Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

GIUSEPPES TOMATHEMSIDA

(Om en länk går till en bild utan länk tillbaka,tryck på webbläsarens "bakåt"-knapp för att komma tillbaka.)

Är intresserad av att få tag i gamla ,lokala sorter som ej finns i handeln,som har odlats under lång tid,både i Sverige och utomlands.

E-mail:gecap snabel-a hotmail punkt com

VÄXTHUSET

Växthuset är 7 meter långt,placerat väggfast mot husets södersida,som består av putsad sten.På detta sätt erhålls ett värmemagasin på cirka 3 kubikmeter (ungefär 10 ton!)

Ytan är starkt knottrig och mattsvart för maximal värmemottagning.Perfekt för soliga och kalla vårdagar, några timmars sol lagrar så mycket värme att frosten hålls borta hela natten.Längre fram på sommaren när inte värmen är lika viktig,är hela väggen täckt av tomatplantorna och tar då inte emot lika mycket värme. På¨väggen hänger ett antal lodräta kablar ner,med knutar på,till vilka tomatplantorna bekvämt och snabbt fästs allteftersom de växer.

Golvet består av ett tjockt lager grovt singel,från början hade jag cementplattor lagda i sand men det ledde till millioner svartmyror som ilsket attackerade allt så fort man gick på plattorna,så man fick vara något av en sprinter när man hade ett ärende i växthuset,och det är ju inte riktigt meningen. Under odlingssäsongen brukar jag ha en eller ett par paddor i växthuset,det är möjligt att det är därför jag aldrig haft problem med sniglar, det finns både "vanliga" och mördarsniglar på tomten.En del paddor blir så tama att man kan mata dom direkt från handen(med mask)

Ibland angrips plantorna av bladlöss(speciellt paprika),brukar då sätta in ett antal nyckelpigor i växthuset.Då jag inte använder några slags kemiska medel överlever även skadedjurens naturliga fiender,i växthusmiljö är antagligen parasitsteklarna de mest verksamma mot bladlössen.

SÅ ODLAR JAG

På ömse sidor om mittgången har jag rostfria tråg, (rektangulära behållare motsvarande blomkrukans fat) ca. 15 cm. höga,i vilka står 25-liters plastdunkar med mycket hål i botten,totalt 36 stycken dunkar. Mot väggen odlar jag höga tomater,mot glaset låga tomater och annat som inte skymmer solinstrålningen. Plastdunkarna är fyllda med 20 cm. torv,resten kompostjord. På detta sätt kan man vattna underifrån med ett rejält vattenförråd,torven längst ned gör att odlingsjorden ej blir geggig och plantorna suger vatten i egen takt.
Normalt behöver man bara vattna en gång i veckan om det inte är värmebölja.

Att odla i dunkar och andra behållare medför flera fördelar. Man kan lättare anpassa jorden till grödorna man odlar, man kan genom att flytta dunkarna bättre planera växelbruk. Det ger också ett utmärkt skydd mot spridning av sjukdomar, då man lätt kan byta jord i en angripen behållare.
På våren värms dessutom jorden upp betydligt snabbare.Man måste dock skydda dunkarna från solen med en skiva eller liknande när man börjat odla,annars kan jordtemperaturen bli så hög att växterna skadas.

"Snabbdata"
Odling
Frilandsodling
Rangliga plantor?
Lite allmänt om tomater
Värme och ventilation
Odla från egna frön
Jordhanteringen i växthuset
Kompostering och nässelvatten
Problem som kan dyka upp......
De största (tyvärr inte mina......:-) )
De godaste
Torkade tomater
Tomater minskar cancerrisken
Vintertomater
Foton på en del sorter jag odlat


(Följ säsongens odling 99, 00, 01, 02, 03 04 06 10

Länkar
Sök på sajten
Stuglånebyte? (Sthlm - ? )
(Elektronikkomponenter och elektronikmaterial till salu)
Tillbaka till indexsidan