Alonissos
 Alonissos restaurants
 Ikion Hotel
 Alonissos villa's
 Alonissos autoverhuur
 Alonissos boten verhuur
 Alonissos naturistenstranden
 Alonissos museums
 Alonissos Chora
 Alonissos geschiedenis
 Alonissos marine park
 Agalou Lakka beach
 Agioi Anargyroi beach
 Agios Dimitrios beach
 Agios Petros beach
 Chrisi Milia beach
 Gerakas beach
 Glyfa beach
 Kalamakia beach
 Kalami & Kefala beach
 Kokkinokastro beach
 Lalarias & Strovilo beach
 Leftos Gialos beach
 Marpounta beach
 Megalos Mourtias beach
 Megali Ammos beach
 Mikros Mourtias beach
 Milia beach
 Patitiri beach
 Plakes beach
 Roussom Gialos beach
 Sarafi, Anemomilos & Grava
 Spartines beach
 Steni Vala beach
 Tourkoneri beach
 Tsoukalia beach
 Tzortzi Gialos beach
 Valitsa beach
 Vithisma beach
 Votsi beach
 Vrisitsa beach
 Yialia / Gialia beach
De Griekse Eilanden Alonissos Alonissos Stranden Alonissos Hotels Plattegrond Alonissos Reizen
Book hotels in Alonissos    Greek Ferries    Car Hire Greece    Aegean Airlines    Olympic Airlines
De stranden en naturistenstranden op het eiland Alonissos in Griekenland

Plattegrond van de stranden van Alonissos De meeste stranden op het eiland Alonissos zijn kiezelstranden, met uitzondering van een enkele waar wat meer zand is te vinden, zoals bijvoorbeeld Vythisma Beach, Tsoukalia Beach, Chrisi Milia en het prachtige strand van Kokkinokastro. De meeste stranden op het eiland zijn niet georganizeerd, en je kunt er dan ook geen parasols of ligbedjes huren. De bomen die je rond veel van de stranden kunt vinden maken veel goed. Op sommige wat meer afgelegen stranden staat dan toch weer een kleine taverna waar je iets te drinken kunt kopen, maar aanbevolen wordt om voor de meer afgelegen stranden je eigen voorraad water mee te nemen.

Het huren van een kleine motorboot is ideaal om deze moeilijker te bereiken stranden te bezoeken. Er zijn veel kleine baaien met privé strandjes te vinden en genoeg stranden voor de naturisten, waaronder ook stranden die helemaal niet zo moeilijk te bereiken zijn, zoals bijvoorbeeld het prachtige Agios Dimitrios Beach of Kokkinokastro.
Een groot stuk van de wegen op Alonissos is ongeplaveid, en daar is een terreinwagen geen overbodige luxe. Voor wandelaars is het eiland Alonissos een paradijs, met rust en plekken waar de schaduw van de bomen verkoeling brengt op een hete dag. Zo vindt je na een wandeling en enig klimwerk soms een geheel verlaten strand met een prachtige azuurblauwe zee.

Agalou Lakka Beach

Agalou Lakka Beach Alonissos Agalou Lakka Beach ligt in het noordwesten van Alonissos en is het laatste strand dat via een ongeplaveide weg met de auto te bereiken is. Een goede terreinwagen wordt aanbevolen, want de weg is niet overal even goed. Het strand van Agalou Lakka ligt in het gebied dat wordt beschouwd als het mooiste stuk natuurgebied van het eiland, net als de stranden van Megali Ammos en Agioi Anargyroi Beach. Hier in dit stuk van Alonissos eiland is het nog onbedorven en heel erg stil. Tegenover Agalou Lakka Beach ligt een klein eilandje in de zee.

Agalou Lakka Beach is een klein kiezelstrand en omdat het zo afgelegen is, zijn er ook geen voorzieningen. Je zult zelf water en iets te eten mee moeten brengen als je hier wilt gaan zonnebaden. Naar ik begrijp moet je even over een hek klimmen en door een veld heenlopen om er te komen. Omdat het stand zo geïsoleerd ligt lijkt het mij dat dit ook een uitstekende plek is voor naturisten.

Agioi Anargyroi Beach

AG ANARGYROI beach Alonissos De foto toont een blik over Alonissos vanaf Agioi Anargyroi. Het kleine kiezelstrand van Agioi Anargyroi ligt vrij geïsoleerd in het westen van het eiland. Het zeewater is hier vrij koud en groenblauw van kleur. Rechts van het strand achter de rotsen is een grot waar je naartoe kunt zwemmen. Je moet echter wel een duik nemen om in de grot te komen. Hij wordt verlicht door een gat in de rots erboven.

Het strand is vernoemd naar de nabijgelegen Byzantijnse kerk van Agioi Anargyroi die stamt uit de 13e eeuw. Hij staat aan het einde van een klif en vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over de Egeïsche Zee. Vanaf deze kerk loopt er een onverharde weg door het bos die naar het strand leidt. Je komt langs de ruïne van een villa en een gebouw met bankjes voor de wandelaars. Aan de linkerkant van Agioi Anargyroi ligt nog een ander klein strand waar je in ongeveer vijf minuten naartoe kunt zwemmen. Dit strand heet Tourkoneri en het wordt omgeven door het pijnbomenbos.

Agios Dimitrios Beach

AGIOS DIMITRIOS beach Alonissos Het Agios Dimitrios strand in het noordoosten van Alonissos tegenover het eiland Peristera is een groot driehoekig kiezelstrand dat bereikbaar is over een ongeplaveide weg. Er is een leuke bar op gebouwd, voornamelijk uit aangespoeld hout, maar vewacht geen gekoelde drankjes tot juli wanneer het aantal bezoekers zodanig is toegenomen dat het voor de uitbater loont om de generator aan te zetten. Er zijn ligbedjes te huur aan de zuidkant van het strand. De noordkant van het strand is stiller maar er kan wat rommel liggen. Tegenwoordig is het strand iets gemakkelijker te bereiken omdat de weg er naartoe wat verbeterd is.

Agios Dimitrios is waarschijnlijk het meest populaire strand van het eiland en volgens veel mensen ook het mooiste. Het wordt zelfs aangeprezen als een van de schilderachtigste stranden ter wereld. Het ligt op 14 kilometer afstand van Patitiri. Het strand is vernoemd naar een klooster dat er ooit stond en dat nu helemaal verdwenen is. Alleen de restanten zijn nog te zien langs de kant van de weg.

Agios Petros Beach

Agios Petros Beach Alonissos Agios Petros Beach ligt in het oosten van het eiland Alonissos, op 15 minuten lopen afstand van het dorp Steni Vala (1 kilometer), waar je diverse faciliteiten, zoals een supermarkt en diverse taverna's, kunt vinden. Vanuit Patitiri, dat ik 10 kilometer afstand ligt, is er een busverbinding met Steni Vala. Het strand is te voet of met de auto of de boot te bereiken en het is er vrij rustig.

Het strand van Agios Petros ligt in een beschermde baai en wordt omgeven door heuvels en een rij met pijnbomen. Het is een aangenaam strand met wat kiezeltjes, maar toch ook met wat stukken met gewoon zand. Op het strand zelf zijn geen faciliteiten in de middag is er wat schaduw onder de pijnbomen te vinden. Het strand ontleent zijn naam aan de Byzantijnse Agios Petros kerk die hier ooit stond, en waarvan nu alleen nog de restanten zijn te zien, op de heuvel verborgen tussen het struikgewas.

Chrisi Milia Beach

Chrisi Milia Beach Alonissos Chrisi Milia Beach of Chrissi Milia Beach is een lang zandstrand aan de oostzijde van het eiland Alonissos. Het water is er de eerste twintig meter de zee in ondiep en het is er gemakkelijk om het water in te gaan: ook ideaal voor kleine kinderen. Het strand ligt naast een ander strand (Milia Beach), wat meer kiezeltjes heeft. Milia Beach heeft geen faciliteiten.

Chrisi Milia Beach ligt op ongeveer vijf kilometer ten noordoosten van de haven van Patitiri. Je kunt er met de auto heen, met de fiets of gewoon te voet, en het ligt op ongeveer 30 / 40 minuten lopen vanaf Patitiri of per boot in 15 minuten vanaf de haven. De wandeling naar het strand is de moeite waard vanwege de mooie omgeving. Onderweg loop je een gedeelte door het naaldbomenbos.
Op het strand van Chrisi Milia is een taverna en je kunt er parasols en ligbedjes huren, maar je kunt er ook schaduw vinden onder de bomen. Tijdens het hoogseizoen is er ook een mogelijkheid om watersporten te beoefenen.

Gerakas Beach

Gerakas Beach Alonissos Gerakas Beach ligt helemaal in het uiterste noorden van het eiland Alonissos, in een bijna geheel verlaten gebied. Het strand van Gerakas ligt in een beschermde baai, waar boten wel eens willen gaan schuilen als de wind plotseling opsteekt. Het strand is met de boot over de zee, of met de auto over een geasfalteerde weg te bereiken. De afstand tot de haven van Patiriri is 23 kilometer en hoe verder je rijdt des te ruiger het landschap wordt. Veel pijnbomen zijn hier niet meer te vinden.

In Gerakas was lange tijd het Marine Research Station gevestigd die zich bezighield met het bestuderen en beschermen van de zeldzame Monachus Monachus zeehond die in het gebied rond Alonissos leeft. Wegens financiële problemen is station het nu gesloten. De baai van Gerakas wordt voornamelijk door vissers gebruikt en erg aantrekkelijk is Gerakas Beach niet. Enige faciliteiten zijn hier niet te vinden, dus bezoekers van Gerakas Beach moeten hun eigen water en eten meenemen.

Glyfa Beach

Glyfa beach Alonissos Als je in een accommodatie in Steni Vala verblijft dan is Glyfa Beach het dichtstbijzijnde strand waar je kunt zwemmen en watersporten kunt beoefenen. Het ligt aan de noordkant van Stena Vala en op ongeveer 12 kilometer afstand van Patitiri af.

In het nabijgelegen dorp zijn hotels, taverna's, mini markets en er is een camping. Het strand van Glyfa is een vrij groot en aardig strand met zand en met wat kleine keitjes, en met helder zeewater. Je kunt het strand met de auto bereiken. Er is een grote parkeerruimte bij het strand. Er is ook een busverbinding vanaf Patitiri en je kunt Glyfa Beach in ongeveer twintig minuten bereiken. De omgeving van het strand is mooi groen en het is er nog niet overvol. Bij het strand zijn een paar taverna's en je kunt er ligbedjes en parasols huren. Vanaf Glyfa Beach vertrekken in het hoogseizoen soms ook kleine excursiebootjes en taxi-bootjes die je naar de andere strandjes in de omgeving kunnen brengen of naar de kleinere eilanden in de buurt van Alonissos.

Kalamakia Beach

Kalamakia Beach Alonissos Kalamakia is een klein vissersdorp dat even ten noorden van Steni Vala ligt. In het dorp zijn een paar hele goede vistaverna's die direct aan de zee staan. Kalamakia is met de auto te bereiken. Er is geen busverbinding met het dorp. Bij het dorp ligt het kleine kiezelstrand Kalamakia Beach.

Het wordt niet echt aanbevolen om in Kalamakia te gaan zwemmen, want er zijn veel betere stranden in de buurt, bijvoorbeeld bij Steni Vala. Veel mensen gaan daar zonnebaden en de zee in en rijden dan door naar Kalamakia voor een lunch of een diner omdat de vistaverna's er erg goed zijn.

Kalami Beach en Kefala Beach

Kalami & Kefala beach Alonissos Kalami Beach en Kefala Beach zijn twee stranden in het noordwesten van het eiland Alonissos. Het ene strand is vrij groot (Kalami) en het andere strand is klein (Kefala). Beide stranden zijn afgelegen en hebben geen faciliteiten (geen strandstoelen, parasols, taverna's of accommodaties). Zowel Kefala Beach als Kalami Beach zijn kiezelstranden. Je kunt deze stranden met de boot bereiken. Voor zover ik heb kunnen ontdekken is er geen pad of weg die naar deze stranden loopt. Helaas heb ik geen verdere info over deze stranden.

Katerinas Vala Beach

AG KATERINAS VALA beach Alonissos De foto toont een blik over Katerinas Vala Beach vanaf de zee. Het strand is net als Tzortzi Gialos en Kokkinokastro Beach te bereiken vanaf de parkeerplaats bij Kokkinokastro. Katerinas Vala is de middelste van deze drie stranden. Er zijn diverse paden die vanaf dit parkeerterrein lopen. Het pad naar Katerinas Vala daar schijnt een hek voor te staan waar je overheen moet klimmen. Tijdens de wandeling heb je een prachtig uitzicht op de baai en kun je Tzortzi Beach in de verte zien liggen.

Katerinas Vala is een klein en rustig strandje met witte kiezels. Er zijn geen zonnebedjes en parasols te huur en er zijn ook geen andere faciliteiten bij Katerinas Vala Beach, dus je moet je eigen water en eten meenemen als je van plan bent om hier voor langere tijd te verblijven. Het strand wordt omgeven door pijnbomen, die zijn bezoekers wat schaduw bieden.

Kokkinokastro Beach

kokkinokastro beach Alonissos Nog een prachtig kiezel- en zandstrand met helder blauw water. Het strand van Kokkino Kastro is vernoemd naar de rode kliffen die het omgeven (kokkino betekent "rood"). Men zegt dat als je ver genoeg zwemt je de restanten van een oude stad kunt zien liggen op de zeebodem. Alhoewel er geen officiële nudisten stranden zijn op het eiland, vind je die hier. Neem iets te eten en te drinken mee, want er is geen taverna of bar (in 2014 zagen wij dat ze bezig waren een cantina te plaatsen op het strand). Je kunt er in 20 minuten met de boot naartoe varen vanuit de haven van Patitiri of er met de auto naartoe (6.5 km).

Het strand van Kokkinokastro (rood kasteel) wordt verondersteld de plek te zijn van de oude hoofdstad Ikos. Om het strand hen staan rode kliffen en naaldbomen. Tegenover het strand ligt het eilandje Vrachos waarvan men vermoed dat het aan het eiland Alonissos vast heeft gezeten. De naam van de baai ernaast "Vythisma" betekent "gezonken", in herinnering van de antieke stad die hier ooit heeft gestaan.

Lalarias Beach en Strovilo Beach

Blue cave Lalarias Beach en Strovilo Beach zijn twee afgelegen stranden in het noordoosten van het eiland Alonissos, niet ver van Agios Dimitrios. Deze twee stranden zijn met de boot te bereiken. Tussen Lalarias en Strovilo Beach in ligt de zogenaamde "Blue Cave" waarnaar vanuit Patitiri excursiebootjes vertrekken, die dagtochtjes maken waarbij ook de kleine eilandjes die rondom Alonissos liggen worden bezocht. Het water is hier prachtig van kleur en de mensen op de excursieboten krijgen de kans om in en rond de grot te zwemmen.

Het is ook mogelijk om zelf een motorbootje te huren en zo de kust van Alonissos en de afgelegen strandjes te ontdekken waar je te voet of met de auto niet kunt komen - (zie Alonissos botenverhuur). Op deze manier kun je de Blue Cave en de strandjes van Lalarias en Strovilo in alle rust gaan bekijken.

Leftos Gialos Beach

Leftos Gialos beach Alonissos Leftos Gialos Beach is gedurende het grootste gedeelte van de dag een rustig strand met witte steentjes en mooi helder water. Er zijn twee taverna's open tot laat in de nacht waar je kunt genieten van lokale delikatessen en drankjes. Naar ik heb begrepen is het eten er goed en zijn de prijzen redelijk te noemen. Voor de liefhebbers zijn er zelfs een aantal gratis ligbedjes op het strand als je een drankje koopt bij de bar (NB: niet alle ligstoelen op het strand van Leftos Gialos zijn gratis!).

Je kunt naar Leftos Gialos Beach rijden met de auto in ongeveer tien minuten (7,5 kilometer) of met de boot (40 minuten vanaf Patitiri). Een taxi naar het strand kost ongeveer tien euro (2013). Het nadeel van het strand is dat er soms ook excursiebootjes aanleggen, die op weg zijn naar de eilanden Skopelos en Skiathos en die dan hier een tussenstop maken voor de gasten zodat ze kunnen zwemmen. Tijdens die uren wordt het een stuk drukker op Leftos Gialos Beach, maar trek het je niet aan: de toeristen van de bootjes blijven niet de hele dag.

Marpounta Beach

MARPOUNTA beach Alonissos Het strand van Marpounta of Marpounda ligt in het uiterste zuiden van het eiland Alonissos, net onder Vythisma Beach. De afstand tot de haven van Patitiri is ongeveer drie kilometer en de wandeling er naartoe duurt zo'n twintig minuten. Marpounta is vrij toeristisch en bestaat eigenlijk uit twee stranden met goudkleurig zand en kleine kiezeltjes, aan beide zijden van een klein schiereiland gelegen en alletwee omgeven door een witte klif. Op het grootste strand van de twee stranden van Marpounta zijn zonnebedjes en parasols te huur en je kunt er watersporten beoefenen. Ook zijn ook een aantal taverna's.

Marpounta Beach is ook het terrein van het grote Marpunta Village hotel en bungalow complex, waar veel Italianen komen. Het kan best behoorlijk druk worden hier, vooral tijdens het hoogseizoen. De mensen die de stilte op willen zoeken doen er dan ook goed aan om naar een van de andere stranden in het zuiden van Alonissos te gaan, zoals bijvoorbeeld Mikro Mourtias of Megalos Mourtias Beach.

Megalos Mourtias Beach

MEGALOS MOURTIAS.jpg beach Alonissos Een heel leuk keitjesstrand, met helder blauwgroen water, in het zuidwesten van het eiland, naast Vithisma. Bereikbaar met de auto of met de fiets. Er zijn drie tavernas waar je kunt lunchen of wat kunt drinken. Het is er druk want het is er erg mooi, met een rustige schone zee, en ook omdat het bij het oude Alonissos en Patitiri in de buurt is.

Het strand is favoriet bij de mensen van de Chora omdat ze vanuit hun dorp er makkelijk naartoe kunnen lopen. De afstand tot de haven van Patitiri is ongeveer zes kilometer. Het strand loopt geleidelijk af in de zee en het is er dus gemakkelijk om het water in te gaan en veilig voor kinderen. Het strand ligt ook goed beschermd tegen harde wind. Je kunt parasols en ligbedjes huren maar je kunt ook in de schaduw van de olijfbomen gaan liggen. Megalas Mourtias is een populaire bestemming voor mensen die van snorkelen houden.
Even verder, op 3 km afstand van Patitiri, liggen de twee mooie stranden van Marpounta, waar je ook ligbedjes en parasols kunt huren.

Megali Ammos Beach

MEGALI AMMOS beach Alonissos Voor de meeste mensen het meest geisoleerde, interessante plekje aan de noordkant van het eiland, maar het strand is niet groot en niet zanderig. Megali Ammos is de naam van het gebied met een wilde natuurlijke schoonheid waar je een paar onbedorven strandjes kunt vinden. Voor de liefhebber van ongerepte natuur is dit gedeelte van het eiland aan te bevelen. Je kunt er heen met de jeep of met de motor, want de weg is erg slecht. De afstand to Patitiri is ongeveer vijf kilometer.

In dit gebied, in het noordwesten van het eiland Alonissos liggen diverse leuke stranden, zoals Tsakalia Beach, Gialia Beach, Vrisitsa Beach, en Mikros Mourtias. Er zijn diverse kleine inhammen te vinden met privé strandjes voor de rustzoekers. Het is wat moeilijker om er te komen, en soms moet je wat klimmen, maar het is wel de moeite waard. Veel faciliteiten zijn er niet in dit stuk van het eiland, dus het is aangeraden om zelf water en iets te eten mee te nemen als je dit gedeelte van Alonissos wilt gaan ontdekken.

Mikros Mourtias Beach

MIKROS MOURTIAS Beach Alonissos Dit is een klein strand met zand en keitjes in het zuidwesten van het eiland. Je kunt er komen vanaf de begraafplaats van de oude stad (dit stuk weg is niet zo erg goed, maar wel geschikt om te lopen) or met een boot. Tot het midden van de jaren 70 werd het als een kleine haven van de oude stad gebruikt voor de dagtrips naar Skopelos. Aangezien hier geen taverna is moet je je eigen water meenemen.

Een van de bewoners van Alonissos "waarschuwde" me en zei "het is hier erg rustig en wees dus niet verbaasd als als je ineens tegen naturisten aanloopt". In het hoogseizoen zijn er misschien Griekse families (van buiten Alonissos) die er aanstoot aan nemen, maar de lokale bewoners schijnen hier geen problemen te hebben met naturisme, en zij zijn er aan gewend. Als je een klacht krijgt zeg je maar gewoon dat ze lekker op moeten fl....eren. Er is immers volop keuze aan andere stranden waar ze met hun badkleding kunnen gaan lopen pronken. Op het strand van Mikros Mourtias zijn wat olijfbomen voor degenen die schaduw zoeken.

Milia Beach

Milia Beach Alonissos Dit is een heel leuk strand dat je kunt vinden op de route naar Chrissi Milia Het strand heeft zowel gekleurde keitjes als zand en het is omgeven door pijnbomen en mooie rotsen. Het zeewater is er mooi helder. Het is er vrij ondiep, en dus goed geschikt voor kleine kinderen. Het strand wordt beschouwd als een van de schilderachtigste van het eiland Alonissos.

Milia Beach ligt op ongeveer vijf kilometer ten noordoosten van de haven van Patitiri. Je kunt er met de auto heen, met de fiets of gewoon te voet, en het ligt op ongeveer 30 / 40 minuten lopen vanaf Patitiri of per boot in 15 minuten vanaf de haven. De wandeling naar het strand is de moeite waard vanwege de mooie omgeving. Onderweg loop je een gedeelte door het naaldbomenbos.

Op Milia Beach zijn geen parasols en ligbedjes te huur en er zijn geen andere faciliteiten. Als je iets wilt eten of onder een parasol wilt liggen kun je naar het ernaast gelegen Chrisi Milia Beach.

Plakes Beach

Plakes Beach Alonissos Dit strand bestaat voornamelijk uit platte rotsen waar je op kunt zonnebaden, en er is ook een klein stuk keitjes strand. Plakes Beach ligt in het zuidoosten van het eiland Alonissos, tussen Marpounta Beach en de haven van Patitiri. Je kunt er naartoe lopen vanaf Patitiri. De afstand naar het strand vanuit de haven is ongeveer 1 kilometer. Voor een routebeschrijving klik hier. Er is een camping in de buurt van het strand (op 50 meter afstand, de naam is "Camping Rocks"). De tenten staan hier onder de schaduw van de bomen.

Ik heb geen verdere informatie over dit strand. Er zijn geen faciliteiten (geen taverna, geen parasols, geen zonnebedjes en geen accommodaties behalve dan de camping, voor zover ik weet, maar misschien is er het een en ander aan faciliteiten bij de camping...naar ik begrijp is er een klein café en zijn er toiletten hier...). Als je wat tijd wilt doorbrengen op dt strand neem dan je eigen watervoorraad mee en iets te eten.

Roussoum Gialos Beach

ROUSOUM GYALOS.jpg beach Alonissos Dit strand ligt in een kleine baai naast het Ikion hotel, tussen Patitiri en Votsi. Het is het dichtstbijzijnde strand om te zwemmen (5 minuten lopen vanaf het hotel). Er is een café en er zijn drie tavernas, waar je verse vis kunt eten, en het ligt in een mooi haventje. Het strand van Roussom Gialos is niet compleet georganizeerd, maar tijdens het toeristenseizoen zijn er wel wat ligstoelen en parasols te huur. De haven van Patitiri ligt op ongeveer een kilometer afstand. Het strand van Roussom Gialos bestaat uit zand en kleine witte kiezeltjes en het water is er helder en groenachtig van kleur. Het strand ligt beschermd tegen de wind en de golven zijn er nooit echt hoog.

In de Turkse periode was Roussom Gialos de haven waar de wijn van Alonissos werd verhandeld en waar hierover belasting moest worden betaald. De naam Roussom heeft dan ook zijn oorsprong in het woord "Rsum" wat in het Turks "belasting" betekent.

Sarafi, Anemomilos en Grava Beach

Sarafi, Anemomilos and Grava Beach Alonissos Sarafi Beach, Anemomilos Beach en Grava Beach zijn drie kiezelstranden in het noordwesten van het eiland Alonissos, die alleen met de boot zijn te bereiken, omdat er geen weg naartoe gaat.

Spartines Beach

Milia beach Alonissos Spartines Beach is een strand dat alleen bereikbaar is met een eigen boot of te voet. Verlaat Patitiri in de richting van Votsi en 50 meter voordat de weg opsplitst naar Milia en Chrisi Milia ga je door wat eruit ziet als een opslag voor vrachtwagens. Voordat je het eerste huis bereikt neem je de steile weg rechts door het dennenbos naar beneden. De wandeling duurt ongeveer 30 à 45 minuten. Sommige stukken die je onderweg tegenkomt zijn wel wat stijl en vereisen wat klimwerk.

Spartines Beach ligt ten noorden van Votsi, op een afstand van twee kilometer van Patitiri. Het is een rustig strand met kiezeltjes en zand, en helder groenblauw zeewater. Bij Spartines Beach zijn geen faciliteiten, dus als je erheen gaat en er wilt gaan zonnen, dan moet je je eigen water en eten meenemen. Spartines Beach bestaat eigenlijk uit twee grote stranden gescheiden door een rots, en een kleiner strand die naast elkaar liggen. Omdat het zo geïsoleerd ligt wordt het strand bezocht door naturisten.

Steni Vala Beach

Steni Vala beach Alonissos Steni Vala Beach (zie: Glyfa Beach) ligt bij een klein dorpje aan de noordoostkust van Alonissos op ongeveer 12 km afstand van Patitiri, en was eens een schuilplaats voor piraten. Het is een lang en smal kiezelstrand met vrij grote kiezels, vanwaar je uitkijkt op het tegenover gelegen eiland Peristera. Voor zover ik weet zijn er in het hoogseizoen ligbedjes en parasols te huur op het strand van Steni Vala en zijn er maar een paar bomen waaronder je schaduw kunt vinden. Het grootste gedeelte van het strand wordt omringd door struiken. Op het strand staat een kleine hut waar het Monk Seal Treatment and Rehabilitation Centre is gehuisvest.
In Steni Vala zijn een paar taverna's en café's en er zijn accommodaties te huur. In de wijdere omgeving zijn een aantal luxe villa's die te huur worden aangeboden aan de toeristen die het eiland Alonissos bezoeken. Alhoevel het dorp Steni Vala zich een beetje heeft ontwikkelt tot een eigen klein toeristenresort, leven de meeste bewoners van het dorp van de visserij. Voor hotels, appartementen en studios in Steni Vala - klik hier.

Tourkoneri Beach

AGIOS DIMITRIOS beach Alonissos Het strand van Tourkoneri ligt aan de westzijde van het eiland ten noorden van de kerk van Aghios Andreas en wordt gebruikt als naturistenstrand. Dit gebied is uitstekend om wandelingen te maken, want je vindt er de natuur op zijn mooist. Je vindt Tourkoneri Beach aan het einde van een lang pad en het is een kiezelstrand. Het strand wordt omgeven door rotsen en het erachter gelegen pijnbomenbos. Dit is een van de stranden waar degenen die er het eerst komen uitmaken wat voor soort strand het zal worden.

In de nabije omgeving van Tourkoneri Beach liggen nog diverse andere onbedorven kleine strandjes, zoals bijvoorbeeld Agioi Anargyroi Beach en Megali Ammos. Bij al deze strandjes zijn geen faciliteiten, dus wandelaars moeten een voorraad water meenemen. In dit gebied in het zuidwesten van Alonissos zijn geen hele stijle bergen die je hoeft te beklimmen en de paden zijn er vrij breed: het perfecte stuk Alonissos voor liefhebbers van de natuur en de rust die een strandje voor zichzelf willen zoeken.

Tsoukalia Beach

Tsoukalia beach Alonissos Bij Tsoukalia, een keienstrand ten zuiden van Megali Ammos, botsen zwemmers soms op stukken oude keramiek, die waarschijnlijk zijn achtergelaten voordat het eindprodukt klaar was. Volgens archeologisch onderzoek was dit strand in de antieke tijd de plaats van pottenbakkerijen, die handmatig amphora's maakten om wijn in te vervoeren. Sommige stukken keramiek die er zijn gevonden dateren van 400 voor Christus. Een groot stuk van de omgeving van Tsoukalia is aangewezen als beschermd archeologisch gebied. Het zand op het strand is wat grijsachtig, met witte kiezeltjes en helder zeewater.

Tsoukalia Beach ligt in een baai die is omgeven door pijnbomen, aan de westzijde van het eiland Alonissos. Je kunt het strand bereiken (ook met de auto) via een ongeplaveide weg en meestal is het er vrij rustig. Er zijn geen ligbedjes en parasols te huur en er zijn ook geen verdere faciliteiten (geen taverna). Direct naast het strand staat een oude windmolen die in goede staat bewaard is gebleven.

Tzortzi Gialos Beach

Tzortzi Gialos beach Alonissos Dit is het strand naast Kokkinokastro, kleiner van Chrisi Milia maar het lijkt er wel wat op, met een ondiep begin wat geleidelijk in het diepere water overgaat, en een blauwgroene kleur van de zee. Er is een taverne en je kunt er met de boot of met de auto heen (6.5 kilometer vanaf Patitiri). Het laatste gedeelte van de rit naar het strand gaat de heuvel af door een dennenbos. Tzortzi Gialos is een populair strand, vooral tijdens het hoogseizoen en juli en augustus.

Het lange, smalle strand van Tzortzi Gialos ligt in een beschermde baai en is omgeven door veel bomen, zoals cypressen en olijfbomen. Hoge golven zijn er niet en het is een ideale plek om te gaan snorkelen. Je kunt de eerste dertig meter nog de zee inlopen, die zo ondiep is dat je je gezicht nog boven water hebt. Hierdoor is het ook een geschikt strand voor families met kleine kinderen. Er zijn geen parasols en zonnebedjes te huur op Tzortzi Beach, maar de bomen rond en op het strand zorgen voor schaduw.

Valitsa Beach

Valitsa Beach Alonissos Valitsa Beach is te vinden in het zuiden van het eiland op Alonissos. Het is een klein kiezelstrand dat ligt tussen de stranden Megalos Mourtias en Mikro Mourtias en het is te bereiken via een pad. In de kust voor het strand zijn aardig wat rotsen, dus het is er niet zo makkelijk om er de zee in te gaan. Wel ligt het Valitsa Beach, net zoals de andere stranden in deze baai, normaalgesroken goed uit de wind.

Bij het kleine strand van Valitsa zijn geen parasols of ligbedjes te huur en er zijn verder ook geen faciliteiten. Wie ligbedjes zoekt of iets te eten kan beter naar nabijgelegen stranden als Marpounta Beach of Megalos Moutias Beach gaan, waar die faciliteiten wel zijn te vinden. Deze stranden zijn beter. Naar Valitsa Beach ga je eerder voor de rust.

Vithisma of Vythisma Beach

VITHISMA beach Alonissos Vythisma of Vithisma Beach is een vrij afgelegen en heel leuk zandstrand in het zuiden van het eiland Alonissos, tussen Marpounta en Megalos Mourtias Beach. De gemakkelijkste manier om er te komen is met de boot en het is er altijd rustig. Vergeet niet om water mee te nemen en wat te eten, want er is geen taverne of snackbar en er zijn geen andere faciliteiten (ook geen verhuur van parasols en stradbedjes). Er staan pijnbomen rond het strand voor de mensen die in de schaduw willen gaan liggen.

Als je het strand niet met de boot wilt of kunt bezoeken, neem je de weg naar Marpounta Beach en let je op tot je het bord ziet dat naar het strand van Megalas Mourtias wijst. Het pad naar Vythisma Beach begint hier ook, maar wees gewaarschuwd: het is vrij steil en soms onduidelijk hoe het loopt. Het strand van Vythisma is een van de betere zandstranden van Alonissos en bestaat uit zand en kleine zwarte kiezeltjes. Hett water is er prachtig turqoise.

Votsi Beach

Votsi beach Alonissos De prachtige kleine baai van Votsi ligt in het dorp met dezelfde naam, net een kilometer ten noorden van Patitiri. De wandeling naar Votsi Beach en het dorp vanaf de haven van Patitiri duurt ongeveer 20 minuten. De baai wordt omgeven door stukken marmer, die doorlopen zijn met rode strepen, die in de felblauwe zee staan, waarin wat vissersboten liggen te dobberen. Het kleine keienstrand biedt maar plek aan een paar bezoekers en er zijn geen ligbedjes of parasols te huur. Wel kun je er op sommige tijden van de dag wat schaduw vinden onder de de klif die het strand omgeeft en onder de overhangende bomen.

Het strand van Votsi is een echt juweeltje dat je kunt bereiken via een stenen trap die vanaf de hoofdweg van Votsi loopt. Naast het strandje is het pittoreske kleine haventje met een aantal leuke vistaverna's en met zijn traditionele kleine vissersboten. In het dorp Votsi op het eiland Alonissos zijn ook een aantal hotels, appartementen en studio's en er zijn kamers te huur - klik hier..

Vrisitsa Beach

VRISITSA beach Alonissos Ten noorden van Vythisma Beach, op ongeveer vijf kilometer van de hoofdstad van het eiland Alonissos, ligt het kleine zandstrand van Vrysitsa (klein fontein), weggescholen in een nauwe inham. Een kleine taverne staat in de buurt van het strand en er zijn een aantal villa's in de omgeving.

Dit strand in het noordwesten van het eiland Alonissos is te bereiken via de weg die leidt vanuit Chora en kan worden gezien vanaf de weg als je erlangs rijdt. Vrisitsa Beach bestaat uit donker zand en kiezels. In de omgeving liggen nog een aantal andere leuke stranden, zoals Vythisma, Mourtia en Marpounta Beach.

Vrisitsa Beach dankt zijn naam aan het feit dat het vrij klein is en omdat de inham waar het strand zich bevindt door een heuvel wordt omgeven met veel groen. De heuvel maakt dat het strand vrij beschermd ligt en er meestal niet veel last is van de wind. Over het algemeen is het vrij rustig op dit strand.

Yialia of Gialia Beach

Yialia beach Alonissos Yialia of Gialia Beach is een prachtig klein strand met platte stenen en donker zand, dat is gelegen aan de noordzijde van het eiland Alonissos. Het strand ligt in de baai bij Vrysitsa Beach in de buurt en wordt geflankeerd door een gerestaureerde windmolen, waar je soms ook iets te drinken kunt kopen. Het strand is met de auto of lopend te bereiken vanaf de Chora via een ongeplaveide weg (update: er is nu een nieuwe asfalt weg die naar het strand gaat). De afstand tot Chora is zo'n 4 kilometer (5 tot 10 minuten met de auto) en de wandeling er naartoe duurt ongeveer twintig à dertig minuten.

In de zee bij Gialia Beach zijn wat rotsen en omdat het strand aan de noorkant van het eiland ligt wil er nogal eens wat wind staan ook. Bij Gialia is een bron die ervoor zorgt dat het zeewater vrij koud is. Kort samengevat: een schilderachtig strand waar je misschien even wilt gaan kijken, maar als je uitgebreid wilt gaan zonnen en zwemmen zijn er misschien betere opties.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2018
Valid HTML 4.01 Transitional