Elafonissos
De Griekse Eilanden Elafonisos HOME Elafonisos Hotels Stranden Bezienswaardigheden Elafonisos Reizen
Elafonisos, Simos Beach © Diamond Resort Elafonisos, Simos Beach © Diamond Resort Elafonisos, Simos Beach © Diamond Resort Elafonisos, Simos Beach © Diamond Resort Elafonisos, Simos Beach © Diamond Resort
HET STRAND-EILAND ELAFONISOS, ELAFONISSOS OF ELAFONISI IN DE PELOPONNESOS IN GRIEKENLAND
map of Elafonisos, click to enlarge English

Het eiland Elafonisos is een aantrekkelijke en relatief geďsoleerde eiland niet ver van het vasteland in de Peloponnesos, een stukje ten zuidwesten van de stad Neapoli en net boven het grotere eiland Kythira. Vroeger (tot 1677) was het eiland verbonden met het vasteland. Het gebied staat bekend als Cape Malea, en het is de tweede meest zuidelijke puntje van de Peloponnesos. Het scheidt de Egeďsche Zee in het oosten en de Ionische Zee in het westen. Historisch was het kanaal tussen Kythira en het vasteland een belangrijke verkeersader voor de scheepvaart, maar sinds de opening van het Kanaal van Korinthe hoeven de schepen niet meer langs de Pelopponesos te varen om van de ene zee naar de andere te komen.

Het eiland Elafonisos is 20 km2 groot en heeft ongeveer 750 inwoners. Het enige dorp van enige omvang op het eiland Elafonisos ligt op de noordelijke punt en heet Elafonisos Town. Het is een mooi vissersdorpje waar het erg rustig is. Er zijn geen voorzieningen zoals een bank op het eiland. Je zult hier niet veel toeristen tegenkomen. Echter, het is een prachtig eiland omgeven door een heldere zee en er zijn mooie stranden. Het dorp is bereikbaar via een veerboot vanaf Pounta (niet ver van Neapoli). Pounta is slechts een klein havenstadje en de afstand tot het eiland is ongeveer 300 meter. De tocht duurt ongeveer tien minuten en omdat het zo ondiep is en de bodem van de zee zanderig, heb je er mooi turquoise water. Tijdens de zomermaanden gaan de boten op en neer naar het eiland vrij regelmatig. Elafonisos stad heeft een haven met enkele tavernes en er zijn kamers te huur. Er zijn ook enkele luxe villa's van (meestal) rijke Atheners, die hier een tweede huis hebben. Zo zie je in de haven ook een aantal luxe jachten.

DE BEZIENSWAARDIGHEDEN VAN HET EILAND ELAFONISOS, ELAFONISSOS OF ELAFONISI IN GRIEKENLAND

PavlopetriTen noordoosten van Elafonisos ligt het eilandje Pavlopetri (of Paulopetri) op ongeveer 200 meter van het havenstadje Pounta. Vlakbij dit kleine eilandje ligt een stad die volledig onder water ligt. Het wordt beschouwd als de oudste verzonken stad op de wereld. Ondanks dat de oude stad ongeveer 3000 m2 groot is (300 x 100 meter) en grote gedeeltes ervan met het blote oog te zien zijn, werd hij pas in de 1967 ontdekt. Er zijn zo'n 15 gebouwen, 5 wegen, 2 tombes en 37 graven. Er zijn onder andere een paleis met vier kamers en een tempel. Verscheidene artefacten zijn hier op de zeebodem gevonden. De infrastructuur van de wegen, gebouwen en graven van deze stad zijn nog redelijk intact. Men schat dat de stad 5000 jaar oud is en stamt uit de bronstijd en de Minoďsche tijd. Het was een havenstad die in een beschermde en zanderige baai lag die uitstekend geschikt was voor schepen uit die periode. Pavlopetri is waarschijnlijk rond het jaar 1000 voor Christus verzonken en de gebouwen liggen op 3 ŕ 4 meter diepte. De verzonken stad ondervindt veel schade van ankers die er overheen slepen en van soevenierjagers. Op Pavlopetri zelf zijn restanten van muren uit de Romeinse en Byzantijnse tijd te vinden en zo'n 60 Hellenistische tombes. Sommige van deze tombes zijn ook in de zee verzonken.

In het haventje van Elafonisos Town staat op een klein eilandje de kleine Byzantijnse kerk van Agios Spyridona. Dit kleine kerkje is de belangrijkste kerk van het eiland. Het is te bereiken via een brug.

Bij Kato Nisi, op het hoogste punt, staat het twee verdiepingen hoge kasteel /toren van de Melas familie die stamt uit 1863. Het kasteel is in 1993 gerenoveerd en hij is open voor publiek. Bij Kato Nisi staat ook de Panagia kerk uit 1825 die in 1928 is hersteld. Er zijn fresco's te zien en iconen. De kerk is gebouwd op de restanten van een oudere Byzantijnse kerk. Op een afstand van 200 meter ten westen van de kerk is een Myceense begraafplaats. Tussen 1600 en 1100 voor Christus werden hier mensen in kleine grotten begraven. Ook is in Kato Nisi een vroeg christelijke begraafplaats gevonden.

Elafonisos, Simos Beach © Diamond Resort Elafonisos, Panagia Beach © Diamond Resort Elafonisos, Panagia Beach © Diamond Resort Elafonisos, Panagia Beach © Diamond Resort Elafonisos, Panagia Beach © Diamond Resort
Elafonisos, Panagia Beach © Diamond Resort Elafonisos, Panagia Beach © Diamond Resort Elafonisos, Lefki Beach © Diamond Resort Elafonisos, Lefki Beach © Diamond Resort Elafonisos, Byzantine church of Saint Spyridona © Diamond Resort
DE STRANDEN VAN HET EILAND ELAFONISOS IN GRIEKENLAND

Simos Beach ligt in het zuiden van het eiland Elafonisos en het is een prachtig en heel groot zandstrand met mooie turqoise wateren, en het is een goede plek om te snorkelen. Er zijn mensen die dit het mooiste strand van Griekenland vinden. Het strand bestaat uit twee delen (twee stranden, Frago en Sarakiniko) die bij elkaar komen en erachter zijn hele hoge zandduinen. In augustus en wat later in het jaar bloeien hier de zeldzame en beschermde witte strandlelies. Vanaf Simos Beach heb je uitzicht op het eiland Kythira. Op het strand van Simos zijn ligbedjes en parasols te huur. Er is ook een geörganizeerde camping bij het strand.

Panagia Beach of Kato Nisi Beach ligt aan de westkant van het eiland. Het is een lang en breed zandstrand dat beschermd ligt door eilandjes voor de kust. Er zijn wat pijnbomen en bosjes langs de rand van het strand voor schaduw, maar er zijn ook wat parasols en ligbedden te huur. In de zomer bloeit hier de bijzondere Sempre Viva, die op de rotsen groeit en gele bloemen heeft. Hij ziet er een beetje uit als een bloem uit een droogboeket. De bodem van de zee is zand en het water is kristalhelder. Het strand is bereikbaar met de auto maar de weg er naartoe is niet geweldig. Net als op Simos Beach zijn hier mensen die vrij camperen. Het mag eigenlijk niet, maar toch doen mensen het. Kato Nisi is het enige dorpje op het eiland naast Elafonisos Town.

Lefki Beach ligt in een baai aan de oostzijde van het eiland Elafonisos. Je komt het strand tegen onderweg naar Simos Beach. Het is een zandstrand met wat rotsen voor de kust. Soms liggen hier ook jachten voor anker. De kleur van het water schijnt hier spectaculair mooi te zijn.

Megalo Tigani Beach is de naam van het strand aan de zuidoostzijde in Elafonisos Town, niet ver van de haven en de kapel van Agios loannis. Bij het strand zijn faciliteiten.

Kontogoni Beach ligt even ten noordwesten van Elafonisos Town, op loopafstand van de tavernes en de andere faciliteiten van het dorp.

Kalogeras Beach is het verlengde van het strand van Kontogoni en ligt ook ten noorwesten van Elafonisos Town.

Accommodaties, hotels, studios, appartementen en kamers op Elafonisos in Griekenland
Elafonisos Diamond Resort Elafonisos Diamond Resort Elafonisos Diamond Resort Elafonisos Diamond Resort Elafonisos Diamond Resort
Elafonisos Diamond Resort Elafonisos Diamond Resort Elafonisos Diamond Resort Elafonisos Diamond Resort Elafonisos Diamond Resort
Elafonisos Diamond Resort op het eiland Elafonisos in Griekenland

Op een stuk grond dat 4 hectare groot is ligt het gloednieuwe hotel complex Elafonisos Diamond Resort. Het hotel biedt moderne, van airconditioning voorziene studio's met gratis Wi-Fi, satelliet-tv en een prachtig uitzicht op de zee. De prachtige lange strook zandstrand van Panagia ligt op slechts 250 meter van het resort van Elafonisos Diamond, en de stad en de haven van Elafonisos liggen op slechts 4.5 km afstand. Het 3-sterren complex bestaat uit 7 gebouwen. Ontbijtbuffet en een eigen parkeerplaats zijn gratis. Het complex heeft ook een speeltuin, barbecue en bar. Er zijn kamers die toegankelijk zijn voor rolstoelen kamers.

Check beschikbaarheid en prijzen & boek het Elafonisos Diamond Resort - klik hier.

Voor alle hotels, appartementen en studios op het eiland Elafonisos - klik hier.


© Hans Huisman, Elafonisos Diamond Resort, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2013
Valid HTML 4.01 Transitional