Peristera
De Griekse eilanden Peristera HOME Alonissos Alinissos Marine Park Alonissos Bootverhuur

Het eiland Peristera in de Sporaden in Griekenland
Alonissos, Peristera island Alonissos, Peristera island Alonissos, Peristera island
Alonissos, Peristera island Alonissos, Peristera island Alonissos, Peristera island
Englih

Het eiland Peristera is een 16 km2 groot eiland in de groep van de Sporaden. Het ligt net ten oosten van het eiland Alonissos. Hoewel het eiland wordt bestempeld als verlaten en onbewoond zijn er 5 mensen die wonen in een kleine nederzetting die Vasiliko heet. Op het eiland zijn twee veilige havens met de namen Peristeri en Vasiliko. Het hoogste punt van het eiland is 259 meter. De naam Peristeri betekent "Duif" en deze naam werd gegeven aan het eiland vanwege zijn vorm. Het eiland wordt ook wel Aspro (wit) of Xero (droog) genoemd.

In vergelijking met het groene eiland Alonissos is Peristera een droog eiland waar geiten grazen en het oppervlak is meestal bedekt met lage struiken. Er zijn twee herdershuizen op het eiland, een in het zuiden en een in het noorden.

Graven die zijn ontdekt op het eiland bewijzen dat Peristera al bewoond was in de oudheid. In de Byzantijnse tijd was het eiland de thuisbasis van de Saraceense piraten en het heette Sarakonisi (Saraceense Eiland). De piraten hadden hun basis in de haven van Vasiliko. Tegenwoordig wordt de haven van Vasiliko soms gebruikt door de Griekse marine tijdens oefeningen.

Peristera kan bezocht worden met kleine vissersboten en excursieboten van het eiland Alonissos. Het is ook mogelijk om het eiland te bezoeken met uw eigen boot die u kunt huren in Alonissos eiland (zie de informatie aldaar). Er zijn een aantal zeer mooie stranden op het eiland.

Er is nog een eiland met dezelfde naam, dat gelegen is in het kanaal tussen Corfu (in de Ionische eiland-groep) en het vasteland. Dit is een klein eilandje met een vuurtoren erop


Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2014
Valid HTML 4.01 Transitional