Skopelos
De Griekse eilanden Skopelos info Skopelos Hotels Skopelos Stranden Naturistenstranden Skopelos Autoverhuur

DE STRANDEN EN NATURISTENSTRANDEN VAN HET EILAND SKOPELOS IN GRIEKENLAND

Het eiland Skopelos staat bekend om zijn lange stranden en kleine baaien omgeven door pijnboombossen en het heldere zeewater. De meeste stranden zijn gelegen aan de zuidwestkust. De meest bekende stranden zijn Panormos en Milia. Het gebied rondom het eiland is aantrekkelijk voor diegene met een boot. Het eiland heeft veel idyllische kleine baaien met een fijn zandstrand of een kiezelstrand en helder zeewater die alleen per boot bereikbaar zijn. Skopelos is het grootste eiland in de groep van Sporaden eilanden.

Skopelos, Stafilos beach Skopelos, Stafilos beach Skopelos, Stafilos beach Skopelos, Stafilos beach
Skopelos, Stafilos beach Skopelos, Velonia naturist beach Skopelos, Velonia naturist beach Skopelos, Velonia naturist beach

Er is maar 1 goede weg over het eiland en een goede busdienst die de rest van het eiland aandoet. De meeste stops zijn bij de baaien waar de stranden liggen. Het drukste strand is Stafilos, mede omdat het op 4 kilometer loopafstand van Skopelos Stad ligt. Stafilos is een zandstrand dat in een beschutte baai ligt. Ten zuiden van Stafilos ligt het naturistenstrand Velonia. Je kunt het strand bereiken via een pad vanaf Stafilos. In Velonia zijn geen grote toeristische gebouwen en dergelijke, en het strand is onderverdeeld in een gedeelte waat je parasolletjes en ligbedden kunt huren en een gedeelte waar je gewoon je doekje neer kunt leggen.

In het volgende dorp, het kleine Agnontas met zijn visrestaurantjes en een aantal accommodaties, is een strand in het dorp en er is een pad (of je kunt een bootje nemen) naar het volgende strand, Limnonari, dat op 900 meter afstand ligt in een goed beschermde baai. Hier is het water van de zee eigenlijk bijna altijd erg rustig. De baai heeft een prachtige turkoise kleur. In Agnontas legt af en toe een wat grotere (vracht)boot aan, want het is ook een kleine haven. Agnontas is een echt kiezelstrand, met kleine witte kiezels en geen zand, waardoor de zon de mooie blauwgroene kleur geeft aan de baai. In Limnonias zijn ligbedjes die je gratis kunt gebruiken als je iets bestelt bij de taverna waar ze bij behoren. Limnonari beach is een prachtig strand met voornamelijk zand, wat mij betreft een van de aardigste stranden in dit stuk van het eiland.

Skopelos, Panormos beach Skopelos, Panormos beach Skopelos, Panormos beach Skopelos, Agnontas beach
Skopelos, Limnonari beach Skopelos, Limnonari beach Skopelos, Limnonari beach Skopelos, Limnonari beach

Het strand van Panormas is populair bij windsurfers. Hier loopt het water vrij stijl af. De natuur in de omgeving is erg mooi en het is een van de beste plekken op het eiland om van een zonsondergang te genieten. In het dorp Panormas zijn wat hotels en wat kamers te huur. Naast het strand van Panormos ligt het strand (of de kleine strandjes) van Linarakia, tussen Antrines en Panormos. Er is een klein pad dat naar het strand leidt een paar meter na Panormos beach. Je kunt de strandjes van Linarakia ook bereiken via een smal pad vanaf Panormos beach zelf. Adrines bestaat uit twee kleine stranden die daar weer achter liggen.

Skopelos, Milia beach Skopelos, Milia beach Skopelos, Milia beach Skopelos, Kastani beach
Skopelos, Elios Skopelos, Elios Skopelos, Elios Skopelos, Elios

Het volgende strand, Milia, op 21 kilometer van Skopelos Stad gelegen, is wat rustiger en bestaat kleine keitjes en zand. Dit strand wordt algemeen beschouwd als het mooiste strand van het eiland en het wordt omgeven door mooie naaldbomenbossen. Het is een groot strand. Voor een video die ik van Milia Beach heb gemaakt - klik hier. Naast het strand van Milia ligt het kleinere strand van Kastani. Dit is een zandstrand dat op een klein gedeelte na bijna helemaal vol staat met luxe strandbedden en parasols. Er is een grote taverne bij het strand en een parkeerterrein. Langs de hoofdroute van Kastani naar het dorp Elios liggen dan nog drie moeilijk bereikbare stranden en wat kleinere, waaronder Megalo Peuko en Hovolo (Hovolo is tegenwoordig goed bereikbaar en is een textiel strand). Je kunt de andere stranden bereiken met een bootje of via een heel lastig pad. Onderweg naar de eindbestemming Glossa, het tweede dorp in grootte op het eiland, komt de bus nog langs een paar andere stranden, zoals Elios en Klima. Elios heeft twee stranden: een smal strand aan de noordzijde van het dorp en een beter strand aan de zuidzijde van het dorp, onderbroken door de haven met zijn vissersbootjes. De stranden bestaan voornamelijk uit kleine en op sommige plekken wat grotere kiezels.

Skopelos, Kalives beach Skopelos, Kalives beach Skopelos, Kalives beach Skopelos, Kalives beach
Skopelos, Armenopetra beach Skopelos, Armenopetra beach Skopelos, Armenopetra beach Skopelos, Armenopetra beach

Ten noorden daarvan aan het eind van een weg die eindigt in een onverharde weg vind je de stranden van Kalives en Armenopetra. Het is eigenlijk meer n strand verdeeld in tween door een grote rots. Beide stranden zijn over dezelfde weg te bereiken, en beide stranden zijn kiezelstranden. Armenopetra heeft ook wat stukken met zand en is het grotere en meer pittoreske strand van de twee, maar het ligt ook meer in de wind. Glossa torent hoog uit boven het kleine haventje van Loutraki. Ook bij Glossa varen er veerboten aan. Vanaf Skopelos stad zijn er kaiks (kleine houten boten) naar het mooie, maar wat moeilijker bereikbare, strand van Glisteri, en vanaf Agnontas zijn er boten naar het strand van Limnonari. Rondom Glisteri liggen nog meer kleine strandjes.

Skopelos, Hondrogiorgi beach Skopelos, Hondrogiorgi beach Skopelos, Hondrogiorgi beach Skopelos, Hondrogiorgi beach
Skopelos, Perivoli beach Skopelos, Perivoli beach Skopelos, Perivoli beach Skopelos, Perivoli beach

Tenslotte liggen er nog een aantal stranden in het noordoosten van het eiland Skopelos. Sommige ervan zijn alleen bereikbaar met een bootje. Bij de Mama Mia kerk zijn een paar strandjes en nog wat noordelijker liggen nog een aantal stranden. Perivoli beach is het meest noordelijke en grootste strand, dat sinds kort ook via een geasfalteerde weg bereikbaar is. Wat meer afgelegen en rustiger is het mooie kiezelstrand van Hondrogiorgi dat aan het einde van een ongeasfalteerde weg is te vinden. Tussen deze twee in ligt Kanalaki of Pethameni beach (vertaald: "Dead Woman beach") dat wat moeilijker bereikbaar schijnt te zijn. Je hebt goede schoenen nodig. Het strand heet zo sinds er in de jaren 70 een dode vrouw op het strand is gevonden. Pethameni beach is bereikbaar via een pad dat vlak voor de toegang van Hondrogiorgi ligt (links). Je moet eerst een stukje over wat rotsen klimmen. Vanaf de zee gezien liggen de twee stranden gewoon vlak naast elkaar.


Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2013
Valid HTML 4.01 Transitional