Skiathos
De Griekse eilanden Skiathos HOME Skiathos Hotels Skiathos Reizen Skiathos Stranden Skiathos Autoverhuur

DE STRANDEN EN NATURISTENSTRANDEN OP HET EILAND SKIATHOS IN GRIEKENLAND

Het eiland Skiathos is bedekt met naaldbomenbossen en het heeft uitstekende zandstranden, goede verbindingen van veerboten en een druk internationaal vliegveld. Vooral veel Engelsen en Italianen van goede doen weten hun weg naar het eiland te vinden. Het wordt ook wel het "Mini Corfu" genoemd. Zoals wel meer van de kleine eilanden heeft Skiathos één dorp van betekenis (Skiathos Stad) en geen andere echte centra. Skiathos Stad ligt in een baai met eilandjes er omheen. In de haven zijn de meeste restaurants te vinden en in de oude haven liggen de excursieboten. De prijzen (in de restaurants e.d.) liggen er gemiddeld gezien iets hoger dan op een doorsnee Grieks eiland.

Skiathos, Megali Ammos Beach Skiathos, Megali Ammos Beach Skiathos, Megali Ammos Beach Skiathos, Megali Ammos Beach Skiathos, Megali Ammos Beach

Het strand dat het dichtste bij Skiathos Stad ligt heet Megali Ammos (bus stop 5, 6, 7 en 8). Het is een smal en lang strand met zand en kleine keitjes. Je moet een vrij steile heuvel afklimmen om er te komen. De zee loopt er redelijk geleidelijk af. Megali Ammos is waarschijnlijk het meest geëxploiteerde strand van het eiland. Er zijn veel ligbedjes en parasols te huur en het kan er erg druk zijn. Wel ligt het strand goed beschermd uit de noordelijke wind. In Megali Ammos zijn bars, taverna's en winkeltjes en er zijn diverse hotels waar je een kamer kunt huren. Naast Megali Ammos ligt het kleine kiezelstrand Vassilias Beach dat omgeven wordt door een hoge klif, die het strand bescherming biedt tegen de noorden wind. Hier is het rustiger dan op Megali Ammos. Op het oostelijke gedeelte van het strand is wat meer zand dan kiezels en hier vind je een taverna die ook strandstoelen en parasols verhuurd. Er zijn bomen op het strand die schaduw geven. De hotels die op de kliffen rond Vassilias Beach zijn gebouwd bieden een mooi uitzicht op de zee.

Voor hotels, appartementen en studios in Megali Ammos Beach - klik hier.

Aan de andere kant van Skiathos stad, niet ver van het vliegveld, ligt het naturistenstrand Xanemos Beach (er zijn drie stranden / strandjes hier), dat bestaat uit zand en kiezeltjes. Je kunt hier leuk de vliegtuigen zien landen en opstijgen. Veel bescherming van de wind is er niet en er zijn ook niet veel faciliteiten, maar het is er wel rustig. Soms heb je er hoge golven. In de zomer is er een kleine cantina (die dan ook ligbedjes verhuurt) waar je iets te drinken kunt kopen. De dichtstbijzijnde taverna ligt op op een afstand van 20 minuten lopen. Met dit strand is geen busverbinding, dus je moet er met de taxi of de auto naartoe, of je kunt er naartoe lopen vanaf Skiathos Stad in ongeveer 45 minuten.

De meeste hotels liggen buiten de stad langs de zuidkust van Skiathos, waar ook de enige weg van het eiland loopt. Deze gaat door de bossen en je passeert vele baaitjes met stranden. Er zijn ook goede busverbindingen tussen Skiathos stad en de kustdorpjes aan de weg. Het is ook gemakkelijk en niet duur om een taxi te nemen. Het meest bezocht wordt Koukounaries Beach (bus stop 22) dat helemaal in het westen van het eiland ligt, op 13 kilometer afstand van Skiathos Stad. Bus stop 22 geeft de optie voor Koukounaries Beach of het kleinere aan de linker kant ernaast gelegen Maratha Beach. Ook hier vind je een kleine taverna. Bus stop 26 is de laatste halte, aan het eind van Koukounaries Beach. Als je vanaf hier de weg aan de rechterkant neemt kom je uit op een strand waar het normaalgesproken erg rustig is.

Skiathos, Koukounaries Beach Skiathos, Koukounaries Beach Skiathos, Koukounaries Beach Skiathos, Koukounaries Beach

Achter Koukounaries (Koukounaries betekent "dennenappel" en het strand is vernoemd naar de bijzondere "parasol-dennenbomen" die hier groeien) ligt een klein beschermd natuurgebied met een zoet water meertje waar verschillende soorten vogels zich ophouden. Het heet de Strofylia Lagune. Achter het strand ligt een natuurgebied met dennenbomen. Koukounaries Beach wordt ook wel Chrissi Ammos Beach genoemd, oftwel "Gouden Zand". Er zijn parasols en ligbedjes te huur en je vindt er allerlei faciliteiten, zoals diverse taverna's en verschillende soorten accommodaties, van basic tot luxe. Er is een camping en er zijn barretjes en een paar kiosks, waar sigaretten, tijdschriften, frisdranken en snoep wordt verkocht. Bij het strand zijn ook watersportmogelijkheden.

Voor hotels, appartementen en studios in Koukounaries Beach - klik hier.

Skiathos, Banana Beach Skiathos, Banana Beach Skiathos, Banana Beach Skiathos, Banana Beach

Naast Koukounaries Beach (ten zuiden) ligt het officiële naturistenstrand Banana Beach (bus stop 24). Het laatste stuk naar het strand moet je lopen, want Banana Beach heeft geen eigen bushalte. Wel zijn er wat faciliteiten zoals bijvoorbeeld een paar taverna's. De naam van dit naturistenstrand blijft een mysterie want er zijn geen bananenbomen te vinden. Banana Beach bestaat uit twee stranden, waarvan vooral het kleinere bezocht wordt door naturisten.

Bus stop 23 is de halte voor degenen die op zoek zijn naar wat rustigere stranden die te bereiken zijn via een wandeling van ongeveer 30 minuten over een zandpad dat door het dennenbos leidt. Ze heten Elias and Agistri Beach. Ook Elias Beach is een mooi zandstrand en er is een taverna waar verse vis wordt geserveerd. Er zijn geen hotels of mogelijkheden voor watersporten bij het strand. De taverna gaat pas laat in het seizoen open, dus je doet er goed aan om in ieder geval een fles water mee te nemen als je naar dit strand gaat. Als de taverna open is verhuren ze er ook strandbedjes en parasols. Het is er gemakkelijk het water ingaan, want de zee is er ondiep. Het strand wordt omgeven door zandduinen. Elias Beach wordt door vele mensen gezien als het mooiste en meest schilderachtige strand van het eiland Skiathos. Het grootste gedeelte van het strand wordt ook gebruikt door naturisten, met uitzondering van het stukje waar de taverna is met zijn ligbedjes. Sinds 2013 schijnen er af en toe ook bootjes aan te leggen bij het strand met mensen in badkleding, maar naar ik begrijp blijven die op het stuk met de taverne en de ligbedjes. Bij de splitsing die je tegenkomt als je het pad volgt vanaf halte 23 ga je rechtsaf, anders kom je op Mandraki Beach uit. Agistri en Xerxes Beach zijn de namen van de twee andere nabijgelegen stranden. Agistri Beach is minder zanderig. Beide stranden zijn relatief rustig, maar ze kunnen last hebben van de noordelijke winden. Al deze stranden kunnen slachtoffer worden van zeewier en rommel dat aangespoeld is.

Bij halte 24 is er aan de rechterkant een pad dat leidt naar het vrij grote strand van Mandraki (ooit een naturistenstrand maar nu grotendeels bevolkt door mensen in badkleding - maar ook met stukken voor naturisten). Het strand wordt omringd door rode kliffen van zandsteen. Het gedeelte van het strand bij de taverna is voor badkleding, het andere stuk is badkleding optioneel maar ook vooral voor naturisten. Bij de splitsing die je tegenkomt op het pad dat leidt vanaf de bushalte ga je linksaf (rechtsaf leidt naar Mandraki Beach).

Skiathos, Agia Eleni Beach Skiathos, Agia Eleni Beach Skiathos, Agia Eleni Beach Skiathos, Agia Eleni Beach

Halte 25 is de halte voor Agia Eleni Beach. Het strand ligt ten noorden van de twee Banana Beaches, op 14 kilometer afstand van Skiathos Stad en 1 kilometer van Koukounaries. Agia Eleni Beach is een relatief vrij rustig zandstrand dat is omgeven door dennenbomen. Op een gedeelte van het strand kun je parasols en zonnebedjes huren en je kunt er watersporten beoefenen. Op het strand zijn twee kleine taverna's. Mensen komen hier om te chillen omdat er een mooie zonsondergang is. Het water bij Agia Eleni Beach is vrij ondiep en goed geschikt voor kleine kinderen. Het strand is vernoemd naar de nabij gelegen Agia Eleni kerk.

De noordkust van Skiathos is rustig en wordt nauwelijks bewoond. Er wil ook nog wel eens wat wind staan aan deze kant van het eiland. Aan de noordkust liggen nog twee stranden: Elia en Asselinos (met camping), een populaire bestemming voor mensen die van wat meer rust houden. Ook stiller is het aan de oostkust, waar nog enkele stranden liggen, zoals Xanemo (met camping), Gialos en Lalaria, dat met een bootje vanuit Skiathos stad is te bereiken. Lalaria Beach is een prachtig fotogeniek strand met witte keitjes.

Skiathos, Small Vasilias Beach Skiathos, Small Vasilias Beach Skiathos, Small Vasilias Beach Skiathos, Small Vasilias Beach

Bus stop nummer 10 is voor Achladies Beach, dat in een beschermde baai ligt omgeven door groene heuvels. Het is een lang en smal geörganizeerd zandstrand waar je taverna's, winkeltjes, supermarkten en accommodaties kunt vinden. Er zijn strandbedjes en parasols te huur en je kunt er watersporten beoefenen. Vanaf Achladies Beach kijk je uit over het eilandje Tsougria en het verderop gelegen eiland Skopelos.

Skiathos, Kolios Beach Skiathos, Kolios Beach Skiathos, Kolios Beach Skiathos, Kolios Beach Skiathos, Vromolithos Beach

Bus stop nummer 13 is voor Vromolithos Beach en Kolios Beach. Vanaf de bushalte loop je ongeveer 50 meter door over de hoofdweg totdat je de afslag aan je linkerkant ziet. Dit pad leidt naar Vromolithos en Kolios Beach. Bij de kruising zo'n 30 meter verderop ga je naar links voor Vromolithos Beach. Na Koukounaries is Vromolithos Beach het meest populaire strand van Skiathos. Er komen veel jongeren en er is luide muziek op het strand (niet echt iets voor de rustzoekers dus). Er is een taverna, een bar en een watersportschool. Vromolithos is een groot zandstrand en natuurlijk zijn ook hier parasols en ligbedjes te huur.

Kolios Beach ligt in een kleinere baai. Het strand loopt geleidelijk af en het is ideaal voor families met kinderen. Er zijn bomen op het strand waar je in de schaduw kunt gaan liggen. Je vindt er taverna's en supermarkten en er zijn verschillende accommodaties rond het strand. Aan beide zijden van Kolios Beach vindt je kleine baaitjes met privé strandjes.

Voor hotels, appartementen en studios in Kolios Beach - klik hier.

Skiathos, Agia Paraskevi Beach Skiathos, Agia Paraskevi Beach Skiathos, Agia Paraskevi Beach Skiathos, Agia Paraskevi Beach

Bus stop 15 en 16 zijn voor het mooie grote zandstrand van Agia Paraskevi, dat op 6 kilometer afstand van Skiathos Stad ligt. Het heeft fijn zand en het zeewater is er erg helder. Dit is het eerste strand op Skiathos waar ik de zee ben ingegaan. Bij Agia Paraskevi Beach zijn diverse taverna's, supermarktjes en winkels. Er zijn ligbedden en parasols te huur. Bij Agia Paraskevi zijn watersportmogelijkheden en je kunt er bootjes huren. Het strand ligt in dezelfde baai als de stranden van Vromolimnos en Kolios. Bij Agias Paraskevi Beach zijn verschillende opties voor accomodaties. Een bushalte verder (no 16) is bedoeld voor Kerchia Beach. Op de wandeling naar dit strand kom je langs een verlaten klooster, dat het oudste van het eiland Skiathos is.

Voor hotels, appartementen en studios in Agias Paraskevi Beach - klik hier.

Skiathos, Troulos Beach Skiathos, Troulos Beach Skiathos, Troulos Beach Skiathos, Troulos Beach Skiathos, Troulos Beach

De bushaltes 18 tot en met 21 zijn voor Troulos Beach. Bij halte 18 is ook de stop voor de weg naar Aselinos Beach, waar je in ongeveer een uur naartoe kunt lopen, en Micro Asselinos Beach (anderhalf uur lopen). Onderweg kom je langs het Kounistra klooster. Troulos betekent "Koepel" en het is vernoemd naar het koepelvormige eiland dat er voor de kust ligt. Troulos Beach is een mooi groot zandstrand, dat langzaam afloopt in zee, dus goed geschikt voor families met kleine kinderen. Er zijn ligbedjes en parasols te huur. Achter het strand liggen zandduinen. De meeste accommodaties in Troulos liggen een stukje landinwaards. Er is een watersportschool waar je ook een boot kunt huren en er zijn diverse andere faciliteiten, zoals taverna's, accommodaties, supermarkten en winkeltjes. Rond Troulos Beach liggen een aantal kleinere strandjes. Bushaltes 21 en 22 zijn voor Maratha Beach (zie hierboven).

Voor hotels, appartementen en studios in Troulos Beach - klik hier.

Aselinos Beach ligt in het noorden van het eiland. Het bestaat uit een groot en een klein zandstrand, Megalos en Micro Aselinos Beach. Micro Aselinos Beach ligt ligt ten oosten van het grote strand. Het strand is te bereiken via een weg (dus je kunt er met de auto naartoe), maar er is geen bus die naar Aselinos Beach gaat. Het strand is daarom ook minder druk dan de meeste stranden aan de zuidkant van het eiland. Je kunt op Aselinos Beach ligbedjes en parasols huren en er is een taverna. Andere faciliteiten zijn er niet. In het gebied is ook niet veel te huur qua hotels, alleen het luxe Aselinos Suites. Naar het grote strand gaan ook excursiebootjes vanuit Skiathos Stad, dus op sommige momenten kan het ineens wat drukker worden. Toch is het strand lang en breed genoeg om nog een privé plekje te vinden. Aselinos Beach wordt ook gebruikt door naturisten. Als de noordenwind blaast kunnen er hoge golven ontstaan en de zee erg ruw worden.

Bezienswaardigheden op het eiland zijn het huis van de dichter Alexandros Papadiamantis, het strand-eilandje Tsougria (bereikbaar met de excursieboot vanauit Skiathos stad), de blauwe grot aan de oostkust, het middeleeuwse centrum van het eiland, Kastro, de kloosters van Kounistra en Evangelistria en het strand van Lalaria met zijn kliffen en zijn witte keitjes. Deze plekken zijn allemaal te bereiken met een excursie vanuit Skiathos Stad.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2013
Valid HTML 4.01 Transitional