Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Kemerhisar'a (Tyana 'ya) Hoşgeldiniz...  III. Tyana Kültür ve Turizm Festivali 26-27 Temmuz

   Mesaj Oku   Mesaj Bırak Kapadokya

Niğde 

English

Ana Sayfa        

 
 Kemerhisar Belediyesi
 TYANA Hakkında-1
 TYANA Hakkında-2
 Tarihce
 Etiler İlkogretim Okulu
 Hisar İlkogretim Okulu 
 Kemerhisar.beldesi.com
 Fotograflarla Kemerhisar-1
 Fotograflarla Kemerhisar-2

Festival        

 
 2003 Festival 
 2001 Festival Foto
 2002 Festival
 2002 Festival Fotografları
 Kemerhisar İçmeleri
 Gezilecek Yerler
 Basın Haberleri
 Asım Tanış'ın Yorumları  
 Yorumlar-1
 Yorumlar-2
 Linkler  
 Kemerhisar Linkleri
 Dünya Para Katalog'u
 Tarihi Para Katologları
 Türkiye Haritası
 Kemerhisar Yol Haritası
 Türkiye Arkeoloji Haritası
 Niğde Yerel Haritası
 Sehirlerarası Mesafe
 Yetiştiricilik  
 Tarım Ürünleri 
 ELMA Yetistiriciligi
 Üzüm Yetiştiriciliği
 Kalecik Karası  Üzümleri
 Şarap Üretimi
 Geçti Borun Pazarı

 

 

 

 

 

 

 

 

Eroğuz KILINÇ 

IYI LISTE, UYE OLMAK ICIN TIKLAYIN

Tyana günışığına çıkıyor
M.S. 2. yy.’da yapılan su kemerleri, Kemerhisar’ın simgesi. Romalılar Tyana’ya 4000 m. uzunluğundaki bu kemerlerle su taşıdı.
     FERAY ÖZTÜRK

     Niğde iline bağlı bir kasaba olan Kemerhisar, bugünlerde tarihiyle buluşmanın heyecanını yaşıyor. Bir grup aydının ve Venedik Üniversitesi’nden emekli Prof. Dr. Asım Tanış’ın girişimleriyle başlatılan tasarıyla 8 - 9 uygarlığa mekân olmuş Tyana antik kenti günışığına çıkıyor.
     Padova ve Venedik Üniversitesi öğretim üyeleri ve yardımcılarından oluşan İtalyan kazı heyeti 29 Haziran’da çalışmalara başladı. Finansmanını İtalya’daki Klasik ve Doğu Uygarlıklarını Araştırma ve İnceleme Merkezi adlı kültür vakfının üstlendiği kazı çalışmasının başkanlığını, Padova Üniversitesi Eski Topoğrafya Kürsüsü öğretim üyesi arkeolog Prof. Dr. Guido Rosada yürüttü. Heyet 15 gün süren araştırmalarda jeoradarlarla Tyana’nın yeraltındaki kalıntılarının yerlerini belirledi. Bu araştırmalarda, 3. yy.’a ait bir hamam ve Kemerkapı mevkiinde 3 metre genişliğinde bir duvar ortaya çıktı.
     Heyet, kazı çalışmalarına Roma hamamıyla başladı. Hamamın sistemi Türk hamamlarına çok benziyor. Prof. Dr. Guido Rosada, bu benzerliği şöyle açıklıyor: "Roma hamamlarının sistemiyle Türk hamamını karşılaştırırsak birbirlerine ‘bire bir’ denecek kadar benzediğini görürüz. Sanıyorum Türkler hamamı Romalılar’dan almış ve geliştirmiş. Kazılarımızda elde edeceğimiz bulguların bu konuya ışık tutmasını bekliyoruz..."
     Şimdilik iki beş yıllık plan çerçevesinde gerçekleştirilecek kazı çalışmalarının 2002 yılı etabı tamamlandı ve İtalyan ekip, yaklaşık bir buçuk ay kaldıkları kazıevinden ve Kemerhisar’dan ayrıldı. Önümüzdeki yıl yine bir heyet gelecek ve çalışmalarını Tyana’ya su getirmek için inşa edilen, uzunluğu 65 metre, eni 22.5 metre olan Roma Havuzu’nda (Kemerhisarlılar ona ‘Köşk’ diyor ve çevresi mesire yeri olarak kullanılıyor) ve suyu Roma Havuzu’ndan Tyana’ya aktaran su kemerlerinin bitiminde ortaya çıkan üç metrelik duvarın çevresinde sürdürecek.
     Kazıları yakından takip eden ve belediyesinin kısıtlı bütçesine karşın çalışmalara her türlü desteği veren Kemerhisar’ın Bağımsız Belediye Başkanı Dr. Bülent Ilgaz, kazıların tamamlanmasıyla bölgenin turizm açısından canlanacağını, bölgede ekonomik kalkınma yaşanacağını söylüyor.
     Tyana’nın tarihçesi
     Tarih öncesinden Hititler’in yıkılışına dek pek çok uygarlığa mekân olan Kemerhisar, Hititler döneminde Tuwanuva, Roma döneminde ise Tyana olarak tanınıyor. M.Ö. 30 - M.S. 395 yıllarını kapsayan Roma döneminde Tyana, yoğun yapılaşma ile tarihin en önemli konumlarından birini yaşadı. Antik kent; saraylarla, tapınaklarla, su kemerleriyle ve yerleşim birimleriyle büyük bir kent konumuna getirildi.
     Kemerhisar Belediyesi’nin altyapı çalışmaları sırasında Tyana’nın Roma çağında önemli bir merkez olduğunu kanıtlayan eserler bulundu. Bunlardan Kros heykeli, Gorge kabartması, Herakles heykeli, Kenthaur ile vahşi hayvanların mücadelesinin tasvir edildiği Friz parçası, Zeus tasviri, Pseudon kabartması Niğde Müzesi’nde sergileniyor.
     Kapadokya Krallığı yönetim merkezi olan Tyana M.Ö. 3. yy.’dan başlayarak Kuzey Toroslar dizisinin kontrol merkezi oldu. Kapadokya Krallığı yıkılınca Bergama Krallığı hakimiyetine girdi. M.S. 395 yılında Anadolu Bizans egemenliği altına girdi. Bu dönemlerde sakin olan Kapadokya, 600’lü yıllardan itibaren Sasani ve Pers, sonraları Arap istilalarına sahne oldu. 11. yy.’da Selçukluların akınıyla Tyana’daki bu ara dönem de sona erdi ve Tyana’nın şehir olarak işlevini kuzeydeki Niğde üstlendi.
     
     Tyanalı Apollon
     Tyana’nın bir başka ve önemli özelliği Apollon’un (Apollonius) doğum yeri olması. Yaşamı İsa ile aynı döneme rastlayan düşünür, tarihin ilk vejetaryeni olarak biliniyor.
     Apollon, Tyana’da zengin bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Efsane, doğumunda büyük işaretler olduğunu ve Mısır tanrısı Proteus’un onda yeniden hayat bulduğunu söyler. Apollon, eğitim için gittiği Ege’de yüksek kanunlara itaat, sessizlik, diyette ölçülülük, giyim ve eşyalar konusunda basitlik üzerinde duran Yunanlı filozof Pisagor’un öğretilerini buldu. Pisagor Apollon’a, ölümsüzlük ve reenkarnasyon doktrinlerini öğretti. 16 yaşındayken kendini Pisagor’un prensiplerine adayan Apollon hayatının geri kalanında bu prensiplere uydu. Hayvan eti yemeyi reddetti, sadece toprakta yetişen yiyeceklerle beslendi. Keten kıyafetlere büründü ve çıplak ayakla veya ağaç kabuğundan yapılmış ayakkabılarla yürüdü. Yaptıklarıyla, kişiliğiyle, insanlık tarihinin birkaç yüzyılını etkileyen düşünürün öğretileri bugün de güncelliğini koruyor.
     
     Ayrıntılı bilgi için: www.kemenhisar.com

 

Hürriyet

Tyana gün ışığına kavuşuyor

Niğde iline bağlı Kemerhisar ilçesi tarihi ile buluşmaya hazırlanıyor. İlçe sınırları içinde bulunan Tyana Antik Kenti'nde arkeolojik kazılar geçtiğimiz günlerde başladı. İtalya'nın Padova kentinde yaşayan Prof. Dr. Asım Tanış'ın girişimiyle başlatılan kazılarda Hitit ve Roma uygalıklarının da aralarında bulunduğu 9 uygarlığa mekan olan kentin tarihi günışığına çıkartılacak.

Padova Üniversitesi'nde görevli öğetim üyeleri ile yardımcılarından oluşan ekip tarafından yürütülecek olan kazı çalışmalarının finansmanını Yakın Doğu Uygarlıkları Araştırma Merkezi üstleniyor. Kazı çalışmasının başkanlığını ise Padova Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Guido Rosada yürütüyor. Kazı ekibi, 15 gün boyunca Tyana Antik Kenti'nin kalıntılarının yerlerini belirlemeye çalıştı. Kazılar 15 Temmuz'dan itibaren başladı.

Kazı çalışmaları beşer yıllık iki bölüm halinde planlandı. İlk beş yıl için hazırlanan program Kültür Bakanlığı'na sunuldu ve çalışmalar için 77 bin Euro bütçe ayrıldı.

Bu arada 27 Temmuz'da çeşitli müzik ve tiyatro topluluklarının da katılımıyla Kemerhisar'da bir kültür sanat festivali düzenlenecek.

 

EVRENSEL. Net
Tyana gün ışığına çıkarılmayı bekliyor
Niğde’nin Bor ilçesine bağlı Kemerhisar Beldesi’nde bulunan Tyana Antik Kenti’nin gün ışığına çıkarılması için beldenin başka bir yere taşınması gerekiyor. Kemerhisar Belediye Başkanı Bülent Ilgaz yaptığı açıklamada, İtalyan bilim adamlarınca yapılan yüzey araştırmasında beldenin, antik kentin üzerine kurulduğunun belirlendiğini anlattı. Tyana Antik Kenti’nin gün ışığına çıkarılabilmesi için beldenin taşınması gerektiğini belirten Ilgaz, şunları kaydetti: “Beldemiz güney, doğu ve batı yönüne doğru taşınacak ve zaman içinde Tyana Höyüğü tamamen terk edilecek. Gelecek yıldan itibaren de kazı çalışmalarına başlanacak. Biz taşınmaya hazırız, ama bunun için hükümetin hazır olması gerekir.”

 

RADİKAL

-Uygarlığın beşiği.

İtalyan bilim adamları tarafından arkeolojik yüzey araştırması tamamlanan Niğde'nin Bor ilçesi Kemerhisar beldesindeki Tyana antik kentinin, dünyanın en eski yerleşim merkezi olabileceği belirtildi. Prof.Dr.Asım Tanış, "Tyana'nın kuzeybatısındaki Ambartepe'nin ortaya çıkarılması, şehrin insanlık tarihinin en eski yerleşim merkezi Tuwanuwa olma ihtimalini güçlendirdi" dedi. (Radikal

TYANA ANTİK KENTİ'NİN GÜN IŞIĞINA ÇIKARILMASI İÇİN İLK ADIM ATILDI


ANKARA (BYE)- Niğde'nin Bor ilcesine bağlı Kemerhisar beldesinde bulunan ve "İç Anadolu'nun Efes'i" olarak adlandırılan Tyana Antik Kenti'nin gün ışığına çıkarılması için ilk adım atıldı.
Kültür Bakanlığı'nca kazı çalışmaları yapılması için onay verilen Tyana Antik Kenti'nde, İtalya'nın Padova Üniversitesi'nden 8 öğretim üyesi yüzey araştırmalarına başladı.
İlk etapta antik kentin yayılma alanı belirlenecek, bilgisayar yardımı ile haritası çıkarılacak. Jeofiziksel görüntülemesi yapıldıktan sonra, jeomorfolojik haritası çıkarılacak. Gelecek yıldan itibaren de bölgede deneme kazılarına başlanacak.
Tyana Antik Kenti'nin, aralarında Hitit ve Romalıların da bulunduğu en az 8-9 uygarlığa ev sahipliği yaptığı belirtiliyor. (MAK.A)

1 TRİLYONLUK ÖDENEK
       Geçen yılki kazıların tamamında bu yıl da devam edilecek çalışmalar için 1 trilyon lira civarında ödenek ayrılırken, Bakanlar Kurulu kararıyla 6 yeni yerde daha tarih gün ışığına çıkartılmaya çalışılacak. Bu çerçevede, Muğla’nın Milas İlçesi’nde önceki yıllarda başlanan, ancak ara verilen Labranda kazısına, Prof. Dr. Pontus Heuströw başkanlığındaki ekip tarafından yeniden başlanmasının yanı sıra Aydın Kadı Kalesi’nde Prof. Dr. Zeynep Mercan, Eskişehir Karacahisar Kalesi’nde Prof. Dr. Ebru Parman, Niğde’nin Bor İlçesi’nde Tyana kazısı Prof. Dr. Giude Rosada ve Yozgat’ın Sorgun İlçesi’nde Kerkenes Dağı kazısı Dr. Geotteri Summers başkanlığındaki ekiplerce yürütülecek.
     

APOLLONİOS, TYANALI (M.S. 97)

Yeni Pythagorasçı filozof. Kappadokia'da Tyana'da doğmuş, Ephesos'da ölmüştür. Pythagoras'ın doktrinlerini benimsedi; uzun yolculuklar yaptı. Her gittiği yerde, ahlakı düzeltmek ve Pythagoras'ın dogmalarını yaymak için çalıştı. Bazen sihirbaz ve şarlatan olarak kabul edilen Apollonios, derin bir ahlak fikrine sahipti. Hayatı hakkında tüm bilgiler, hitabet öğretmeni Philostratos'un yazdığı olağanüstü hikaye bir masaldan ibarettir.

Apollonios, Pythagorasçı bir okul kurduğu Ephesos'da öldü. Kazandığı büyük şöhret zamanının en büyük, en ahlaklı insanlarından biri olduğunu gösterir. Sonradan Porphyros ve İamblikhos'un faydalandıkları Pythagoras'ın Hayatı ile Kahinlik Üzerine adlı eserler yazdı. III. yüzyıl'da, Hierokles, Philostratos'un yazdığı Apollonios'un Hayatı adlı esere dayanarak kişiliğini İsa'nınkiyle karşılaştırdı. Caracalla, onun adına bir tapınak yaptı; III. yüzyıl sonunda birçok tapınakta resmi vardı. Ephesos'da kendisine bir tanrı gibi tapılıyordu

CUMHURİYET

Kemerhisar ışığa kavuşuyor

Apollon 'un doğduğu bölge olarak adlandırılan Niğde'nin Bor ilçesine bağlı Kemerhisar beldesindeki antik kentin haziran ayında başlatılacak çalışmalarla tamamen gün yüzüne çıkarılması planlanıyor. ''Kleopatra'nın süt banyosu yaptığı Roma Havuzu'' nun da içinde bulunduğu tarihi belde ''Orta Anadolu'nun Efes'i'' olmaya aday gösteriliyor.

Hitit döneminde ''Tuvanuva'' , Persler'de ''Özapya'' , Roma İmparatorluğu'nda ''Dana'' , Bizans'ta ''Tyana'' , Osmanlı'da Kilisehisar'' , olarak anılan yörenin adı Cumhuriyet döneminde " Kemerhisar'' olarak değiştirildi. Tarihi beldedeki kazı çalışmaları 15 yıldır sürüyor. Geçen yıllardaki kazılarla su kemerlerinin ortaya çıkarıldığı bölge, açıkhava müzesi niteliğinde.

Yörede, yaz aylarında yapılacak çalışmalarla antik kentin tamamının ortaya çıkarılması ve bölgenin Türk turizmine kazandırılması planlanıyor.

Kemerhisar Belediye Başkanı Bülent Ilgaz , geçen yıl yaz aylarında yapılan yüzey araştırmalarına İtalyan Podova Üniversitesi ile Klasik Doğu Uygarlıkları Araştırma Merkezi'nden bilim adamlarının da katıldığını söyledi. Araştırmalar sonucunda antik kentin ortaya çıkarılması kararı alındığını belirten Ilgaz şu bilgileri verdi:

''28 Haziran-15 Ağustos arasındaki kazı çalışmalarından sonra antik kent gün ışığına çıkarılacak. Bölge SİT alanı ilan edilmeden önce araziler tarla ve bahçe olarak kullanılmış, kimi bölgelere de evler yapılmış. Bu evlerin 5 tanesi yıkıldı. Bölgede birinci aşamada, eski kent kalıntılarını da içine alan 10 bin metrekare alan kamulaştırıldı. Bunun için 20 milyar lira harcandı. İkinci aşamadaki kamulaştırmalar için ise bugünlerde 60 milyar ödenek gelecek. Bu ödeneği de 4 bin 550 metrekarelik alanın kamulaştırılmasında kullanacağız.''
Cumhuriyet

 

 

 

 

KEMERHİSAR İÇMECELERİ :Bilgi ve Rezervasyon :Tel: 0 388 329 24 04 ; Fax: 0388 329 32 86  Bilgi İçin Kemerhisar İçmeleri Link ine giriniz.

  Ekim 2001 Tarihinden bugune kadar kisi ziyaret etmistir

Baslangic Sayfasi  | Favorilere Ekle | E-mail