Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2010 v 03

Tidskriften

tidigare veckor: 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19   20 21 
22 23 24 25 26 27 28 29 30/31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2010: 01 02 03   

När den förfärliga vardagen kommer…

Många frågar sig om USA har kraft och kapacitet att stanna kvar i Haiti på sikt och hjälpa landet att komma på fötter igen.

HELENE COOPER och MARK LANDLER
Washington
President Barack Obamas kraftfulla reaktion på det ödesdigra jordskalvet i Haiti har lett till kritik från den ytterstat högern om att USA tar på sig för mycket i en tid när USAs utrikespolitiska dagordning redan är fulltecknad.
Men en mer relevant fråga, säger regionens experter, är om USA kommer att fortsätta att vara aktivt under återuppbyggnaden, när de utländska tv-teamen har vänt hemåt.
USA har en historia av antingen politisk dominans eller politisk ignorans på sin egen bakgård. Företrädare för administrationen erkänner att det är ytterst viktigt att Obama hittar den rätta balansen i Haiti. ”USAs traditionella roll i hela hemisfären är att vi antingen struntar totalt i ett land eller går in och tar över hela showen,” säger Sarah Stephens, vd för Center for Democracy in the Americas. Men när det gäller Haiti, som ligger bara drygt hundra mil från Miami, ”erbjuds USA stora möjligheter att för en gångs skull göra helt rätt,” fortsätter Stephens.

Obama har lovat att USA ska stanna kvar i Haiti under lång tid. I söndags skickade Washington militär förstärkning – framför allt medicinsk personal till farttygssjukhus. Han undertecknade också en order om ökat humanitärt stöd till Haiti.
Amerikanska soldater har tagit kontroll över flygplatsen i huvudstaden Port-au-Prince, och de gör vad de kan för att skydda deltagarna i det enormt omfattande internationella hjälparbetet. En strid ström regeringsexperter har begivit sig söderut, däribland utrikesminister Hillary Clinton, som avbröt en rundresa i södra Stilla havet och i lördags anlände till Haiti. Nationella säkerhetsrådets stabschef, Denis R McDonough, som är en av Obamas närmaste medarbetare, har också åkt till Tahiti.
”Vi kommer att stanna här idag, i morgon och lång tid framöver,” sade Clinton på en presskonferens i Port-au-Prince. Vid hennes sida stod Haitis president, René Préval.
Många i Haitis regering saknas eller är döda, och Obamas administration står inför frågan om USA är den enda enheten som har kapacitet att bringa ordning och reda i Port-au-Prince. Därtill kommer frågan om president Obama har tid med Haiti i en tid när krigen i Irak och Afghanistan redan lägger beslag på mycket av hans tid.
”Det korta svaret är ja,” säger representanthusledamoten Jan Schakowsky, som ofta besöker Haiti. ”Detta är en enorm utmaning, och det råder inga tvivel om att Haiti frestar på våra resurser. Haiti är ett litet land, och det är fler än USA som kommer att delta i återuppbyggnadsarbetet.”
Obama har antytt att USA tills vidare lovar hundra miljoner dollar, men summan lär stiga markant. Men det kommer ändå att bli mindre än vad president George Bush lovade under veckorna efter den asiatiska tsunamin i december 2004, när 226 000 människor omkom.

Obama har förstärkt antalet amerikanska soldater i Afghanistan med 30 000 till totalt nästan 100 000, och han har lovat att sätta in stora resurser på att stabilisera Jemen och Pakistan. Antalet soldater till Haiti är förstås mycket mindre, runt 10 000 soldater hade skickats i väg i måndags.
Det svåra blir kanske att upprätthålla hjälpen. 2009 ägnade administrationen mycket kraft åt Afghanistan, Pakistan och Iran och det fanns inte mycket tid över till den västra hemisfären. Washingtons vice utrikesminister för Latinamerika och Karibien, Arturo Valenzuela, tillsattes så sent som i november förra året.
Amerikas intresse för Haiti har under årens lopp tilltagit och avtagit i styrka. President Bill Clinton skickade dit 20 000 soldater 1994 för att återinstallera Jean-Bertrand Aristide på presidentposten, en intervention som i bästa fall kan sägas ha fått blandat resultat.
Om Haitis problem begränsades till fattigdom hade det nog gått att bygga upp landets ekonomi, vilket amerikanska och andra experter har erfarit under årens lopp. Men kronisk korruption och en historia av postkoloniala svek ledde till att Haiti låg i spillror bara tio år efter Clintons insats. Aristide tvingades lämna ifrån sig makten 2004.

Under åren som har gått sedan 1994 har Haiti bara dykt upp på dagordningen i Washington när det har varit allvarlig kris: Aristides undergång, fyra ödesdigra stormar 2008 som förstörde merparten av landets skördar och bevattningssystem och ledde till akut hunger för miljontals människor.
En del Haitiexperter påpekar att det, trots kritiken från konservativa kommentatorer (en klagade på att Obama var mer engagerad i jordskalvet i Haiti än i det stoppade terrorattentatet på juldagen), är absolut omöjligt för den amerikanska regeringen att avbryta insatserna i Haiti när mediernas uppmärksamhet vänds åt annat håll. McDonough, den nationella säkerhetschefen, höll i söndags en presskonferens där han underströk att Washington kommer att göra allt som står i dess makt för att avhjälpa lidandet i Haiti. ”Ju mera kritik vi får, desto mer kommer vi att försöka hjälpa det haitiska folket,” sade han.
Dessutom verkar det som om USA och det internationella samfundet är eniga om Préval, till skillnad från Aristide på sin tid, är en person som de kan samarbeta med. President Préval får beröm för sina försök de senaste åren att ställa ekonomin på fötter.
Clinton bekräftade att syftet med hennes besök var att i första hand stödja Préval. Vid ett tillfälle under det förra veckoslutet gjorde presidenten ett besök på den USA-styrda kommandocentralen på flygplatsen i Port-au-Prince. Han verkade helt tagen av allt larm och ståhej. Han tycktes emellertid finna tröst i att utrikesminister Clintons stabschef, Cheryl D Mills, fanns på plats. Hon har besökt Port-au-Prince ett antal gånger de senaste månaderna.

Administrationen hävdar att Vita huset har kapacitet att hantera Haiti utan att fördenskull försumma andra åtaganden. Man noterar att president Obama sammankallade Nationella säkerhetsrådet i fredags kväll för att diskutera i första hand implementeringen av Afghanistanpolicyn.
”Problem uppstår bara om inte hela regeringen fungerar som den ska. Det vi ser nu är ett bra exempel på en regering som fungerar väl,” säger en medarbetare i Vita huset, som vill vara anonym, eftersom han kommenterar interna frågor.
© 2010 TEMPUS/The New York Times