Elafonissos
De Griekse Eilanden Elafonisos HOME Elafonisos Hotels Stranden Bezienswaardigheden Elafonisos Reizen

PavlopetriTen noordoosten van Elafonisos ligt het eilandje Pavlopetri (of Paulopetri) op ongeveer 200 meter van het havenstadje Pounta. Vlakbij dit kleine eilandje ligt een stad die volledig onder water ligt. Het wordt beschouwd als de oudste verzonken stad op de wereld. Ondanks dat de oude stad ongeveer 3000 m2 groot is (300 x 100 meter) en grote gedeeltes ervan met het blote oog te zien zijn, werd hij pas in de 1967 ontdekt. Er zijn zo'n 15 gebouwen, 5 wegen, 2 tombes en 37 graven. Er zijn onder andere een paleis met vier kamers en een tempel. Verscheidene artefacten zijn hier op de zeebodem gevonden. De infrastructuur van de wegen, gebouwen en graven van deze stad zijn nog redelijk intact. Men schat dat de stad 5000 jaar oud is en stamt uit de bronstijd en de Minoïsche tijd. Het was een havenstad die in een beschermde en zanderige baai lag die uitstekend geschikt was voor schepen uit die periode. Pavlopetri is waarschijnlijk rond het jaar 1000 voor Christus verzonken en de gebouwen liggen op 3 à 4 meter diepte. De verzonken stad ondervindt veel schade van ankers die er overheen slepen en van soevenierjagers. Op Pavlopetri zelf zijn restanten van muren uit de Romeinse en Byzantijnse tijd te vinden en zo'n 60 Hellenistische tombes. Sommige van deze tombes zijn ook in de zee verzonken.

In het haventje van Elafonisos Town staat op een klein eilandje de kleine Byzantijnse kerk van Agios Spyridona. Dit kleine kerkje is de belangrijkste kerk van het eiland. Het is te bereiken via een brug.

Bij Kato Nisi, op het hoogste punt, staat het twee verdiepingen hoge kasteel /toren van de Melas familie die stamt uit 1863. Het kasteel is in 1993 gerenoveerd en hij is open voor publiek. Bij Kato Nisi staat ook de Panagia kerk uit 1825 die in 1928 is hersteld. Er zijn fresco's te zien en iconen. De kerk is gebouwd op de restanten van een oudere Byzantijnse kerk. Op een afstand van 200 meter ten westen van de kerk is een Myceense begraafplaats. Tussen 1600 en 1100 voor Christus werden hier mensen in kleine grotten begraven. Ook is in Kato Nisi een vroeg christelijke begraafplaats gevonden.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional