Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2016 v 41

Tidskriften

 2016  01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18  
19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40      

Tyskland, Qatar, Handel
2016-41 4-8
"Shejker i Qatar vill ta över kontrollen av Deutsche Bank"
Strategiska misstag, enorma böter och spekulationsattacker har lett till en gigantisk kris för Tysklands viktigaste bank. Nu överväger investerare från Qatar, som redan äger cirka tio procent av Deutsche Bank, att ta över kontrollen.
Sheikh Hamad bin Jassin bin Jabor al-Thani (HBJ) och hans kusin Sheik Hamad bin Khalifa al-Thani har ökat sina andelar i det tyska flaggskeppet. HBJ är en av de rikaste och mest inflytelserika männen i Gulgregionen.
I maj 2014 investerade HBJ 1,75 miljarder euro i banken efter en tyst överenskommelse med den tidigare vd:n Anshu Jain. Den tyska regeringen uppmuntrade utvecklingen.
Men två och ett halvt år senare står banken vid randen av avgrunden. Som en konsekvens av sin roll i finanskrisen och på grund av sin begränsade framgång som vf blev Jain avsatt och efterträddes av John Crayan.
Den 15 september åtalade justitiedepartementet i USA banken att betala skadestånr på 14 miljarder dollar för att lösa bedrägerianklagelserna gällande Deutsche Banks sätt att förpacka och sälje värdepapperiserade lån som så småningom ledde till den globala finanskrisen. Under en tid rasade Deutsche Banks marknadsvärde från 35 miljarder euro från 35 miljarder. HBJ och hans kusin förlorade minst en miljard euro. Nu vill de investera mer för att fastställa att Deutsche Bank kommer tillbaka på rätt kurs.

Storbritannien, EU, Spioneri Snowden, Övrigt Annat
2016-41 9
"Europa har ännu inte upplevt följderna av Snowdens avslöjanden"
Kommentarer av Rick Noack i the Washington Post.
Tre år har passerat sedan NSA-konsultem Edward Snowden flydde till Ryssland, men efterverkningarna av de läckta dokumenten är fortfarane kraftigt märkbara.
Tio icke-statliga organisationer har lämnat in en stämningsansökan till Europadomstolen med anledning av Storbritannien massövervakning. En dom till fördel för de tio organisationerna kan få följder för amerikanska underrättelsetjänster.
Organisationerna menar att de brittiska domstolerna misslyckats med att ifrågasätta Storbritanniens regering om huruvida det överhuvudtaget är lagligt att avlyssna individer, grupper eller organisationer som inte är misstänkta för något brott.

Colombia, Kultur, Nobelpris
2016-41 10-11
"Förlorade en fredsomröstning men vann ett fredspris"
Långt innan Colombias president Juan Manuel Santos van Nobels fredspris lärde han sig spela poker som student på University of Kansas. Sedan kom han att utveckla ett rykte om sig att vara en politisk gambler. För att få slut på Colombias 52 år gamla krig satsade Juan Manuel Santos allt på en folkomröstning. Förlusten gjorde Santos politiskt bankrutt och kastade in landet i en kris. Och ändå visste colombianerna redan innan att en majoritet av världen stod bakom Santos ansträngningar att nå en överenskommelse med Colombias revolutionära väpnade styrkor eller Farc och få ett slut på konflikten som har lett till 220 000 människor död de senaste 50 åren. Ändå gick väljarna emot honom.

Colombia
2016-41 12-14
Rysk roulett på nationell nivå"
Colombia och Brexit bevisar att folkomröstningar är usla redskap i demokratins tjänst och kan rent av vara farliga.
Världens väljare har haft ett superår! De sa nej till fredsavtalet i Colombia; bröt loss Storbritannien ur Europeiska Unionen; godkände en ny thailändsk författning som begränsar demokratin och bckade upp den ungerska regeringens planer på en striktare flyktingpolitik. I sistnämnda fall var valdeltagande inte stort nog för att resultatet ska räknas.
Dessa folkomröstningar visar varför många statsvetare anser att folkomröstningar är stökiga och farliga redskap och ofta underminerar demokratin i stället för att tjäna den. De tenderar att vara missvisande och handlar inte bara om den aktuella frågan utan om andra politiska frågor. Väljarna måste fatta beslut vilande på relativt knapp information. Väljarna lyssnar i stället på tillförlitliga auktoriteter eller närstående som de litar på.

Italien
2016-41 15
"Rivalen kräver att Renzi avgår om han förlorar folkomröstningen"
Italiens premiärminister Matteo Ranzi kan inte slingra sig ur löftet, att han ska avgå om han förlorar landets folkomröstning om konstitutionella reformer, säger hans främsta rival Luigi Di Maio. Han är en ledare i den populistiska Femstjärnerörelsen och vice talman i underhuset. Han har redan beskrivits som den blivande premiärministern. Nu ligger Femstjärnerörelsen jämsides med Renzis Demokratiska Partiet i opinionsundersökningar. Om han lyckas ersätta Renzi kommer han att utlysa en folkomröstning - om Italiens medlemskap i valutaunionen.

USA, Handel
2016-41 16-17
"Kontrakt på brasilianska jetplan och bussar hindras av USAs sanktioner av Iran"
Brasilianska företag som Embraer och Marcopolo kämpar för att få mångmiljardkontrakt på att sälja flygplan och bussar till Iran och försöker navigera blad USAs kvarvarande ekonomiska sanktioner enligt högt uppsatta tjänstemän.
Flygplanstillverkaren är på väg att sälja minst 20 jetflygplan till ett listpris på mer än en miljard dollar medan busstillverkaren försöker nå en överenskommelse om att leverera en del av de 27 000 enheter som Teheran efterfrågar.
Problemet är att de brasilianska bankerna är ovilliga att göra affärer med Iran av rädsla för att straffas av USA, trots att Washington har lyft restriktionerna för icke-amerikanska banker.
Om inte de olösta frågorna kring hur Iran ska betala de brasilianska företagen så kommer Iran att köpa från andra länder. Den nye presidenten Michel Terner behöver öka statsinkomsterna och minska arbetslösheten.

Colombia
2016-41 18-19
Politisk kris i Colombia efter att fredsavtalet avvisats"
Kommentar av Matthew Bristow och Oscar Medina i Bloomber.
Det jämna röstresultatet visar en splittrad nation och kommer att uppmuntra oppositionen att utmana president Juan Manuel Santos på varje punkt. Investerare är oroliga över hur landet ska lyckas skrapa ihop pengar för att reducera budgetunderskottet och undvika en nedgradering av kreditvärdigheten. Peson har förlorat mycket i värde.
Resultatet kommer att stärka ställningen för den förr presidenten Alvaro Uribes parti, Demokratisk center, som motsatte sig fredsavtalet.

Syrien, IS, terrorism
2016-41 20-23
"Syrisk flykting hjälper tysk polis att jaga IS-soldater"
Som fånge hos IS i Syrien utsattes journalisten Masoud Aqil för tortyr och dödshot. Nu hjälper han polisen i Tyskland att jaga IS-medlemmar som tagit sig till Europa som flyktingar. I det lugna och fredliga Europa har terrorn i Syrien hunnit i fatt honom. Det är svårt för tyska myndigheter att skilja mellan brottslingar och deras offer.
Aqil kommer från Qamishli, en stad i det kurdiska området i Syrien. "Tyskland gjorde ett misstag när de släppte in alla dess människor. Nu finns det terrorister här", menar Aqil.

Brasilien, Latinamerika
2016-41 24-25
"Håller vänsterepoken på att gå mot sitt slut i Latinamerika?"
Det var inte en jättebra dag för Latinamerikas vänster. Colombia avfärdade ett fredsavtal med marxistiska rebeller och gav segern till den konservativa före detta presidenten som hängivet kampanjat mot avtalet. Samma dag gav de brasilianska väljarna det vänsterorienterade partiet som en gång kontrollerade landet, en rungande förlust i landets kommunval.
Detta är bara ytterligare tecken på högerskiftet i Latinamerika. De konservativa är på uppgång även i Peru och Argentina. Bakom den nya trenden ligger det kraftiga råvaruprisfallet och den evangeliska kyrkans ökade inflytande.

Historia, Vetenskap
2016-41 28
"Enormt fotavtryck av dinosaurie har upptäckts i Gobiöknen"
Några av världens största fotspår skapades för 70-90 miljoner år sedan, när en dinosaurie som tros ha varit av typen titanosaurie klampade runt i gyttjan i Centralasien. Långt efter att titanosaurierna hade dött ut fanns gjutningarna kvar i sanden. Det största fotspåret är 107 cm långt. Titanosaurier är en slags uppsamlingsterm för en grupp fyrbenta, långhalsade växtätare.

Nigeria, terrorism
2016-41 30-31
"Boko Haram-ledare alltför våldsam för IS"
Analys av Max Sjollun, Foreign Policy
I en intervju som publicerades i IS Propagandatidning i augusti utsågs Abu Musab al-Barnewi till ny ledare för Boko Haram, han är son till den avlidne Boko Haram-grundaren Mohammed Yusuf. Samma vecka avvisade Mamman Nur, en annan ledande befälhavare Abubakar Shekaus ledarskap och hävdade att han var okunnig och måste lära sig grunderna i islam. Han och andra soldater hade hoppat av eftersom de inte ville vara en del av ett kalifat med orättvisor och blodsspillan.
Också Abubakar Shekau, ledare för Boko Haram sedan 2009 har avvisat utnämningen.
Under Shekau inledde Boko Haram urskillningslösa våldsattacker mot alla - muslimer eller icke-muslimer - som inte instämde i gruppens hårda doktrin.
I centrum för stridigheterna råder en grundläggande oenighet om ideologi, taktik och gruppens relation med IS. Dessa meningsskiljaktigheter hårdnade sedan Abubaker Shekau blev Boku Harams ledare 2009.

Foreign Policy: The Jihadi Too Violent for ISIS.