Milos
De Griekse Eilanden Milos Home Milos Hotels Milos Stranden Milos Autoverhuur Milos Veerboten Bezienswaardigheden
Milos beaches, Milos stranden Milos beaches, Milos stranden Milos beaches, Milos stranden Milos beaches, Milos stranden Milos beaches, Milos stranden
DE STRANDEN EN NATURISTENSTRANDEN OP HET EILAND MILOS IN GRIEKENLAND

Het eiland Milos heeft heel veel stranden die over het hele eiland verspreid liggen, en deze stranden zijn over het algemeen erg rustig. Dit is ook handig voor het geval er wind staat (de "Meltemi" wind wil nog wel eens waaien) want je kunt dan altijd wel een beschut strand opzoeken. Komt de wind uit het noorden dan ga je naar een strand in het zuiden (bijvoorbeeld Firiplaka, Tsigrado, Agia Kyriaki of Paliochori), en komt de wind uit het zuiden dan pak je een strand in het noorden (bijvoorbeeld Mitakas, Sarakiniko of Alogomantra).

De wegen op Milos zijn over het algemeen goed, maar na de kruising bij Empourios worden de wegen slechter. De stranden in het westen, het gedeelte waar ook de meeste kloosters van het eiland staan, zijn alleen bereikbaar met eigen vervoer. Het beste strand dat met het openbaar vervoer is te bereiken is het zand/kiezelstrand van Paliochori.

De afgelegen stranden (met name die in het westen) worden vaak gebruikt door naturisten en zijn dus eigenlijk onofficieel naturistenstranden. Het strand van Agios Ioannis, vlakbij een klooster, staat bekend als een naturistenstrand. Dit strand is verlaten en ongeorganiseerd (d.w.z. geen parasols, ligbedjes, watersporten etc.) en er is geen taverna. Het is dus noodzakelijk dat je als je naar dit strand of een van de andere verlaten stranden op Milos gaat, je je eigen water en eventueel iets te eten meeneemt. Vanaf Adamas duurt de rit naar Agios Ioannis beach ongeveer 1 uur. Door de lavastromen zijn heel veel baaien spectaculair gevormd en hebben ze iets "buitenaards", zoals bijvoorbeeld de vreemde grote rotsformaties in de zee bij Kleftiko, waar je met een excursieboot naartoe kunt. Vanuit Adamas kun je ook een bootje pakken naar het rustige strand van Empourios dat aan de overkant van de baai ligt.

Milos stranden: Firiplaka of Fyriplaka Beach
Milos, Firiplaka Beach Milos, Firiplaka Beach Milos, Firiplaka Beach Milos, Firiplaka Beach Milos, Firiplaka Beach
Milos, Firiplaka Beach Milos, Firiplaka Beach Milos, Firiplaka Beach Milos, Firiplaka Beach Milos, Firiplaka Beach

Dit prachtige zandstrand ligt in het zuiden van het eiland Milos, onze favoriet! Het laatste stuk naar het strand moet je over een onverharde weg rijden, maar hij is vrij breed en niet slecht of eng. Op het allerlaatste stukje wordt de weg iets minder goed maar het is te doen. Wij wisten niet wat ons te wachten stond dus wij zijn het laatste stukje vanaf de splitsing Tsigrado Beach - Firiplaka Beach maar gaan lopen. De wandeling is echt prachtig en de rotsen zijn schitterend: kliffen in mooie kleuren grijs, wit en rood. Het laatste stukje vanaf de parkeerplaats moet je even uitdokteren hoe je er moet komen want er is geen trap of iets dergelijks. Je moet naar het huisje dat je beneden aan het strand ziet staan en dan over de platte rotsen doorlopen naar het strand.

In het hoogseizoen schijnt er een cantina op het strand te zijn waar je iets te drinken kunt halen, en dan zijn er ook parasols te huur, maar toen wij er eind mei waren was alles gesloten. Je kunt dus het beste een fles water meenemen als je naar dit strand gaat. Er zijn geen bomen maar aan de randen van het strand kun je op sommige tijdstippen wel wat schaduw vinden onder de hoog oprijzende kliffen die het strand omgeven. Het strand ziet er werkelijk prachtig uit en echt druk was het er niet. Je kon over wat rotsjes klimmen aan het einde van het strand en zo op nog een ander lang zandstrand komen dat erachter ligt. Opmerkelijk aan het strand is de grote rots die in de zee staat en die het tot een echt plaatje maakt. Op Firiplaka hebben we in naturistenstijl gelegen maar er waren ook mensen in badkleding op het strand. Het scheen niemand iets uit te maken hoe je erbij lag. In Firiplaka is het makkelijk de zee ingaan en het water is prachtig helder. Het strand was schoon, echt zo'n strand waar je van hoopt dat je het zult aantreffen.

Milos stranden: Tsigrado Beach
Milos, Tsigrado Beach Milos, Tsigrado Beach Milos, Tsigrado Beach Milos, Tsigrado Beach Milos, Tsigrado Beach
Milos, Tsigrado Beach Milos, Tsigrado Beach Milos, Tsigrado Beach

Nog een schitterend zandstrand, naast Firiplaka gelegen. Als je naar dit strand wilt, moet je dus ook het laatste stuk over een onverharde weg rijden. Het strand is omgeven door prachtige rotsen en grotten. Het schijnt dat je er kunt komen via een wat lastig zandpad. Wij hebben dat pad niet echt kunnen ontdekken en dus zijn we ook niet op het strand zelf geweest. Wat wij zagen was gewoon te stijl om te proberen, want hoe kom je weer terug? Het beste zou je dit strand dan ook met een bootje kunnen bezoeken. Tsigrado is een zandstrand dat is omgeven door hoge kliffen. In de turquoise zee voor het strand liggen een aantal rotsen in het heldere zeewater.

Milos stranden: Mitakas Beach
Milos, Mitakas Beach Milos, Mitakas Beach Milos, Mitakas Beach Milos, Mitakas Beach Milos, Mitakas Beach
Milos, Mitakas Beach Milos, Mitakas Beach Milos, Mitakas Beach Milos, Mitakas Beach Milos, Mitakas Beach

Mitakas Beach is een aardig en rustig zandstrand aan de noordkant van het eiland Milos. Het ligt even ten oosten van het bekendere Sarakiniko Beach en is te bereiken via een afslag op de weg die tussen Adamas en Pollonia loopt. Aan de zijkant van Mitakas beach zijn een paar voormalige grotwoningen of grotten waar boten in werden opgeborgen en er is een enkele boom waar je eventueel wat schaduw kunt vinden. In een baaitje naast het strand zijn nog wat kleine strandjes met zogenaamde "syrmata", huisjes aan de kust die geheel of gedeeltelijk in de rotsen zijn gebouwd. Het strand was net schoongemaakt voordat wij er aankwamen dus er is iemand die ervoor zorgt.

Milos stranden: Agia Kyriaki Beach
Milos, Ag. Kyriaki Beach Milos, Ag. Kyriaki Beach Milos, Ag. Kyriaki Beach Milos, Ag. Kyriaki Beach Milos, Ag. Kyriaki Beach
Milos, Ag. Kyriaki Beach Milos, Ag. Kyriaki Beach Milos, Ag. Kyriaki Beach Milos, Ag. Kyriaki Beach Milos, Ag. Kyriaki Beach

Agia Kyriaki Beach is een lang en breed zandstrand in het zuiden van Milos even ten westen van het bekendere Paliochori Beach. De afslag naar dit strand ligt even voorbij het dorp Zefiria aan de rechterkant (als je vanuit het noorden aankomt). Het lijkt alsof deze weg ophoudt bij een kerk maar hier gaat de weg over in een soort zandpad. Het eerste stuk is het slechtste stuk en het meest zanderig, daarna wordt de weg breder en beter maar hij blijft onverhard totdat je bijna bij het strand bent. Je kunt vanaf de kerk ook lopen. De wandeling duurt ongeveer 30 ŕ 45 minuten (naar boven iets langer dan naar beneden natuurlijk). Toen wij het strand eind mei bezochten waren er nog geen parasols of ligbedden te huur en ook was er geen taverne geopend waar je iets te drinken kon kopen. Wel zijn er een aantal bomen op het strand waaronder je in de schaduw kunt zitten. Agia Kyriaki Beach is een schoon strand en het heldere water heeft er een mooie turqoise kleur.

Milos stranden: Paliochori Beach
Milos Paliochori Beach Milos Paliochori Beach Milos Paliochori Beach Milos Paliochori Beach Milos Paliochori Beach

Volgens veel mensen het beste strand van het eiland. Paliochori Beach ligt in het zuiden van het eiland Milos en is te bereiken via de weg die naar het dorp Zefiria gaat. De weg die naar het strand gaat is tot het einde goed. Paliochori Beach is in ieder geval een van de grootste en misschien wel het grootste strand van het eiland. Het is een lang en breed strand met faciliteiten en daarachter liggen nog twee andere grote stranden (dus drie in totaal). Ook in mei waren er al wat parasols te huur en was er een taverna geopend. Het strand is echter zo groot dat zelfs in het hoogseizoen het niet helemaal vol zal staan met parasols en ligbedden en er zal ongetwijfeld ruimte genoeg zijn voor alle bezoekers. Bij het strand van Paliochori zijn ook een aantal accommodaties waar je een kamer kunt huren.

Milos stranden: Fyropotamos Beach
Milos Fyropotamos Beach Milos Fyropotamos Beach Milos Fyropotamos Beach Milos Fyropotamos Beach Milos Fyropotamos Beach

Fyropotamos Beach is een klein en schoon zandstrand even ten oosten van de hoofdstad Adamas. Dit kleine strand is eerder een attraktie vanwege de mooie ligging in de baai. Er staat een erg mooi kerkje en een aantal mooie kleine en kleurrijke in de rotsen uitgehouwde huisjes staan (zogenaamde "syrmata"). Het strandje is te bereiken over een verharde weg vanaf onder andere Adamas. Het uitzicht dat je hebt als je naar Fyropotamos rijdt is prachtig. Er zijn faciliteiten op het strand. Er worden parasols en ligbedden verhuurd en er is een kleine cantina waar je iets te eten of te drinken kunt bestellen.

Milos stranden: Provatas Beach
Milos Provatas Beach Milos Provatas Beach Milos Provatas Beach Milos Provatas Beach Milos Provatas Beach

Provatas is een zandstrand dat voornamelijk door families wordt bezocht. Het strand ligt in het zuiden van het eiland. Het is geplaatst in het "midden" van het zuiden op het smalste punt. De zee bij Provatas Beach is ondiep en het loopt er geleidelijk af, en dus is het hier volkomen veilig en geschikt voor kleine kinderen. De weg naar het strand is tot aan het einde toe goed en er is een grote parkeerplaats. Provatas Beach is een georganiseerd strand waar je parasols en ligbedden kunt huren. Er zijn verscheidene tavernes rondom het strand en er zijn een paar accommodaties die kamers verhuren.

Milos stranden: Sarakiniko Beach
Milos, Sarakiniko Beach Milos, Sarakiniko Beach Milos, Sarakiniko Beach Milos, Sarakiniko Beach Milos, Sarakiniko Beach
Milos, Sarakiniko Beach Milos, Sarakiniko Beach Milos, Sarakiniko Beach Milos, Sarakiniko Beach Milos, Sarakiniko Beach

Sarakiniko Beach is gelegen in het noordoosten van het eiland Milos, een beetje ten westen van Mitakas Beach. Het is gemakkelijk bereikbaar vanaf zowel Adamas als vanaf Pollonia. Het is een zeer speciale plaats die je moet gaan zien, niet zozeer voor het strand zelf, maar voor het landschap. Sarakiniko strand is omgeven door een onaards landschap van gladde witte rotsen waarop de zon op een prachtige manier reflecteert. Er groeien ook geen planten groeien en dat alles geeft je nog meer de indruk dat je op een andere planeet bent.

Milos, Sarakiniko Beach Milos, Sarakiniko Beach Milos, Sarakiniko Beach Milos, Sarakiniko Beach Milos, Sarakiniko Beach
Milos, Sarakiniko Beach Milos, Sarakiniko Beach Milos, Sarakiniko Beach

De rotsen bij Sarakiniko Beach zijn in de loop van tijd door het zeewater, de regen en de wind gladgestreken. Het contrast tussen de witheid van het rotsen en het turqoise water van de zee maakt het zeer pittoreske en dus is Sarakiniko Beach de meest gefotografeerde plek van het eiland Milos. Het is een interessant gebied om rond te lopen en te verkennen, en zelfs al heb ik mijn best gedaan om mooie foto's van Sarakiniko Beach te maken, foto's doen het geen recht: je moet het zelf zien. Op Sarakiniko strand zijn ook een paar grotten, wat rotsen in de zee en er ligt een scheepswrak van ee vrachtboot tegen de kust.

Milos stranden: Pollonia Beach
Milos Pollonia Beach Milos Pollonia Beach Milos Pollonia Beach Milos Pollonia Beach Milos Pollonia Beach
Milos, Pollonia Beach Milos, Pollonia Beach Milos, Pollonia Beach Milos, Pollonia Beach Milos, Pollonia Beach

Het dorp Pollonia in het noorden van het eiland Milos heeft twee zandstranden die omgeven zijn door tamarisk bomen. Het grootste van de twee is gelegen in het midden van het dorp en het kleinere aan de noordoost kant. In het westen zijn er een paar baaien met kleine kiezelstranden. De zandstranden van Pollonia zijn ondiep en volkomen veilig voor kleine kinderen.

Milos stranden: Phylakopi Beaches
Milos Phylakopi Beach Milos Phylakopi Beach Milos Phylakopi Beach Milos Phylakopi Beach Milos Phylakopi Beach

Stranden naast de opgraving van Phylakopi , tussen Phylakopi en op ongeveer 3 kilometer afstand van Pollonia. Aan beide zijden van de opgraving ligt geloof ik een strand, het ene met keien (dat overduidelijk hier op de foto staat) en aan de andere kan (volgens mij) een zandstrand dat we nog niet gezien hebben.

Milos stranden: Papafragas Beach
Milos, Papafragas Beach Milos, Papafragas Beach Milos, Papafragas Beach Milos, Papafragas Beach Milos, Papafragas Beach
Milos, Papafragas Beach Milos, Papafragas Beach Milos, Papafragas Beach Milos, Papafragas Beach Milos, Papafragas Beach

Strand naast de opgraving van Phylakopi , tussen Phylakopi en Pollonia en op ongeveer 3 kilometer afstand van Pollonia. Het is een van de meest bijzondere stranden van het eiland Milos. Je kunt er komen over een smal pad. Vanaf de top van de rots ziet het strand eruit als een turqoise zwembad (kanaal) met hoge witte rotsen eromheen, en er zijn grotten. Op de dag dat wij er kwamen helaas een beetje somber weer, dus het water was wat minder mooi van kleur als normaal.

Milos stranden: Alogomandra of Agios Konstantinos Beach
Milos, Alogomandra of Agios Konstantinos Beach Milos, Alogomandra of Agios Konstantinos Beach Milos, Alogomandra of Agios Konstantinos Beach Milos, Alogomandra of Agios Konstantinos Beach Milos, Alogomandra of Agios Konstantinos Beach
Milos, Alogomandra of Agios Konstantinos Beach Milos, Alogomandra of Agios Konstantinos Beach Milos, Alogomandra of Agios Konstantinos Beach Milos, Alogomandra of Agios Konstantinos Beach Milos, Alogomandra of Agios Konstantinos Beach

Alogomandra of Agios Konstantinos Beach Beach bestaat uit twee stranden, waarvan een in een prachtige baai met gedeeltelijk een rots die over het strand heen hangt (goed voor de schaduw). Het strand ligt op ongeveer 4 kilometer afstand ten westen van Pollonia en is te bereiken via een afslag van de weg tussen Pollonia en Adamas. Bij het strand staat een kerkje en er zijn een aantal syrma (in de rots gehakte huisjes waar van origine de vissersboten na de zomer werden opgeborgen). Alogomandra of Agios Konstantinos Beach is een rustig zandstrand. Op het grote strand (zonder de overhangende rots) is diskreet naturisme toegestaan als het niet al te druk is. Op dit stuk is echter weinig schaduw te vinden want er zijn geen bomen.

Milos stranden: Pahena of Pachena Beach
Milos, Pahena Beach Milos, Pahena Beach Milos, Pahena Beach Milos, Pahena Beach Milos, Pahena Beach
Milos, Pahena Beach Milos, Pahena Beach Milos, Pahena Beach Milos, Pahena Beach Milos, Pahena Beach

Pahena of Pachena Beach ligt op ongeveer 3 kilometer afstand van het dorp Pollonia en is te bereiken via een afslag op de route van Adamas naar Pollonia. Het strand van Pahena wordt aangegeven met een bord en je kunt het niet zien liggen vanaf de weg. De haven van Adamas ligt op 7 kilometer afstand. Pahena Beach bestaat eigenlijk uit drie strandjes naast elkaar. Het zijn zandstranden. Opvallend hier zijn de mooie rotsen die voor het strand in de zee staan. Op sommige stukken van het strand staan bomen voor mensen die liever in de schaduw zitten. Bij het strand staan een paar huisjes en er schijnt een taverna te zijn (die heb ik zelf niet gezien, maar moet bekennen dat ik er ook niet naar gezocht heb). Verder zijn er geen faciliteiten bij het strand, dus geen ligbedjes en parasols en ook geen winkeltjes. Pahena Beach is een rustig strand waar als het niet al te druk is diskreet naturisme is toegestaan.

Milos stranden: Achivodolimni Beach
Milos Achivodolimni Beach Milos Achivodolimni Beach Milos Achivodolimni Beach Milos Achivodolimni Beach Milos Achivodolimni Beach
Milos Achivodolimni Beach Milos Achivodolimni Beach Milos Achivodolimni Beach Milos Achivodolimni Beach Milos Achivodolimni Beach

Lang zandstrand net achter het meer van Milos en niet ver van de luchthaven. Het is gelegen aan de zuidkant van de krater. Achivodolimni is een grotendeels ongeorganiseerd strand zonder faciliteiten (alleen een paar bomen en parasols in het begin, maar dat is niet het beste deel van het strand). Er drijft wat rommel in het water aan het begin van het strand, maar loop honderd meter door en het is weg, het water is kristalhelder en het strand wordt schoon. Het is een zandstrand met ondiep water en het is heel gemakkelijk om in het water in te gaan. Het blijft een hele tijd ondiep. Toen wij er waren waren er acht mensen op het (lange) strand in totaal en ten minste vier van ons waren in naturisten-stijl zonder zwemkleding (inclusief ons dus). Twee van hen konden we niet zien, omdat ze zo ver weg zaten - zoals ik al zei het is een lang strand. Niet veel schaduw op het strand en geen taverne op het moment, maar heerlijk! Een strand voor naturisten. Breng je eigen water en een goede sunblock en ga lekker ontspannen. Vanaf het strand is er een uitzicht op het dorp Adamas.

Milos stranden: Ammoudaraki Beach
Milos, Ammoudaraki Beach Milos, Ammoudaraki Beach Milos, Ammoudaraki Beach Milos, Ammoudaraki Beach Milos, Ammoudaraki Beach

Ammoudaraki Beach ligt in het westen van het eiland Milos in de baai van Triades. In dezelfde baai liggen nog twee stranden, maar deze hebben een soort rotsachtige ondergrond als je de zee in wilt gaan. Ammoudaraki betekent zoiets als "alleen maar zand". Het strand is welliswaar te bereiken met de auto (via het dorp Ralaki) maar de weg is erg slecht, dus je hebt echt een hele goede auto nodig als je dit wilt gaan ondernemen. Je kunt ook naar het strand met de boot. Sommige excursieboten maken een korte stop bij het strand om even te kunnen zwemmen. De fanatieke wandelaars kunnen er natuurlijk ook gewoon naartoe lopen. Bij het strand zijn geen faciliteiten.

Milos stranden: Agios Ioannis Beach
Milos, Agios Ioannis Beach Milos, Agios Ioannis Beach Milos, Agios Ioannis Beach Milos, Agios Ioannis Beach Milos, Agios Ioannis Beach

Agios Ioannis Beach is een mooi zandstrand (en naturistenstrand) in het zuidwesten van het eiland Milos. Het ligt in de gelijknamige baai en het is bereikbaar met een heel goede auto (want de weg er naartoe is niet echt goed te noemen) of met de boot. Het bestaat eigenlijk uit drie stranden waarvan het grootste met de auto te bereiken is. Op de twee kleinere stranden kun je wat moeilijker komen. Boven het strand ligt op een heuvel een heel groot klooster dat helemaal verlaten is. Het klooster heet Monastery of Agios Ioannis Siderianos en het stamt uit de middeleeuwen. Het wordt al genoemd in 1582. Siderianos betekent "ijzer". Het klooster werd ooit belaagt door piraten en de lokale bevolking had zich in het klooster opgesloten en bad tot Agios Ioannis. Deze veranderde volgens de legende de houten deur in een van ijzer. Een van de piraten probeerde door een gat te schieten, verlamde toen zijn arm en verloor zijn pistool. Dit pistool ligt nog steeds in het klooster.

Milos stranden: Sykia Cave Beach of Sikia Cave Beach
Milos, Sykia Cave Beach Milos, Sykia Cave Beach Milos, Sykia Cave Beach Milos, Sykia Cave Beach Milos, Sykia Cave Beach
Milos, Sykia Cave Beach Milos, Sykia Cave Beach Milos, Sykia Cave Beach Milos, Sykia Cave Beach Milos, Sykia Cave Beach

Sykia Cave Beach of Sikia Cave Beach is gelegen in het zuidwesten van Milos. Vanwege de kleur van het water wordt het ook wel de Smaragden Grot genoemd. Het strand is alleen per boot (privé- of excursieboot) te bereiken. Sykia Cave is een grot waarvan het plafond is ingestort en waar je met een kleine boot onder een boog door in kunt varen. Het is er werkelijk prachtig. Het witte kiezelstrand is omgeven door hoge witte rotsen. De meeste excursieboten maken hier een stop en laten dan de mensen overstappen in een kleiner rubberen bootje om zo de grot in te kunnen varen. Het is hier heerlijk zwemmen en het water is mooi helder.

Milos stranden: Lagada Beach in Adamas
Milos, Lagada Beach in Adamas Milos, Lagada Beach in Adamas Milos, Lagada Beach in Adamas Milos, Lagada Beach in Adamas Milos, Lagada Beach in Adamas

Lagada Beach is het kleine zandstrand aan de noordzijde van de boulevard van Adamas, op ongeveer 100 meter afstand van de haven. Onderweg naar het strand kom je nog een soort grot tegen, een "hot spas" (hete bron, maar volgens mij niet in werking meer). Bij het strand van Lagada is een kerkje en er is een hotel met een zwembad, het Lagada Beach Hotel (voor de liefhebbers). Het strand aan de andere kant van het Adamas is groter en hier zijn ook parasols en ligbedjes te huur bij een taverna.


© Hans Huisman, https://www.angelfire.com/super2/greece/ 2013
Valid HTML 4.01 Transitional