Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Tempus
2010 v 09

Tidskriften

tidigare veckor: 
2009: 01/02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19   20 21 
22 23 24 25 26 27 28 29 30/31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51  
2010: 01 02 03 04 05 06 07 08 09    

Grekland är ett ekonomiskt Titanic

Den grekiska regeringen försöker förhindra en ekonomisk grundstötning, men för att det ska lyckas måste kursen läggas om totalt.

MANFRED ERTEL och MATHIEU von ROHR
Aten
Nikos Manesis har egentligen ett mycket trevligt yrke. Som turismministeriets hotellinspektör reser han runt i den grekiska övärlden och kontrollerar att hotelldirektörerna uppfyller regler och föreskrifter. Han får emellertid inte resa ensam, eftersom kontrollanter som arbetar på egen hand ofelbart blir mutade.
Manesis tillhör den fjärdedel av alla greker som arbetar för staten, vilket betyder att han tillhör de privilegierade. Han kan inte bli uppsagd och tjänar 1 400 euro netto, vilket är tillräckligt för ett drägligt liv. Men nu överväger den grekiska regeringen att beröva honom alla tillägg, vilket motsvarar drygt tio procent av lönen. Orsaken är att Grekland måste spara för att minska statens enorma budgetunderskott. Manesis säger att de indragna löneförmånerna kommer som en chock. Pengarna kommer inte att räcka för att försörja fru och två barn.
När fackförbunden utlyste generalstrejk deltog Manesis i protestmarscherna. Han tror i och för sig inte att demonstrationerna får politikerna att ändra sig. ”En gång i tiden var Grekland världens ledstjärna, nu är vi en svart fläck i Europa”, säger Manesis och skrattar bittert.

Hela Europa håller ögonen på Grekland, därför att krisen där utgör ett hot mot den gemensamma valutan, euron. Hela Europa ser också ned på grekerna, därför att de har ruinerat sitt land med korruption, skattefusk, slöseri och svartarbete. Strax innan Greklands finansminister, Giorgos Papakonstantinou, sammanträdde med sina EU-kolleger för ett par veckor sedan sade han: ”Folket tror att vi befinner oss i en fruktansvärd knipa, och det gör vi också!”
Olika regeringar i Aten har i åratal lurat allmänheten och Europeiska unionen med friserad statistik och manipulerade bokslut. När socialisten Georgios Papandreou tog över regeringsmakten i oktober förra året tvingades han erkänna att siffrorna var långt sämre än förmodat. Budgetunderskottet var 12,7 procent av bruttonationalprodukten, Grekland har en skuld på 271 miljarder euro och tar därmed alla andra EU-länder som gisslan. Man kan ju inte låta det skuldsatta landet gå i konkurs. Den grekiska statens inkomster uppgick 2009 till 45 miljarder euro, varav 45 miljarder genast gick åt till att betala räntor och amorteringar.

Nu har den grekiska regeringen under hård press från EU aviserat besparingsåtgärder. Löner ska sänkas, jobb ska elimineras, skattesmitare ska jagas och korruptionen ska bekämpas. Skattesystemet ska ändras och det omåttligt dyra pensionssystemet ska reformeras. Grekerna arbetar helt enkelt inte länge nog. Dessutom erhåller pensionerade greker 95,7 procent av den tidigare lönen. Jämför med tyska pensionärer, som får 43 procent.
”Vi försöker ändra Titanics kurs”, säger finansministern.
Två tredjedelar av grekerna stöder de planerade åtgärderna, men de vill helst inte tillhöra dem som berörs.
Thanassis Avramopoulos och hans fru Despina har köpt en bostadsrätt i en välmående förort till Aten. Våningen har öppen spis och utanför porten står parets två mellanstora bilar. Teleteknikerna Thanassis är bara 50 år, men i fjol slutade han på det delvis privatiserade telekomföretaget OTE. Han fick tolv månadslöner på en gång i avgångsvederlag och nu lever han på en förtidspension, som är lika hög som hans tidigare lön.
Hans hustru Despina, 49 år, gick i pension sju år tidigare, men hon får ändå 60 procent av lönen till sin död. ”Det var enda möjligheten, eftersom jag inte hade någon som kunde se efter vårt barn”, säger hon. Maken Thanassis konstaterar att han egentligen ”fördrevs från jobbet”.

Greklands stora bekymmer är att statens utgifter är alldeles för stora, vilket i sin tur beror på att alla grupper och grupperingar har fått sina intressen tillgodosedda i alla år. Samtidigt är statens intäkter alldeles för små. Grekerna undanhåller varje år 15 miljarder euro i skatt, enligt Savvas Robolis, som företräder fackförbundet GSEE. Andra experter misstänker att det undanhållna skattebeloppet kan vara dubbelt så stort. ”Grekerna har pengar, men inte den grekiska staten”, säger hotellinspektören Manesis.
Detta förhållande avspeglas tydligt inom hälsovården. Alla greker har egentligen rätt till gratis sjukvård, men knappt någon lyckas få vård utan att ge läkaren något under bordet. ”Vi har ett av de sämsta hälsovårdssystemen i världen”, klagar Manesis, som på senare tid har besökt ett antal sjukhus och anser sig kompetent att bedöma situationen.
Hans fru Angeliki lider nämligen av bröstcancer och har opererats sex gånger. Manesis berättar om överfulla sjuksalar där två sjuksköterskor har ansvar för upp emot 50 patienter. Ofta måste patienterna anlita privata sjuksköterskor. Manesis berättar också om läkare, som begär mutpengar innan de går med på att operera. Själv har han självmant givit pengar till ett antal läkare för att hans fru ska få den vård hon behöver.
Och läkarna, säger Manesis, gör bara som alla andra. Varken mutpengar eller svarta pengar redovisas för skattemyndigheten. Många läkare och sjuksköterskor arbetar minimalt inom den allmänna vården och sparar sina krafter till privatpatienter. Detsamma gäller de lärare, som på eftermiddagarna tjänar extrapengar på att undervisa. Allting i Grekland följer detta mönster.
Färre än 5 000 grekiska medborgare deklarerar för inkomster över 100 000 euro per år. Trots det står Ferrari- och Lamborghinibilarna i rader utanför de flottaste nattklubbarna. Detta retar förstås många greker, men ändå tvekar de att överge det rådande systemet. ”Vi får allvarliga problem om inget görs,” säger till exempel datorexperten Dimitri Stamoulis, som dock tillägger: ”Men vi får ännu allvarligare personliga problem om någonting görs.” Han påpekar att hans ekonomi blir mycket ansträngd, eftersom han har fru och fyra barn. Hans största oro är att arbetslösheten ska stiga kraftigt på grund av regeringens sparplaner. ”Vi har säkert inte sett det värsta än!” Han och många av hans landsmän tycker att EU borde komma till hjälp och skydda Grekland mot ”finansvärldens attacker”.

De flesta greker tvivlar på sig själva och staten, men de riktar också bittra anklagelser mot utomstående. En konservativ parlamentsledamot, vars parti regerade fram till i höstas, ställde nyligen följande fråga i parlamentet: ”Hur kan Tyskland vara så fräckt att det fördömer vår ekonomi, när tyskarna fortfarande inte har betalat skadestånd för de grekiska offren i andra världskriget?”
En kommentator i Greklands näst största dagstidning, Ethnos, skrev om framför allt tyskarnas ovilja att hjälpa Grekland ur den ekonomiska knipan: ”När jag hör talas om indignationen hos de tyska skattebetalarna, som inte vill betala för grekernas skulder, frågar jag mig om någon har berättat för tyskarna vilket pris en tidigare grekisk generation fick betala för nazisternas grymheter?”
Den sortens kommentarer hörs redan, trots att den grekiska regeringen ännu inte har drivit igenom de verkligt obehagliga sparåtgärderna.
© 2010 TEMPUS /Der Spiegel