Ce: 12 eylülle ilgili sorulara cevaplar
[ Serbest kursu ] Makale yazari: Vaner Alkaç Tarih, gün ve saat : 14. Ocak 2001 23:58:14:
Su yaziya cevaben: 12 eylülle ilgili sorulara cevaplar makale yazari: Sacit Kayasu - Sivil Anayasadan AO Tarih, gün ve saat : 14. Ocak 2001 19:12:29:
Sayın Oktay
Önce yazınızdaki bir bilgi hatasını veya yanlış anlamayı düzeltmek istiyorum.
Hiç bir yerde Dev-Yol da ileri derecede sorumluluk aldım fadesini kullanmadım.
Çünki bu doğru değil.
Ama gerek merkez yrütmedeki gerek Ege bölgesindeki bir çok ismi yakından tanırım ve kişisel arkadaşlıklarım vardır.
Bu olanak bir çok soruyu bana direkt onlarla tarışma fırsatı vermiştir.
En son Türkiyeye gidişimde de yine tanıdıklarım dışında özel olarak tanımadığım ve merkezi noktada bu gün bir çok şeye kara verebilen Oğuzhan Müftüoğlu ile antalyadaki vakıflarında görüştüm.Bu görüşmenin amacı Dev-Yol sistemetiği açısından Kürt ayaklanması karşısında alınan tavrın açıklanması ve birinci elden dinlenmesi idi.
Karşılaştığım tablo dehşet verici idi.
Kesinlikle sorunu politik boyutta koymak ve alınması gereken tavır yerine PKK nın hataları üzerine kurulmuş bir sokak tepkisi idi karşılaştığım.
Bir diğeride ÖDP ile Dev-Yol sistematiğinin bağlantısı idi.
Çelişkilere yönelik sorularım "günü gelince onuda açıklarız" gibi ( bu arada "eğer ben teorisyensem" diye başlayan kısmı buraya almaktan ar duyuyorum) bir cevapla karşılaştı.12 eylüle ilgili AİHM baş vurma girişimini olumlu karşılıyorum. Eğer bununla ilgili bağlantıları da buraya aktarırsanız (ki ben kendi araştırmamı da yapacağım) sevinirim.
Buradaki sorun olayı bir kampanya haline getirip getiremiyeceğimiz. Politik olan budur. Yoksa benim kişisel hak arayışım düzeyinde olmamalıdır.
Ama ben bana ait parçayla ilgileneceğim.
Saygılarımla
Vaner Alkaç
>Bildigim forumlara ve haber listeleriyle birlikte 12 Eylul Cuntasi hakkinda suc duyurusunda bulunan Adana Cumhuriyet Savcisi Sacit Kayasu'nun ikinci mektubunu da buraya geciyorum.(filtreye takilmayacagini umarak)
>Bu mektubunda savci Kayasu davanin acilabilmesi icin kac cesit yontem oldugunu yazmis.
>Bunlardan en sonuncusu 12 Eylul magdurlarinin AIM ve Uluslarasi Mahkemelerde dava acabilmesi olarak oneriliyor.
>Benim bu forumlardan tanigim bircok kisi 12 Eylul magduru olarak tanimlanabilir. Bunu zaman zaman kendileri de belirtmislerdi. Onlar icin yargi yolu acik anladigima gore. Ozellikle bu konuya takdir edilebilcek bir cesaretle yakin ilgi gosterenlerden sayin Vaner Alkac, bildigim kadariyla 12 Eylul oncesi Dev-Yol orgutunde ileri derecede yoneticilikte bulunmus ve anladigim kadariyla Mamak iskencehanesinden gecmis. Ornegin sayin Alkac bence bu davayi acabilecekler kategorisine giriyor. Su an maddi manevi tum olanaklari bu ise uygun olan kendisi umarim bu dava acma isini ciddiyetle dusunur. Ve gelismelerden bizi haberdar eder. Sanirim su siralar iki buyuk gazetede kose yazarligi yapan Demir Kucukaydin ve bir sure Ali Ihsan Yildirim mahlasiyla yazan Ibrahim Seven de bu kategoriye giriyor. Gecmis beyanlarindan anladigimiz kadariyla 12 Eylul ve cunta karsiti kisiler bunlar.
>Diger 12 Eylul magduru oldugunu bildiginiz ve dava acmak gibi serefli bir girisimde bulunacak, aydinlarimizin, devrimcilerimizin isimlerini yazarsaniz ya da bu mesaji kendilerine iletirseniz sanirim cok yararli olur.
>Tesekkurler
>O.
>
>Subject: [sivilanayasa] 12 eylülle ilgili sorulara cevaplar
>Date: Sat, 13 Jan 2001 21:58:04 +0200
>From: "sacit kayasu" goncak@ihlas.net.tr>
>Son günlerde,gönderdiğim mektup sebebiyle,12 eylülün halen
>yargılanıp yargılanamıyacağı sorulduğundan,bu konuya açıklık getirmek
>için,aşağıdaki açıklamaları yapmanın gerekli olduğuna inanıyorum:
>1-Elbette 12 eylülcüleri yargı önüne çıkartmanın yolu var.Yoksa sizlere o
>mektupları göndermezdim.Benim başıma gelenler önemli değil,ben bunları göze
>alarak bu işe giriştim.Beni üzen,bana yapılanlar değil,buna seyirci
>kalınmasıdır.Ben herşeyi göze alarak bir dava açıyorum ve bu dava örtbas
>ediliyor,sanki şikayet dilekçesi vermişim,iddianame tanzim etmemişim havası
>veriliyor ve başta hukukçular olmak üzere tüm Türkiye,hatta tüm dünya sadece
>seyrediyor.Allahaşkına,bu memlekette hiç mi hukukçu yok?Bir savcının iddianamesi
>hakkında karar verecek tek makamın mahkeme olduğunu kimse bilmiyor mu,veya merak
>edip araştırmıyor mu?Bu siteme önce gazeteciler dahil,zira onların vazifesi
>gerçeği ara
>yıp okuyucuya duyurmak...Buna rağmen kimse bu konuda bir araştırma
>yapmadı.Başsavcı savcıdan büyüktür o halde onun dediği doğrudur mantığıyla yola
>çıkıldı ve bana kimse değer vermedi.Halbuki kralın çıplak olduğunu küçük bir
>çocuk söylemişti...
>2-Her neyse,darbecilerin yargılanması için halen üç tane şans var.Bunlardan
>birisi doğrudan Meclisin elinde...Anayasanın geçici 15.maddesi tüm fıkralarıyla
>kaldırılırsa darbecileri koruyan herhangi bir dayanak kalmaz.Onlar da yargı önüne
>çıkarlar.Çünkü darbeciler 1983 seçimlerine kadar işbaşında kaldılar ve başka
>hiçbir ihtimal gerçekleşmese bile sırf bu geçici 15.maddenin 2003 yılından evvel
>kaldırılmasıyla darbeciler yargı önüne çıkmak zorunda kalır.İşte bunu engellemek
>için,geçici 15.maddenin 3.fıkrasını değiştirmek için teklif verildiği halde 1.ve
>2.fıkra gündeme getirilmiyor.BASINA VE AYDINLARA DÜŞEN DE,1.VE 2.FIKRALARIN DA
>DEĞİŞTİRİLMESİ İÇİN KAMUOYU OLUŞTURMAKTIR.
>3-Hukukçulara düşen ise,söylediklerimin hukuken doğruluğunu
>AÇIKÇA,KORKMADAN DİLE GETİRMEKTİR.
>4-Darbecileri yargılamanın 2.yolu,iddianamemin mahkeme önüne gelmesini
>sağlatmaktır.Çünkü BAŞSAVCININ YAPTIĞI İŞLEM,HUKUKEN YOK HÜKMÜNDEDİR.İşte benim
>mücadelem de bu noktayı kapsıyor.Ceza kanunu açıkça,iddianame ile zamanaşımının
>kesildiğini belirtir.Yani benim iddianamem ile zamanaşımı tüm sanıklar için
>kesilmiştir.İddianameye takipsizlik kararı verilmesi diye bir kavram bizim hukuk
>sistemimizde yoktur.HUKUKEN GEÇERLİ OLMAYAN BİR ŞEKİLDE TAKİPSİZLİK KARARI
>VERİLMESİ BENİM İDDİANAMEMİ ORTADAN KALDIRMAZ.BAŞSAVCILIĞIN YAPTIĞI İŞLEM
>KEENLEMYEKUN (YOK) SAYILIR.Hukuk fakültesinin birinci sınıfında öğretilen bu
>kuralı hukukçuların bilmemesi mümkün değildir.Burada yapılması gereken,sadece
>fiili durumu ortadan kaldırıp iddianamenin mahkeme önüne gelmesini sağlamaktır.Bu
>da yine kamuoyu ve Meclisin baskısı ile olacaktır.
>5-Üçüncü yol ise,konuyu Avrupa İnsan Hakları Makemesine ve diğer
>Uluslararsı mahkemelere götürmektir.Özellikle 12 EYLÜL MAĞDURU OLANLARA BU YOL
>AÇIKTIR,AMA HER TÜRK VATANDAŞI DA MAHKEMEYE GİDEBİLİR.
>Yaptığım açıklamaların,kafalardaki soru işaretlerine bir çözüm getirdiği
>ve meseleye tekrar dört elle sarılacak kişi ve kuruluşların hayal kırıklıklarını
>ve ümitsizliğini giderdiğimi sanıyorum.
>Çağrımı tekrarlıyorum:Hep birlikte 12 eylül 1980 tarihini milat
>alarak,vurgunsuz-soygunsuz,temiz Türkiye için çalışalim ve suç işleyen kim olursa
>olsun hesabını kanunlar önünde vermek zorunda kaldığı,gerçekten TAM DEMOKRATİK
>HUKUK DEVLETİNİN TEMELLERİNİ ATALIM.
>Saygılarımla.
>Sacit Kayasu
>Adana Cumhuriyet Savcısı