Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Media   

99-23 s 24-25
"Gör sig flyktingarna på bild?"
På Balkan är det vapnen som talar och på TV är det bildernas krig. Förstörelsen efter Natos bomber ställs mot flyktingarnas elände och lidande. I kriget på TV-rutan är det albanerna som har de sämsta korten. Man kan inte visa Kosovo, det är en optisk chimär, en plats varifrån man flyr. Man kan bara visa människor som berättar därifrån. TV-tittaren kan inte se kriget men väl hur TV ser på kriget (och vem intresserar sig egentligen för det. När jag tänker efter har aldrig tittat så lite på TV om en så stor händelse som just kriget i Jugoslavien. Det är det bästa man kan göra: sätt inte på den!)

2000-36 s 24
"Mördare och våldtäktsmän debuterar i TV"
"Bekännelser" ska visas på Court TV i USA. Brottslingar ska mer eller mindre ocensurerat berätta om de brott de begått.

2001-39 s 24-25
"150 år med New York Times"
Ljusa och mörka stunder i en tidnings långa historia.
Tidningen ägs av familjen Ochs Sulzberger, en tidning som haft en framgångsrik utveckling från familjeföretag till mediakoncern. Tidningen har alltid fört en kompromisslös kamp för åsiktsfrihet även om det inte gett ekonomiska framgångar. 1896 när ekonomin rasade räddades den av Adolph Ochs.

2002-25 s 26-27
"Otrogna läsare"
Konservativa organisationer i USA bojkottar dagstidningar därför att de ogillar tidningarnas rapportering om Israel och konflikten i Mellanöstern. Tidningen New York Times har just genomlidit en bojkott. Nu är det Washington Post tur. Bojkotterna har dock inte blivit särskilt framgångsrika. Något tusental läsare har försvunnit bara.

2002-26 s 25-26
"Trettio år senare"
Deep Throat, läckan som hjälpte två reportrar i Washington att avslöja Watergateskandalen, fortsätter att gäcka medierna. John Dean, f d rådgivare till Nixon, som tillbringade 127 dagar i fängelse för sin medverkan i Watergateaffären, har skrivit 3 böcker i ämnet. Nu har han publicerat en Internetbok i vilken han pekar ut flera misstänkta om t ex Pat Buchanan. Han ville egentligen avslöja att det var en annan f d rådgivare till Nixon, Jonathan Rose, som var läckan, men denne hotade att stämma honom.

2003-18 s 26-27
”Playboy har inte hängt med sin tid”
Världens största herrtidning görs om för att hitta nya läsare och möta ny konkurrens. Hefners bilder av den perfekta grannflickan slås ut av hemdatorns jätteutbud av pornografi.

2004-09 s 25-27
"Behövs public service i vår tid?"
Europas statliga radio- och TV-kanaler är föremål för ingående granskning. Vid BBC och den franska televisionens France 2 har toppchefer tvingats avgå efter det att journalister begått allvarliga misstag i sina rapportering. I Europa betalar skattebetalarna årligen 20 miljarder euro till den statliga TVn och radion. Alla har det svårt att hitta en balans mellan kvalitet och kommersiell framgång.

2006-43 s 22-24
"Den sista bastionen, privatlivet, har fallit"
Nicolas Sarkozy har tvingats erkänna äktenskapsbekymmer och Ségolène Royal har fotograferats i bikini. De båda franska politikerna kryddar valkampanjen med personliga detaljer, något som de franska väljarna inte är vana vid.
Två äregiriga politiker har inför nästa års presidentval introducerat inslag från showbusiness och kändisvärlden. De gör politiken glamorös och satsar sina privatliv för att bli ännu mer kända. Den här sortens exhibitionism är ovanlig i Frankrike. I årtionden var allt privatliv tabu för medierna. Men nu ingår det i det politiska spelet inför presidentvalet.

2008-26 s 24-25
"Barack Obama vann Internetkampanjen"
En konferens som arrangerades av organisationen Personligt demokratiforum konstaterade bland annat att Obama nyligen passerade det magiska antalet en miljon anhängare på Facebook, där McCain bara har 150 000 sympatisörer. Obamas kampanj ansågs klar bäst på att använda Internet för att bygga nätverk. Internet spelade en viktig roll för hans framgångar i primärvalen och för hans lyckade insamlingskampanj. 2008 var första året när Internet spelade en viktig roll i den amerikanska presidentkampanjen.

2008-36 s 26-27
"Skandalpressen försöker bli rumsren"
De brittiska tabloidtidningarna är kända för sina skandalreportage och närgångna kändisskvaller. Nu försöker de erövra nya läsare genom att bli mer seriösa och respektabla.
Visserligen är den sammanlagda upplagan för Storbritanniens fyra största tabloider - The Sun, Mirror, Daily Star och Daily Sport - mer än dubbelt så stor som de fem största "seriösa" tidningarna tillsammans men inte desto mindre har deras upplaga sjunkit med 34 %. Orsaken anses vara klassvandring - till exempel har The Mirror alltid varit en arbetarklassmarkör, nu minskar antalet arbetare - , det växande utbudet av gratistidningar - de tre största har en daglig upplaga på 1,65 miljoner exemplar - , samt strängare regler för vad som får skrivas om enskilda personer.

2009-06 s 28-31
"Journalister lever farligt i Ryssland"
Ingenstans i Europa lever journalister så farligt som i Ryssland och ingen tidning har så många dödade anställda som Novaja Gazeta. Efter morden på advokaten Markelov och redaktören Baburova vill Novaja Gazetas ledning utrusta sina reportrar med pistoler. Runt om i landet finns en mängd modiga tidningsredaktioner och radiokanaler som utmanar politiker och affärsmän. Glasnoststiftelsen i Moskva registrerade i fjol 1450 fall där journalister har misshandlats eller hotats.
60 journalister arbetar för Novaja Gazeta, som finansieras av Michail Gorbatjov och affärsmannen Alexander Lebedev. Tidningen avslöjar korruption och kriminella organisationers infiltrering i rättsapparaten.

2009-24 s 30-31
"Gratistidningarna kämpar i motvind"  hela artikeln
Ännu en bubbla har spruckit. Nu handlar det inte om it-aktier eller osäkra fordringar utan om ett helt annat slags papper, gratistidningarna.
Allt började i Stockholm 1995 med dagstidningen Metro. Sedan spreds gratistidningarna till städer runt om i världen. Sedan den ekonomiska krisen förvärrades i höstas har emellertid gratistidningarnas upplaga dalat betänkligt. Tidningarna är helt beroende av annonser och bara under senaste månaderna har intäkterna minskat med mer än en tredjedel. Annonsörerna föredrar att köpa plats i den största tidningen och därför har mindre konkurrerande tidningar det extra svårt nu.

2010-02 s 13
"Google ifrågasätter verksamheten i Kina"
Google meddelar att det avbryter samarbetet med den kinesiska internetcensuren och överväger att lägga ned verksamheten helt och hållet i Kina. Orsaken är attacker från hackers på datorsystemen som Google misstänker kommer från Kina och åtminstone delvis var riktade mot gmail-konton som används av kinesiska människorättsaktivister. Google kräver att kunna visa ocensurerade sökresultat annars försvinner webbsidan google.cn och kanske även Googles kontor i Kina där företaget sysselsätter 7000 personer.

2010-11 s 24-25
"Postum kritik mot en av vår tids största journalister"
I en ny bok anklagas stjärnreportern Ryszard Kapuscinski för att ha överträtt gränsen mellan journalistiska reportage och skönlitteratur. Han har röstats som 1900-talets främste journalist. Han rapporterade från de krig, kupper och blodiga revolutioner som skakade Afrika och Latinamerika under 1960 och 70-talen. Men i en ny bok, "Kapuscinski Non Fiction" som publicerades i Polen i förra veckan menar Artur Domoslawski att Kapuscinski ofta avvek från den "anglosaxiska journalismens" strikta förhållningsregler. Han var inkorrekt med detaljerna och ibland falskeligen hävdade att han själv varit närvarande vid de händelser han beskrev.

2010-12 s 19-20
"Drakarna har fått flygförbud"
Religiösa och politiska ledare i Pakistan har satt stopp för drakflygning, ett populärt sätt att hälsa våren välkommen. Förbudet mot drakflygning har nästat dödat en sekelgammal tradition kallad Basant som innebär mycket festande, dansande och drickande. Myndigheterna hävdar att drakar med rakbladsvassa linor har blivit farliga för allmänheten. Metallinor insmorda med kemikalier och täckta av glassplitter har på senare år kommit att ersätta drakarna bomullslinor. De nya. Mycket dyrare linorna ledde till att mindre skickliga flygare fick övertaget i luftrummet och kunde skära av konkurrenternas draklinor.

2011-12 s 27-29
"Tidningen som inte vet vilket ben den ska stå på"
Al-Ahram måste hitta en ny röst i det nya Egypten. Den grundades 1875 och är därmed en av de äldsta tidningarna i arabvärlden. Tidningen nationaliserades av Gamal Abdel Nasser efter officerskuppen 1952. De senaste decennierna har den statsägda tidningen blivit en symbol för nepotism, korruption och inkompetens som plågar många institutioner i Egypten. Den är känd för sin slaviska plikttrohet mot regimen och sin flagranta okunskap om verkligheten. Nu publicerar den och andra tidningar i Egypten artiklar som hade varit otänkbara för ett par månader sedan. Kritikerna menar att de statliga medierna har förlorat all trovärdighet och måste bort. Det går inte att konstruera om dem och driva dem med lönsamhet i sikte. Al-Ahram var tidigare en "lönelista" för att betala ut feta löner till släktingar alltför inkompetenta för att göra något.

2011-17 s 25-26
"Kate, prinsessa av sin egen tid"
Medierna, framför allt skvallerpressen, hoppas att Storbritanniens nya prinsessa ska fylla tomrummet efter prinsessan Diana. De får nog inte som de vill.
Trots ekot av Diana i medierna finns det få likheter mellan de båda kvinnorna. Middleton, som inte är adlig, träffade prins William på universitetet, och paret var tillsammans i åtta år innan de förlovade sig. Middleton är 29 och fyra månader äldre än prins William. Ingen har heller ens antytt att Middleton skulle kunna matcha Dianas ikonstatus. Och det vill hon nog inte heller.
I den enda tv-intervjun i november förra året verkade Kate Middleton illa berörd av frågan hur hon skulle hantera arvet efter prinsessan Diana. "Det är klart att jag hade tyckt om att ha träffat henne, och hon var och är uppenbarligen en inspirerande kvinna att se upp till än i dag och framöver… Hon är mycket inspirerande."
Prins William, som gav Middleton sin mors förlovningsring, gav ett vassare svar: "Det handlar om att bygga en egen framtid, och ingen försöker fylla min mors skor."

2011-17 s 27-30
"Nya medier utmanar den traditionella journalistiken"
Medlemmarna i Vita Husets presskår ansågs länge vara världens skickligaste och mest avundsvärda journalister och mest avundsvärda journalister. Numera måste även de bemöta mediekrisen och dessutom en president, som inte verkar ta dem på allvar. Numera finns det många vägar som leder förbi de två första raderna i pressrummet i Vita huset. Vita huset har egen videokanal, West Wing Week. Obama använder e-mail och webb-video för att tillkännage sina beslut. Kommunikatörerna använder nya medier som webbsidorna Huffington Post och Politico.

2011-28 s 28-29
"Skandalen påverkar Storbritanniens mediala och politiska landskap"
Att vara vän med Murdoch och hans tidningar har av många uppfattats som en fördel, men nu, mot bakgrund av hackningsskandalen, kan det bli farligt.
Storbritanniens mäktiga har i tre decennier månat om att vara på god fot med Rupert Murdoch och hans tidningar. Nu upptäcker politiker, poliser och företag att de nära relationerna börjar bli farliga.
News International meddelade i förra veckan att man kommer att utreda misstankarna om att tidningen News of the World hackade in sig i mobiltelefoner tillhörande släktingar till döda soldater.

2011-29/30 s 10-11
"Är det dags att sätta munkavle på den brittiska pressen?
Implosionen i Rupert Murdochs imperium har fått britterna att fråga sig om det är dags att skärpa reglerna för tabloidtidningarna. Relationerna mellan politiker och medier i Storbritannien har länge varit ömsesidigt tillmötesgående, men detta förhållande ifrågasätts nu som aldrig förr.
Allt förändrades när det avslöjades att tidningen hackat telefoner hos mordoffer och stupade soldater. Läsare och annonsörer meddelade att de inte längre ville ha med News att göra.
Marknaden visade att den klarade av det som staten misslyckades med. Systemet - "Adam Smiths osynliga hand" - fungerar!

2011-29/30 s 11
"Skandalen orsakar många ringar på vattnet"
Pressen på premiärminister David Cameron ökade markant när Storbritanniens högste polischef, Sir Paul Stephenson avgick med förklaringen att premiärministerns relation med den förre redaktören för News of the World, Andy Coulson, gör det omöjligt för honom att avslöja vissa fakta i målet.

2013-08 s 14-15
"Al-Jazeera har förlorat sin självständighet"
Under mer än ett årtionde har TV-kanalen Al-Jazeera - som betyder ö på arabiska - åtnjutit stor respekt för att den utgjort en självständig röst i Mellanöstern. Men nyligen har flera toppjournalister lämnat kanalen.
"Innan den arabiska våren var vi en röst för förändring. Nu är Al-Jazeera en megafon för propaganda." Al-Jazeera har skamlöst fjäskat för de nya härskarna i hela Mellanöstern.
Ca 50 miljoner hushåll följer kanalens program över hela arabvärlden.
Kanalen finansieras av emiren av Quatar.

Island
2013-09 s 31
"Island vill stoppa porr på Internet"
Kan ett land med ett bra informationssystem bli en porrfri zon i världen? Regeringen skissar på ett förslag att förbjuda pornografi, både i tryck och online. Detta i ett försök att skydda barn från eb svallvåg av våldsamma sexuella framställningar. Inrikesminister Ogmundur Jonassons förslag har väckt debatt.
Motståndare säger att det innebär censur av webbeb av den typ som autoritära regimer tillämpar.

Indonesien
2013-24 s 25
"I Indonesien handlar Miss World om intelligens och inte om bikinin"
Miljardären Tanoesoedibjo, en indonesisk mediemogul, som håller i årets Miss World tävling, en extravagant historia som börjar den 4 september, har deklarerat att det inte blir några bikinidräkter i år. Det handlar också om "inre skönhet, som inkluderar intelligens, uppträdande och prestationer".
Indonesien har världens största muslimska majoritet. De nya reglerna tycks delvis ha tillkommit för ett blidka en liten med högljudd grupp av konservativa muslimer.

2013-26 s 26-27
"Oro för terrorister som undervisar om islam på Internet"
Mian Shahzib undervisar dagligen brittiska barn om islam från Pakistan via Internet. Han är medlem i en förbjuden terrororganisation Jamaat-ud-Dawa.
Att läsa Koranen via Internet är en växande affärsidé. Många företag och enskilda ger sig in i den nya branschen. Detta skapar fruktan i många icke muslimska länder för att barn till invandrade pakistanier kan radikaliseras och uppmanas till terrorverksamhet.

Media, historia
2013-29 s 43-45
"En kulturskandal"
En rad kända kulturprofiler i Sverige skrev 1947 under ett manifest, som var mycket märkligt. Det stred i högsta grad mot den tryckfrihet landet så stolt brukar skryta med. Journalisten Bertil Falk har rotat i det förflutna.
Manifestet publicerades i Vi (15/1947) under rubriken "En kulturskandal". 62 författare krävde att tilldelningen av ransonerat papper till "misshagliga" tidningar skulle dras in.

Extravaganta eskapader : Gösta Palmcrantz' liv och verk av litteraturforskaren Dag Hedman.
Om boken i "Samlaren", Tidskrift för svensk litteraturvetenskaplig forskning, Årgång 130 2009. sidorna 339 -
http://uu.diva-portal.org/smash/get/diva2:344309/FULLTEXT01.pdf

Näringsliv, Media
2013-33 s 16-17
"Vem är Jeff Bezos på Amazon? Kan han lösa tidningens kris?"
Jeff Bezos på Amazon har tjänat mängder av dollar. Nu har han för reapriset 1,6 miljarder kronor köpt en av världens få prestigetidningar Washington Post. Det gamla familjeföretaget har varit i släktens ägo fyra generationer.
Bezos har utarbetat ett mycket precist och påhittigt sätt att utöva ledning, vilket har gjort Amazon topprankat bland USAs teknologföretag.
Han favoriserar ett rörligt, löst organiserat företag där "två pizzor lag" utför viktiga företagsuppgifter, eftersom en arbetsgrupp som kräver "tre pizzor" vid ett lunchmöte blir för omständliga.
Nyckeln är mätbara prestationer. Hans ledarteam producerar det som en del kallar "skoningslösa årliga utvärderingar"; toppresterare får större aktieförmåner medan de som sackar efter ibland ställs inför antydningar om att de bör byta jobb.

Media, Storbritannien
2013-44 s 6-7
"Brittiska tabloider på de anklagades bänk"
Den etik som styrt den en gång så mäktiga och fortfarande starka brittiska dagstidningsindustrin ställdes inför rätta i måndags, då två före detta redaktörer från Rupert Murdochs medieimperium stod bakom skranket anklagade för kriminella handlingar, däribland telefonavlyssning och försök att hindra rättvisan.
De båda främsta åtalade är båda 45 år. En av huvudpersonerna är Rupert Murdochs favorit, rödhåriga Rebekah Brooks. En annan är Andy Coulson, en redaktör, som varit rådgivare åt premiärministern David Cameron. Rättegången förväntas bli aggressiv och detaljerad med möjligheten till ännu flera avslöjanden om det interna arbetet på en tidning i den konkurrenstyngda värld som utgörs av brittisk tabloidjournalistik och dess trassliga förhållande till den politiska eliten och lagens upprätthållare.
Första dagens förhandlingar ägnades åt att utse en jury. Rättegången förväntas ta minst fyra månader. Det finns ytterligare sex anklagade i målet. Alla säger att de är oskyldiga.

Snowden, Storbritannien, Media
2013-45 s 22-23
"Storbritanniens regering ett hot mot tryckfriheten"
Sjuttio av världens organisationer för mänskliga rättigheter har skrivit ett öppet brev till Storbritanniens premiärminister Cameron och varnat för hans regerings reaktion till de avslöjanden som Edward Snowden gjort om massövervakningen. I förra veckan uttalade Cameron ett inlindat hot om att vidta hårdare tag mot The Guardian och andra tidningar som har bevakat Edward Snowdens avslöjanden som kan leda till en nedbrytning av fundamentalas rättigheter och till friheten i Storbritannien.
Men reaktionen från Sverige har uteblivit!

IT, media
2014-14 s 7
"Med ögon i skyn"
Drönare används allt oftare i journalistiken. De kommer nära där ingen annan har möjlighet att göra det. Att tekniken blir bättre och bättre innebär att vi antagligen kommer att få se drönare som utför andra uppdrag än i krig och i journalistik.
Drönarna ger tittarna ett unikt, luftburet perspektiv. Den är relativt billiga, en basmodell kostar några 100 dollar.

Japan, Kina, Samhälle, Media
2014-22 s 30
"Japansk sexkultur sprids i Kina"
Det är ingen tvekan om att såväl Manga-berättelser som den erotiska Danmeigenren, med ursprung i Japan, har gjort djupa avtryck och slagit rot i den kinesiska kulturen.
Den sprids som en löpeld i Kina och innehåller sexuella relationer mellan "kändisar". Många gånger beskrivs också förnedring av mäktiga män i homosexuella relationer in incestuösa förhållanden mellan far och son.
Författarna är mest unga heterosexuella kvinnor. En kvinnlig forskare säger: "behovet av att skapa och konsumera Danmei är ett sätt för kvinnor att utforska sin, under lång tid, undertryckta sexualitet.

Media, Afrika
2014-41 s 24-26
"Vad är sant eller falskt om Afrika?"
Både myter och myndigheter sprider desinformation i media.
I Liberia, Guinea och Sierra Leone har det nyligen visat sig igen att invånarna ignorera varningarna om smittriskerna därför att många av dem till en början var övertygade om att Ebola utbrottet var en bluff som skapats av regeringarna för att kunna plundra statskassan på pengar för eget bruk.
Dessutom har de flesta mediebolag bara några få korrespondenter som bevakar hela kontinenten och då är det lätt att göra misstag.
Om du själv hittar uppgifter i media som du misstänker ät felaktiga kan du meddela detta till AfricaCheck (http://africacheck.org), en okommersiell Webbplats. Det finns andra med liknande syfte som BudgIT (http://www.yourbudgit.com) och Politifact (http://www.politifact.com).
Desinformation kan få allvarliga konsekvenser. För att fatta de bästa besluten behöver människor bästa möjliga information. När människor inte kan ställa andra till svars, när politiken bygger på felaktig information, kan inte samhällen fungera.

USA, Media
2014-46 s 28-29
"Golfare till höger, skämtare till vänster"
I USA vet politikerna var du bor och vilka TV program du tittar på.
Det är skillnad på republikaner och demokrater. En republikan följder golfturneringarna på Tills vidare och demokrater väljer i högre grad att underhållas av humorprogram. Denna information som kabelkanalernas undersökningsföretag erbjuder sina reklamköpare utnyttjar förstås partistrategerna. Liksom att tittarnas adresser också är kartlagda.
Riktad reklam fungerar bara om du visar den för rätt målgrupp. Nu säljer undersökningsföretagen uppgifter om abonnenternas särskilda tittarvanor. De är avidentifierade men innehåller adresser som sedan kan matchas mot väljarregistret och kundbearbetade databaser.

Media, USA, Historia
2014-47 s 4-8
"Uppnår vi fred genom kaos eller insikt?"
Henrik Kissinger om sin nya bok "World Order".
En ny världsordning har bildats som ställer nya villkor för framtiden
Dokument som offentliggjordes för bara några veckor sedan visar att Kissinger hade hemliga planer på att genomföra flyganfall mot Kuba. Idén fick läggas ner när demokraten Jimmy Carter valdes till president 1976.
Kissinger stödde också kuppen mot Salvador Allende i Chile och han anklagas för att ha haft kännedom om CIAs mordplaner.
Henry Kissinger är den mest kända och den mest kontroversiella utrikesministern som USA någonsin har haft. I denna intervju diskuterar han sin nya bok som utforskar vår tids kriser, från Syrien till Ukraina, och gränserna för USAs makt.
han säger också att han agerade i enlighet med sina övertygelser i Vietnamkriget.
Det ser ut som en paradox, men idag är det första gången man överhuvudtaget kan tala om en världsordning. Vi har den kinesiska, den islamiska synen, den västerländska, och i viss mån, den ryska synen. Och de är verkligen inte alltid förenliga.
Kissinger tror att Putin agerar utifrån strategisk svaghet som är maskerad som taktisk styrka. Och vidare arr den syriska krisen inte kan beskrivas som en hänsynslös diktator mot en hjälplös befolkning och att befolkningen och att befolkningen kommer att bli demokratisk om du tar bort diktatorn.

IT, Media
2014-49 s 18-19
"Så slipper man "buffert-blues""
Olika tekniker som ska få den strömmande filmen att rulla på...
Film via nätet fortsätter att växa. Film slukar så mycket utrymme att det sannolikt kommer att stå för 80-90 % av den globala internettrafiken för privat bruk 2018.
Filmföretagen tvingas att utforska nya modeller som är mer tillförlitliga eftersom få orkar kolla vidare på ett filmklipp som ständigt gör uppehåll.
Vissa forskare tittar på olika sätt att omorganisera själva internet för att göra överföring av data snabbare.

Ryssland, Media
2015-11 s 4-5
"Rysslands eget House of Cards?"
Den oberoende nyhetskanalen Rain TV har inlett en kampanj för att samla in 18 miljoner rubel till en ny TV-serie, kallad Zavtra (Morgon), som beskrivs som Rysslands första politiska drama någonsin. Den utspelar sig efter nästa val, 2018, då den nya regeringen består av idealister som vill skapa ett nytt Ryssland.
"I serien utvecklar jag tanken att om du är idealist, om du har ett gott syfte så kommer du att kunna övervinna allt, oavsett hur svårt det är. Och du kommer att han anständiga människor omkring dig som vill följa dig", säger Rain TVs chef Natalya Sindeyeva. Människor som inte har något behov av att sno åt sig, att råna, att komma till makten för att sedan dela upp allt mellan sig.

Ryssland, Finland, Media
2015-18 s 6
"Vem är den verklige köparen?
Regimvänlige medieveteranden Demyan Kudryavtsev?
Finska Sanama säljer aktierna i Moscow Times och Vedomosti.
Det finska medieföretaget Sanoma säljet sin tredjedel av aktierna i Rysslands mest inflytelserikaaffärstidning, Vedomosti och även aktierna i Moscow Times, Rysslands enda engelspråkliga dagstidning. Köparen är en veteran inom rysk media och som misstänks ha starka kopplingar till den ryska regimen. Utländska företaganpassar nu sina ryska aktieinnehav till den nya lagen som begränsar deras ägarandel till 20 %. Lagen antogs förra året för att säkerställa Rysslands nationella säkerhet.
Demyan Kudryavtsev var tidigare affärspartner till Boris Berezovskij som pekades ut som anstiftare till mordet på den ryske spionen Alexandr Litvinenko.

Tyskland, Media
2015-18 s 7-9
"NSA-skandalen återuppstår i Tyskland"
Tyskarna hjälte amerikanerna att spionera. Hur mycket och i vilka maktens korridorer kände till detta? Går förbundskanslern Angela Merkel fri?
Kalabaliken som rasar i maktens salar här skulle skulle lämpligen kunna döpas här till "NSA-skandalen II, uppföljaren". I det nya spiondramet har de ondsinta amerikanerna haft en samarbetspartner: Den tyska underrättelsetjänsten.
Nu visar det sig BND (Bundennachrichtendienst) kan habistått de amerikanska agenterna genom att spionera på hundratals europeiska företag, regionala myndigheter och politiker.
Det handlar om en lista över 2000 misstänkta "utvalda" telefonnummer, IP-adresser och e-postadresser.

Media, Iran
2015-21 s 25-27
"Den digitala tidsåldern är en ny utmaning för Irans hårda och obarmhärtiga bokcensur"
Författare och översättare publicerar sina verk på internet för att undvika att anonyma censorer tar bort ord som "kyss" och "vin". Det verkar som om censuren får sina order från människor utanför departementet eftersom även ministrar och presidenten är kritiska till deras förhållningssätt.
Digitala möjligheter, internet och elektroniska böcker har gjort det lättare för iranier att kringgå censuren. Böcker som annars skulle stoppats finns nu på marknaden, och författarna har fått större möjligheter att skriva fritt utan att censorerna kan lägga sig i.

USA, Media
2015-22 s 15-17
"Snowden betraktar sina segrar på avstånd och ergänner att han längtar hem till USA"
För att vara internationell flykting som gömmer sig undan amerikanska spionanklagelser så går det bra för Edwars Snowden. Han gör virtuella framträdanden som drar in massor med pengar och hans avslöjanden har fått effekter på såväl USAs lagstiftning som Apples och Googles krypteringsverktyg. Men hur mår han i det Ryssland som ironiskt nog utövar en allt intensivare censur oxh övervakning på sina medborgare? Ingen vet, men han erkänner att han längtar hem till USA.
I en ny biografi uttrycker Michael Morell, tidigare biträdande chef och tillförordnad chef för CIA, många underrättelseveteraners mörka ståndpunkt, genom att anklaga Snowden för att ha stärkt extremistgruppen IS. Är han en hjälte eller en förrädare?

Media, Storbritannien
2015-25 s 19-21
"Han föll i onåd"
... men nu stiger James Murdoch åter mot toppen. Förödmjukad i brittiska parlamenet, övergiven av sina viktiga politiska vänner, motarbetad i en miljardaffär och borttvingad från sitt statusjobb i Storbritannien. I avlyssningsskandalens kölvatten verkar han inte längre vara arvtagaren till faderns globala medieimperium. Han lämnade Storbritannien med "svansen mellan benen". Men nu är de senaste nyheterna att James, 42, är tänkt att ersätta sin far Rupert Murdoch som VD för 21st Century Fox. Förut var han alltför impulsiv, alltför aggressiv, kanke alltför okritisk. Det var kanske sant då, och i viss utsträckning kan det fortfarande vara sant, men James Murdoch är en stor strateg som har en extremt långsiktig vision.

Storbritannien, Media
2015-29 18-19
"Besk medicin för BBC, men överlevnaden är säkrad i 10 år till"
Under valrörelsen kritiserade det konservativa partiet, BBC för att stödja arbetarpartiet, Labour, men BBC får ändå behålla de statliga licensavgifterna efter Torys valseger.
Som motdrag övertar BBC finansieringen av Torys vallöfte om att britterna över 75 år ska slippa licensavgiften.
Överenskommelsen har slutits i hemliga samtal mellan finansministern George Osborne och BBC-chefen Tony Hall, och överraskar de flesta.
Tittarvanorna har snabbt övergått från TV till Internet. BBC har annonserat ett sparpaket där man ska dra in tusen tjänster eftersom intäkterna minskat med 150 miljoner pund per år.
BBC är statsfinansierat och ska enligt koncessionen rapportera politiskt neutralt och därför enligt finansministern George Osborne inte kalla terroristgruppen IS för Islamska staten.

Peru, Media
2015-42 30
""Fånga din tjuv!"
Medborgargarden i Peru. Facebook-sidans uppmaning orsakar misshandel och mord. Där uppmuntrades frustrerade medborgare att visa den ineffektiva och ibland korrumperade lokala polisen sin misstro genom att själva fånga och straffa småbrottslingar.
Budskapet "Chapa tu Choro" - "Fånga din tjuv" - har utlöst en våg av medborgargarden över hela Peru.
Det hela började med att Cecilia Garcia, journalist i staden Huancayo, skrev hur hon och hennes granne hade fångat en tjuv och överlämnat honom till polisen, bara för att se hur han släpptes efter en halvtimme.
I ett av Limas hårdast drabbade område, Cerro El Pino, har man anammat Garcias uppmaningar.
"Polisen kommer aldrig när vi behöver dem".
En nyligen genomförd undersökning visar att 79 % av Limas invånare inte har någon tro på rättsväsendet och att 72 % i stort sett stöder rörelsen "Fånga din tjuv".
"Folkets rättvisa har länge varit en naturlig del i Peru, men nu har sociala medier utlöst en brutal upptrappning.
Bildtexter:
a A sign in downtown Lima reads: 'Here we hang criminals, drug-addicts and rapists. We will burn them alive, the people.'
b Vigilante leader Holler Vilchez readies himself for a night-time patrol of his neighbourhood.
C Facebook page for Chapa tu Choro, in the colours and style of popular 'Chicha' art. Photograph: Facebook

Peru's Facebook-driven vigilantes deal rough justice to the guilty - and innocent
Citizens frustrated by ineffective, corrupt police forces have rallied to the 'Catch your thief' slogan that has swept local Facebook, with brutal and bloody results

Nordirland, Storbritannien, Media
2015-44 27-29
"Kampen för att få bevaka konflikten"
Storbritanniens regering gjorde allt för att det statligt ägda BBC inte skulle ge IRA utrymme att kommentera sin sida av konflikten, BBC spjärnade emot.
Robert Savage har kommit med en bok "BBCs irländska problem: TV, konflikt och Nordirland" i vilken han avslöjar för BBC att rapportera om konflikten. Företaget utsattes för ständiga påtryckningar från regeringen på grund av dess bevakning av "the troubles" (konflikten i Nordirland). BBC mötte rent existentiella mot sin existens uner Harold Wilsons, Edward Heaths och Thatchers regeringar när dess journalister försökte sköta sitt jobb att informera allmänheten om konflikten.
Det var ständiga dispyter mellan BBCs chefer och regeringen när TV-producenter och reportrar försökte göra dokumentärer som skulle förklara för det brittiska folket varför människor dödade och blev dödade i Nordirland.
"How the BBC's journalists fought to cover the Northern Ireland conflict"
andra Tempus artiklar om Nordirland.

Media, Turkiet, Samhälle
2015-47 14-15
"Därför misslyckades twitter-revolutionen"
Har västliga medier under senare år gjort en felaktig tolkning av den globala vågen av folkliga protester - spontana, ledarlösa och icke våldsamma .
Det verkar så. Ta bara den oväntade segern för regeringspartiet, AKP, i Turkiets parlamentsval härom veckan. För två år sedan fascinerades väst av de folkliga protesterna i Gezi-parken i Istanbul och i parlamentsvalet i juni lyckades HDP ta sig in i parlamentet.
Men nu har Recep Erdogan återtagit makten och suddat ut proteströrelsen.
Var man än ser sig om i världen verkar nycket litet av vad statsvetaren Francis Fukuyama kallat "den globala medelklassens revolution" ha hållit i sig. Och i de mest tragiska fallen har den "arabiska våren" resulterat i den värsta av världar; ett auktoritärt återuppvaknande i Egypten och inbördeskrig och kollaps i Syrien, Libyen och Jemen.
Det är "stabilitetspartiet" snarare än "hoppets nätverk" som kommit efter den arabiska våren.

Media, Frankrike
2016-05 14-15
"Fransk tidning undersökte graden av rasism"
I teorin är jämlikhet ett av den franska republikens viktigaste resultat. Men offentliggörande av en ny opinionsundersökning har visat att inte alla i Frankrike tycker att det är en bra idé att testa hur jämlikt och tolerant Frankrike verkligen är. Chock blev den dominerande reaktionen när den respekterade veckotidningen Le Journal du Dimanche nyligen publicerade resultatet av en omfattande undersökning om rasism.
Vad många vänder sig emot är inte resultaten av undersökningen utan själva det faktum att opinionsundersökningen överhuvudtaget genomförts. Att samla in information om etnisk tillhörighet eller religiös övertygelse är generellt förbjudet i Frankrike. Och det är precis vad Ipsos, opinionsinstitutet påstår sig ha gjort. Svaren har brutits ned på ett sätt som visar vad judar och muslimer tänker om varandra. Och det är det många som ogärna vill få veta.

Media, Tyskland
2016-05 16-17
"Att utöva god journalistik i dessa tider är inte enkelt"
I kölvattnet av den enorma flyktingstillströmningen präglas Tyskland av växande motsättningar och snudd på samhällshysteri.
Denna utveckling har i första hand drabbat mediernas trovärdighet. För att återvinna allmänhetens stöd krävs det stora ansträngningar från journalisternas sida - men också från läsarnas håll.
Medierna i Tyskland har problem med hur allmänheten uppfattar dem.
Händelserna i Köln på nyårsafton då hundratals kvinnor attackerades och sexuellt trakasserades av ett stort antal invandrare har lett till att 40 % av tyskarna inte längre litar på media.

Media
2016-05 29-30
"Playboy klär på sig"
I sitt marsnummer överger tidningen det nakna omslaget som har varit kärnan i varumärkets identitet sedan starten 1953, då med ett mittuppslag på Marilyn Monroe och massor av banbrytande frispråkigt sexsnack.
Den nya stilen är anpassad till 80-talisterna och en tid som präglas av användandet av smartphone. Playboy har skippat sin frejdiga flörbjudna aura för att i stället bli en aning stöddigare version av en bland många andra tidningar som Esquire och GQ.

Media, Storbritannien
2016-06 25
"Independent upphör som tryckt tidning"
The Independent är en av Storbritanniens fyra största kvalitetsdagstidningar.
Independent grundades av tre journalister år 1986.
Den sista tryckta upplagan kommer de 26 mars.
Den tidigare KGB agenten Alexander Lebedev och han son Evgenij är ägare till både Independent och den mer populära Evening Standard. Alexander Lebedev äger också Moskva-tidningen Novaja Gazeta tillsammans med Michail Gorbatjov, Sovjetunionens siste president. Han kallar sig själv "idealistisk kapitalist".
Journalister reagerade inför pappersupplagans undergång med en blandning av stolthet över det som varit och sorgsna funderingar om tidningens öde.
Independent är inte den enda tidningen som har problem i Storbritannien. Guardiangruppen har nyligen meddelat att man tänker sänka sin kostnader med 20 %.
http://www.independent.co.uk/

USA, Media
2016-11 14-17
"Okritisk media gynnar Trump"
Donald Trump skymfar personer inom media och vill begränsa USAs pressfrihet samtidigt som han utnyttjar medierna för att kunna sprida sitt eget budskap. Men hans popularitet kan också bottna i att journalisterna som har varit oroväckande okritiska under en alldeles för lång tid, har misslyckats.
Trump har bättre än någon annan kandidat förstått hur man utnyttjar sociala medier i syfte att kringgå den kritiska offentligheten. Han har nu 6,7 miljoner följare på Twitter och över en miljon på Instagram. Sociala medier möjliggör direktkommunikation mellan politikerna och väljarna. Journalister har inte längre monopol på information och kommunikation.
Den enda massmediala bilden av Trump är tillrättalags och har skapats av honom själv. Media har inte lyckats rätta till den bilden. Detta har inte gjorts eftersom de andra kandidaterna, i likhet med många journalister inte räknade med att Trump skulle hålla sig kvar som republikanernas kandidat.

USA, Ryssland, Media
2016-11 21
"Felöversättning charmade Trump"
En av dem är den mäktige ledaren av ett land som har världens näst största kärnvapenarsenal. Den andre är en hetsig amerikansk presidentkandidat som definitivt beundrar styrka, vilket uttryck den än tar sig. Romansen dem emellan började så lovande. Putin rapporterades ha sagt att Trump var "en mycket briljant person och utan tvekan begåvad" vilket dock var en felöversättning, inte "briljant" utan snarare "färgstark".
Men nu utmålas Putin som en skurk i Trumps reklamattack på Hillary Clinton. Videoklippet visar Putin med svart judobälte som slår ner en person till marken varefter man ser en maskerad IS-kämpe, vilket antyder att det här är USAs tuffaste motståndare.

Kina, Media, Kultur
2016-11 30-31
"Maos slagord utgör kärnan i en ny film"
Gigantiska skrivtecken i ödemarken inspirerade en kinesisk regissör till en ny film om Kina och den globala vänsterrörelseni slutet av 1960-talet. Exempel: "Länge leva ordförande Mao", Tjäna folket, Lära av kampen. Dessa slagord från Maos dagar utgör kärnan i en ny film: "Stora skrivtecken" som har gjorts av den oberoende regissören Ju Anqi, bosatt i Beijing. Ju Anqi vill också inkludera scener från den vänsterrörelse som på 1960-talet spred sig över jorden.

Media, IT
2016-25 44-47
"Det finns inte längre några tidningar som är nödvändig läsning"
Henry Blodget är chefredaktör för tidningen Business Insider. Här samtalar han med Spiegel om framtiden för digitala medier, sannolikheten för en ny IT-bubbla och om sitt eget förflutna Wall Street.
Buzzfeed är ett exempel på digitala medier som är något helt annat än tv, radio eller tryckta medier. Buzzfeed har upptäckt att människor gillar kattbilder. Pinsamt men sant. Nyckeln till mediers framgång är en bred blandning av seriös rapportering och underhållning.
Den yngre generationen är storkonsumenter av digitala medier, däremot läser de nästan inga tryckta medier alls och tittat inte heller på tradionell tv. Det finns inngen tvekan: Framtiden är digital. I den nya digitala världen finns det inte längre några tidningar som är nödvändig läsning.
Det finns en risk för en filterbubbla. Att mina Facebook- och twitterflöden filtrerar det som passar in i min världsbild och jag får information om det jag redan vet och förstärker mina åsikter i stället för att utmana dem! Hela artikeln finns här:
http://www.spiegel.de/international/business/interview-with-henry-blodget-editor-of-business-insider-a-1092698.html

Business Insider CEO: 'There Are No Must-Read Publications Any More'

http://nordic.businessinsider.com/?r=US&IR=T
Buzzfeed Vice   Quartz  

Polen, Media
2016-26 24-25
"Både medarbetare och tittare lämnar"
Bara tolv dagar in på det nya året föll bilan över Piotr Maslak som hade arbetat för den polska statstelevisionen i åtta år. Med hänvisning till "olika synsätt" meddelade hans nya chef på den polska statstelevisionen att det inte längre fanns några möjligheter att samarbeta. Maslak, 40, höll med. Han säger att han är "stolt över att ha blivit den första" som fått packa ihop sedan den konservativa regeringen tillträdde i Polen för sju månader sedan. Sedan dess har åtminstone 163 personer - bland dem Polens mest framstående nyhetsankare och reportrar - antingen fått sparken eller slutat hos den statliga tv-kanalen, enligt polska Jounalistförbundet.

Europa, Media
2016-27 14-16
Europas yttrandefrihet urholkas"
Det senaste årtiondet har respekten för yttrandefrihet minskat i världen. Och Europas demokratier - som traditionellt har setts som platser där denna rättighet vördas och försvaras - har inte varit immuna.
Enligt reportrar utan gränsers pressfrihetsindex, som mäter hur pressfriheten mår både globalt och regionalt har alla utom två EU-medlemmar (inklusive Norge och Island) fått en sämre placering 2016 jämfört 2013. Indexsiffrorna speglar förändringar i viktiga idikationer som oberoende media, självcensur och rättssäkerhet.
Yttrandefrihetens gränser i Europa beslutas slutgiltigt av Europadomstolen som verkar under Europarådet och Europakonventionen.
EU-lagstiftningen som gäller framför nationella lagar utvecklar i allt större utsträckning begränsningar av yttrandefriheten som ska tillämpas av alla medlemsstater.

Media, Wikileaks
2016-30 10-11
" Wikileaks 10 år"
Nu driver de till och med bort sina egna vänner.
Dey har gått 10 år sedanJulian Assange grundade Wikileaks, webbplatsen, som ar blivit världens mest betydande digitala källa för läckt myndighetsinformation. Organisationen har under en vecka firat sina 10 år genom att visa upp allt det som gör dess radikala transparens så kraftfull och problematisk. Organisationens anseende har växt fram ur dess förmåga att ta emot och publicera läckt information på Internet utan att varken avslöja källornas identitet eller ge efter för regeringar som försöker censurera information. Detta verkade vara enkelt men det krävde teknikkunskaper som de flesta medieföretag saknade.

Tyskland, IT, Media
2016-48 10
""Falska Nyheter hotar också valet i Tyskland"
Efter Donald Trumps chockerande valseger den 8 november riktas nu uppmärksamhet mot i vilken utsträckning väljarnas åsikter kan ha påverkasts av floden av "falska nyheter" på olika webbplatser som utger sig för att vara legitima medier. Angela Merkel har indikerat att hon stöder hårdare åtgärder för att agera mot hatpropaganda och utreda nya metoder för att reglera information (och desinformation) på nätet.

Ryssland, Media
2016-50 10-11
"Jag sysslar inte med Kreml-propaganda"
Pavel Koshkin vill att du ska veta att han inte sysslar med Kreml-propaganda. Visst Koshkin är cchefredaktör för en tidninga som finansieras av den ryska regeringen. Visst, han arbetar på en redaktion som ligger i samma byggnad som det stora huvudkontoret för regeringens officiella tidning. Och visst, en del av artiklarna som han publicerar stöder ryska ledares positioner.
Han gör det i ett land med en mediemiljö som Freedom House rankar som "ofritt" och Reportrar utan Gränser beskriver som en kvävande atmosfär för oberoende journalister.
Tidskriften Russia Direct lanserades 2013 och vänder sig till en läsekrets utanför Ryssland som är intresserad av frågor som rör landet och dess relation mmed omvärlden.

Ryssland, Media
2017-02 12-13
"Om Russia today är Moskvas propagandamaskin sköter man inte jobbet särskilt bra"
RT når inte alls ut till se stor mängder tittare i USA som de påstås göra. Och det är inte heller så många som ser programmet. Dessutom är RTs största hits inte nyheter om det amerikanska valet utan inslag om dramatiska vädermönster eller människor som gör galna saker. "Publiken är extremt liten" - när det gäller nyhetsklipp om ryska eller västerländska politiker eller de som presenterar Vladimir Putin - menar Ellen Mickiewicz på Duke University som är expert på ryska medier ock särskilt RT.

Tjeckien, Media
2017-03 10-11
"Ny polisstyrka mot falska nyheter inrättas i Tjeckien"
Under det kalla kriget var Tjeckien måltavla för Kremls maktspel. Nu befinner man sig åter på frontlinjen - den här gången i ett informationskrig.
Benedikt Vangeli leder striden. I Prag basar chefar han övcer ett nytt Swat-team, i sanningens tjänst. Beväpnade med datorer och smartphones är den nybildade statliga enheten syddelsatt med att söka igenom internet och sociala medier, kontrollera fakta, för att sedan varna allmänheten om falska nyheter. Särskild uppmärksamhet ska ägnas ökningen av dunkla, proryska webbsajter på det tjeckiska språket.
Flera länder bland dem Finland och Tyskland håller på att starta likande verksamheter. Rädslan är stor för desinformationskampanjer i de viktiga europeiska valen i år.

Medier, USA
2017-06 22-23
"Ingen grund i Trumps påstående att medier mörklägger terrorattacker"
Är det så att medierna spelar en avgörande roll i att förstärka effekten av terrordåd och ge terrorn en politisk betydelse som terroristerna är ute efter?
Donald Trump påstod nyligen, tvärtom" att medierna har ignorerat och mörklagt terrorattacker. Kanske gör han det för att försvara den exekutiva ordern som tillfälligt förbjuder inresa till USA för resenär från vissa muslimska länder.

USA
2017-06 24-25
"Många ger upp sitt amerikanska medborgarskap"
För vissa människor kan det amerikanska medborgarskapet vara en börda. Motivet för de allra flesta är pengar. USA är ett av två länder i världen som kräver av sina medborgare och stadigvarande bosatta att betala skatt även när de bor utomlands. Eritrea är det andra landet som har en liknande politik.
Lagen kräver bland annat att utländska finansiella institutioner ska kontrollera om en kontoinnehavare är amerikansk medborgare eller har permanent uppehållstillstånd. I vissa fall kan det bli enormt dyrt. Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson har lämnat sitt amerikanska medborgarskap av detta skäl.

USA, Media
2017-07 20-21
"Trump kallade medierna för det amerikanska folkets fiende"
The New York Times, som var en av dem som räknades upp, kallade uttalandet "en anmärkningsvärd eskalering, från en ledare som "rutinmässigt kritiserar journalister".
Termens historia kommer från diktatorer.
"Folkets fiende" är en term som vanligtvis används av ledare för att hänvisa till fientliga utländska regeringar ell subversiva organisationer", skriver New York Times. "Termen används också av diktatorer som försöker minimera avvikande åsikter".

Israel, Kultur, Media
2017-09 22-25
"Trump har inte den blekaste aning"
Författaren Amos Oz talar om Israels 50-åriga ockupation av de palestinska områdena, förklarar varför han skrev brev till Angela Merkel efter det att Trump blivit vald till president och undersöker de återstående möjligheterna för en tvåstatslösning. Han har blivit allmer pessimistisk om framtiden. De som stöder en tvåstatslösning i Israel och Palestina befinner sig nu under en våldsam attack från både extremhögern och extremvänstern i Israel och Europa. Nyckelordet som båda grupperingarna använder är att situationen på Västbanken är "oåterkallelig".

Ryssland, Finland, Media
2017-09 12-14
"Varför lyckas Finland skydda sig mot Putins informationskrigföring?"
Europeiska underrättelsetjänster har varnat för att Ryssland kan komma att försöka påverka i valen under 2017 genom målinriktad desinformation och propaganda något som de verkar ha gjort under det amerikanska presidentvalet.
Det bästa försvaret verkar Finland ha. Helsingfors att man har verktygen för att effektivt kunna försvara sig mot de ryska informationsattackerna. Finska tjänstemän säger att det offentliga skolsystemet, en omfattande regeringsstrategi och deras långa historia av att balansera Ryssland bidrar till att landet kan avleda propaganda och desinformation.
Initiativet inleddes i oktober 2015 då Finlands president Niinistö erkände att informationskrigföring är ett hot mot Finland. Det är allvarligt, lika allvarligt som krig. Det är varje medborgares plikt att bekämpa det.
Finnarna är välutbildade och därmed mycket motståndskraftiga mot informationskrigföring.

Ryssland, Media
2017-10 14-16
"R7 är hjärtat i en väloljad propagandamaskin"
Frågan är om den ryska TV-kanalen påminner mest om BBC eller KGB?
Den ryska TV-kanalen och webbsidan, som förr kallades Russia Today och nu heter RT, har nyhetsredaktion och studior i supermoderna och rymliga lokaler med spektakulär utsikt över Themsem och London Eye. Och RTs Londonchef, Nikolaj A Bogatjikhin, påpekar skämtsamt att man här från 16:e våningen, har uppsikt över MI5 och MI6", Storbritanniens underrättelsetjänster för inrikes respektive utrikes ärenden.
Ryssland insisterar på att RT är ett vanligt globalt nätverk jämförbart med BBC eller France 24. Många västländer betraktar RT som hjärtat i en smart, ofta dolfddesinformationskampanj som syftar till att så tvivel hos demokratiska institutioner och destabilisera väst.
https://www.rt.com/

Media, Samhälle
"50 års kamp i onödan?"
2017-13 12-13
Alice Schwarzer grundade feministtidningen Emma. Den firade sitt 40-års jubileum i januari.
Feministpionjären Alice Schwarzer tror knappt att det är sant att en manschauvinist som Donald Trump kan väljas till president och att den fria aborten ifrågasätts på nytt i dagens Västeuropa.
När Alice Schwarzer tog sin första steg som kvinnlig aktivist slöt hon upp bakom personer som den franska författaren och feministen Simone de Beauvoir. Den glödheta politiska kampen i slutet av 1960-talet fick både Alice Schwarzer, Simone de Beauvoir och många av deras jämnåriga att tro att segern snart skulle vara i hamn.
40 år senare är fienderna ungefär desamma, vita män, autokrater och alla andra som vill bestämma vad kvinnor ska göra med sina kroppar när det gäller allt från abort till klädedräkt. "Postfeminismens bekymmerslösa dagar är över", konstattera den idag 74-åriga Alice Schwarzer.

Storbritannien, Media
2017-18 10-11
"Vem orsakade Brexit"
Tom Gallagher, chefredaktör på tidningen the Sun, som är en av Storbritanniens skränigaste och mest inflytelserika tabloider, ser bokstavligt talat ner på regeringen. Uppifrån hans redaktion på tolfte våningen, där allt är glas och utsikt, ser Westminster ut som ett leksaksslott, något man kan roa sig med eller eller strunta i - allt efter humör.
Resultatet av brexitomröstningen gjorde att tabloidtidningarnas makt i Storbritannien blev uppenbar för alla och envar. Tabloidernas läsare, varav många är över 50 år, är arbetarklass och bosatta utanför London. Redaktionerna betraktar sig som Medelenglands ambassader i London.

Bulgarien, Media
2017-18 12-13
"Satirtidning gör Bulgariens premiärminister ilsken"
En tecknad serie i det senaste numret av Bulgariens ny satirtidning Prass Press avbildar ledarna som är "ansvariga för den globala cirkusen": presidenten Donald Trump grenslar en missil; Kim Jong-un i Nordkorea förbereder sig för att avfyra en stridsspets med en slangbella; och premiärministrarna i Bulgarien och Ungern benämns "baby-diktatorer".
Tidningen erbjuder en satirisk vinkel på frågor som korruption, regionens högersväng och det växande lidandet i en ekonomi som tio år efter anslutningen till EU fortfarande är underutvecklat. Läsarna liknar tidningen vid Charlie Hebdo i Frankrike.
En handfull tecknare har skapat tidningen, den kommer ut varannan vecka och drar in en mager inkomst på 4000 lev eller cirka 2200 dollar. Den bulgariska premiärministern Boiko Borisov som nyss inlett sin tredje period , räknar sig som prenumerant, men han säger att de ritar honom för tjock i serierna.
"Cartoonists Earn a Prime Minister's Ire - and His Subscription"

Ryssland, Media
2017-23 30-31
"Hur rysk propaganda spreds från en satirsida på nätet till Fox News"
De förds i de ljusskygga utkanterna av Internet och därför verkar vara ursprunget till de flesta falska nyheterna vara omöjliga att spåra. Men medarbetare på Atlantic Council har lyckats hitta roten till en sådan falsk nyhet. Den handlar om en militärincident i Svarta Havet, där ett ryskt stridsflygplan upprepade gånger cirklat mycket nära det amerikanska örlogsfartyget Donald Cook.
Liksom många falska nyheter är berättelsenbaserad på en kärna av sanning. En aggressiv konfrontation den 12 april 2014 ledde till ett uttalande från Pentagon. I april, tre år senare, återkom historien i ett ytterst förvrängt skick i ett av Rysslands statliga tv-nyhetsprogram.
Den 19 april i år publicerade två brittiska tabloidtidningar, Sun och Daily Star, sensationella nyheter somföreslog att ryssland hade en "elektronisk bomb" som kunde förlama hela den amerikanska flottan. Amerikanska FoxNews.com plockade snart upp Suns version av berättelsen.

Media, IT, Tyskland
2017-26 7
"Sociala medieföretag kan riskera böter upp till 50 miljoner Euro i Tyskland"
Sociala medieföretag riskerar hårda straff om de inte tar bort hatfullt innehåll i enlighet med en ny tysk lag.
Lagen, som har godkänts i Tysklands parlament, innebär att företag som Facebook, Twitter och Google kan få böta upp till 50 miljoner Euro om de inte raderar inlägg som innehåller rasistiska, kränkande eller andra illegala yttranden inom 24 timmar.

Media, IT, Tyskland
2017-26 8
"Hur mycket kostar det att påverka ett val"
Vill du påverka ett val? Allt du behöver är ungefär 400 000 dollar, enligt cybersäkerhetskonsulten Trend Micro Inc. Det är den summan som krävs för att köpa anhängare på sociala medieplattformar som Facebook och Twitter, anlita företag och under en 12månadersperiod skriva och sprida falska nyhetsbrev samt driva sofistikerade webbplatser för att påverka den allmänna opinionen.
Allt enligt säkerhetsexperten Udo Schneider på Trend Micro som analyserar den tysktalande marknaden.
Att påverka den allmänna opinionen via falska nyheter och dataläckor är relativt enkelt och "kan ske också inför det tyska valet" den 24 september då förbundskansler Angela Merkel kandiderar för en fjärde mandatperiod.

Media
2017-36 31
"Uppgörelse har träffats i en ovanlig rättegång"
2011 kisade den nyfikna 6-åriga apan Naruto i Indonesien in i en kameralins, flinade och tryckte på avtryckaren på den obevakade kameran. Den utrotningshotade makakiapan hade ingen aning om att han därmed skulle dra in lite stålar till sin försörjning.
Narutos flinande selfie gjorde honom till kändis på internet. Men bilden, som delats ymnigt, har blivit föremål för en ovanlig och långdragen rättsprocess om huruvida apan äger rättigheterna till bilden.

Metoo, Annat, EU
2017-46 4-5
"Sexuella trakasserier är ett problem i Bryssel"
EU-parlamentet är också ett slags slutstation för män som tidigare haft mycket viktigare uppdrag, där många tror att de kan göra vad de vill utan påföljd. Sexuella trakasserier är inget ovanligy i EU-parlamentet i Bryssel. På senare tid har kvinnorna där börjat att berätta om övergrepp som de harvarit med om, men det verkar int som om Eus lagstifttande församling tar problemet på allvar.
Fransyskan Jeanne Ponté är en självständig ung kvinna. Sedan länge har hon fört dagbok i vilken hon dokumenterat ett 50-tal trakasserier som hon själv och hennes kolleger harutsatts för i EU-parlamentet i Bryssel där det senaste inträffade för bara ett par veckor sedan.
Parlamentet har uppenbarligen blundat för ett sexistiskt problem som hargrasserat i många år.
Traditionella maktstrukturer med manliga chefer och kvinnliga underlydande bäddar för övergrepp.

Internet, Media
2017-50 12-13
Åsikten: "Stoppa manipulationerna av demokratin på nätet"
Michael J. Abramowitz är ordförande i organisationen Freedom House.
Det finns inget universalmedel mot propaganda, internettroll och falska nyheter som skadar demokratin men det är grundläggande med utbildning och att allmänheten är vaksam.
Taktiska manipulationer på nätet har spelat en viktig roll i USAs presidentval och 17 andra val under det senaste året. Regerande partier har betalat för personer som skriver inlägg, nättroll, robotprogram, falska nyhetssajter och propaganda medier i syfte att blåse upp det folkliga stödet för dem och hylla sig själva.

Media
2017-50 34-35
"Från aids till fejknyheter"
"Den falska storyn skrämde upp amerikaner. Den spred sig som en löpeld, trots att det hänvisades till tvivelaktiva källor. Och den hann underblåsa en redan splittrande politik innan den amerikanska regeringen - kanske för sent - drog slutsatsen att det rörde sig om en rysk desinformationskampanj.
- Vi kommer att se mycket allvarligt på alla former av desinformation, sa Vita husets pressekreterare, Sarah Huckabb Sanders, till reportrar under en presskonferens nyligen.
Men desinformations kampanjer har funnits under lång tid, särskilt under det kalla krigets dagar. Till exempel Operation Infaktion spreds på 1980-talet av den östtyska underrättelsetjänsten om att viruset som orsakar aids var en produkt av amerikanske experiment med biologiska vapen.

USA, Media
2018-02 14-15
"En "postliterat" president?
Michael Wolffs avslöjanden om president Donald Trumps Vita huset och hans avsiktliga okunnighet och bristande intellekt leder till att amerikanerna kommer att drabbas av den ofrånkomliga insikteb att presidenten inte kan fullgöra sina uppgifter sim befälhavare.
I sin nya bok "Fire and Fury" avslöjar före detta rådgivaren Stephen Banner s observationer om att medlemmarna i Trumps lag, inklusive hans son, har begått förräderi.
En cancer växer åter på presidentskapet och få vet om den 45:e presidenten kommer att överleva innevarande ämbetsperiod. Bannon har sina tvivel. "Det kommer han inte att göra" har Bannon sagt till Breitbart-medarbetarna, enligt Wolff.

Ryssland, Media
2018-08 30
"Ryssland hotar att blockera YouTube och Instagram"
Ryssland har hotat att blockera YouTube och Instagram om de inte tar bort videoklipp och bilder som är relaterade till oligarken Oleg Deripaska, en tidigare närstående till president Donald Trumps förre kampanjchef, Paul Manafort.
Deripaska, en miljardär och gruvmagnat, är föremål för en rapport som oppositionsledaren Alexei Navalny publicerade på YouTube förra veckan. Videoklippet visar när Deripaska seglar på sin yacht runt Norge tillsammans med vice premiärministern Sergei Prikhodko. Där lyckas Deripaska förklara varför relationerna mellan Ryssland och USA är så dåliga.

Indien, Media
2018-08 24-25
"Trakasserier och åtal motjournalister i Indien"
Innan januari var Rachna Khaira en okänd brottsreporter i en industristad i norra Indien. Deb första veckan i år skrev hon en artikel där hon avslöjade ett stort integritetsintrång i en landsomfattande databas, där över en miljon indier är registrerade.
Det är tuffa tider för journalister i Indien. Många journalister får det allt svårare att göra sitt jobb. Personer som är lojala med landets mäktiga hindunationalistiska premiärminister Narendra Modi har trakasserat redaktörer för att få dem att ta bort kritiska artiklar.
Modi. Som är populär men lättstött avstår från att hålla presskonferenser för att i stället kommunicera direkt med sin enorma väljarkår via Twitter där han har 40 miljoner följare.