Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

(Bilderna är komprimerade för snabbare nerladdning, så skärpan är inte på topp.Om bilden finns på en länk,tryck på "Bakåt"-knappen på webbläsaren för att komma tillbaka)

27 Feb 99:äntligen sådd!

Denna strålande vackra dag har det äntligen blivit dags att så årets tomatfröer.Jag sår ytterligare några frön till av varje sort i samma kruka om ett par veckor,som gardering om våren blir sen.Beräknar plantera ut i växthuset runt första Maj (eller när all is har smält undan på mitt kontrollställe).
Det blev mestadels nya sorter som jag har bytt till mig och vill prova i år,nämligen:
Black Tom Adsberg, Blue Fruit,
Green Zebra, Gul Plommon,
Kotlas (från Sundborn), Kotlas (från Carola),
Lulu, Russian Lemon,
Tropic, White Gotland,
White Potato Leaf, Cheerio,
Waltinger gul minipäron, Stupice,
Brandywine,Whippersnapper,
Ida Gold,Pendulina

samt 4 sorter jag fått att föröka för Sesam´s räkning:
Tolli Roma, Way Ahead, Mortage Lifter, Garden Lime.

Sesam är en förening för alla som är intresserade av att bevara gamla sorters grödor,något som är ytterst viktigt för den biologiska mångfalden.Rekommenderas!Adress: SESAM,Snödroppsvägen12,146 50 Tullinge

3 mars
Kallt på inglasade balkongen,senaste dagarna utan sol, jordtemperaturen är bara 14 grader,har därför tagit in sådden i värmen.
7 mars
De första småplantorna tittar upp,såfort ett par blad är välutvecklade flyttar jag dem tillbaka till balkongen.
18 mars
De flesta plantorna är ca 3-4 cm höga,men flera sorter grodde aldrig,gör ett nytt försök med dessa med många fler frön.Allteftersom plantorna gror hamnar de på inglasade balkongen,där det är betydligt svalare,så att de ej blir så långa och taniga.
27 mars
Som vanligt har jag sått för tidigt,plantorna är redan ca 10 cm höga.Gallring och omplantering så att bara toppen sticker upp.Det minskar höjden, stärker rotsystemet,fördröjer utvecklingen lite och gör att plantan står stadigare längre fram.

9 april

Trots omplantering så att bara toppen stack ut och svalt på natten växer plantorna ändå som ogräs.(alldeles för snabbt för utplantering 1:a Maj) (bild)
En av uppförökningsplantorna för SESAM blev en riktig rysare,nämligen Way Ahead,trots över 50 frön kom inget.Efter 4 veckor stack en ynklig planta upp,som nu repat sig och växer utmärkt.
När nästa kalla period(som ska börja nu till helgen) är över,funderar jag på att plantera ut till växthus.

20 april

Äntligen lite varmare väder,planterade ut tomaterna till sin slutgiltiga plats i växthuset,storleken är lagom, ca.25 cm. (bild) Snabbaste blomsättningen har en tjeckisk tomat,Stupice,haft.Den har redan stora blomknoppar. Enl.uppgift ska den dessutom vara mycket god.

1 maj

Plantorna demonstrerar en utmärkt tillväxt, Stupice har redan några blommor,Cheerio, Kotlas och Ida Gold har välutvecklade blomknoppar.Black Tom Adsberg har gett upp,ville inte växa,blev bara några centimeter hög.
Fick frö av "Kotlas"från 2 olika källor, från ena blev det normala plantor med potatisbladform, (bild) men den andra gav superkompakta plantor,verkar "ihoptryckta"4 ggr uppifrån,och utan potatisbladform. (bild) Båda har kommit långt med knopputvecklingen,Kotlas är en tidig sort.
Den senare har troligen korsats in med en dvärgtomat(tomatsorter med potatisblad blir lättare befruktade av andra sorter)
Ska bli roligt att se vad det blir av den här varianten,som är (troligen) en hybrid KOTLAS X DVÄRGTOMAT

9 maj

Det har varit en kall period,frost & bilruteskrapning många mornar,vi bor tyvärr i ett "köldhål".Samtidigt har det varit växlande molnighet,när solen tittat fram har värmen effektivt lagrats i stenväggen,så under hela veckan har frostvakten bara gått någon timma.
Det växer alldeles utmärkt,när man kan jämföra ser man att det är mycket stor skillnad i tidighet mellan olika sorter,Stupice har redan en riskornsstor tomat,medan t.ex Lulu,Green Zebra och Tolli Roma har knappt skönjbara blomknoppar.

19 maj

Äntligen lite varmare väder! Stupice är körsbärsstor, Ida Gold har satt riktigt fart med mängder av stora blommor.
Intressant att notera är att ett par plantor, (Cheerio),som jag planterade ut "på skoj"den 29 mars,och som fick vara nästan en hel månad utan minsta värme,har blivit mycket kraftigare och snabbväxande.De har tydligen bara mått bra av den hårdhänta avhärdningen.Hade aldrig räknat med att de skulle klara sig,det var överskottsplantor som jag ändå skulle ha slängt.
Årets första smultron (månadssmultron) blev klara idag i växthuset,plocksallad och sticklök har varit färdiga i ca 1 månad.
Squashen såddes idag på sin plats på grovkomposten.
Man kan nu också börja skörda Kinesisk selleri, den är mer snabbväxande än den "vanliga".
Endiverna som jag sått i växthuset är snart klara för utplantering på friland.

30 maj

Äntligen överväger det gröna i växthuset. 3 kandidater till midsommar:Stupice, Cheerio,Ida Gold.
Har även provat en tomat som heter"Pendulina", som ska ha ett hängande växtsätt,men hos mig vill den inte hänga utan beter sig som en vanlig tomat,iallafall hittills.Detta för att försöka utnyttja utrymmet från dunkarnas jordyta och nedåt.
Har också provplanterat ampeljordgubbar på prov av samma skäl.Var lite rädd för att tomatplantorna skulle svälta ut jordgubbarna, men hittills har det gått bra,jordgubbarna blommar fint och skickar ut revor som kan rotas i intilliggande dunkar.

10 juni

Säkert över hundratalet tomater är körsbärsstora eller större.Den högsta, Gul Plommon,har blivit 2 meter hög (bild)
En trevlig,avkopplande stund är den dagliga kontrollrundan,då nyupptäckta tjuvar tas bort,grenar som blivit långa binds upp mot trådnätet på väggen, och man jämför de olika sorternas utveckling.

14 juni

De första tomaterna ,Cheerio (som vanligt!),är klara. Den är tydligen svårslagen!
Det blev ovanligt tidigt i år.Det är på plantorna som utplanterades för tidigt,utan frostvakt,och som nästan frös ihjäl.Har märkt det vid åtskilliga tillfällen,att plantor som nätt och jämnt klarar sig producerar snabbare när väl värmen återkommer och de börjar växa igen.

Börjar ta tjuvar för att låta rotas ute i trädgårslandet.När de är rotade och har vuxit till sig(går ganska sakta utomhus),är det dags att ta in en ny omgång plantor i växthuset för att ersätta de gamla som redan har gett mycket och är därför inte lika produktiva längre.Dessa nya plantor ger då bra med tomater ända till senhösten.

26 juni

Växthuset börjar nu ge lite tomater, 4-5 stycken om dagen,de flesta körsbärstomater,så än är det inga mängder att tala om.
Har gödslat en omgång med mördarsniglar för att få långtidsverkan och hålla jorden i bra skick. Ett bra sätt att få lite nytta av skadedjuren, blir inte lika tråkigt att plocka dem då,det finns massor av dem på allmänningen här invid,men än tycks de inte ha hittat in i växthuset.
Tomatplantorna är mycket näringskrävande och suger ut jorden fullständigt ,det som var kompost i början av säsongen är fullständigt utsuget när plantorna är stora,därför är det bra att komplettera med organiskt material.

14 juli

Tillbaka efter ett par veckors semester i Provence. Intresset för att odla sina tomater och andra grönsaker verkar inte vara så stort där,trots de höga priserna(ungefär som i Sverige) på frukt och grönt.
Desto större verkar intresset vara i södra Tyskland,där nästan varje villa har en grönsakstäppa,ofta mycket välskött och vackert arrangerad,väl i klass med blomsterrabatter.
Tomaterna odlas där ofta på så sätt att varje planta är uppbunden vid en kraftig stör.I början av säsongen täcks varje planta av en lång och vid upp-och-nedvänd plastpåse som trätts på stören över plantan.Det fungerar då som tillfälligt växthus.

Hundratals tomater var mogna vid hemkomsten,min vattnande granne har tydligen varit återhållsam trots löfte om fri konsumtion i utbyte mot vattningen. De flesta sorterna (bild) är klara, endast 4 sorter är ännu inte mogna: Brandywine,Green Zebra,Mortage Lifter och White Potato Leaf. Gul Plommon har ett par mogna, trots toppning har den växt våldsamt med nya toppskott,har fått rensa bort en hink med blast.
Wayahead (bild) är en positiv överraskning, massor av stora tomater på en låg, gles planta,den måste nästan ha produktionsrekord per kvadratmeter vägg.Har ännu inte smakat på den, ska få mogna extra mycket för att ta frön från den.
Samodlingen med jordgubbarna fungerar ej längre nu när tomatplantorna blivit stora,jordgubbarnas kart stannar upp i växten och skrumpnar in.
Av de nedhängande sorterna breder Pendulina ut sig för mycket i sidled och hindrar framkomligheten i gången.Whippersnapper hänger nu som den ska rakt ner och bär massor med klasar,men frukterna är tyvärr ej särskilt söta.

27 juli

Har tagit bort nästan hälften av tomatplantorna,dels sådana som ger mest på nedersta klasarna och dåligt högre upp,dels vissa nya sorter som jag provat och som jag inte tycker är odlingsvärda.
Dessa plantor har ersatts med nya,som kommer från rotade tjuvar som planterats utomhus i trädgårdslandet,så de är perfekt härdade och växer ännu snabbare när de kommer in i växthusets skyddande miljö.
I varje dunk där tomatplantorna bytts mot nya byter jag ut en halv hink av den gamla jorden mot ny kompost.
De utbytta plantorna har huvudsakligen ersatts med låga körsbärstomater,de hänger med längre under hösten och producerar bättre än större tomater under dåliga ljus och temperaturförhållanden.

15 augusti

Resterande plantor utbytta mot en ny omgång, tomatplantor verkar inte producera bra mer än 6-8 veckor,därefter minskar avkastningen snabbt.Har man kommit igång tidigt på säsongen betyder det att skörden blir dålig framåt hösten.
Har grävt upp stjälksellerin och planterat ett par plantor i en dunk i växthuset,kan på detta sätt fortsätta att ta stjälkar vid behov långt efter att frosten tagit de andra plantorna på frilandet.Har även sått plocksallad för ännu en omgång i växthuset.

28 augusti

De nyinsatta plantorna av busk och körsbärstomater börjar producera färdiga tomater så smått,några stycken varje dag, på de första blommorna som utvecklades redan på frilandet.Efter inflyttningen till växthuset har vissa plantor utvecklat en mycket rikhaltig blomning,hoppas bara frukterna hinner utvecklas och mogna.

Kryddpaprikan,en sort med ca 15 cm långa,vridna,vackert färgade frukter som heter"Karmin",producerar fortfarande mycket bra och har ännu blommor och frukter i alla utvecklingsstadier.Brukar strimla den fint och hälla vinäger över, dels för att sedan använda i sallader, dels för den erhållna aromatiska vinägerns skull.
Visserligen har det inget att göra med tomatodling,men jag vill ändå gärna visa strandkålen, (bild) som vuxit fenomenalt.Den såddes våren 98 och var fortfarande en liten klen planta i våras.
Strandkålen är en perenn kålart,som inte tycks angripas av "kållopporna"som annars är ett svårt plågoris på alla mina andra kålväxter.

14 september

Skörden fortsätter i måttlig takt, även större tomater på andra omgången börjar mogna,inte många, 1-2 st om dagen,men tillräckligt för dagligt bruk i salladen.
Har flyttat in stjälksellerin i växthuset, den brukar fortsätta att växa bra till nov-dec.
Har också flyttat in några plantor ampeljordgubbar på prov.På frilandet ger de nu bra skörd och är fortfarande fulla med blommor.

1 Oktober

Tillväxten är fortfarande god på de gröna tomaterna,fast de har mycket svårare att mogna och bli röda.Bästa sättet är att ta in de fullt stora,gröna frukterna i värmen och placera dem tillsammans med äpplen.Dessa avger etyléngas som gör att tomaterna snabbt mognar.
Har tagit in några lådor gröna tomater som vuxit på friland,i år har ju vädret varit ovanligt gynnsamt,och placerat dem i garaget för att efterhand mogna.
Paprikan(sort:Karmin) växer oförtrutet vidare,verkar mindre känslig än tomaterna för säsongens framskridande. Vill gärna rekommendera just denna sort!

15 Oktober

De första frostnätterna(strax söder om Stockholm),har flyttat in frostvakten i växthuset,en liten värmefläkt på 400 Watt.
En del busktomater har vissnat,flyttade in dem från trädgårdslandet lite för sent,de har inte hunnit rota sig ordentligt.De som hunnit utbilda kraftiga rötter mår fortfarande bra,fast tillväxten är mycket måttlig,men blir det bara några soliga dagar märks det direkt,det blir då flera röda tomater om dagen,medan knappast någon mognar vid mulet väder.
Plocksallad och stjälkselleri fortsätter att växa utmärkt,likaså skulle vintersalladen (machésallad) ha varit i full gång nu,och lång tid framöver,om jag varit förutseende nog att plantera den.
Kryddpaprikan växer,konstigt nog,fortfarande bra,den är alldeles utmärkt,både röd & grön, i ungsstekt grönsaksblandning på oljad aluminiumfolie(tillsammans med lök,morötter palsternacka,squash,gröna tomater-allt tunt skivat & penslat med olja)

1 November

Hösten har nu flyttat in också i växthuset, tillväxten helt upphört, det sker bara eftermognad på plantan.Har bara frostvakt,säsongen skulle kunnat bli några veckor längre med uppvärmning,men tycker inte det är värt den höga energiåtgången, växthuset har bara enkelglas.Då är det bättre att kosta på lite uppvärmning på våren istället,man uppskattar färska tomater mer efter hela vintern.

12 November

Dags att ta in återstående gröna tomater,dra upp plantorna med rötterna och byta plats på tomatdunkarna med "övrigtdunkarna"(växelbruk)
Tack alla ni som besökt hemsidan och hört av er,och speciellt tack till dem jag bytt fröer och pelargonsticklingar med.
Snart dags att börja nya säsongen igen,i mitt fall paprikasådd 1:a feb.
Ha det bra,många hälsningar
Giuseppe

Tillbaka till tomathemsidan