Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2009 v 01/2

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  18 19 20 21 22 23 24 25 
 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 2009: 01/02

Ryssland stryper gasen igen

Det ryska gasmonopolet, Gazprom, minskade i början av veckan volymen på den gas, som transporteras till västeuropeiska kunder via Ukraina. Gazprom hävdar att minskningen är ett försök att kompensera för gas, som Ukraina har stulit. Gazprom, som dessförinnan hade stoppat alla direkta gasleveranser till Ukraina på grund av en tvist om prisnivån, säger att länder som lider brist på energi på grund Gazproms åtgärder bör lägga skulden på Ukraina, som vägrar att betala ett rimligt pris för rysk naturgas.

ANDREW E KRAMER
Moskva
Gazproms agerande är i praktiken ett partiellt ryskt bränsleembargo mot Europa, något som politikerna i Europas huvudstäder har fruktat och varnat för ända sedan relationerna mellan Moskva och väst försämrades i samband med förra sommarens krig i Georgien.
Gazproms åtgärder förklarades i en konversation mellan premiärminister Vladimir Putin och Gazproms vd, Aleksei Miller, i en nyhetssändning i en statlig rysk tv-kanal. De båda männen anklagade Ukraina för att avleda gas från ledningar, som transporterar gas till Europa, något som Ukrainas regering förnekar bestämt.
Putin frågade Miller hur mycket Ukraina har stulit. Omkring 65,3 miljoner kubikmeter naturgas sedan 1 januari, svarade Gazproms vd. ”Vad tänker ni göra åt det?”, undrade Putin. Miller svarade att han överväger att omedelbart minska exporten till Västeuropa via Ukraina med samma mängd, vilket är mer än de 43 miljoner kubikmeter naturgas, som Polen förbrukar varje dag.
Miller sade att Gazprom ska försöka avhjälpa eventuella energibrister i Europa genom att transportera mera gas via Vitryssland och Turkiet och genom att exportera gas, som för närvarande lagras. Han betonade också att Europas länder ska lägga skulden för eventuell bränslebrist på Ukraina.
Putin frågade: ”Hur går det med leveranserna till våra västeuropeiska kunder, som har långsiktiga kontrakt?”. Miller svarade att Europa bara berövas det som ”Ukraina har stulit”. Putin svarade: ”Bra! Jag håller med om att minskningen bör effektueras omedelbart”.
Miller sade att Gazprom de närmaste dagarna kommer at reducera den gasvolym som transporteras via Ukraina och är avsedd för Europa med samma mängd som Ukraina misstänks stjäla ur ledningarna.

Rysslands och Ukrainas regeringar har bråkat om gaspriset i flera år. Dispyterna har ofta haft tydliga politiska övertoner. Det aktuella bråket började när Ukraina protesterade mot en prishöjning på den ryska gasen från 179,50 dollar till 250 dollar per tusen kubikmeter. Därefter höjde Ryssland priset till 418 dollar per tusen kubikmeter och sedan till 450 dollar.
När förhandlingarna mellan Ryssland och Ukraina gick i stå minskade Ryssland gasflödet till Ukraina 1 januari med ca 100 miljoner kubikmeter per dag. Ryssland har sedan dess beskyllt Ukraina för att stjäla gas från ledningarna. Ukraina kontrar med att det bara tar tillräckligt med gas, ca 21 miljoner kubikmeter, för att hålla kompressorerna i gång.
Myndigheterna i Kiev hävdar att de tillgodoser inhemsk efterfrågan på naturgas med hjälp av reservlager och nyproduktion, inte genom att stjäla rysk naturgas.

Rysslands agerande syftar uppenbarligen till att få Ukraina att betala mera för naturgasen, men de senaste minskningarna reducerar mängden gas som når de europeiska marknaderna, vilket enligt experterna verkar vara ett avsiktligt försök från Moskvas sida att involvera Europeiska unionen i dispyten. EU ställs inför valet att antingen anta en medlarroll och stödja Ukraina finansiellt eller ställas inför brist på gas i de egna medlemsländerna.
2006 ledde en snarlik dispyt till att EU ställde sig på Ukrainas sida. Den här gången har unionen uppmanat parterna att lösa tvisten snarast, men den har inte blandat sig i diskussionerna. ”Tvisten måste lösas av de två direkt inblandade parterna”, säger Ferran Tarradellas Espuny, EU-kommissionens talesman i energifrågor.
Den globala recessionen har reducerat efterfrågan på energi och gjort det möjligt för många länder att samla på sig reserver, vilket gör det lättare att rida ut ett eventuellt embargo än vad det var 2006.
© 2009 TEMPUS/International Herald Tribune