Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

UPDATE 2005


VERWERKINGSTIPS

ERVARINGSDESKUNDIGE

Home

Oproep

Petitie

Vereniging

Nieuws

Levensverhaal

Contact

 

 

 

 

 

LET OP DIT STUKJE KAN CONFRONTEREND ZIJN. STOP INDIEN HET TEVEEL BIJ JE TEWEEG BRENGT OF ALS JE DENKT DAT JE HET NIET AAN KAN. ZORG ERVOOR DAT JE IN EEN VEILIGE OMGEVING BENT,WAAR JE MET IEMAND KAN PRATEN ALS HET JE TEVEEL WORDT.

 


 

Angsten

 

Als je bang bent en steeds het gevoel hebt dat de dader bij je bed staat of dat hij aanwezig is, ook al is de dader dood Dan kun je proberen deze oefening eens toepassen, het is een innerlijke manier om de dader voor altijd weg te krijgen. Als het te beangstigd voor je is, bespreek dit dan samen met je therapeut,hoe je dit kunt aanpakken.

 

 

 

Vertel de dader dat hij/zij weg moet gaan. Zeg dat duidelijk en hardop.

 

Rot op,ik wil dat je nu weggaat. Je mag niet zomaar,zonder mijn toestemming in mijn kamer/of andere omgeving komen. Wees maar boos en kwaad dat hij in je kamer/in de omgeving kwam. Je zult merken als je deze oefening vaak toepast dat de angst en het gevoel dat de dader naast je bed staat steeds/in de omgeving minder wordt.

  


Dissociatie

 

Tijdens het vrijen kan het gebeuren dat jij wegschiet. Je voelt je als een pop bij je partner,wat ik altijd voelde was of ik in een soort robotpak terecht kwam en ik niets kon doen. Mijn mond leek wel op slot. Uiteindelijk kwam ik er achter dat ik mij in de rol van het kind schoot ipv de volwassene die ik nu ben. Ik reageerde weer of ik werd verkracht. Vaak was het ook zo dat ik alchohol nodig had om uberhaubt te kunnen vrijen. Ik was een van de beste toneelspeelsters, mijn vriendjes hadden nooit door,dat ik eigenlijk seks afschuwelijk vond. Het was mijn manier om liefde en genegenheid te krijgen. Ik ben erachter dat je nooit op deze manier respect,liefde en genegenheid krijgt door met elke man te vrijen,die lief en aardig voor je is.

 

 Het is vaak heel moeilijk om nee te zeggen,zeker tijden het vrijen, of te zeggen dat je vriend je pijn doet, vaak gebruik je weer een van de verdedigings mechanisme's die je vroeger ook gebruikte door weg te kruipen dat je er niets van voelt. Totdat je weer in het hier en nu staat en jezelf bijvoorbeeld onder de blauwe plekken vind die enorm veel pijn doen. Tijdens het vrijen kun je vaak tegenkomen dat je het gezicht ziet van de dader. Als je het je vriend(in) verteld hebt dat je bent misbruikt, dan zou je misschien kunnen afspreken om een teken te geven als je weer in de rol van het kind schiet. Bijvoorbeeld je klopt op de schouder van je partner of knijpt hem zachtje op een plaatst waar hij niet teveel pijn zal hebben. Op die manier geef je je partner aan dat hij moet stoppen.

Meer tips zijn te lezen op de site: http://www.overlevers.tk of http://groups.msn.com/bitterzoet

 


Nachtmerries

 

Een van de dingen die je vaak krijgt tijdens je rouw-proces zijn nachtmerries. Nachtmerries onstaan vaak door slaaptekort. Doordat je vaak s'nachts aan de situatie gaat denken, kom je vaak niet in slaap. En doordat je te weinig slaap krijgt zullen je hersens toch op een manier moeten rusten en kun je s'nachts nachtmerries krijgen of andere angsten.

 

Ik kan je de volgende tips meegeven, uiteraard kun jij er mee doen wat je wilt.

 

 Als je een aantal dagen achter elkaar niet kunt slapen, misschien kun je het eens proberen met een valariaantje. Deze zijn vrij verkrijgbaar bij de drogist. Mocht dit niet helpen,vraag aan je huisarts of je een aantal tabletjes kunt krijgen, zodat je in ieder geval een of twee nachten rustig kunt slapen. Dat laatste is echt een laatst redmiddel. Wat ik daarna altijd deed was mijn bed met citronella olie in te smeren. De geur gaf mij in mijn jeugd een heel vertrouwd gevoel, het deed mij denken aan mijn oma, die zo goed voor mij is geweest. Misschien kun jij ook een bepaalde herinnering meenemen, iets een beertje van vroeger waar je je gelukkig voelde of iets anders waar mee je indentificeert aan een gelukkig moment. Of een geur die goede herinneringen mee brengt.

 

 


Vies Voelen

 

De meeste overlevende van seksueel misbruik voelen zich vies. Het is logisch, iemand heeft aan jou gezetten,zonder dat jij dat wilde. In je hoofd is nu een gedachten gekomen die zegt dat jij vies bent.Vaak kleed je bijvoorbeeld 3 a 4 keer per dag om, of ga je onder hele hete douchen staan, zodat je helemaal rood onder de douch vandaan komt. Of ben constant met deodorant aan de weer zodat je niet stinkt of gaat een paar keer per dag douchen. Daarom kun je misschien de volgende oefening doen. Dit is een oefening die je het beste kunt toepassen met je therapeut. Zorg dat je heel rustig gaat liggen of op een stoel ontspannen zit. Met je benen ontspannen. Misschien kan je therapeut een bandje of een cd opzetten waar je water op hoort. Zorg eerst dat je ontspannnen bent. Sta de gedachtes die je hebt nu toe en laat 'm op een gegeven moment los. Herhaal dit keer op keer. Laat een gedachte toe en laat 'm los. Zorg dat al je spieren ontspannen zijn. Visualiseer nu dat je in een prachtige omgeving bent bijvoorbeeld een bos of een zee. Hoor de bladeren,hoor ze ritselen of de zee daar hoor je de meeuwen op de achtergrond en de zee die je hoort ruisen. Je voelt de zon warm op je lichaam schijnen. Je voelt je ontspanner en fijner dan ooit. Nooit heb je je zo warm en innerlijke rust gegeven. Loop nu van het bos weg of van de zee. Je loopt nu op een pad. In de verte hoor je een waterval lopen. Je komt steeds dichterbijer de waterval je hoort 'm sneller stromen. Jij staat nu met je innerlijk meisje. Je neemt haar bij de hand en zegt dat het veilig is. Zeg haar als er iets gebeurt dat jij er bij bent die haar zal beschermen. Neem haar mee onder die waterval. Die waterval is heerlijke verfrissend niet te koud en niet te warm. Laat alle viezigheid en goorheid lopen die je voelt die in haar zit. Help je lieve kleine meisje en maak haar schoon. Elke plekje die vies voor haar is, maak je schoon. Ze hoeft niet bang te zijn, want jij staat immers bij haar. Doe deze oefening regelmatig eventueel thuis. Misschien kun je dit op een bandje inspreken en samen met een muziek opnemen die jij fijn vind.

  


Ritueel "hoe Afscheid van Therapie nemen"

 

Wanneer mensen iets overkomt, waar ze geen schuld aan hebben, dan is er zoals je al weet, een (onbewust) mechanisme actief dat maakt dat je je zelf toch op de een of andere manier schuldig maakt. Er moet dus "ontschuldigd" worden. Een rehabilitatie van jezelf. En daar kun je een ritueel voor bedenken (eventueel in samenspraak met een therapeut) wat het best bij je past. Rituelen zijn belangrijk bij een "overgang" van stadium X naar stadium Y. (zoals bij bepaalde stammen in Afrika ofzo er rituelen zijn die de overgang van jongen naar man markeren, of zoals bij afscheidsrituelen die we hebben bij begrafenissen enzo. Zonder ritueel geen goed afscheid. Zonder ritueel geen goede overgang van het ene stadium naar het volgende stadium)

 

Met dank aan mijn therapeut Lucia Baracivic te Purmerend (www.waterlandpraktijk.nl) voor deze tip.

 

 

 


 Nare Dromen/Nachtmerries

 

Als je nare dromen hebt kun je als het je lukt eventueel de volgende dag,deze dromen opschrijven. Als dat je is gelukt,kijk dan eens hoe je deze droom kan opschrijven, maar maak dan een ander verhaal. Niet dat jij bijvoorbeeld bang bent maar dat de dader bang voor jou is. Op die manier doe je iets met jouw nachtmerrie, maar ook iets met je woede. Wat ik ook vaak deed als ik het gevoel had dat de dader bij mijn bed stond. Dan stuurde ik hem weg. Ik werd ook boos op hem. Hij had namelijk niet zomaar het recht om zomaar ongevraagd in mijn gedachte te komen. Dit luchte na verloop van tijd enorm op. En had nadien geen last van nachtmerries. Om toch een beetje beter te kunnen slapen, kun je eens proberen om een natuurlijk middel te gebruiken, iets waar melatonine in zit of valariaan. Melatonine is een stof die zorgt dat je weer in je juist ritme komt. Valariaan zorgt ervoor dat je rustig wordt. Als dat niet help.

 

Vraag aan je arts of je misschien een paar tabletjes kunt krijgen zodat je weer kan slapen Zorg voor voldoende ontspanning en beweging. Neem de fiets ipv de bus. Pak de trap ipv de lift. Wees lief en zorgzaam voor je zelf. Alleen jij kan dat doen, niemand kan het voor je doen. Als je last van nare dromen hebt, probeer ze dan te sturen. Het duurt een tijdje voor het lukt. Laat je daar niet door ontmoedigen. Zet zachte, mooie en niet te snelle muziek op als je gaat slapen. Denk aan een voor jou veilig persoon die je mee neemt naar jouw dromen. Die persoon zal als taak hebben jou gevaarlijke situatie's op te lossen. Vraag die persoon dus voor je echt in slaap valt om dat te doen, terwijl je alleen of samen naar de muziek luistert. Verwacht in het begin geen wonderen. Maar geef het ook niet op. Er komt een moment dat je inderdaad je dromen zo kunt sturen dat je je eigen angst kunt aanvaarden en er wat tegen kunt doen!

  

 

Als je last hebt van nare dromen kun je ook je dromen overdoen in een z.g. correctiedroom. Als je bijvoorbeeld in je droom overweldigd wordt door iets of iemand, en je schrikt uit deze nachtmerrie wakker, dan kun je - nadat je je geheroriënteerd hebt - de gebeurtenisse in de droom overnieuw "dromen" (je bent nu echter wakker) , maar dan in een versie die je beter bevalt, bijvoorbeeld je droomt dat je diegene die je bedreigde nu vrij makkelijk kan wegsturen, of - zo je dat wilt - bijvoorbeeld met een honkbalknuppel bewerkt. Zorg ervoor dat je in je correctiedroom "de baas" bent, zodat je zelf de gebeurtenissen kunt besturen precies zoals JIJ wilt, in plaats van dat je als slachtoffer niks te willen hebt. Hierdoor train je tevens een nieuwe reflex in: ik laat gebeuren wat ik wil.

 

  

Voordat je gaat slapen, spray een geur op van iemand die jouw enorm gesteund heeft in die tijd. Ik heb zelf hele goede herinneringen aan mijn OMA. Als ik bij haar logeerde en ik sliep bij haar, dan rook haar bed altijd naar citronella-olie. Ik doe het nog steeds. Als ik mij rot voel of kan niet goed slapen dan besprekel ik mijn bed met citronella olie. Misschien heb jij ook een herinnering aan een bepaalde geur. Draag die dus vlakbij je voor je gaat slapen.

 

 


Contact met je innerlijke meisje

 

Scan een foto van jezelf als kind Misschien heeft een goede vriend of vriendin wel een scanner en mag je je foto scannen van toen je nog dat kleine meisje/jongentje was. Ook kun je tegenwoordig bij de fotohandel je foto's scannen, ze noemen dat ook digitaliseren. Je krijgt dan een cd rom mee. En vandaar uit zou je een foto van jezelf op je desktop kunnen plaatsen. Dus ipv je Windows Logo,plaats je een foto van jezelf op je computer. Zo kun je heel veel aan je kleine meisje/jongetje denken en haar regelmatig ophelsen en er voor haar te zijn.

 

 


Verandering

 

Een van de moeilijkste momenten van " in Therapie" gaan is het inzicht krijgen en dat je daardoor veranderd. Je omgeving kan en wil soms niet accepteren dat je bent veranderd. Je zult dus heel veel kracht moeten hebben om jezelf zo te zien zoals je nu bent. Mijn tip hierbij is dat je jezelf trouw blijft ondanks dat je bent veranderd. Anders val je weer in hetzelfde patronen. Je omgeving zal mee moeten veranderen. En dat zal best zwaar zijn. Want niet iedereen wil of kan veranderen. Misschien zul je merken dat bepaalde vrienden of collega's in de war zijn van de verandering. Geef hen ook tijd om mee te veranderen. Het kan ook zijn dat je bepaalde vrienden verliest omdat ze niet met je meeveranderen. Treur hier niet teveel om. Ook al hield je heel veel van ze. Op een gegeven moment kan het zijn dat jij je eigen weg kiest en de ander de zijne. Die persoon komt echt ergerens terecht waar hij/zij zich goed bij voelt en het is zijn/haar eigen verantwoordelijkheid om zijn vrienden te kiezen. Dus heb nooit medelijden. Trouwens dat moet je nooit hebben mede-lijden. Heb je zelf al niet genoeg geleden? Dus waarom zou je ook nog mee moeten lijden.

Jij ben niet stilgestaan,maar veranderd. Op je nieuwe weg zal je andere mensen tegenkomen die op een gegeven moment meer beter bij je passen. Maar natuurlijk kan het ook zijn,dat je vrienden meegroeien.

 

Jay Haley is een gezinstherapeut. Hij had hier een hele mooie theorie over. Mensen hebben een bepaald beeld van je. Een soort foto in hun geheugen over je gedrag. Als je veranderd zullen zij mee moeten veranderen. Dat is moeilijk omdat ze dan je foto in hun geheugen van je moeten veranderen.

Hier een voorbeeld van mijzelf.

Zelf kan ik me herinneren dat ik heel onderdanig was. Iedereen zag mij ook zo. Lief,aardig en onderdanig. Het was altijd van "Marina" doet dat wel. Omdat ik door de therapie heel erg veranderde en ik af en toe "nee" zei of dingen niet wilde. Kregen mensen een heel ander beeld van mij. Ze wilde niet dat ik veranderde. Was lekker makkelijk toch.? Ik deed een hoop voor die mensen. Dus die mensen wilde helemaal niet dat ik veranderde. Ze deden ook moeite om te zorgen dat ik niet veranderde. Mijn schuldgevoelens opdringen enzo. Maar ik hield vol. Want ik dacht bij mijzelf. Ik kan twee dingen doen. Weer in het oude patroon gaan,waar ik me überhaupt niet gelukkig voelde en me laten dwingen door mijn omgeving wat zij wilde. Of mijzelf blijven zoals ik ben en waar ik me wel bij goed voel,alleen mijn omgeving niet. Ik koos voor het laatste. Ik ben mijn baan erdoor verloren. Maar ook daar denk ik, daar is een reden voor en als ik weer ergens anders werk en ik ontmoet nieuwe mensen. Dan hebben zij in ieder geval de goede foto in het geheugen over mij. En kan ik zijn wie ik ben. Dat is toch een voordeel als je zelf je nieuwe omgeving creëert.


Boosheid en Schelden.

Ik heb een paar jaar gehad dat ik op iedereen op de maan wilde schieten. Zo (onredelijk) boos kon ik worden. Flink schelden deed ik ook.

Tijdens je verwerking kan het zijn dat je dit meemaakt. Mijn therapeute vertelde mij het volgende. Jouw weegschaal is lange tijd uit balans geraakt. Hij staat naar een richting. Om te zorgen dat ie in evenwicht komt,zal hij dus een tijdje naar de andere kant moeten gaan. Want anders komt ie nooit in balans. De omgeving zal het hier moeilijk mee hebben. Wat zeer frustrerend kan zijn. Maar ook hier hoef je geen zorgen over te maken. Het hoort erbij. Misschien is het ook een manier om het stukje macht wat van je is afgepakt om dat terug te pakken bedacht ik bij mijzelf. Want wat mij ook opviel dat ik het vaker bij mannen deed dan bij vrouwen. Ik ging dingen doen om ook de macht te voelen. Niet zoals de daders bij mij hadden gedaan. Maar ik pikte niets meer. Van passief gedrag ging ik over in agressief gedrag. Ik ging juist express "nee" tegen mensen zeggen. Wilde ze een karretje hebben uit de supermarkt. Dan zei ik lekker "nee" Het gaf mij een gevoel van macht. Dat voelde gewoon lekker om de touwtjes in handen te hebben. Ook bij andere dingen zei ik express "nee"

Mijn weegschaal begint steeds beter in balans te komen. Ik heb minder de behoefte om "de macht" terug te pakken. Ik ben assertiever geworden. Door mij minder aan te trekken wat mensen van mij denken,kan ik nu wel vertellen wat ik niet wil of wel wil. Ik kan ook rekening houden met anderen,maar ik zorg er nu ook voor dat mensen rekening met mij houden. Met mijn gevoelens en mijn wensen. Dat die net zo belangrijk zijn als een ander.


  

LET OP MIJN PAGINA KUN JE OOK BEREIKEN VIA

http://www.steunpunt-geweld.tk

Of neem eens een kijkje op mijn ander site die over seksualiteit gaat en seksueel misbruik.

 

 

   

Klik Hier: 

Naar Vorige Pagina| Naar Volgende Pagina 

 

 

 

 

 

 

THEMA'S

ADRESSEN

BOEKEN

CHRISTELIJKE

HULP

ERVARINGEN

GEDICHTEN

HULP IN

BELGIË

HULP VERLENING

MISBRUIK door

HULPVERLENER

VERWERKING-

TIPS

VROUWEN

GEWELD

ZELF-VERDEDIGING