Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Frilandsodling av tomater

Vid frilandsodling är det viktigt att välja lämpliga sorter. Många sorter,som ger höga skördar i lämplig miljö, är anpassade till hög och jämn temperatur som lätt erhålls i kommersiella växthus,men passar inte alls för utomhusodling. Andra sorter är anpassade till kallväxthus,med stora temperaturvariationer mellan dag och natt.

Några passande sorter för frilandet:Stupice,Early Tanana, Moneymaker,Gemini,Dansk Export,Marmande,Fruhzauber. Av busktomater kan nämnas t.ex. följande:Outdoor Girl, Imur Prior Beta,Cheerio,Balkonsauber,The Amateur, Balkonstar.

Andra,som också passar i kruka:Red Alert,Tumbler, Tiny Tim.

Dessutom har många hybridsorter tagits fram just för att passa frilandsodling.

Tomater som ska planteras utomhus kan gärna få bli lite större än de som ska till växthus.Avhärdning är viktigt, bör ske under ca. 1 vecka -10 dagars tid.Utsätt inte plantorna för intensivt solljus under denna tid.Plantera inte ut innan risken för nattfrost helt är över.

Plantera i trädgårdens soligaste läge,gärna mot staket eller vägg i söderläge.Bearbeta jorden väl och gräv ner mängder av kompost och gödsel flera veckor innan utplantering.

Toppa plantan ett par blad över fjärde klasen (om det inte är busktomat) mer hinner iallafall inte mogna ( i bästa fall).Toppning kan ske när fjärde klasen börjar blomma.

Busktomater behöver man inte toppa,men man kan gallra bort lite tjuvar om det blir alldeles för många.

Gödsling:Kan vara lämpligt att gödselvattna ca.1 gång i veckan.

Det är bra om man kan förhindra jordstänk på plantorna vid vattning och regn,många sjukdomar kan spridas via jordkontakt på bladen.Det kan tex. göras genom att täcka jorden runt plantan med ett några cm tjockt lager gräsklipp,men inte så att det kommer i direktkontakt med stjälken,lämna några cm. fritt runtom.Av samma anledning är det bra att ta bort blad som vilar direkt mot marken.

Min erfarenhet av täckning med gräsklipp är att det ökar risken för snigelangrepp,det brukar inte vara något problem vid tomatodling men kan bli besvärligt vid andra grödor.

Under perioder med dåligt väder kan plantorna skyddas genom att trä en uppochnedvänd stor plastpåse över hela plantan.En anordning som håller påsen utspänd och skyddar den mot att gå sönder är lätt att göra( i toppen på stödpinnen),t.ex. en ståltrådsring.

Odlar man mot en vägg kan man få ett utmärkt skydd och växthuseffekt med en kasserad rullgardin,om man ersätter papperet eller tyget med byggplast.Utmärkt under den kyligare perioden när plantorna är små,skyddar mot frostperioder,enkelt att rulla in / rulla ut och plocka in för vinterförvaring.

Vilken sort/sorter(sortnamn) har du lyckats bäst med på friland?I vilken zon? Maila gärna uppgift till:gecap snabel-a hotmail punkt com så för jag in resultatet här nedanför allteftersom.

Inkomna svar:

Balkonzauber, zon 3, 2st
Blody Butcher,zon 3, 2st
Bonita (coktailtomat)zon 1-2
Bonset F1
Cerny Mavr zon1 mot varm södervägg
Coktailtomat
Dansk Export zon3,2st
Dansk Export zon4
Dansk Export,ospec.zon, 2st
Gardeners Delight,zon 4 i Norge mot södervägg
Gemini (Danmark)
Gemini F1, 2st
Gnom, Norrköping, halvskuggigt
Golden Nugget,zon3
Green Zebra
Gult päron zon4
Ildi, gul (zon1)
Ildi, Norrköping, halvskuggigt
Marmande (zon3)
Outdoor Girl zon1 mot varm södervägg
Outdoor Girl
Rysk gul zon4
Siberia zon4
Sibirijak zon4
Stupice zon4
Sungold zon4
Sweet 100 zon1 mot varm södervägg
Tumbler

Tillbaka till tomathemsidan