Tilos
De Griekse eilanden Tilos HOME Tilos Hotels Tilos Stranden Bezienswaardigheden Tilos Reizen Restaurants Autoverhuur
Tilos Tilos Tilos Tilos Tilos
Tilos Tilos Tilos Tilos Tilos
Het eiland Tilos in Griekenland
Tilos English

Het eiland Tilos is een onderdeel van de Griekse Dodecanese eilanden en het is gelegen op 65 kilometer ten noordwesten van het grotere eiland Rhodos, tussen de eilanden Kos en Rhodos in. Het eiland meet 63 km2 en heeft ongeveer 350 inwoners. Zelfs in het hoogseizoen is het eiland Tilos nog steeds een relatief slaperige en rustige plek met een aantal kastelen op de heuvels, vruchtbare groene valleien en lege stranden aan de kust.

De eerste indruk bij aankomst op Tilos kan bedriegelijk zijn en het eiland lijkt misschien niet zo interessant, omdat de instant "glamour" die je kunt vinden op andere nabijgelegen eilanden (Symi bijvoorbeeld of Rhodos) ontbreekt. Omdat het eiland een minder spectaculaire eerste indruk maakt, betekent ook dat minder mensen uit de veerboot stappen en dit resulteert in een rustiger eiland.

De mensen van het eiland Tilos leven voornamelijk in de twee nederzettingen op het eiland, de haven van Livadia en de kleine hoofdstad Megalo Chorio, die met elkaar zijn verbonden door een weg. Livadia is de meest levendige van de twee dorpen. Hier maken de veerboten een stop en het is de plaats waar het grootste deel van de accommodaties is te vinden. Livadia heeft nog wel steeds het gevoel van een dorp op een klein eiland. Er is een centraal plein, er zijn een paar taverna's in de haven en er zijn een paar winkels. Er is ook een strand in het dorp maar dat bestaat uit vrij grote keien. Het merendeel van de (vooral nieuwe) hotels en appartement gebouwen ligt net achter de oude waterkant.

Het dorp Megalo Chorio stelt qua omvang niet echt veel voor. Het ligt aan de voet van een heuvel en veel van de huizen zijn verlaten. Het werd gebouwd rond een oud kasteel dat op de top van de heuvel boven het huidige dorp ligt. Delen van de muur en de toegangspoort zijn nog redelijk intakt en er staat ook een interessant klein kerkje met muurschilderingen op de site. De mensen vestigden zich ooit op deze plek om zich te beschermen tegen aanvallen van piraten. In de loop van de tijd hebben de meeste mensen hun huis verplaatst de heuvel af, verder weg van het kasteel naar de laagvlakte waar het dorp nu ligt. De verlaten oude huizen op de berg zijn langzaam aan in ruÔnes veranderd. Er zijn een paar taverna's en een of twee winkels in het dorp, maar het is eigenlijk niet echt groot. De huisjes in Megalo Chorio zijn wit geschilderd en er zijn delen te zien van een oude muur. De Kerk van de Aartsengel Taxiarchis die dateert uit de 19e eeuw is ook een bezoek waard. De begraafplaats van het dorp was de plek van een nog veel oudere begraafplaats en er zijn oude tombes en stenen met reliŽf. Hier zijn antieke juwelen, een bronzen beeld en grafgiften gevonden die nu te zien zijn in het Museum van Rhodos.

Er zijn nog een paar andere kleine dorpjes op Tilos, zoals bijvoorbeeld Agios Andonios (een paar huizen, een windmolen en een strand), Eristos en Micro Chorio (een dorp dat in de vijftiger jaren helemaal verlaten is). In Eristos zijn wat kamers te huur en er zijn een paar taverna's. Hier vind je het beste strand van het eiland met grijs zand en keitjes. Naturisme is op dit strand toegestaan en er zijn ook wat bomen voor de schaduw. De belangrijkste weg op Tilos van Livadia naar Megalo Chorio is goed en er is een busdienst tussen de twee dorpen (frequent genoeg in het hoogseizoen). De bus maakt ook een stop bij de stranden van Eristos en Agios Andonios. De route loopt door opvallend groene en vruchtbare valleien met oude bomen (bijvoorbeeld oude eikenbomen), struiken en bloemen. Hier en daar zie je wat bijenkorven staan. Het eiland Tilos staat dan ook bekend om zijn honing.

Tilos Tilos Tilos Tilos Tilos
Tilos Tilos Tilos Tilos Tilos
Plattegrond van het dorp Livadia op Tilos

Ik heb een kleine plattegrond gemaakt van het belangrijkste dorp op het eiland, de haven Livadia, met de belangrijkste adressen. Tilos

De voordelen van Tilos kort op een rij

Onbedorven en rustig, het eiland is nog niet volgebouwd en leent zich uitstekend voor wandelingen - Afgelegen strandjes die te voet of per boot zijn te bereiken en waar ook plek is voor naturisten - Liberale en vriendelijke bevolking (de enige plek in Griekenland waar homo's kunnen trouwen) - Goekoop vergeleken met naburige eilanden als Rhodos en Kos - Het eiland is vrij vruchtbaar en groen.

Tilos Tilos Tilos Tilos Tilos
Tilos Tilos Tilos Tilos Tilos
De bezienswaardigheden van het eiland Tilos
Tilos

De belangrijkste bezienswaardige bestemming op het eiland Tilos is het versterkte klooster van Agios Panteleimon (prachtig van buiten maar ook mooi beschilderd en gedecoreerd van binnen). Dit klooster dateert uit 1470 - 1480 en is gebouwd op een heuvel aan de noord-westzijde van het eiland. Er is een zeer onregelmatige busdienst naar dit klooster (slechts een paar keer per week in het hoogseizoen). Het klooster staat in een heel groene omgeving met kastanje-bomen, cypressen en eiken die honderden jaren oud zijn. Bij het klooster hoort ook een stenen toren. Waarschijnlijk zijn sommige van de stenen die zijn gebruikt bij de bouw van het Agios Panteleimon klooster afkomstig van een oude tempel die vroeger op deze plek stond. Tilos

Het kasteel boven het dorp van Megalo Chorio is een andere toeristische attractie dat zeker een bezoek waard is. Het pad naar boven is steil en soms is het niet meteen duidelijk in welke richting je moet lopen. De wandeling de heuvel op duurt ongeveer 45 minuten. Sommige delen van het kasteel zijn een ruÔne, maar het uitzicht vanaf hier is spectaculaire over het eiland Tilos en helemaal naar het naburige vulkanische eiland Nysiros (die ziet er echt als een vulkaan uit vanaf deze plek). Het kasteel werd gebouwd door de Johannieter ridders en ooit woonden alle mensen van Megalo Chorio binnen de kasteelmuren. 2,5 Kilometer ten westen van Megalo Chorio ligt een andere bezienswaardigheid van het eiland Tilos, het klooster van Agios Andonios. Tilos

Het stadhuis in Megalo chorio herbergt een klein museum met de fossiele beenderen van de Dwerg Olifant die vanaf ongeveer 50.000 jaar geleden op het eiland leefde en er de zomers doorbracht. Deze dwerg-olifanten leefden hier tot ongeveer 4000 voor Christus en hun botten werden in de zeventiger jaren van de vorige eeuw ontdekt in de grot van Harkadio. In deze grot zijn ook stukken keramiek en stenen gereedschappen uit de neolitische tijd gevonden evenals beenderen van herten uit een nog vroegere periode. Het museum is iedere dag geopend van 9.00 tot 14.00 met uitzondering van de zondagen. Op sommige andere eilanden als Kreta, Cyprus en Malta zijn overigens ook overblijfselen van de dwerg-olifant gevonden. Tilos

Tilos is een uitermate geschikt eiland voor wandelaars, en wie het eiland te voet verkent komt onderweg vele kleine forten tegen, waaronder eentje in Micro Chorio die de moeite waard is om te gaan bekijken. Het heet het fort van Misaria en dateert uit de middeleeuwen. Het werd opgericht in 1366 door de Johannieter ridders en ligt boven de Harkadio grot. Mikro Chorio was ooit samen met Megalo Chorio een van de twee plaatsjes die Tilos rijk was. Uit angst voor piraten bouwden de mensen hun huizen niet langs de kust. Vandaag de dag is Mikro Chorio verlaten en de meeste huizen zijn vervallen tot ruÔnes. De enige gebouwen die nog helemaal prachtig overeind staan zijn de kerken. Het dorp ligt op drie kilometer afstand van Livadia.

Tilos Tilos Tilos Tilos Tilos
Tilos Tilos Tilos Tilos Tilos
De stranden van Tilos in Griekenland

Het belangrijkste strand van het eiland Tilos is het dorps-strand van Livadia. Het is een schoon kiezelstrand waar faciliteiten zijn en je kunt er parasols en ligstoelen huren. Aangezien het strand bij het dorp ligt zijn er taverna's waar je een drankje kunt nuttigen of iets kunt eten en er is keuze in accommodaties. Het Livadia strand is lang en smal en zelfs in het hoogseizoen is het niet overvol.

Eristos Beach is het meest beroemde strand van het eiland Tilos. Het is een 1200 meter lang zandstrand waar naturisme ook is toegestaan. Op het strand zijn bomen en het wordt beschouwd als de beste van het eiland. Bussen die rijden tussen Livadia en Megalo chorio maken een stop hier. Stukje bij beetje wordt het strand van Eristos wat meer toeristisch en er zijn nog niey zo lang geleden ook een nieuw hotel en een appartementencomplex gebouwd. Er zijn ook wat parasols en ligstoelen. Het grootste deel van de strand is echter nog ongerept en rustig. Waarschijnlijk is het mooie zandstrand van Eristos ook de beste optie voor naturisten.

2 Kilometer ten oosten van Megalo Chorio is het kleine dorpje en het mooie strand van Agios Andonios (of soms ook wel Agios Antonios genoemd) die is vernoemd naar een kapel die hier staat. De Kapel van Agios Antonios had fresco's maar die zijn allemaal, op een fresco na, verwoest door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hier zie je ook de versteende overblijfselen van menselijke skeletten. Men denkt dat het zeelieden zijn die werden verrast door een vulkanische uitbarsting op eiland Nisyros 600 BC.

Lethra Beach is gelegen op een 45 tot 60 minuten loopafstand van Livadia aan de noordoost kant van het eiland. Ongeveer vijf minuten na het verlaten van Livadia is er een wandel-pad aan de rechterkant van de weg die over een heuvel leidt en dan langs te kustlijn verder loopt. Lethra Strand is een kiezelstrand en niet te druk. Buiten het hoogseizoen is dit ook een plek voor de naturisten.

Agios Sergios Beach is gelegen in het zuiden van het eiland en is bereikbaar te voet en soms is er een tochtje met een traditionele vissersboot vanuit de haven van Livadia. Agios Sergios is een rustig strand dat is gelegen in een baai omgeven door hoge bergen.

Plaka Beach in het noorden van Tilos is rustig en ongerept met uitzondering van de maand augustus. Het uiteinde van het strand is naturisten gebied (van het bord "geen nudisme" trekt niemand zich wat aan). Het strand is te bereiken te voet van Agios Andonios.

Er zijn veel andere kleine stranden die alleen te voet bereikbaar zijn zoals bijvoorbeeld Red Beach, Skafi Beach, Tholos Beach en Stavros Beach. Je kunt meer informatie en een plattegrond van de wandelroutes op het eiland krijgen in Little Island office in de haven van Livadia. Deze stranden zijn een goede optie voor mensen die op zoek zijn naar een strand dat rustig is, en soms ook is het een gelegenheid om in de zee te springen zonder je badkleding want vaak ben je op deze afgelegen stranden de enige bezoeker.

Tilos Tilos Tilos Tilos Tilos
Tilos Tilos Tilos Tilos Tilos
De geschiedenis van het eiland Tilos

Uit de scherven van aardewerk en stenen werktuigen die werden gevonden in de buurt van de Harkadio Grot bij Micro Chorio blijkt dat het eiland Tilos al was bewoond in de Neolithische periode (8000-7000 v.Chr.) De beenderen van de dwerg olifanten die daar ook werden gevonden dateren uit 7000-4000 voor Christus, dus wordt verondersteld dat de mensen en de dwerg-olifanten samen woonden op het eiland en dat de olifanten een prooi kunnen zijn geweest.

In latere Bronstijd werd Tilos achtereenvolgens gedomineerd door de MinoŽrs de Mycenen en de DoriŽrs. De antieke periode van het eiland was een tijd van bloei en Tilos was bekend om haar kleding en parfums. Er werden op het eiland ook eigen munten geslagen. In de 5e eeuw voor Christus werd Tilos een lid van de Bond van Delos en het eiland was onafhankelijk tot het einde van de Peloponnesische Oorlog. Hierna was het eiland onderworpen aan verschillende heersers totdat in 200 voor Christus het eiland deel werd van het Verbond van Rhodos. In 43 voor Christus werd Tilos bezet door de Romeinen en onder haar bewind floreerde het eiland tot een grote en verwoestende aardbeving in 512 Na Chr.

Na de Romeinse periode volgde de Byzantijnse periode. De Johanieter Ridders van heersten op Tilos vanaf 1309 en zij versterkten de bestaande Byzantijnse forten en bouwden er nieuwe. In 1470 viel het eiland in handen van de Ottomaanse Turken tot 1912. In 1912 werd Tilos onderdeel van ItaliŽ. In 1943 werd het eiland binnengevallen door de Duitsers tot in 1948 toen het eindelijk weer herenigd werd met de rest van Griekenland, net als alle andere eilanden in de Dodecanese. In de zomer van 2008 werd Tilos erg populair nadat de socialistische burgemeester van het eiland, Anastassios Aliferis, er huwelijken van homosexuelen toestond.

Tilos Tilos Tilos Tilos Tilos
Tilos Tilos Tilos Tilos Tilos
Accommodatie op Tilos - Hotels, appartementen, studio's en villa's op het eiland Tilos in Griekenland

Vanwege het lage niveau van het toerisme heeft het eiland Tilos een beperkt aanbod in accommodaties. De meeste van deze accommodaties zijn basic kamers en studio's en appartementen met een keukentje. Het grootste deel van deze accommodaties kan worden gevonden in de haven van Livadia, maar er zijn er ook enkele in Megalo Chorio en bij Eristos Beach. Bij aankomst per veerboot staan er meestal wel wat mensen te wachten om de passagiers die van de boot afkomen een kamer aan te bieden. Er is ook een informatiebalie in de haven waar ze je kunnen helpen bij het vinden van een kamer. Als je echt iets op een bepaalde plek of iets speciaals wilt boeken, of als je iets wilt boeken in het hoogseizoen dan is het altijd wel verstandig om iets vooruit te reserveren.

Stefanakis Villas, Tilos Stefanakis Villas, Tilos Stefanakis Villas, Tilos Stefanakis Villas, Tilos Stefanakis Villas, Tilos
Stefanakis Villas, Tilos Stefanakis Villas, Tilos Stefanakis Villas, Tilos Stefanakis Villas, Tilos Stefanakis Villas, Tilos
Stefanakis Villas, Tilos - luxe accommodatie

Stefanakis Villas is gelegen op een paar meter van het strand van Livadia in Tilos, en biedt ruime, volledig ingerichte villa's met gratis WiFi en een zonneterras met uitzicht op de EgeÔsche Zee en de tuin. Gasten krijgen gratis een auto huren tijdens hun verblijf. Een volledig uitgeruste keuken met een fornuis, een magnetron en een eethoek is opgenomen in alle eenheden op de Stefanakis Villas. Elke kamer heeft een zithoek met een bank, een bureau met een computer en een flatscreen-tv met kabelkanalen. Een welkomstpakket met lokale producten wordt aangeboden aan de gasten bij aankomst. De gasten kunnen bars en restaurants binnen 100 meter van de accommodatie vinden. Er zijn igstoelen en parasols in de tuin. Een fitnesscentrum is beschikbaar op de site, evenals een bibliotheek. Megalo Chorio ligt op 7 km afstand. Het museum van de dwerg olifanten is op een afstand van 100 meter. Tilos Port ligt op 600 meter. Gratis prive parkeren is mogelijk bij het hotel.

Check beschikbaarheid en prijzen & boek Stefanakis Villas op Tilos - klik hier.

Hotel Apartments Ellibay, Tilos Hotel Apartments Ellibay, Tilos Hotel Apartments Ellibay, Tilos Hotel Apartments Ellibay, Tilos Hotel Apartments Ellibay, Tilos
Hotel Apartments Ellibay, Tilos Hotel Apartments Ellibay, Tilos Hotel Apartments Ellibay, Tilos Hotel Apartments Ellibay, Tilos Hotel Apartments Ellibay, Tilos
Hotel Apartments Ellibay, Tilos - appartementen bij de zee en dicht bij de haven (150 m)

Het nieuw gebouwde Elli Bay Hotel ligt op een locatie aan de zee, zeer dicht bij de belangrijkste haven van het eiland Tilos. De modern ingerichte appartementen hebben een balkon met uitzicht op de zee. Elke unit is uitgerust met multifunktioneel fornuis, koelkast, airconditioning, televisie en gratis draadloos internet. De locatie van Elli Bay Hotel biedt gasten directe toegang tot de zee. Een mini-markt is vlakbij gelegen en twee restaurants bevinden zich naast het Elli Bay Hotel. Alle kamers hebben uitzicht op de zee en ze bieden plaats aan 4 personen (tweekamer appartementen). Ontbijt kost 5 euro extra p.p. (2010).

Check beschikbaarheid en prijzen & boek Ellibay Hotel Apartments - klik hier.

Sea View Tilos Hotel, Tilos Sea View Tilos Hotel, Tilos Sea View Tilos Hotel, Tilos Sea View Tilos Hotel, Tilos Sea View Tilos Hotel, Tilos
Sea View Tilos Hotel, Tilos Sea View Tilos Hotel, Tilos Sea View Tilos Hotel, Tilos Sea View Tilos Hotel, Tilos Sea View Tilos Hotel, Tilos
Sea View Hotel, Tilos Griekenland

Het Sea View Hotel in Livadia op het eiland Tilos biedt u natuurlijke pracht en kamers met zeezicht. Het strand ligt op 150 meter. Er is gratis WiFi beschikbaar. De kamers van het Sea View Hotel zijn prima ingericht, met een balkon en satelliettelevisie. Voor uw gemak is er ook nog een ijskast en een haardroger. Alle kamers hebben airconditioning. Iedere ochtend staat in het restaurant van het Sea View een ontbijtbuffet klaar. 's Avonds schuift u aan voor de lekkerste Griekse gerechten. De haven, met de boten naar eilanden in de omgeving, ligt op loopafstand.

Check beschikbaarheid en prijzen & boek het Sea View Hotel - klik hier.

Check beschikbaarheid en prijzen & boek een hotel op Tilos - klik hier.

Olympus Appartementen - Livadia Tilos Olympus Appartementen - Livadia Tilos Olympus Appartementen - Livadia Tilos Olympus Appartementen - Livadia Tilos Olympus Appartementen - Livadia Tilos
Olympus Appartementen - Livadia, Tilos

Het Olympus Appartementen complex bestaat uit 12 appartementen met uitzicht op de bergen en de zee. Ze zijn ondervereeld in 3 aparte gebouwen, met grote balkons aan de voorkant en de achterkant en ze zijn comfortabel en praktisch ingericht. Er zijn 2 soorten appartementen beschikbaar: op de begane grond zijn er appartementen die geschikt zijn voor maximaal 4 personen en op de begane grond zijn de klassieke appartementen die geschikt zijn voor 2 personen. De appartementen zijn gebouwd in een traditionele stijl en architectuur met ingebouwde bedden De appartementen hebben een badkamer met douche (plus haardroger) en de keukens zijn volledig uitgerust met kookgelegenheid en andere faciliteiten zoals brood broodrooster en waterkoker. Olympus appartementen zijn centraal gelegen in een rustig deel van Livadia, 50 meter van de bushalte en op 150 meter afstand van het strand.

Stuur een e-mail aan Olympus Apartments op Tilos en vraag naar de beschikbaarheid en een prijsopgave.

Livadia Beach Appartementen - Livadia Tilos Livadia Beach Appartementen - Livadia Tilos Livadia Beach Appartementen - Livadia Tilos Livadia Beach Appartementen - Livadia Tilos Livadia Beach Appartementen - Livadia Tilos
Livadia Beach Appartementen - Livadia Tilos Livadia Beach Appartementen - Livadia Tilos Livadia Beach Appartementen - Livadia Tilos Livadia Beach Appartementen - Livadia Tilos Livadia Beach Appartementen - Livadia Tilos
Livadia Beach Appartementen - Livadia, Tilos

Deze accommodatie bestaat uit 16 appartementen en is gelegen in een unieke positie direkt aan de zee in 3 afzonderlijke gebouwen. De appartementen zijn van top-kwaliteit en gebouwd naar hoge specificaties van luxe en comfort. De kamers zijn fris en ruim, en laten veel zon en frisse lucht naar binnen. De Livadia Beach Appartementen zijn groot, ruim en praktisch en hebben een balkon of een tuin aan de voorkant en de achterkant. Er zijn twee soorten appartementen: op de begane grond zijn er suites 2-4 personen (56 vierkante meter) en op de 1e verdieping zijn klassieke appartementen voor 2 personen (38 en 28 vierkante meter). Bij de receptie is er ook een internet service om op het internet te kijken of om de e-mail te lezen met de bedoeling de beste service aan onze klanten te bieden. Alle appartementen hebben uitzicht op zee. Bij het hotel is er een snackbar waar kunnen onze klanten kunnen genieten van hapjes, drankjes en hapjes.

Stuur een e-mail aan Livadia Beach Apartments op Tilos en vraag naar de beschikbaarheid en een prijsopgave.

Panorama Appartementen - Livadia Tilos Panorama Appartementen - Livadia Tilos Panorama Appartementen - Livadia Tilos Panorama Appartementen - Livadia Tilos Panorama Appartementen - Livadia Tilos
Panorama Appartementen - Livadia Tilos Panorama Appartementen - Livadia Tilos Panorama Appartementen - Livadia Tilos Panorama Appartementen - Livadia Tilos Panorama Appartementen - Livadia Tilos
Panorama Appartementen - Livadia, Tilos

Het Panorama Appartementen complex bestaat 4 appartementen met panoramisch uitzicht. Ze zijn gebouwd in traditioneel Griekse stijl en architectuur met ingebouwde bedden. Ze hebben elk een eigen buitenruimte (tuin). De omliggende ruimte is groen en mooi. Ze zijn geplaatst op een heuvel en kijken uit over het dorp Livadia. Panorama appartementen hebben twee kamers en zijn comfortabel, ruim en praktisch ingericht. De keukens zijn volledig uitgerust en hebben kookgelegenheid. Elk appartement heeft een kleine woonkamer (salon), een bad met douche, een aparte slaapkamer, een ventilator en andere gemakken. De appartementen zijn gelegen op 100 meter afstand van de bushalte, op 150 meter van de haven en op 300 meter van het strand.

Stuur een e-mail aan Panorama Apartments op Tilos en vraag naar de beschikbaarheid en een prijsopgave.

Apollo Studios - Livadia Tilos Apollo Studios - Livadia Tilos Apollo Studios - Livadia Tilos Apollo Studios - Livadia Tilos Apollo Studios - Livadia Tilos
Apollo Studios - Livadia, Tilos

Apollo Studios is een klasse A categorie accommodatie gelegen in Livadia, de belangrijkste haven van Tilos. Onze studio's zijn gelegen op 50 meter van de haven en op 50 meter van het strand. De studio's bestaan uit 1 kamer ingericht in een moderne stijl met een aparte badkamer en bieden ruimte aan 2-4 personen. Wij streven ernaar om uw verblijf in Apollo Studios zo comfortabel mogelijk te maken en uw vakantie in Tilos gedenkwaardig.

Stuur een e-mail naar Apollo Studios op Tilos en vraag naar de beschikbaarheid en een prijsopgave.

Cafe Croma in Livadia op Tilos
Tilos

Cafe Croma in Livadia serveert ontbijtjes in de ochtens en in de avond warme maaltijden waaronder kerrie kip iedere vrijdagavond. Ze hebben een uitgebreide keuze in biersoorten, ciders, wijnen en sterke dranken waaronder Schotse whiskeys en speciale cocktails. Alle bezoekers kunnen ook gratis en onbeperkt gebruik maken van draadloos internet in het cafe. De bar wordt gerund door de vriendelijke Rob en Annie die op een dag om hun droom waar te maken hun koffers hebben gepakt en een leven in de regen van Manchester in het Verenigd Koninkrijk hebben ingeruild voor een bestaan in het zonnetje op hun favoriete Griekse eiland: Tilos.

De eigenaar van Croma Cafe, Rob, heeft ook een beetje meer lokale informatie en schrijft: "We hebben de bar nu twee volledige seizoenen en gaan in 2009 ons derde jaar in. Er zijn 3 autoverhuurbedrijven voor bromfietsen en auto's, twee dorpen, Livadia de haven en gemakkelijk de meest drukke en Megalo Horio de hoofdstad, een zeer traditioneel witt dorp gebouwd aan de zijkant van een berg waar het stadhuis etcetera is. Er zijn ongeveer 45 plekken om te eten en te drinken, die vooral de traditionele Griekse keuken aanbieden, naar mijn mening van een mooie en goede kwaliteit en niet zo duur vergeleken met zijn grotere buren Rhodos en Kos. Tussen de twee dorpen is een dorp dat zo'n 50 jaar geleden verlaten is en waar nu een spectaculaire bar is die tussen juni en september de hele nacht open is. Het is echt mooi daar en het is geopend tussen 11 uur s avonds en 5 uur in de ochtend.

Er zijn meer dan een dozijn stranden, waarvan sommige alleen bereikbaar zijn per boot en voor de meeste moet je een stuk lopen. Ze zijn een mengsel van zand en steentjes. Het openbaar vervoer bestaat uit om een bus die regelmatig over het hele eiland rijdt voor 1 euro (2009) en Nikos de vriendelijke taxi, maar alleen voor middernacht, ja er is slechts 1 taxi. Mensen die Tilos hebben gevonden komen ieder jaar terug en willen niet graag hun "geheimpje" delen. Wij aan de andere kant willen de hele wereld uitnodigen om hier te komen en een biertje of gin & tonic (de beste op het eiland door zijn manier) te komen drinken met ons!"

Tilos Tilos Tilos Tilos Tilos
Tilos Tilos Tilos Tilos Tilos
De veerboten naar het eiland Tilos
ANES-Symi Lines Blue Star Ferries

De Seastar is de lockale snelle veerboot van Rhodos naar Tilos. De reis duurt ongeveer anderhalf uur. Er zijn nog andere veerboten die het eiland aandoen, waaronder de bekende Blue Star Lines. Tilos heeft veerbootverbindingen met Symi, Rhodos, Halki, Nysiros, Kos, Kalymnos en nog diverse andere eilanden. ANES-Symi Lines (zie plaatje links) doet de route Rhodos - Symi - Tilos - Nysiros - Kos en dan dezelfde route terug. Deze boot is een kleine veerboot waar ook auto's op kunnen. Blue Star Ferries (zie plaatje rechts) doet de route Rhodos - Tilos - Nysiros - Kos - Kalymnos - Astypalea - Piraeus (Athene) en weer terug.

Opmerking: de dienstregeling van veerboten kunnen veranderen afhankelijk van het seizoen en ze variŽren van jaar tot jaar, dus je moet het altijd even op het internet controleren. Als je aan het zoeken slaat en je kunt het niet vinden dan ben je waarschijnlijk te vroeg en is de dienstregeling zijn nog niet goedgekeurd. Probeer het later in het seizoen opnieuw. Soms weet de eigenaar van het hotel waar je boekt het het beste kunt je het hem / haar vragen.

Griekenland reizen

Vliegtickets en reizen naar het eiland Tilos

Als je het eiland Tilos wilt bezoeken of daar je hele vakantie of een gedeelte daarvan wilt doorbrengen, is het het makkelijkste om te vliegen op Rhodos of Kos. Je zou ook een combinatie kunnen maken van een aantal dagen op een van deze eilanden en een aantal dagen op Tilos. Een andere optie is om te vliegen naar Athene en dan op de veerboot in Piraeus te stappen, maar die reis duurt natuurlijk veel langer. Blue Star Ferries vaart naar Tilos. Op mijn reizenpagina staat een overzicht van de aanbieders van vliegtickets naar de Griekse eilanden Rhodos en Kos.

Autoverhuur en bootverhuur op het eiland Tilos - Excursies op Tilos
Car rental

Het aantal auto's dat te huur wordt aangeboden op het eiland Tilos is beperkt en bestaat voornamelijk uit de kleinere modellen Hyundai en Fiat. Er zijn maar een paar autoverhuurbedrijven dus misschien is het geen slecht plan om van tevoren een auto te huren als je echt alleen per auto het eiland wilt verkennen en geen zin hebt om de bus te nemen of de taxi. Een optie voor mensen ook die absoluut niet van wandelen houden, het aantal kilometers weg op Tilos dat je met een auto kunt berijden is immers beperkt. Hier een paar adressen van autoverhuurbedrijven:
Stefanakis Travel Service in de haven van Livadia verhuurt een aantal kleine auto's waarmee je Tilos kunt verkennen. Tel: +30 22460-44360 & 44310 Fax: +30 22460-44315. In 2009 biedt deze Travel Agency 4 vierdeurs Fiat Panda's met airconditioning aan.

Iris Rent a Car verhuurt ook een aantal auto's maar heeft helaas geen telefoonnummer opgegeven waar je ze op kunt bereiken.

Rent a Moto Manos verhuurt scooters, mountain bikes en fietsen. Telefoonnummer 0030 22460 44294 en Fax 00 30 22460 44184.

Drive Rent a Car in Livadia Tel 0030 22460 44173. De eigenaar heet Kyriakos Sakellaris en je kunt hem op dit telefoonnummer rechtstreeks bereiken. Dit autoverhuurbedrijf wordt aanbevolen door Eden Villa en zij kunnen eventueel ook een auto voor je regelen.

Dezelfde Kyriakos Sakellaris heeft ook een twaalf meter lange boot met een glazen bodem die regelmatig tochtjes rondom het eiland maakt, het telefoonnummer is hetzelfde 0030 22460 44173. 40 Meter uit de kust bij Livadia ligt bijvoorbeeld een scheepswrak.

Captain Stelios in Livadia maakt boot en BBQ tochten in Tilos en vaart met zijn traditionele houten kaik langs de kust van het eiland naar strandjes die alleen per boot te bereiken zijn. Er is keuze uit trips van een halve dag of van een hele dag inclusief een BBQ.

Tilos Tilos Tilos Tilos Tilos
Tilos Tilos Tilos Tilos Tilos
Andere feitjes over Tilos en handige informatie en telefoonnummers

Sinds 2004 is er op het eiland Tilos een filiaal van de Griekse Dodecanese Bank die geopend die van 8.30 tot 13.30 open is en er is een geldautomaat om te allen tijden geld uit de muur te trekken. Het blijft toch handig om gewoon ook wat cash geld mee te nemen.
Internet faciliteiten zijn er bij Kosmos Giftshop tegen betaling tussen 9.30 en 13.30 en tussen 19.00 en 23.30 en in Cafe Croma kun je terecht met je eigen laptop. In dit leuke cafť dat naast de bakker zit, is wi-fi waar je onbeperkt en gratis gebruik van kunt maken.
In totaal zijn er zeven kastelen die over het eiland Tilos verspreid liggen. Het kasteel boven de haven Livadia heet Agriosikai en het dateert uit de 15e eeuw. Het best bewaarde en meest complete van deze zeven fkastelen is het fort boven het dorp Megalo Chorio.
Handige telefoonnummers: Tilos Haven Autoriteiten: 22410 44.350 - Politie Tilos : 22410 44.222 - Eerste Hulp Tilos: 22410 44.210 - Olympic Airways: 22410 24.555 - Luchthaven Rhodos: 22410 83.200 - Piraeus Haven: 210 45 11 311 - Rhodos Haven: 0241 22220

Tilos Tilos Tilos Tilos Tilos
Tilos Tilos Tilos Tilos Tilos

© Hans Huisman, Rob Ogden, Efthimios Chrysafis, Cees Baak, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional