Fourni
De Griekse Eilanden Fourni HOME Fourni Hotels Fourni Stranden Fourni Stad Bezienswaardigheden Fourni Restaurants
Fourni Town beach Fourni Town beach Fourni, Psili Amos beach Fourni, Psili Amos Beach Fourni beach, Fourni strand
Fourni beach, Fourni strand Fourni beach, Fourni strand Fourni beach, Fourni strand Fourni, Kampi Beach Fourni, Kampi Beach
De stranden van Fourni

Op Fourni zijn er volop stranden te vinden, maar helaas vallen er voor de wandelaar een flink aantal af omdat heel veel ervan alleen met een boot zijn te bereiken. Het bekendste strand ligt natuurlijk in de hoofdstad Fourni en dat is een zandstrand met wat kiezeltjes. Even om de hoek richting Psili Amos ligt nog een ander klein strandje waar door de bewoners van Fourni Stad gebruik van wordt gemaakt. Dat strandje ligt niet meer zozeer in het zicht van het dorp en is dus wat meer privé.

In het zuidwesten op ongeveer 20 minuten afstand van Fourni Stad liggen de twee baaien van Kampi met wat windmolens, een taverna en twee stranden. Voor dit strand moet je dus de wandelschoenen aantrekken want voor de meeste stranden buiten Fourni Stad geldt dat je de heuvel op moet en ook over moet. Kampi is het populairste strand na dat van Fourni Stad en het bestaat uit twee stranden met een rots die het in twee stukken opdeelt. Over deze rots loopt weer een trappetje zodat je van het ene stuk strand naar het andere kunt lopen. Je gaat achter de twee windmolens, waar je als je de weg volgt langsloopt, of de trap af naar beneden of je neemt het pad links daarvan dat na enige tijd ook overgaat in een trap. Deze laatste optie is zeker op de terugweg makkelijker te doen dan terug te gaan via alleen de trap. Kampi heeft grof zand en wat keitjes en op zich is het een goed strand. Er zijn flink wat bomen voor de schaduw en in het hoogseizoen zijn er ook parasols en ligbedden te huur. Kom je in het laagseizoen dan is alles nog dicht (zo voor half juni) en raad ik je aan om in ieder geval je eigen water mee te nemen. Ten zuiden van Kampi liggen veel ongerepte baaien en stranden en is het eiland zo goed als verlaten.

Fourni, Kampi Beach Fourni, Kampi Beach Fourni, Kampi Beach Fourni, Kampi Beach Fourni, Kampi Beach
Fourni, Kampi Beach Fourni, Kampi Beach Fourni, Kampi Beach Fourni, Kampi Beach Fourni, Kampi Beach

Als je verder de heuvel oploopt vanaf de twee windmolens richting het tankstation dan kom je op een gegeven moment bij een splitsing. Je kunt richting Chrissomilia lopen en dan ga je echt helemaal over de berg. De tocht is best vermoeiend als het bijvoorbeeld erg warm is. Na ongeveer een half uur kom je twee kerkjes tegen waar je even tot rust kunt komen. Het eerste kerkje is erg mooi van binnen en heeft alle muren en plafonds beschilderd. Als je verder loopt zie je na zo'n twintig minuten wat stranden verschijnen, waarvoor je weer de heuvel af moet via een slingerweg helemaal naar beneden (en weer terug). Op een van de stranden staat een klein huisje en daar zijn wij naartoe gelopen om de zee in te duiken. Helaas was dit strand niet erg schoon toen wij er begin juni waren. Het advies is dan ook om nog even door te lopen naar bijvoorbeeld het kleine dorpje Bali. Nog verder in het noorden ligt het dorpje Chrisomilia, het enige andere dorpje op het eiland met een beetje inwoners (wij hebben het niet gered maar schatten dat het toch wel zo'n twee en een half uur wandelen is, misschien wel drie). Het dorp ligt als het ware tegen de rots aangeplakt. Naar Chrissomilia kun je normaal gesproken ook met de veerboot.

Als je bij de afslag niet richting Chrissomilia maar richting Agios Giannis loopt bots je al eerder tegen de ongerepte stranden aan (en beter vonden wij). Je ziet er al een aantal liggen diep beneden en onbereikbaar voor de wandelaar aan de rechterkant van de weg. Wij kozen de afslag Elidaki (de eerste afslag) die naar diverse stranden gaat. De weg splitst zich na enige tijd weer op en gaat dan naar verschillende stranden. Ons strand was het strand aan de linkerkant van de splitsing en daar was het goed vertoeven maar het nadeel was wel dat er geen schaduw was, wel zand, mooie uitzichten en de restanten van wat volgens mij de oude Akropolis was (zuilen en hoge stukken muur). Het strand was ook schoon en het uitzicht op de baai was zowiezo schitterend, met een klein eilandje voor de kust. Aan de andere kant van de heuvel ligt nog een strand waar wel bomen op staan. Je zou kunnen proberen om er via een pad dat vanaf de Akropolis loopt over de heuvel te komen en met goede wandelschoenen is dat waarschijnlijk wel te doen (ondergetekende had alleen teenslippertjes). Ook kun je de afslag Elidaki overslaan en de volgende nemen want vanaf de andere kant kwam er ook een pad op dat strand uit.

Fourni, Kampi Beach Fourni, Kampi Beach Fourni Beach, Fourni strand Fourni Beach, Fourni strand Fourni Beach, Fourni strand
Fourni Beach, Fourni strand Fourni Beach, Fourni strand Fourni Beach, Fourni strand Fourni, Elidaki Beach Fourni, Elidaki Beach

Als je aan de andere kant van de haven het dorpje Fourni verlaat kom je langs twee andere stranden. Het eerste strandje heet Psili Amos en daar zijn een paar bomen voor wat schaduw en daarna is er nog een strand waar een kerkje bij staat. Hier zijn wat jonge boompjes aangeplant maar echt veel schaduw geven die nog niet (2008). Beide stranden zijn wel schoon en het is er rustig. De wandeling duurt ongeveer 10 - 20 minuten. Het laatste strand was eigenlijk onze favoriet omdat het relatief gezien het makkelijkste was om te komen en het was er altijd stil. Bij de kerk kon je even in de schaduw gaan zitten als je daar behoefte aan had. Het nadeel was weer dat het bij een kazerne lag, maar als je het goed uitkoos kon je zo gaan liggen dat in ieder geval niemand je kon zien. Je kunt vanaf dit tweede strand weer een pad op de bergen in. Je moet eerst door een boerderij, hek open, langs de geiten, hek dicht en dan verder. We zagen nog wel wat strandjes liggen maar vanwege de warmte besloten we maar niet al te ver door te lopen. Er zijn niet veel bomen op Fourni en in de brandende zon is de gedachte aan zo'n wandeling vaak mooier dan de werkelijkheid.

Fourni, Elidaki Beach Fourni, Elidaki Beach Fourni, Elidaki Beach Fourni, Elidaki Beach Fourni, Elidaki Beach

Voor wat betreft het naturisme op het eiland Fourni kan ik zeggen dat wij eigenlijk op alle stranden (met uitzondering van het stads-strand en het strand van Kampi) zonder zwembroek de zee in zijn gedoken. Het was er gewoon helemaal leeg en we waren de enigen. Dus voor de liefhebbers van naturistenstranden is het eiland zeker een aanrader. De meeste bezoekers van het eiland nemen genoegen met het stads-strand en het strand van Kampi (en waarom ook niet?) die relatief gezien rustig zijn in vergelijking met de stranden op de meeste andere eilanden. Voor diegenen die wel de moeite nemen om het eiland verder te ontdekken is er vooral veel rust en veel moois te zien. Vooral het uitzicht over de diverse eilanden van de eilandgroep en de baaien beneden is erg mooi. Wij zijn in zes dagen tijd in het gebied achter Kampi welgeteld twee andere wandelaars en 1 persoon op een brommertje tegen gekomen en een een paar keer een auto met een eilandbewoner erin. Aan de andere kant richting Psili Amos kwamen we alleen de herder tegen en nog twee toeristen. Grote kans dus dat je een leeg strand kunt vinden.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional