Sosyalist Ekonomi Üzerine Düşünceler - 3 ( Deneyimlere İlişkin Sorular )
[ Serbest kursu ] Makale yazari: Dogan Arkadas Tarih, gün ve saat : 13. Ekim 2000 18:21:33:
Su yaziya cevaben: Ekonomi Tartışmaları makale yazari: Doğan Arkadaş Tarih, gün ve saat : 13. Ekim 2000 17:41:02:
--------------------------------------------------------------------------------
Makale yazari: Dogan Arkadas Tarih, gün ve saat : 13. Ekim 2000 16:00:04:Su yaziya cevaben: Sosyalist Ekonomi Üzerine Düşünceler - 2 makale yazari: Dogan Arkadas Tarih, gün ve saat : 13. Ekim 2000 15:51:45:
--------------------------------------------------------------------------------
Makale yazari: Dogan Arkadas Tarih, gün ve saat : 11. Agustos 2000 11:27:10:Merhaba,
Önceki yazılarımızda 1800'lü yıllardan bu yana sosyalist ekonomi ve bunun pratiği üzerine, okuduklarımızdan çıkarmış olduğumuz bazı görüşlerimizi yazmıştık.
Dikkat edilirse, yazı, büyük ölçüde Soveytler Birliği deneyimini kendine esas alıyor. Konu ile ilgili arkadaşlardan başka deneyimleri de aktarmalarını istemiştik ama böyle bir katkıya henüz rastlamadık.
Burada bir kez daha hatırlatma gereği duyuyorum.
Yüzyılın başında sosyal demokrat ve komunist ayrışmasının başladığını varsayarsak, sosyal demokrat düşünce içerisinde ekonomik konulu görüşler nasıl gelişmiştir. Bugün gelinen "Blair çizgisi" de dahil olmak üzere, bu konuda yazacak arkadaşlar olmalı.
Çin K.P. öderliğinde, Çin'de serbest piyasa ekonomisine geçiş yapılıyor. Ne derece doğru bilmiyorum ama ortaya atılan bazı sayısal bilgiler, belli olumlulukları yansıtıyor. Bu deneyim hakkında da bilgi sahibi olan arkadaşların yazılarını merak ediyorum. Bu konuda yazacak arkadaşların bir görevi daha var.
ÇKP, serbest piyasaya geçiş konusunu teorik olarak nasıl açıklıyor ? Marksist teori içinde bu durumu nereye yerleştiriyor ?
Küba'da özel yatırımlara izin verildiğini söylemiştik. Çin için söylediklerimiz Küba için yazacaklar için de geçerli. 1960'tan bu yana orada ne gibi gelişmeler oldu; bugün Küba ekonomisinin sorunları nelerdir ve Küba nasıl bir ekonomi politikası ile bunları aşmaya çalışmaktadır? ( Küba üzerine yazacak arkadaşlardan, konu dışında olmakla beraber, Castro'nun ( Küba K.P.nin değil ! ) 40 yıldır iktidarda olmasını nasıl açıkladıklarını da yazmalarını rica ediyorum. Marx, Paris konumü için "yöneticilerin her an geri alınabilmesi" şeklinde ifade edilen bir olumluluktan söz etmişti ? Küba'da bırakın "her anı", neden 40 yıldır Castro geri alınamıyor ? SSCB'de de aynı şey olmuş ve K.P. Genel sekreterleri ölünceye kadar yerlerinde kalmıştı. Neden ? )
Nikaragua'daki Sandinistlerin iktisadi görüşleri ve devrimden sonra yaşadıkları ekonomik deneyimler hakkında da yazabilecek birileri var mı ?
Kolombiya'da FARC, neden işadamlarına "gelin bu ülkeye "beraber" bir ekonomi politikası önerelim" konulu çağrı yaptı ? FARC sosyalist değil mi ? Eğer FARC nin ekonomi politikası yoksa, 25 yıldır ne için mücadele ediyorlardı ?
Meksika'da, Marcos ve arkadaşlarının Meksika için önerdikleri bir ekonomik model var mı ? Varsa bunun anahatları nelerdir ?Yoksa Prezobinski'nin ( yine adını yazamadım ! ) söylediği gibi, "dünya devrimi , devrimde ittifaklar sorunu, ulusal sorun vb." konusunda yazmak kolay da, bir fabrikanın yada bir ekonominin sosyalist tarzda nasıl örgütleneceğini yazmak kolay değil mi ? Kolaysa, neden yazılmıyor ? Kolay değilse, neden "brain storming" yapılmıyor ? Yoksa bu sayfaları okuyan solcu arkadaşların, bir "beyin fırtınası" da yapacak cesaretleri de mi yok ? Cesaret, sadece eline silah alınca ve burjuvaziye karşı dağda-şehirde savaşırken gerekli olan bir şey midir ?
Şimdiye kadar katkısı olan arkadaşlara teşekkür eder, bundan sonra katkıda bulunacak arkadaşlara da "hadi davranın" derim. Ve bir hatırlatma yapmak da isterim.
"Fikir", denen şey, "her aklına gelen şey" demek değildir. Kuşkusuz herkes her aklına geleni yazmalı ve söylemelidir. Bunlar saçma bile olsa, ifade edilmelidir ? Bugün doğruluğundan kuşku duymadığımız bir çok şey, ilk ifade edildiklerinde saçma görülmemiş mi idi ?Katkıları bekliyorum.
Saygılarımla,