Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2008 v 46

Tidskriften

tidigare veckor: 
 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17  
 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29-30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46    

Ont krut förgås inte så lätt

Orkaner har orsakat den allvarligaste försörjningskrisen på Kuba på 15 år. Havanna söker efter en utväg, men Raúl Castro, landets nye statschef håller sig undan.

JENS GLÜSING
Havanna
Grönsakstorget i Playa i Havanna är en sorglig anblick. I de få öppna stånden finns några lätt räknade avokado och sötpotatisar. För övrigt finns ingenting: inga bananer, inga maniokknölar, inga bönor, inga tomater. ”Om det fortsätter så här går vi konkurs”, klagar en torgmadam.
Överallt i Kuba möter samma bild. ”Agrotorgen”, de fria torgmarknaderna står tomma. Viskande svartabörshandlare erbjuder ett par lökar för ockerpriset två dollar per kilo i den fina stadsdelen Miramar i Havanna. ”Det är orkanernas fel”, säger säljaren.

”Gustav och Ike”, de båda vulkaner som drog fram genom Kuba i augusti och september har orsakat den värsta livsmedelskrisen på 15 år. Som genom ett under förskonade stormarna i stort sett huvudstaden, men på landsbygden härskar nöden.
Omkring 30 procent av skörden har gått förlorad. Dessutom har två tredjedelar av bananpalmerna och jättepalmliljorna förstörts. Även tobaks- och sockerrörsodlingarna är illa åtgångna. Nästan 450 000 hus raserades, därav 5 000 skolor. Hundratusentals människor lever i nöd. ”En liknande katastrof har aldrig förekommit i Kubas historia”, sade president Raúl Castro.
Officiellt orsakade orkanerna skador för ett värde av minst fem miljarder dollar, vilket motsvarar drygt tio procent av bruttonationalprodukten.
”Vi står inför sex månader av svåra umbäranden”, varnar ställföreträdande jordbruksminister, Alcides López. Många kubaner befarar till och med en andra ”undantagsperiod” likt den på 1990-talet, när ön plötsligt stod utan både mat och drivmedel efter Sovjetunionens sammanbrott.

På den tiden styrde president Fidel Castro Kuba med hjärnhand genom hungeråren. Han var som gjord för denna roll. I kristider blomstrade den gamle kommendanten upp, och varje naturkatastrof hälsade han som ett slag som han bara måste vinna.
Många kubaner erinrar sig, fulla av beundran, hur Castro trotsade orkanvindar och störtregn för att undsätta landsmän i avlägsna små byar.
När besvikna ungdomar samlades 1994 på strandpromenaden Malecón i Havanna för att ge röst åt sitt missnöje med bristekonomin ryckte Fidel Castro ut personligen och manade folkmassan till lugn.
Men Fidel Castro är sedan två år svårt sjuk, och i februari lämnade han ifrån sig alla ämbeten. Nu verkar det dock som om Gustav och Ike gav den 82-årige f d statschefen ny energi. Han har stigit upp från sjukbädden och tagit initiativet igen.
Ett tiotal gånger har han sedan i slutet av augusti tagit till orda i partitidningen Granma: Castro har jämfört konsekvenserna av ”Gustav” med ”skadeverkningarna efter atombomben i Hiroshima”, och han har kritiserat den kubanska regeringens ”eftergivenhet och opportunism”. När nationell nöd råder kan man inte tillgodose önskemålen från alla ”fritt flygande småfåglar”, varnade Castro, som fortsatte med att rekommendera ”rigorös disciplin”.
Det pikanta i sammanhanget är att regeringen leds av hans bror, Raúl.
”Fidel har uppenbarligen intagit den politiska arenan igen”, säger den f d CIA-agenten och Kubakännaren Brian Latell. Det var nog inga tryckfel i Granma när tidningen vid flera tillfällen kallade Fidel Castro för ”överbefälhavare”? Denna titel har han egentligen överlåtit till brodern Raúl.

Raúl Castro visade sig faktiskt under orkankatastrofen, men han siktades bara två gånger i de hemsökta regionerna, och det gick 17 dagar mellan besöken. Raúl bad folket om ”tålamod” och klagade på ”bristande arbetsvilja” hos den drabbade befolkningen. Vicepresident Ramón Machado Ventura fick uppdraget att leda återuppbyggnadsarbetet.
”Människorna undrar var Raúl håller hus”, påpekar Richard Haep, som företräder en hjälporganisation i Havanna. Orkankatastrofen betraktades som den nye presidentens första stora prövning – och många kubaner tycker inte att Raúl bestod provet, vilket de dock bara antyder viskande.
Fidel tar tillfället i akt för att omintetgöra broder Raúls ängsliga reformer de senaste månaderna. Kroniskt sjuk eller inte, Fidel är fortfarande kommunistpartiets generalsekreterare, och i den rollen vänder han sig fortfarande till folket. ”Kampen måste föras i första hand av vårt ärorika parti”, upplyste han kubanerna om i Granma, varefter han påpekade att Raúl ”bara är kommunistpartites vice partisekreterare”.
Liksom under sina bästa dagar bredde kommendanten ut sig om ”privilegier, korruption och stölder”. ”Det finns länder som utfärdar dödsstraff för sådana brott”, hotade Fidel Castro. Partiet kommer att bestraffa varje avvikelse från ”de socialistiska idealen” på ett effektivt och moget sätt, enligt Fidel.

Kubanska ekonomer hade egentligen hoppats att Raúl Castro skulle ta chansen och börja liberalisera ekonomin efter orkanerna.
”Det är fel att förhala strukturreformerna just nu, de borde i stället påskyndas”, säger Pavel Vidal, som arbetar för Centrum för kubansk ekonomiforskning i Havanna.
Men regeringen rättar sig tydligen efter den kurs, som stakas ut från sjukbädden. Den har intervenerat i den fria torghandeln, där priserna bestäms av tillgång och efterfrågan. Nu har man maximerat priset på 16 produkter. Många bönder avstår sedan dess från att marknadsföra sina produkter, eftersom försäljningen inte lönar sig.
Samtidigt har transportkostnaderna exploderat sedan regeringen nästan fördubblade priset på diesel och bensin i september.
Den hittills blomstrande svarta marknaden sätts under fortsatt hård press av myndigheterna. Dissidenten Elizardo Sánchez berättar att svartabörshandlare grips och döms på löpande band i snabbrättegångar. För en man, som hade sålt mjöl, yrkade åklagaren på tolv års fängelse.
Regeringen försöker eliminera flaskhalsarna med hjälp av ”Libreta”, som är ett ransoneringskort för livsmedel. Regeringen utökar antalet ransonerade produkter, men i de flesta butiker gapar hyllorna tomma. För att klara sig till månadens slut tvingas många kubaner ändå ut på den fria marknaden, där det knappt finns något att köpa heller vid det här laget.

Omkring 80 procent av alla livsmedel på Kuba importeras trots att det finns hundratusentals hektar odlingsbar mark, som ligger i träda. ”Man skulle kunna odla överallt här”, klagade Raúl Castro för flera år sedan när han vid ett tillfälle reste genom landet tillsammans med den tyske samhällsvetaren Heinz Dieterich. På båda sidor om Kubas enda motorväg bredde gröna ängar ut sig. Regeringen har nu börjat sälja mark till privata bönder. Men de första skördarna kommer först om ett halvår.
Till dess måste Havanna förlita sig på hjälp från utlandet, och den är sedan länge mycket sporadisk.
Fidel Castro bad förgäves USA om att häva handelsembargot i åtminstone sex månader i hopp om att Kuba på så sätt skulle kunna övervinna de värsta följderna av orkanerna. Ett magert erbjudande om 100 000 dollar, som senare växte till fem miljoner dollar, avvisades av den stolte kommendanten.
Men Spanien har engagerat sig starkt för den forna kolonin och finns på plats för att hjälpa till att organisera hjälpinsatser värda sammanlagt 24,5 miljoner euro.

Havanna tog till för kort tid sedan inte emot någon hjälp från Europeiska unionen. På grund av en konflikt om hur Kubas regimkritiker behandlas ligger de diplomatiska relationerna på is sedan 2003.
Gustav och Ike har påverkat även de diplomatiska relationerna. För första gången på fem år kom en högt uppsatt EU-funktionär till Havanna för några veckor sedan. EU-kommissionären Louis Michel, som ansvarar för EUs ulandsbistånd, undertecknade tillsammans med Kubas utrikesminister, Felipe Pérez Roque, en deklaration enligt vilken parterna kommer att återuppta samarbetet.
Kubanerna ställde visserligen villkoret att båda sidors suveränitet måste respekteras. Det betyder i klartext att européerna inte får blanda ihop det politiska läget på Kuba med frågan om bistånd. Bryssel har av allt att döma accepterat detta. Kommissionär Michel har i alla fall tillkännagivit att EU skänker Kuba två miljoner euro i akut katastrofhjälp.
© 2008 TEMPUS/Der Spiegel