Milos
De Griekse Eilanden Milos Home Milos Hotels Milos Stranden Milos Autoverhuur Milos Veerboten Bezienswaardigheden

DE BEZIENSWAARDIGHEDEN VAN HET EILAND MILOS IN DE CYCLADEN IN GRIEKENLAND

Er zijn genoeg bezienswaardigheden op het eiland Milos, dus als je in plaats van een dag liggen op een strand je een aantal dagen wilt doorbrengen met het verkennen van het eiland is er genoeg keuze om dingen te gaan bekijken. Er zijn oude overblijfselen en mooie vissersdorpjes. Behalve dat mogen het landschap, de kustlijn en de natuur niet worden gemist. Veel van de bezienswaardigheden zijn te bereiken met de auto, sommige alleen met de boot. Er zijn speciale excursies vanuit de haven Adamas. Ook voor wandelaars is Milos een leuk eiland, met heel veel paden die door de prachtige natuur lopen.

De oude stad Trypiti of Tripiti met zijn antieke theater
Milos ancient theather Milos ancient theather Milos ancient theather Milos ancient theather Milos ancient theather
Milos ancient theather Milos ancient theather Milos ancient theather Milos ancient theather Milos ancient theather

In Plaka en de dorpjes hier omheen zijn de meeste bezienswaardigheden van Milos. Plaka heeft een stadsmuseum met een kopie van de Venus van Milo. De oude stad bij Tripiti is een bezoekje waard. Hij staat op een vrij schuine helling en was de hoofdstad van het eiland rond 1000 voor Christus tot de Byzantijnse tijd. het best bewaard zijn de stadsmuren en een Romeins theater. Op deze plek staat ook een gedenksteen waar de Venus van Milos ooit is gevonden. Het lager gelegen gedeelte van de stad stond achter de antieke haven en werd gedomineerd door een kleine heuvel met een tempel erop (een kleine kerk die gebouwd is met de stenen van deze tempel staat nu op zijn plek). Het theater kun je bereiken door het pad te nemen naar beneden bij de parkeerplek (even een stukje terug lopen). De meeste mensen pakken het pad dat bij het parkeerplaatsje doorloopt omhoog langs de kust maar dat gaat niet naar het theater - wel een mooie wandeling met een mooi uitzicht overigens.

De catacomben bij oude stad Trypiti of Tripiti
Milos catacombes Milos catacombes Milos catacombes Milos catacombes Milos catacombes
Milos catacombes Milos catacombes Milos catacombes Milos catacombes Milos catacombes

De meest indrukwekkende overblijfselen van de oude stad zijn de catacomben, de vroegst bekende Christelijke site in Griekenland, waarschijnlijk daterend uit de 1ste eeuw na Christus. Ze zijn uitgegraven in het zachte vulkanische steen. Het complex bestaat uit een aantal tunnels met kamers aan de zijkanten die in een vulkanische rots zijn uitgehakt. De langste tunnel is 184 meter lang. Het grootste gedeelte van de catacombes zijn voor het publiek opengesteld, met uitzondering van de hele lage gangen waar het moeilijk is rechtop te staan. De hoogte van de gangen varieerd van 1.6 tot 2.5 meter. De drie aparte gangen vormen nu één complex omdat er in de 20ste eeuw kuntsmatige verbindingen tussen zijn gemaakt. Naar alle waarschijnlijkheid waren er duizenden mensen in begraven. Helaas zijn voordat de catacomben in 1840 zijn ontdekt deze eerst illegaal geplunderd. De catacombes zijn elke dag geopend dan 8.30 tot 15.00 uur en op een maandag zijn ze gesloten. Je gaat er naar binnen met een gids die een beetje uitleg geeft tijdens de wandeling. Beneden in de rotsen van Klima zijn vanaf de zee nog een flink aantal oudere catacomben te zien (alleen te bezichtigen via een excursie of boothuur, zie beneden).

De antieke stad Phylakopi
Milos Phylakopi Milos Phylakopi Milos Phylakopi Milos Phylakopi Milos Phylakopi
Milos Phylakopi Milos Phylakopi Milos Phylakopi Milos Phylakopi Milos Phylakopi

Een andere attraktie is het dorp Phylakopi dat uit de bronstijd stamt. Het ligt in het noordoosten van het eiland tussen Adamas en Pollonia, dichtbij Pollonia even over de heuvel. Het is omgeven door een hek (geen bordje vanaf de weg met de naam erop). Een gedeelte van de huizen en de stad ligt in de zee. Het is een van de grootste Minoïsche steden buiten Kreta en Santorini. ook in de Mykeense tijd was dit nog de hoofdstad van het eiland, tot het rond 1100 voor Christus in verval raakte. Sommige van de dingen die hier zijn opgegraven zijn te zien in het Plaka Museum, maar de beste stukken zijn in het Archeologisch Museum in Athene.

Een excursie langs de kust van Milos of naar Glaronissia en het eiland Polyaigos
Milos Excursions, Milos Excursies Milos Excursions, Milos Excursies Milos Excursions, Milos Excursies Milos Excursions, Milos Excursies Milos Excursions, Milos Excursies
Milos Milos Milos Milos Milos

Een boottocht rondom het eiland is ook en leuke excursie, langs de vulkanische kust van het eiland en het ontoegankelijke eiland Antimilos of naar de Glaronissia eilandjes en rondom het eiland Polyaigos. Vanaf de haven van Adamas vertrekken elke ochtend (bij goed weer) de excursiebootjes naar de diverse bezienswaardigheden in de omgeving. Zie Milos Excursies

Met privé boot langs de kust van Milos of naar Glaronissia en het eiland Polyaigos
Milos Milos Milos Milos Milos
Milos Milos Milos Polyaigos Polyaigos

Je eigen privé boot huren in Milos en alle bijzonderheden aan de kust bekijken of een trip naar de Glaronissia eilandjes en rondom het eiland Polyaigos maken is misschien wel goedkoper dan je denkt. Je kans om voet te zetten op een onbedorven strand op een onbewoond eiland en er helemaal alleen te zijn. Zie Milos Boot verhuur.

De "syrmata" van Milos
Milos Fyropotamos Milos Fyropotamos Milos Fyropotamos Milos Fyropotamos Milos Fyropotamos
Milos Klima Milos Klima Milos Klima Milos Klima Milos Klima

De "syrmata", huisjes aan de kust die geheel of gedeeltelijk in de rotsen zijn gebouwd. Het zijn de voormalige huizen van de vissers. De boten werden opgeslagen op de begane grond in de winter tijden als het niet bijzonder veilig was om uit vissen te gaan. De deuren en de luiken van de ramen zijn in felle en vrolijke kleuren geschilderd. Ook de "vierkant" gevormde vissersbootjes zijn typerend voor het eiland Milos. Zeer mooie voorbeelden van syrmata zijn te vinden op verschillende plaatsen van het eiland, de meest bekende zijn Klima, Emborios, Mandrakia, Fourkonovi en Firopotamos. Deze syrmata zijn speciaal voor het eiland Milos, maar er zijn andere voorbeelden in de Cycladen zoals bijvoorbeeld op Mesa Pigadia Beach op Santorini.

Het meer van Achivodolimni
Milos Lake Achivodolimni, Milos Achivodolimni meer Milos Lake Achivodolimni, Milos Achivodolimni meer Milos Lake Achivodolimni, Milos Achivodolimni meer Milos Lake Achivodolimni, Milos Achivodolimni meer Milos Lake Achivodolimni, Milos Achivodolimni meer

Het meer achter Achivodolimni Beach met zijn bijzondere vogelsoorten. Dit is het grootste moerassige gebied in de Cycladen eilanden en een belangrijke stopplaats voor trekvogels. Het meer wordt gescheiden van de zee door het strand en het water is brak tot zout. Het meer van Achivodolimni is een beschermd natuurgebied.

De mijnen van Milos
Milos Milos Milos Milos Milos
Milos Milos Milos Milos Milos

Vanaf het moment dat er 8000 jaar voor Christus op het eiland Milos obsidiaan (een heel harde zwarte steen waar wapens en gebruiksvoorwerpen van werden gemaakt) werd gevonden zijn er op Milos mijnen geweest en werd er in mineralen en obsidiaan gehandeld. Door de vulkanische aktiviteit die op het eiland heeft plaatsgevonden is de bodem rijk aan diverse grondstoffen en zeldzame mineralen. Tot op de dag van vandaag is er nog een grote mijnindustrie, waar een heel groot deel van de bevolking werkzaam in is. Vooral ten noordoosten van Pollonia liggen een aantal grote mijnen, maar ze zijn ook op andere plekken op het eiland te vinden. Door de manier waarop er wordt gegraven kun je de mooie kleuren van de vulkanische grond zien. Eigenlijk is het wel heel apart. Het feit dat de mijn-industrie nog zo belangrijk is op Milos heeft er ook aan bijgedragen dat het eiland niet zoals veel andere eilanden erg afhankelijk is geworden van het toerisme.

Het landschap van Milos
Milos Milos Milos Milos Milos
Milos Milos Milos Milos Milos

Het landschap van Milos is werkelijk prachtig. Als je over het eiland rijdt lijkt het op verschillende plekken weer op verschillende andere eilanden waar ik ben geweest: soms doet het me aan Samos denken, dan weer aan Kreta of aan andere Cycladen-eilanden zoals bijvoorbeeld Paros. Maar grote stukken van het eiland zijn uniek en zijn met geen enkel eiland waar ik ben geweest te vergelijken. De stranden van Milos zijn ongeëvenaard en wat mij betreft vind je hier de mooiste stranden van alle eilanden die ik heb bezocht. De kustlijn van Milos (die je met een excursiebootje kunt gaan bekijken) is magisch, net als trouwens de kustlijn van het vlakbij Milos gelegen eiland Polyaigos. Een mooiere kustlijn ben ik nog nergens tegengekomen, met prachtige rotsen in allerlei kleuren en een felblauwe zee. De dorpjes op het eiland (met uitzondering van Plaka) behoren dan misschien niet tot de schilderachtigste van de Cycladen-eilanden, maar de syrmata (de dorpjes aan de kust met de botenhuizen) met al zijn kleuren zijn wel erg leuk om te gaan bekijken.

Het dorp Plaka op Milos
Milos, Plaka Milos, Plaka Milos, Plaka Milos, Plaka Milos, Plaka
Milos, Plaka Milos, Plaka Milos, Plaka Milos, Plaka Milos, Plaka

Het grote dorp Plaka is het meest authentieke dorp van het eiland Milos. Hier vindt je charmante straatjes, leuke winkeltjes, een aantal musea (waaronder het interessante Archeologische Museum), mooie kerken en een fort, vanwaar je een prachtig uitzicht over het eiland hebt. In Plaka zit ook een heel goed restaurant (zie mijn restaurantgidsje). Het grootste gedeelte van Plaka is autovrij omdat de straatjes te smal zijn. Er is een groot parkeerterrein vlak voor het dorp waar je je auto kunt parkeren.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2013
Valid HTML 4.01 Transitional