Poros
De Griekse eilanden Poros Home Poros Hotels Bezienswaardigheden Poros Stranden Poros Reizen

De bezienswaardigheden van het eiland Poros in Griekenland

Poros Town met zijn Archeologisch Museum en het Venetiaanse fort dat gebouwd is op een klein eilandje (Bourtzi) voor de stad en de "Naval Cadet School" dat gehuisvest is in een 19e eeuwse wapenopslag. Dit arsenaal is gebouwd in 1830 en was de eerste opslag voor marine wapens in Griekenland. Soms is er in de haven een replica is te zien van de Griekse Trireme (een soort boot uit de Griekse oudheid). De blauw met witte klokkentoren op de heuvel van Poros is ook een van de fotogenieke onderwerpen van het eiland. Tijdens de klim naar deze toren loop je door leuke straatjes en over trappetjes langs huizen die veranda's hebben waar meloenen, druiven en bloemen groeien.

De mooie natuur op Poros met zijn heuvels en vele pijnbomen zijn een uitstekend gebied om te gaan wandelen. Bij het dorpje Kaleureia ligt het oude Kaleureia en de restanten van de Tempel van Poseidon (de God van de zee) die stamt uit de 6e eeuw voor Christus. Veel van de stenen van deze tempel zijn gebruikt voor de bouw van het klooster in de haven van het eiland Hydra.

Het klooster van Zoodochos Pigis dat in het oosten van het eiland ligt stamt uit de 18e eeuw en is opgedragen aan Maria. Bij het klooster is een waterval. In dit klooster zijn bij wijze vangrote uitzondering behalve Grieken ook drie buitenlanders begraven: een Engelsman, een Rus en een Italiaan. De eerste twee kwamen om in de strijd van Griekenland voor onafhankelijkheid van de Turkse bezetters. De laatste was de dochter van een bekende schilder (Rafaello Ceccoli) die een van de grondleggers was van de Griekse School voor Fijne Kunsten. Zijn dochter overleed op 21 jarige leeftijd. Ceccoli heeft het portret geschilderd van de Heilige Maagd Maria dat bij het altaar in het klooster hangt en heeft het schilderij enkele kenmerken van zijn dochter meegegeven.


Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional