2 in de middag vanaf de hoofdstad Vathi op Samos naar Fourni vaart en die soms ook op het kleinere eiland Thimena aandoet op de route Vathi (Samos) - Karlovassi (Samos) - Ikaria - Thimena - Fourni. Voor de precieze route zie de afbeelding aan de linkerkant. De reis van de hoofdstad van Samos (Vathi of Samos Town) neemt met deze boot minder dan 6 uur in beslag. Met GA Ferries duurt het korter (2 uur 45 minuten) en is er geen stop in Ikaria en Thimena. Ook uit de stad Karlovassi op Samos kunt u op deze veerboten opstappen. Opmerking: dienstregelingen van de veerboten kunnen veranderen afhankelijk van het seizoen en zij variëren van jaar tot jaar, dus altijd controleren. Voor Fourni u je de site van "Samos Ships" en GA Ferries kijken. GA Ferries heeft verschillende verbindingen per week, en soms varen die vroeg in de ochtend, soms in de middag. Deze reis is een beetje korter omdat de veerboot rechtstreeks van Samos naar Fourni gaat, dan pas naar Ikaria en daarna naar de Cyladen (Naxos, Paros en Piraeus) - zie vaarschema / route van de veerboot op het plaatje aan de rechterzijde.

Als je je overtocht niet kunt vinden in de schema's dan bent je waarschijnlijk nog te vroeg en zij de vaartijden nog niet goedgekeurd. Probeer het later in het seizoen opnieuw. Meestal weet de eigenaar van het hotel je geboekt hebt het het beste kun je het hem / haar vragen.

veerboten Samos Vanaf Samos zijn er regelmatig veerboten (zowel gewone als zogenaamde "superfast ferries") naar Piraeus op het vasteland en naar eilanden in de omgeving, zoals Lipsi, Patmos, Leros, Fourni en Ikaria.

Je kunt de tijden en de prijzen checken en als je wilt van tevoren een ticket boeken op de site van Ferries in Greece. Vooral als je een superfast ferry wilt boeken in het hoogseizoen is dat misschien verstandig.

Losse vliegtickets en reizen naar de eilanden Samos en Fourni
Griekenland reizen, Greece travel

Als je Fourni wilt bezoeken en er je hele vakantie of een gedeelte ervan wilt doorbrengen op dit eiland is het dus het handigste om te vliegen op Samos. Je zou ook een combinatie kunnen maken van een aantal dagen op Samos, dat ook erg leuk is, en een aantal dagen Fourni. Een andere optie is te vliegen op Athene en dan in Piraeus de veerboot te pakken, maar die reis is natuurlijk veel langer. Samos heeft ook een internationale luchthaven met regelmatige vluchten vanuit verschillende landen tijdens het toeristenseizoen, o.a. via Arke en goede verbindingen met Athene via Olympic Airways. Sunweb Vakanties verkoopt ook losse chartervluchten / vliegtickets naar Samos en andere Griekse eilanden. Zij zijn soms goedkoper dan Arkefly. Sunweb verkoopt natuurlijk ook reizen naar Samos kompleet met hotel.

Hieronder staan nog enkele reisorganisaties die vakanties naar Samos en andere Griekse eilanden aanbieden:
. Arke . . Hotels boeken op Samos . Eliza was here

Fourni, Hotel Bilios Resort Fourni, Hotel Bilios Resort Fourni, Hotel Bilios Resort Fourni, Hotel Bilios Resort Fourni, Hotel Bilios Resort
Fourni, Hotel Bilios Resort Fourni, Hotel Bilios Resort Fourni, Hotel Bilios Resort Fourni, Hotel Bilios Resort Fourni, Hotel Bilios Resort
Fourni Hotels - Bilios Resort

Het gehele jaar geopende Bilios Resort ligt op een verhoogde positie in het traditionele dorp Fournoi. Het biedt kamers met een prachtig uitzicht op de haven, de zee en het dorp. De van airconditioning voorziene kamers van Bilios Restort zijn compleet met TV, kitchenette, koelkast en een balkon. De suites zijn gelegen aan de heuvel met panoramisch uitzicht op het dorp en de kristalheldere zee. Fournoi is het grootste dorp van het eiland en het centrum van de activiteit, met vis-tavernes en tevernes waar men ontbijt serveert. Aaan de linker kant van de haven is er een klein strand, en op 10-minuten lopen afstand vindt u het strand Psili Ammos.

Check de beschikbaarheid en prijzen & boek het Bilios Resort - klik hier.

Fourni, Hotel Archipelagos Fourni, Hotel Archipelagos Fourni, Hotel Archipelagos Fourni, Hotel Archipelagos Fourni, Hotel Archipelagos
Fourni, Hotel Archipelagos Fourni, Hotel Archipelagos Fourni, Hotel Archipelagos Fourni, Hotel Archipelagos Fourni, Hotel Archipelagos
Fourni Hotels, Archipelagos Hotel 2008

Fourni lag in de planning voor het jaar 2008 of 2009, om te kombineren met een volgende bezoek aan ons geliefde Samos, en we hebben het gehaald. Veel accommodaties zijn er niet op Fourni, maar ik had dit hotel gevonden dat er erg mooi uitzag. Het is een net nieuw (2007) drie sterren superior hotel en het heet Archipelagos. Het is een klein hotel met 12 kamers (9 doubles, waaronder 1 speciaal voor gehandicapten, en 3 tripples).

Alle kamers hebben een balkon met een mooi uitzicht op de haven en de baai. Het hotel is het hele jaar geopend. Er is een receptie en er zit een bar bij en een restaurant. Alle kamers hebben airconditioning, sateliet-tv, een kluisje en een koelkast. Het hotel ligt aan de haven een beetje aan de zijkant van het stadje en kijkt uit over de baai en de haven.

Het Archipelagos Hotel op Fourni is heel mooi opgezet, met veel natuursteen en hout. Op de stenen tegels die op de grond en de trappen liggen kun je fossiele overblijfselen van varens zien. De kamers zijn modern ingericht met een mooie badkamer, goede bedden, een flatscreen tv en een mooie design badcel. Op het balkon is het vooral 's avonds erg prettig vertoeven vanwege het leuke uitzicht. Beneden is de receptie en er is een restaurant met lekkere stoelen en ook een terras voor het hotel en op de pier in de haven tegenover het hotel. Er is nergens op beknibbeld. Je kunt in het hotel goedkoop ontbijten: voor 3 euro 50 de man hadden we al een ontbijt met jus d'orange, een pot echte koffie (geen nescafé dus) en broodjes, maar je kunt natuurlijk ook uitgebreider bestellen met croissants of gebakken eitjes en dergelijke. Het restaurant was trouwens uitstekend.

Fourni, Hotel Archipelagos Fourni, Hotel Archipelagos Fourni, Hotel Archipelagos Fourni, Hotel Archipelagos Fourni, Hotel Archipelagos
Fourni, Hotel Archipelagos Fourni, Hotel Archipelagos Fourni, Hotel Archipelagos Fourni, Hotel Archipelagos Fourni, Hotel Archipelagos

Het Archipelagos Hotel is een familiehotel. De eigenaar heet Manolis. Iedereen die er werkt is vreselijk aardig en behulpzaam, maar dat geldt eigenlijk voor alle mensen op het eiland. Elke dag worden de kamers schoongemaakt en opgeruimd en gebruikte handdoeken worden vervangen. Om de paar dagen worden ook de lakens verwisseld. In de kast ligt eventueel - keurig in een plastic hoes - een dekbed voor de kouwkleumen (zelf niet nodig gehad). Er is een haardroger (zoals je begrijpt als je mij ziet heb ik die ook niet nodig gehad) en in de badcel staat een tray met badschuimpjes, shampoos en zeepjes. Het hotel is toegankelijk voor rolstoelgebruikers want er is ook een schuim omhoog lopend pad naar het restaurant en naar een kamer (kamer 1).

Op Fourni zul je geen grote hotels vinden en er is ook geen zwembad op het eiland. De meeste accommodaties zijn klein en in de vorm van guesthouses en pensions. In augustus is gewoonlijk alles volgeboekt, want het eiland is populair bij de Grieken zelf. Het Archipelagos Hotel valt wat mij betreft in de luxe categarie, maar het is ook nog eens goedkoop om er te logeren.

Check de beschikbaarheid en prijzen & boek het Archipelagos Hotel - klik hier.

VOOR ALLE APPARTEMENTEN, STUDIO'S EN HOTELS OP FOURNI EILAND - KLIK HIER.

Het Festival van de Grieks-Turkse vriendschap 2008

Bekijk de foto's van het festival

Fourni, festival Fourni, festival Fourni, festival Fourni, festival Fourni, festival

© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional